Headlines

Drukke Design District

Wilkhahn werkt samen met Teknion

Thema Orgatec 2020 bekend gemaakt

 

 

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Drentea Office Furniture en haar partner Interoffice zijn door gemeente Groningen gekozen als de nieuwe circulaire inrichter voor alle gemeentelijke panden. Samen zullen zij twee grote wensen van de gemeente vervullen: het verlengen van de levensduur van het huidige (kantoor)meubilair en het inrichten met nieuw circulair meubilair.

De samenwerking loopt tot ten minste 2025. In totaal zullen Drentea en Interoffice 30.000 vierkante meter gemeentepand herinrichten. Ruimte waar ambtenaren en Groningers samen nog prettiger, efficiënter en gezonder aan hun toekomst kunnen werken.

De gemeente Groningen stelt hoge eisen aan de nieuwe inrichters die de aanbesteding Circulair Inrichten wonnen. Drentea en haar regionale partner Interoffice uit Winschoten zijn gevraagd innovatieve, levensduur-verlengende oplossingen te ontwikkelen en waarde vernietiging te minimaliseren. Bert Top, directeur Drentea: “Onze visie is al jaren om uitsluitend verantwoorde, duurzame producten te ontwerpen en te produceren, zowel nieuw als in ons refurbish programma.”

Drentea en Interoffice nemen zowel adviserende- als uitvoerende diensten aan. “Omdat de gemeente de kennis van Drentea en Interoffice maximaal wil inzetten kunnen we echt betrokken meewerken hun huisvestingsvraagstukken.”, aldus Bert Top. Alle gemeentelijke panden zullen op een flexibele en duurzame manier voorzien worden van meubilair, met een zo positief mogelijk effect op mens en milieu. Jaarlijks zullen de bijna drieduizend ambtenaren en duizenden bezoekers direct van deze samenwerking profiteren.

"We hebben in Groningen flinke ambities op het gebied van de circulaire economie", aldus een woordvoerder van de gemeente Groningen. "Denkend aan het eeuwenoude gezegde ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ willen we als gemeentelijke organisatie het goede voorbeeld geven als het gaat om ons eigen meubilair. Met Drentea en Interoffice hebben we twee uitstekende partners gevonden om onze ambities te verwezenlijken."

Met de expertise die Drentea heeft opgebouwd op het vlak van duurzaam inrichten, levert de fabrikant uit Emmen een positieve impact op de wereld om ons heen en op het dagelijks leven van de medewerkers van de gemeente Groningen. Bert Top: “Uiteindelijk willen we hiermee bereiken dat ‘morgen werkt’ bij de gemeente op de best mogelijke circulaire wijze.”

www.drentea.nl


{LST_ITEMS:2041}


Het bedrijf is zelf niet altijd even scheutig met informatie. Maar dankzij oplettende journalisten van het Duitse Euwid en het Eindhovens Dagblad is duidelijk geworden dat kantoorinrichter Ahrend over 2018 een groei heeft doorgemaakt.

De groei was overigens beperkt en bedraagt ongeveer 1 procent. In het Eindhovens Dagblad zegt bestuurder Rolf Verspuij dat de groei naar 315 miljoen euro onder meer te danken is aan stijgende verkopen in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Azië.

Dat de groei desondanks beperkt blijft tot 1 procent is onder meer 'te danken' aan de groei van de leasing-activiteiten van Ahrend. Het legt een probleem bloot dat de komende jaren opgelost moet worden door de projectmeubelsector: hoe het circulaire leasemodel te promoten en tegelijkertijd een gezonde bedrijfsvoering te handhaven.


De nabije toekomst voor Ahrend ziet er relatief florissant uit. In het artikel in het Eindhovens Dagblad wordt onder meer gewag gemaakt van een grote opdracht van de Oostenrijkse bank Erste Bank voor de inrichting van filialen in meerdere landen. Ook gaat Ahrend dit jaar het Amsterdamse kantoor inrichten van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Voorts zal dit jaar een zevenduidendtal zit/stameubelen geleverd worden aan een niet nader genoemde klant in Londen.

https://www.ed.nl/economie/ahrend-uit-sint-oedenrode-gaat-br-voor-verdere-omzetgroei-br~a45c5562/

 

 


{LST_ITEMS:2041}


Toegegeven: het duurt nog enige tijd. Maar niettemin heeft de organisatie van de Keulse beurs Orgatec het thema voor de 2020-editie bekend gemaakt.

De internationale vakbeurs op het gebied van projectmeubilair zal gehouden worden in het kader van het thema 'Variety of Work'. Het evenement vindt plaats van 27 tot en met 31 oktober 2020.

"Ons hedendaagse werk wordt gekenmerkt door variëteit", aldus een woordvoerder over het gekozen thema. "Connected, creatief, samenwerkend, in teams en over grenzen. Maar het thema verwijst ook naar de variëtiet van de werkomgeving. We werken niet meer alleen op kantoor. Een werkplek kan zich overal bevinden en kan diverse vormen aannemen."

De Orgatec-organisatie heeft nog een nieuwtje: de 2020-editie zal deels parallel gehouden worden met het evenement Euvend & Coffeena 2020, een internationale beurs op het gebied van koffie-services. Die samenwerking ligt min of meer voor de hand. Want hoe gevarieerd moderne werkplekken ook zijn, goede koffie wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste randvoorwaarden.

www.orgatec.de


{LST_ITEMS:2041}


Kinnarps is een beetje de Bohemian Rhapsody van de projectmeubelsector. Want in de meest recente versie van de FEMB top 100 staat de Zweedse gigant weer op 1. Ook voor het overige laat de lijst geen dramatische wijzigingen zien.

