Headlines

Dutch Design Week in volle gang

De Projectinrichter neemt FS kantoorinrichting over

Carl-Christoph Held verlaat K + N

 

 

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Een onafhankelijke vakjury onder voorzitterschap van Jan Siebers en verder bestaande uit Zuzanna Skalska en Hans Robertus, heeft twee producten van Humanscale beoordeeld en erkend als Goed Industrieel Ontwerp (GIO) 2019.

Met de bekroonde M2.1/M8.1/M10 presenteert Humanscale een serie monitorarmen die voor ieder beeldscherm een geschikte oplossing biedt. "De armen laten zich moeiteloos aanpassen zodat gebruikers hoogte, diepte en kijkhoek van beeldschermen zelf eenvoudig op zijn/haar persoonlijke voorkeur kunnen instellen."

Humanscale presenteert met de eveneens gelauwerde M/Connect 2 een universeel USB-C dockingstation dat is geïntegreerd in de voet van de M2.1/M8.1/M10 monitorarm. "Een laptop wordt met één USB-C kabel verbonden (en tegelijk opgeladen) met de hub boven het tafelblad waarin tevens een hoofdtelefoonaansluiting, diverse USB poorten en USB-A en USB-C oplaadpunten zitten. Alle permanente aansluitingen zoals beeldscherm, toetsenbord en muis, zijn verborgen onder het blad met het feitelijke dock verbonden."

De bekroonde producten zijn te zien tijdens de Dutch Design Week (van 19 t/m 27 oktober) in de GIO-tentoonstelling in Hal 3 van het Klokgebouw in Eindhoven.

www.humanscale.com{LST_ITEMS:2041}

Hoe ziet de leefomgeving in 2030 eruit? Leolux en studio Lonk geven hun visie tijdens DDW, met de expositie 'Filter Family'. De installatie, bestaande uit een enorme bank met bewegende panelen en soundscapes, is te zien tijdens Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven.

Voorspellen hoe de leefomgeving er over 10 jaar uitziet, lijkt onbegonnen werk in een wereld die razendsnel verandert. Toch presenteert Leolux ter inspiratie een toekomstvisie op 2030. Tijdens Dutch Design Week in Eindhoven laten ze de bezoekers het resultaat zien van What if Lab; een initiatief waarbij ze de Nederlandse designwereld uitdaagden om een visie te ontwikkelen op de toekomst van onze leefomgeving. De vraag: ‘What if… we design our living spaces today according to the needs of 2030’ (Wat is het resultaat, als we onze leefomgeving vandaag zouden ontwerpen naar de wensen van 2030?).

 

Meer dan dertig designstudio’s schreven zich in voor deze conceptuele ontwerpopdracht. De eer ging uiteindelijk naar Studio LONK. Ze presenteerden een intuïtief concept, waarbij de bezoekers van DDW de (leef)ruimte delen en door geluid (soundscapes) en wisselende panelen aan den lijve ondervinden welke impact dat heeft op de persoonlijke leefomgeving.

De installatie die studio LONK daagt bezoekers van DDW uit om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimtes steeds vaker zullen delen. Celine de Waal Malefijt, oprichter van Studio LONK: "In 2030 betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt; “de synthetische generatie”, die zich kenmerkt door een postmaterialistische waardenverschuiving naar zelfactualisatie en authenticiteit. Wat het echte leven en het digitale leven is, kan deze generatie niet meer uitleggen. Voor hen is alles is echt. En in zekere mate ook on-echt. De vraag is: Hoe gaat deze generatie uiting geven aan thuisgevoel in een gedeelde woning? En kunnen de juiste filters helpen om te switchen tussen sociale contacten en de behoefte aan privacy?"

www.leolux.nl


{LST_ITEMS:2041}

Inrichter Pami heeft de eigen showroom ingrijpend vernieuwd. In de totaal vernieuwde toonzaal zijn de meest moderne en eigentijdse werkvormen en werkplekken te bewonderen. Op donderdag 17 oktober 2019 vierde Pami samen met 170 gasten de officiële opening.

"U kent Pami als gepassioneerde workspace designers", aldus marketingmanager Christophe van Hees. "Elke dag creëren we ideale werkomgevingen. Zélf konden we natuurlijk niet achterblijven. En daarom namen we hun showroom grondig onder handen. Het resultaat mag gezien worden!"

Tijdens de opening trakteerden Lode en Hendrik Essers hun gasten op inspirerende sessies over de allernieuwste trends in office design. Thomas Vandenhaute, Project Leader Circular Economy bij Sirris, gaf zijn visie op circulaire kantoorinrichting in de workshop ‘Circular Workspace Design’. Hij toonde aan hoe een comfortabele en moderne kantooromgeving prima kan samengaan met de zorg voor onze aarde. Mooi aangevuld met praktijkvoorbeelden van de kantoorinrichter uit Pelt.

Chris Wiegeraad, Channel Development Manager bij GoBright, demonstreerde ‘Meet, Work, Visit’. Steeds meer organisaties maken gebruik van nieuwe manieren van werken zoals activity-based working, agile en scrum. Met een laptop en internettoegang kunt u immers overal werken. Het wijzigt het traditionele gebruik van het kantoor ingrijpend. En als dit niet goed ingezet wordt, ontstaan er allerlei uitdagingen: zoektochten naar een vrij bureau, onnodig bezette werkplekken, onvindbare collega’s, overboekte vergaderruimtes met de nodige no-shows… Dankzij het complete systeem biedt Pami nu een totaaloplossing voor deze uitdagingen. Via sensoren, een online portal, smart app en verschillende integraties kunnen werknemers hun werk slimmer, plezieriger en efficiënter uitvoeren. Bovendien krijgt het bedrijf extra inzichten (bezettingsgraden…) waardoor investeringen worden geoptimaliseerd.

De 170 gasten ontdekten ook de nieuwste techniek in presentatie van kantoorconcepten: Virtual Reality. "Dankzij deze technologie kunnen klanten nu op voorhand hun nieuwe werkomgeving virtueel ontdekken. Een spectaculaire beleving!"

Pami is meer dan ooit klaar voor de toekomst en kijkt terug op een erg geslaagde opening met veel enthousiaste contacten en reacties.

www.pami.be


{LST_ITEMS:2041}

Eerder meldden wij op deze site dat Triumph Furniture Ltd in de UK failliet is verklaard. De Nederlandse vestiging in Hoogeveen heeft evenwel een gezonde basis en maakt met onmiddellijke ingang een doorstart onder de naam Trilogy Furniture.

Triumph was al sedert 1993