De top 5 wordt gecompleteerd door Steelcase, Nowy Styl, Vitra en 'onze eigen' Koninklijke Ahrend. Andere opvallende zaken uit de lijst: het door Nowy Styl overgenomen Majencia staat nog apart in de lijst (met een speciaal kleurtje) voor 113,8 miljoen euro. Tellen we dat getal op bij de 331 miljoen van Nowy Styl, dan komt het laatsgenoemde bedrijf op een virtueel totaal van 444,8 miljoen euro. Wil Kinnarps de 'Bohemian Rhapsody' blijven, dan zal het bedrijf er dus flink aan moeten trekken. Want in de huidige lijst staat Kinnarps genoteerd met een omzet van 'slechts' 418,46 miljoen euro...

Er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over de lijst. Wie geïnteresseerd is in de ins en outs van de Europese markt kan de top 100 aanvragen via de FEMB.

www.femb.com


{LST_ITEMS:2041}


König + Neurath is onderscheiden met German Brand Award in goud. De German Brand Award bekroont innovatieve merken, consequente merkvoering en duurzame merkcommunicatie. Deze awards werden onlangs voor de vierde keer uitgereikt.

König + Neurath kreeg de 'gouden plak' in de categorie 'Excellence in Brand Strategy and Creation | Brand Strategy' voor de wijze waarop het bedrijf zich heeft geherpositioneerd. Carl-Christoph Held, CEO en directievoorzitter van de firma König + Neurath AG, zegt het volgende over de heroriëntatie van het merk: “De arbeidsomgeving is fundamenteel veranderd. Bedrijven staan voor de uitdaging om nieuwe ruimteconcepten te realiseren voor verschillende manieren van werken, want een aantrekkelijke werkomgeving speelt een belangrijke rol bij de positionering van het werkgeversmerk. Om de veranderingen samen met onze klanten te kunnen vormgeven, hebben wij ons intensief bezig gehouden met ons eigen merkimago en vaart gezet achter de ontwikkeling van productiegericht bedrijf naar oplossingsgericht merk.”
 

'Arbeidsculturen vormgeven' is het motto waarmee König + Neurath creatief meedenkt met zijn klanten bij de vormgeving van werkomgevingen – gedurende het hele proces van de kantoorinrichting. "Met gedifferentieerde stijlcollecties, vormbewust meubilair en digitale oplossingen verandert König + Neurath in een flexibele ‘one stop shop’ aanbieder voor integrale ruimtebelevingen."

De jury van de German Brand Award betoont zich enthousiast over de strategie van het bedrijf. “König + Neurath heeft zich in reactie op de radicale transformatie van de kantooromgeving met zijn gloednieuwe merkstrategie qua vorm en inhoud geheel nieuw gepositioneerd", aldus de jury. "De nieuwe positionering – met de drie profileringsvelden 'ontdekker van arbeidsculturen', 'vormgever van stijlwerelden' en 'begeleider van processen' – is niet alleen verheugend klant- en servicegericht van aard, maar zorgt ook voor een bijzondere differentiatie ten opzichte van de concurrentie. Een zorgvuldig en grondig uitgevoerde merk-relaunch die geloofwaardig, sympathiek en modern overkomt.”

König + Neurath werd ook onderscheiden voor het imago-magazine Work Culture. Dit nieuwe imago-magazine, dat op levendige wijze de nieuwe merkpositionering presenteert, wordt bekroond in de categorie 'Brand Communication – Print'. Dankzij de veelzijdige inhoud rond het thema “arbeidsculturen” wordt König + Neurath neergezet als totaalaanbieder van kantoormeubilair en ruimtesystemen.

"Het tijdschrift biedt een authentiek inkijkje in de geschiedenis en de attitude van het familiebedrijf en maakt het merk König + Neurath op veel niveaus ervaarbaar. Wij zijn zeer trots dat wij met het magazine een medium hebben ontwikkeld dat op creatieve wijze het merkaanbod presenteert en daarmee de jury van de German Brand Awards kon overtuigen. Bijzonder emotioneel en ontroerend was voor ons het interview met [de onlangs overleden] Egon König over zijn werkzame leven in het bedrijf en de toekomst van König + Neurath als familiebedrijf,” aldus Carl-Christoph Held, die daarmee de blijdschap van het hele redactionele team verwoordt.

www.koenig-neurath.de


{LST_ITEMS:2041}

Het modulaire soft seating programma Bricks van Casala’s Palau collectie bestaat 10 jaar. Designer Robert Bronwasser heeft Bricks in 2009 ontworpen. Aanleiding was de steeds groter wordende vraag naar multi-inzetbaar meubilair voor uiteenlopende activiteiten in open office omgevingen. Het resultaat was één van de eerste en meest uitgebreide modulaire zitsysteem voor de zakelijke markt.

"De afgelopen 10 jaar heeft Bricks zich veelvuldig bewezen in toonaangevende internationale projecten op uiteenlopende locaties", aldus een woordvoerder. "Denk hierbij aan Nederlandse en Europese overheidsinstellingen, banken, zorginstellingen, verzekeringsmaatschappijen en universiteiten." Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Bricks is er een nieuwe brochure uitgebracht en een designers story van Robert Bronwasser verfilmd.

Het Bricks programma omvat fauteuils, zitelementen, workspots, werkplekken met een in hoogte verstelbaar tafelblad en zitelement, wandsystemen, kabinetkasten en room-in-room paviljoens. "Al deze elementen kunnen onderling gecombineerd worden om een opstelling op maat te maken. De ene keer voor het creëren van privacy en de andere keer juist voor het integreren van open zit- en werkeilanden. Hierdoor kan men met Bricks een invulling geven aan uiteenlopende activiteiten als ontmoeten, geconcentreerd werken, vergaderen en loungen."

Dutch Designer Robert Bronwasser liet zich inspireren door de city skyline. Er ontstond een strakke, architectonische vormgeving met een nadrukkelijke horizontale lijn die de Bricks elementen met elkaar verbindt. "Door het combineren van de verschillende elementen is iedere opstelling uniek en niet alleen een meubelstuk maar een waar onderdeel van het interieur. Het ergonomische ontwerp van Bricks biedt een optimaal zitcomfort. De toegepaste materialen hebben een geluiddempende werking en dragen hierdoor bij aan een betere akoestiek in de ruimte."

Bricks is opgebouwd uit een kwalitatief hoogwaardige en duurzame constructie van een massief FSCÒhouten frame met stalen nosag veren, voorzien van hoogwaardig HR Ecoschuim. Hierdoor wordt de stoffering beschermd tegen direct contact met het schuim en wordt wrijving en slijtage van de stof drastisch gereduceerd. "Dit zijn invloedrijke factoren die het design, het comfort en de levensduur van Bricks bepalen."

Robert Bronwasser (1968) brengt passie, creativiteit, gezond verstand en 25 jaar ervaring samen in functioneel design met een eigen gezicht. In 1992 studeerde hij Cum Laude af als Industrieel Ontwerper aan de Technische Universiteit Delft. Vandaag de dag is Robert Bronwasser een erkend ontwerper die samenwerkt met creatieve merken en labels van naam. Zijn werk is bekroond met diverse internationale designprijzen.

www.palau.nl


{LST_ITEMS:2041}

Op woensdag 12 juni zijn tijdens een besloten, feestelijke Award Night de winnaars van de Dutch Design Awards 2019 bekendgemaakt. De Gispen Sett CE bank, ontworpen door Peter van de Water, is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Product.

De jury over Sett CE: “Dit is een toonbeeld van de nieuwe esthetische norm binnen circulair design: de bank schreeuwt geen duurzaamheid uit, maar het hergebruik van materialen is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.”

De Dutch Design Awards zijn de belangrijkste designprijzen van Nederland. De jury bestond dit jaar uit acht vooraanstaande Nederlandse designprofessionals. Rode draad bij de zeventiende editie was volgens de jury “een aanstekelijk soort optimisme. Er wordt met veel plezier en generositeit ontwikkeld en samengewerkt.”

De prijswinnende Sett CE van Gispen is een tijdloze designbank, ontworpen door Peter van de Water en gemaakt van maar liefst 95 procent gerecycled materiaal. Om plastic verspilling tegen te gaan, gebruikte Gispen haar eigen plastic afval in de productie ervan.

Maikel Ruijs, Salesmanager van Gispen, was aanwezig bij de prijsuitreiking en reageert trots: “Dit is een prachtige beloning voor ons duurzame beleid. Wat mij betreft laat deze award zien dat het mogelijk is om te investeren in duurzaamheid én een hoge designwaarde toe te voegen aan een product. En dat innovatief samenwerken tussen verschillende disciplines zijn vruchten afwerpt. Een product als Sett CE kun je niet in je eentje realiseren.”

Ontwerper Peter van de Water is opgetogen: “Voor mij als ontwerper is het een eer om voor een instituut als Gispen te mogen werken. Al in de beginjaren was Gispen vooruitstrevend in het gebruik van technische ontwikkelingen. Dat zijn ze nu nog steeds; het is mooi om te zien dat Gispen zo’n vooraanstaande rol inneemt in de circulaire economie. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!”

Dutch Design Awards (DDA) is al jaren toonaangevend in de duiding van excellent Nederlands ontwerp. DDA blikt niet alleen vooruit, maar ook terug: naar onze ontwerptradities en de grote impact die de Nederlandse ontwerpmentaliteit in de wereld heeft. 

www.dutchdesignawards.nl


{LST_ITEMS:2041}

Iedereen een beetje bijgekomen? Want het was een drukte van belang op Design District. Volgens de organisatie van het evenement wisten van 5 tot en met 7 juni in totaal 7.532 belangstellenden de Van Nellefabriek in Rotterdam te vinden.

Vooral interieurarchitecten, interieurontwerpers en projectinrichters waren goed vertegenwoordigd onder het publiek. Dat publiek kon van alles beleven. behalve de vele stands konden zij bijvoorbeeld een keur aan vakinhoudelijke presentaties/lezingen bezoeken. Voorts werden op woensdagavond de zogenoemde District Awards uitgereikt. De 3e prijs ging naar de 3D geprinte kraan ICON 3D van Grohe. Een 2e plaats was voor de lamp Tonone Beads van Tonone. Een trotse Roos Soetekouw nam de 1e prijs in ontvangst, voor de stoffencollectie van Enschede Textielstad X Soetekouw. Een Wildcard ging naar Isaac Monté voor zijn lichtinstallatie Crystal Knots die te zien was in de presentatie van de Willem de Kooning Academie. De award voor beste bedrijf ging naar Carpet Sign, en kon ter plekke in ontvangst worden genomen door Art Director Richard Hutten. Tot slot was de prijs voor beste stand voor de frisse en kleurrijke stand van Dock Four.

In de binnenkort te verschijnen nieuwe editie van Inside Information volgt een uitgebreid verslag over de beurs. Hieronder alvast een filmpje en een beeldimpressie.


www.designdistrict.nl

 {LST_ITEMS:2041}


Sedus blijft het goed doen. Het bedrijf meldt in het persbericht andermaal een groei te hebben doorgemaakt. Over 2018 werd - net als 2017 - een groei van 9,8 miljoen euro geboekt.

De omzet steeg over het voorgaande jaar met maar liefst 11.1 procent tot 212,3 miljoen euro (2017: 191,2 miljoen), waarmee Sedus voor het eerst de 200 miljoen euro (ruim) voorbijstreefde. Het aantal orders steeg met 5.3 procent. Dit was vooral te danekn aan de groei in de verkoop van werkpleksystemen (+12,6 procent); op het gebied van stoelen was de groei bescheidener (+1,8 procent). beide percentages gaan overigens uit boven de groei van de totale markt voor kantoorproducten.

Bij dochter Klöber gaat het eveneens goed. De negatieve order-trend werd omgebogen; met een omvang van 20,5 miljoen euro werd een lichte groei van 1,5 procent geboekt. 


Ook het komende jaar ziet er goed uit voor Sedus, alhoewel het bedrijf benadrukt dat internationale politieke en economische ontwikkelingen een enigszins dempend effect op de markt kunnen hebben. De tijdens de Orgatec 2018 gepresenteerde vernieuwingen van Sedus en Klöber voeden evenwel de overtuiging dat ook 2019 een positief jaar zal worden voor beide ondernemingen. 

www.sedus.com


{LST_ITEMS:2041}


Tijdens de laatste dag van vakbeurs Design District (7 juni), opende Drentea haar vernieuwde showroom in Broeinest Rotterdam.

De full-service inrichter uit Emmen maakt sinds 1955 kantoor- en projectmeubilair voor de zakelijke markt. In inspiratie-hub Broeinest geeft Drentea (interieur)architecten, projectbureaus en dealerpartners een allereerste kijkje in haar eigen transitie van office furniture naar future office. 

"Wanneer je al bijna 65 jaar lang meubels ontwikkelt op Nederlandse bodem, weet je hoe belangrijk het is om op de tijd vooruit te lopen", aldus het bedrijf. Drentea keert zichzelf daarom binnenstebuiten en ontwikkelt zich van ‘leverancier achter de schermen’ naar full-service inrichter. "Een merk met sterke banden met toeleveranciers en dealerpartners waardoor de architect en eindgebruiker inzicht heeft in het ‘waar, hoe en door wie’ achter elk product. Een merk dat nu echt zichtbaar en toegankelijk is voor alle partijen."

“Zowel onze partners als de uiteindelijke gebruikers van onze producten vragen van ons dat we heel open zijn over onze processen, materialen en over onze visie op werkomgevingen”, aldus Bianca Krijgsman, Business Development Manager bij Drentea. Doordat Drentea grotendeels in huis produceert kan de organisatie persoonlijk inspringen op de behoeftes van haar gebruikers. “Wij willen dat onze eindgebruikers werken in een omgeving die bijdraagt aan hun idealen en ambities. Dat vraagt om inleving, radicale openheid en veel meer verhaal bij onze producten.”

Circulair en duurzaam werken is voor Drentea altijd het uitgangspunt. "Dat geldt voor elke stap in het proces: van onderzoek naar de toekomstige behoeftes van eindgebruikers en innovatieve materiaalontwikkeling tot hergebruik van restmaterialen en meubilair. De stap van office furniture naar future office laat de ambitie zien om hier nog meer verantwoordelijkheid in te nemen."


De komende maanden werkt Drentea intern en extern aan haar transitie. De vijfennegentig medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. "Het zijn deze vakmensen, ontwerpers, ergonomie- en kantoorinrichting-experts die er samen voor zorgen dat morgen werkt. Dit najaar lanceert het nieuwe Drentea officieel met een nieuwe visuele identiteit - zoals al zichtbaar is in Broeinest - en een nieuw thematisch ingerichte showroom in Emmen."

www.wijzorgendatmorgenwerkt.nl


{LST_ITEMS:2041}Vloer, Wand & Plafond

De VDL Groep krijgt een nieuw hoofdkantoor. En met de akoestiek zit het daar naar het zich laat aanzien wel snor. Want in het nieuwe kantoor zijn plafonds van Rockfon toegepast.

In het hoofdkantoor van VDL Groep in Eindhoven, dat in september gereed zal zijn, zijn de Krios plafondpanelen van Rockfon geïnstalleerd.

"VDL Groep kiest voor al haar gebouwen vrijwel altijd voor Rockfon Krios plafondpanelen vanwege de bijzondere akoestische eigenschappen, de brandveiligheid en de betrouwbaarheid", aldus een woordvoerder namens Rockfon. "Door de combinatie van plafonds met een zichtbaar en functioneel ophangsysteem in de ene ruimte en een luxe verdekt profielsysteem in de andere, wordt overal de gewenste uitstraling gerealiseerd."

www.rockfon.nl
 


{LST_ITEMS:2041}


IVC Commercial Flooring heeft een nieuwe president. Bij de producent van tapijttegels, luxevinyltegels (LVT) en vinyl op rol zwaait sinds kort Ivo Schintz de scepter over het genoemde onderdeel. 

Jan Vergote, CEO IVC Group: “Om onze commerciële activiteiten sneller te laten evolueren, zijn wij bijzonder verheugd de benoeming per direct van Ivo Schintz als President IVC Commercial Flooring aan te kondigen.'' De benoeming van Ivo Schintz is een duidelijke reflectie van de ambitie van het bedrijf: klaar om in de toekomst sterk te groeien in de commerciële projectmarkt.
 

Ivo Schintz heeft al meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in de commerciële sector bij Tarkett. Als President IVC Commercial Flooring, zal hij naast de verantwoordelijkheid voor alle commerciële activiteiten, ook prioriteiten stellen voor productontwikkeling en marketing vanuit een klantgericht perspectief.

https://www.ivcgroup.com/nl/ 


{LST_ITEMS:2041}


Objectflor opent deze maand haar nieuwe showroom op het iconische terrein van de Van Nellefabriek in Rotterdam. De showroom bevindt zich in Het Expeditie Gebouw, recent omgetoverd tot een stimulerende werkomgeving voor diverse bedrijven.

Naast de presentatie van de collecties van Expona en Polyflor zullen op de nieuwe locatie ook activiteiten en evenementen worden georganiseerd voor de A&D community en klanten en relaties. Maarten Emck, Sales Director Benelux: “De prachtige en indrukwekkende Van Nellefabriek is een fantastische en creatieve omgeving om onze producten en mogelijkheden te laten zien. Het is een genot om hier te werken en gasten te ontvangen.”

Nieuw gestart bij Objectflor is Marjolein Ras. Binnen het salesteam is zij verantwoordelijk voor de voorschrijvende industrie. Binnen het team en Objectflor zal zij ondersteuning brengen op het gebied van design. Marjolein Ras: “Mijn uitdaging is voor ieder project een mooie vloer te realiseren. Met 20 jaar ervaring in de projectvloeren weet ik hoe belangrijk het is om waar te maken wat ik beloof. Ik zie ernaar uit om met het brede productportfolio van objectflor opdrachtgevers te adviseren en inspireren.”

www.objectflor.de


{LST_ITEMS:2041}


Verlichting

In het voorjaar van 2020 zal in Frankfurt voor de twintigste maal de beurs Light + Building gehouden worden. Digitalisering zal er centraal staan.

Het thema van de beurs luidt ‘Connecting. Pioneering. Fascinating’. "De beurs viert niet alleen zijn twintigste verjaardag, maar ook het feit dat de internationale sector momenteel de wind mee heeft", aldus een woordvoerder van de beursorganisatie. "Want connected lighting en building-services technology zijn de katalysatoren van de ontwikkelingen in de 21ste eeuw."

Daarom zet Light + Building tijdens de komende editie de spotlights onder meer op de verbinding tussen intelligente gebouwsystemen en de invloed van toekomst-georiënteerd lichtdesign. De beurs vindt plaats in Frankfurt am Main, van 8 tot en met 13 maart 2020.

www.light-building.com


  


{LST_ITEMS:2041}


Het Groninger Museum toont vanaf eind juni een bijzondere installatie met beeld en geluid van de Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Struycken. Struycken geniet in de lichtwereld enige bekendheid op basis van zijn samenwerking met Signify (voorheen Philips). De kunstenaar realiseerde voor het merk een speciale 'daglicht-LED', bedoeld voor gebruik in musea.

In het Groninger Museum ligt de focus met name op kleur en muziek. In de verduisterde ruimte van het Coop Himmelb(l)au Paviljoen klinkt muziek van twee twintigste-eeuwse componisten: Alexander Skrjabin en Pierre Boulez. Vijf schermen van 3 bij 4 meter, die in hun ruimtelijke plaatsing gerelateerd zijn aan de expressionistische architectuur, projecteren in real time door computers berekende beelden. De bezoeker kan er tussendoor lopen en zo een intens kleurige ‘reis’ door de muziek ervaren. De tentoonstelling 'P. Struycken – Exploderende kleur bij Skrjabin en Boulez' is vanaf 29 juni te zien en duurt tot 9 februari 2020.

De geschiedenis van Peter Struycken met het Groninger Museum gaat meer dan 50 jaar terug. In 1967 had hij er al een solotentoonstelling en er zouden nog drie volgen: in 1984, 1999 en 2007. In 1994 en 1996 ontwikkelde hij in opdracht van architect Alessandro Mendini bovendien een kleurenpalet voor de wisselend gekleurde binnenwanden van het Groninger Museum.

De huidige presentatie maakt onderdeel uit van de viering van het 25-jarig bestaan van het museumgebouw. In het kader van dit jubileum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en staan allerlei feestelijke activiteiten op het programma.

groningermuseum.nl


{LST_ITEMS:2041}


'De start van een briljant nieuw hoofdstuk'. Zo betitelt het jubilerende Megaman (25 jaar) de strategische samenwerking met Xiamen Yankon.

Megaman, een van origine Duitse lichtfabrikant, is in 25 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd, kwalitatief hoogstaand en innovatief merk in de verlichtingsindustrie. "De groei van onze unieke en innovatieve LED-verlichting, de vraag naar extra ontwerp- en productcapaciteit en de transformatie naar ‘intelligente verlichting’ wordt nu versneld mogelijk gemaakt", aldus een woordvoerder. "Dit is realiseerbaar geworden door een naadloze en strategische integratie van Megamann en Xiamen Yankon Energetic Lighting.
 

Yankon is een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant met een lange historie en veel ervaring in het ontwerpen en produceren van LED-verlichting. "Met deze sterke productexpertise en economische schaalvoordelen biedt een samenwerking met Yankon unieke kansen voor Megaman om ons productportfolio te versterken en de distributiekanalen verder uit te breiden. Door de hoog geautomatiseerde productiefaciliteiten zal de innovatie verder versnellen. Dit stelt ons in staat om onze klanten wereldwijd nog beter te bedienen in elk gevraagd marktsegment."

Megaman heeft recent, met de introductie van DBT (Dubbele Bundel Technologie, Spot 24°-Flood 45°- Spot 24°), opnieuw bewezen een innovatieve speler te zijn in de lichtindustrie. "Producten met DBT hebben een variabele bundelbreedte. Met één druk op de lens verandert de bundelbreedte van spot naar flood. Verstand van verlichting is onnodig, want het resultaat is meteen zichtbaar. Het is overbodig om extra spots te kopen om over een andere bundelbreedte te beschikken: de DBT is genoeg. Dat betekent kortweg: minder aanschaf -en voorraadkosten, meer gemak en betere verlichting met optimale flexibiliteit, ook in een lichtontwerp."

www.megaman.nl

Zumtobel en Casambi gaan nauw samenwerken. Dat meldt Zumtobel in een schrijven aan zijn relaties. Het verlichtingsbedrijf gaat samenwerkien met de specialist in draadloze lichtsturing vanuit strategische overwegingen.

"Het strategische partherschap waarborgt dat een uitgebreide range van de nieuwe Thorn- en Zumtobel-lampen gestuurd kunnen worden middels Casambi’s BLE software control platform. Voorts is ook een serie Tridonic-drivers ‘Casambi-ready’.

“Ons partnership met Casambi stelt ons in staat om ons lampdesign te combineren met state-of-the-art Bluetooth technology, waardoor de installatie en sturing van verlichting vereenvoudigd wordt", zegt Alfred Felder, Zumtobel Group CEO. Ook Casambi’s CEO Timo Pakkala is blij met de samenwerking: “Met Casambi-technology in Thorn- and Zumtobel-lampen alsmede Tridonic- drivers wordt lichtsturing krachtiger, flexibeler een eenvoudiger. Bovendien laat de introductie van onze oplossing bij een gigant als Zumtobel zien dat ons 'eco-systeem' snel groeit."

www.zumtobel.com


{LST_ITEMS:2041}


U heeft nog een beetje tijd over in deze drukke week met onder meer design District en Stockhausens monsteropera Aus Licht? Dan kunt u as. donderdagavond 6 juni ook nog naar een lezing over daglicht.

De door Dutch Daylight georganiseerde lezingenavond over Daglicht in Architectuur vindt plaats in BAC Amsterdam. Donderdagavond gaan drie sprekers dieper in op het thema daglicht in architectuur. Vanuit verschillende invalshoek vertellen zij over het thema en over hun ervaringen met daglicht in hun werk.

Gastheer/architect Sander Mirck trapt af met een toelichting op zijn tentoonstelling van bijzondere woningen uit verleden, heden en toekomst. Licht-ontwerper/docent Jacob de Baan werkt vanuit de menselijke perceptie van licht; hij zal vertellen hoe hij de eigenschappen van zowel dag- als kunstlicht inzet in het interieur. Architect Ronald Schleurholts, partner van het veelgeprezen buro cepezed, zal spreken over de invloed van daglicht op grootschalige projecten, zoals de tijdelijke rechtbank Amsterdam.

Dutch Daylight zorgt voor een goeie borrel(hap) maar draagt ook inhoudelijk bij met een pitch van Merijn Bink, die binnenkort i.s.m. Dutch Daylight afstudeert op daglicht in architectuur.

Aanmelden kan via lezingen@bac-amsterdam.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

De eerste generatie LED-lampen, die vlak na de eeuwwisseling op de markt kwam, nadert het einde van de levensduur en wordt nu afgedankt door consumenten en professionals. Naar verwachting zal zet deze trend zich de komende jaren door, aangezien consumenten en bedrijven de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op ledverlichting. LightRec roept consumenten en professionals in om ook LED-lampen apart in te leveren voor recycling. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen en verlichtingsarmaturen.

LED-lampen gaan - mits op de juisrte wijze geïnstalleerd - erg lang mee (20.000 tot 50.000 branduren). Hoewel er op dit moment veel LED-lampen en bijbehorende armaturen op de markt komen, duurt het veel langer voordat deze lampen ook terugkeren in de recyclestroom. Het afgelopen jaar bedroeg het aandeel ledlampen binnen het totale volume ingezamelde verlichting nog minder dan 2,5 procent. Dit terwijl ongeveer twee derde van de verkochte lampen op dit moment een LED-lamp is.

“Het duurt nog even voordat de grote bulk ook in de recyclestroom terug te vinden is”, bevestigt Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec. “Dit is een van de redenen waarom het nu lastiger is voor Nederland om aan de op Europees niveau gestelde inzameldoelstellingen te voldoen voor de categorie led. Die doelstellingen zetten de verkoop over de afgelopen drie jaren af tegen het inzamelvolume. Maar die twee stromen gaan niet gelijk op. Er worden veel (LED)lampen verkocht, terwijl ze nog maar mondjesmaat binnenkomen voor recycling. Bij spaarlampen en tl-buizen halen we de doelstellingen wel ruimschoots.”

LED-lampen en (geïntegreerde) LED-armaturen kunnen uitstekend worden gerecycled en moeten net als spaarlampen en tl-verlichting worden ingeleverd worden bij de erkende inzamelpunten. De afgelopen jaren heeft LightRec het aantal inleverbakken voor consumenten in winkels via Wecycle drastisch uitgebreid tot wel 6.600. In vrijwel elke bouwmarkt, supermarkt of winkel met huishoudelijke apparaten kunnen de klanten spaarlampen, tl-buizen en LED-lampen inleveren. Dat geldt ook voor de bijbehorende verlichtingsarmaturen.

Ook voor de professionele markt zoals bouw- en sloopbedrijven is de inzameling structureel georganiseerd. Professionals kunnen verlichting inleveren bij (technische) groothandels en bij grote projecten levert Wecycle tailormade oplossingen op de bouwplaats.

www.lightrec.nl

 


Ontwerp & Architectuur

'Beleef de beleving'. Dat is het thema van het Design Congres dat op 4 juli plaatsvind in Zwolle. Eén van de sprekers is Inside Information-journaliste/Office Academy-docente/Studio VIV-oprichtster Kitty de Groot.

"Vakdocenten, tevens gerenommeerde professionals uit de ontwerpwereld, nemen u mee in hun verhalen", aldus de organisatie over het congres. "Waardevolle design-kennis en -vaardigheden staan centraal in hun lezingen." 

Kitty de Groot - behalve de genoemde bezigheden ook docente aan de Hogeschool Windesheim - zal spreken over het onderwerp 'Consumer experience'. Andere sprekers zijn  Leider & Docent Windesheim Industrieel Product Ontwerpen Jeroen Thoolen (over odentiteitsbeleving), Docent / Designer / Goudsmid Alexandra van den Pauwert (over het  toepassen van kleurbeleving) en Designer / oprichter studio BLOOEY Remko Verhaagen (over 'Good Design').
 

"Na het Design Congres gaan we het verder beleven; via een Belevingsroute door de stad, langs PROTO-activiteiten, onder begeleiding krijgt het thema Beleving een verdere verdieping. Ofwel 'beleef de beleving' tot de borrel of zelfs tot na een gezamenlijk diner. 

Het Design Congres is onderdeel van PROTO, een meerdaags festival waarin de afstudeerders van de creatieve mbo- en hbo-opleidingen in Zwolle hun werk laten zien. Opgeven voor het congres kan via de volgende website.


https://www.windesheim.nl/designcongres


{LST_ITEMS:2041}

Het project LocHal in Tilburg heeft een Dutch design Award in de wacht gesleept in de catagorie 'Habitat'. Het project van onder meer Civic Architects, Braaksma & Ros Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse en Mecanoo heeft Tilburg 'een nieuwe huiskamer voor de stad' gegeven.

De categorie 'Habitat' betreft het ontwerp en de inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt. De LocHal heeft hierbij dus de hoogste ogen gegooid. Het gerenoveerde gebouw is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe, toegevoegde architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept met werk- en vergaderruimtes van Seats2Meet, een stadskeuken, twee kunstinstellingen en een stadshal voor evenementen, exposities en debatten.

"Industrieel erfgoed transformeren en het een nieuwe rol en betekenis geven is een delicate opgave", aldus de jury. "Bij de LocHal zijn betrokken opdrachtgevers en ontwerpers erin geslaagd om het erfgoed en het inpassen van nieuw programma goed te verweven in een prettig, multifunctioneel gebouw dat Tilburg en de Spoorzone op de kaart zet. De doordachte mix van onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend. Het resultaat is zowel functioneel, als imposant en uitnodigend. Naast het fysieke resultaat wordt ook de multidisciplinaire samenwerking met alle stakeholders en toekomstige gebruikers gewaardeerd. Dat een relatief jong bureau deze opgave zo voortvarend heeft aangepakt wekt bewondering."

www.dutchdesignawards.nl


{LST_ITEMS:2041}

Hij was jarenlang hét gezicht van VOLA in Nederland: Ties van Dijk. Maar vanaf 1 juni is hij niet meer werkzaam voor de Deense fabrikant van designkranen.

In een persbericht meldt VOLA dat er gedurende de 15 jaren dat Van Dijk in Nederland de scepter zwaaide over het designkranenmerk veel is bereikt. Gedurende deze periode werden door Van Dijk en zijn team - in nauwe samenwerking met architecten - onder (veel) meer projecten gerealiseerd bij het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, het Joods Historisch Museum, het Kroeller Moeller-museum, MORE, het Maurits Huis en Teylers Museum.

VOLA wenst Van Dijk veel succes bij zijn verdere carrière. Het Nederlandse VOLA-team bestaat nu uit Frank de Boer, Lara Wiggers en Peter de Jong. Waar Ties van Dijk - die beschikt over een groot netwerk in onder meer de architectenbranche - in de toekomst aan de slag gaat, is momenteel nog niet bekend. We houden u op de hoogte.


www.vola.com


{LST_ITEMS:2041}


Overig nieuws

De huisvesting van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, het AM Huis aan de Ptolemaeuslaan in Utrecht, is na een renovatie aangepast naar de hoge kwaliteitsstandaarden van zowel Breeam als WELL. dat meldt de organisatie in een persbericht.

image

"Het AM Huis is het eerste bestaande kantoorgebouw in Nederland dat na modernisering voldoet aan deze hoge eisen voor duurzaamheid en gezondheid", stelt een woordvoerder. "De certificering naar WELL Core & Shell Silver en BREEAM Excellent is mede door de gemeenschappelijke ambitie van gebruiker AM, huurder BAM Concernhuisvesting en eigenaar Ortelius, en tot stand gekomen."

De samenwerking tussen eigenaar, huurder en gebruiker was erop gericht om duurzaamheid en gezondheid te verenigen. Het pand is een ontwerp van het toenmalige architectenbureau Claus en Kaan en dateert uit 2011. "De belangrijkste ingrepen in het kader van de certificeringen, waren het aanpassen van de klimaatinstallatie en de verlichting. Het resultaat heeft geleid tot een optimale werklocatie voor de medewerkers en ook tot een toekomstbestendig kantoorpand; een positieve businesscase voor alle betrokkenen. Het recent opgeleverde WTC Utrecht is goed voorbeeld van hoe AM ook in haar eigen projecten het thema ‘gezondheid’ concreet toepast."

Raymon van Miltenburg, directie AM: “De belangrijkste assets van ons bedrijf zijn onze collega’s. Het bieden van een comfortabele werkomgeving is dan een logische stap. Ons kantoor is daarnaast het visitekaartje voor onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Deze kwaliteitsslag past tevens naadloos in een van onze kernthema’s ‘Healthy Urban Living & Working’."

Martin Verwoert, namens eigenaar Ortelius: “Het is mooi om te zien dat wij als eigenaar hebben kunnen bijdragen aan een tevreden huurder, waarbij de vastgoedwaarde niet uit het oog is verloren. Voor Ortelius is dit een gebouw met een goed rendement en een parel in onze portefeuille.” 

www.am.nl


{LST_ITEMS:2041}


FMN presenteerde onlangs de NFC Index Kantoren 2018. De kengetallen van de NFC Index geven inzicht in de ontwikkeling van de facilitaire kosten. Uit de index blijkt dat de kosten voor facilitair management per saldo stijgen.

Blijkens de index stegen de kosten per vierkante meter (vvo) in 2018 met 2,1 procent naar 490 euro. De kosten voor Gebouw en Infrastructuur laten op de meeste onderdelen een stijging zien. "Er is ook dit jaar weer een toename van de kosten voor Accommodatie, Parkeren en Werkplekomgeving. De kosten voor Schoonmaak dalen dit jaar licht."

De kosten voor Mens en Organisatie laten een wisselend beeld zien. "De kosten voor Beveiliging nemen toe; een stijging die ook de laatste jaren al waarneembaar was. Bij Hospitality is er sprake van een daling van de kosten voor Restaurant & Automaten. Voor logistiek zien we de kosten licht stijgen."

De ICT-kosten (werkplekgerelateerd) per vierkante meter blijven vrijwel onveranderd. "Belangrijke elementen hierin zijn de dalingen in de kosten van Centrale en Gedistribueerde Diensten en Telematica. De kosten voor Management & Advies gingen fors omhoog mede door aandacht voor security en gebruik van cloudoplossingen. De kosten voor Werkplekbeheer stegen licht."

"De kosten per vierkante meter voor Strategisch Facility Management en Horizontale functies dalen. Door de stijging van de kosten van het Tactisch Management is de daling van de kosten van de totale overhead minder sterk."

In 2018 daalde het vloeroppervlak per werkplek naar 19,8 vierkante meter vvo.

De indices van de NFC Index zijn een belangrijke referentie voor kostenontwikkeling van facilitaire voorzieningen van kantoorhoudende organisaties en het onderwijs. De indices leveren relevante managementinformatie voor mogelijkheden op het gebied van kostenefficiency.

www.fmn.nl

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 vierkante meter minimaal voldoen aan energielabel-C. Als de eigenaar dit label niet kan overleggen mag het gebouw niet meer worden gebruikt als kantoor. Dit betekent een flinke uitdaging, want op dit ogenblik voldoen tientallen miljoenen vierkante meter kantoren nog niet aan energielabel-C. Het initiatief 'The Road to Paris wil ondersteuning bieden.

De bedrijven verenigd in The Road to Paris, Koers Groep, ingenieursbureau IOB, MAIN Energie, SPIE en Goodmorrow, willen via een gestructureerd stappenplan de verduurzaming van kantoren projectmatig aanpakken. Ze werken daarbij samen met een team specialisten op het gebied van isolatie, gevels, daken en installaties.

"Omdat ieder gebouw anders is, bestaat er geen standaardoplossing", stelt het vijftal bedrijven. "De focus van The Road to Paris ligt op energiebesparing, omdat dat de meest efficiënte manier is om te verduurzamen. Om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren, zijn  in de eerste plaats bouwkundige verbeteringen van de gebouwschil nodig, zoals isoleren van daken of het vervangen van de gevelbeglazing. Dat is cruciaal bij vooral oudere kantoorgebouwen. Deze energiebesparende maatregelen moeten aangevuld worden met organisatorische (gedrags-)maatregelen. Bijvoorbeeld een optimalisering van de kantoorbezetting, de verplaatsing van de schoonmaak naar overdag en het scherper stellen van de openingstijden van het gebouw. Verdere besparende maatregelen worden gevonden in het beter inregelen van bestaande installaties. Door slimme meettechnologie en energiemanagement kan sluipverbruik en inefficiëntie belangrijke energiebesparing opleveren."

De druk om te verduurzamen wordt opgevoerd. Niet alleen door de overheid, maar ook door de banken. Verschillende banken hebben al aangegeven dat er in de toekomst geen kredieten worden verstrekt aan zogenaamde ‘bruine gebouwen’ met label D tot en met G. "Verwacht wordt dat gebouwen die niet verduurzaamd zijn, binnen vijf tot tien jaar sterk in waarde zullen dalen. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht in samenwerking met ING Real Estate Finance blijkt dat het verduurzamen van kantoorpanden loont. Energiezuinige kantoorpanden zijn circa 9 procent meer waard en leveren zo’n 10 procent hogere huuropbrengsten op dan kantoorpanden die niet energiezuinig zijn. De marktwaarde en de huuropbrengsten stijgen dus, terwijl de investeringen na vier jaar zijn terugverdiend, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Niet verduurzamen is dus verkeerde zuinigheid."

www.theroadtoparis.nl


{LST_ITEMS:2041}
Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Kennistafel
Columns

Tekst en Uitleg

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

Vanaf najaar 2019
Diverse locaties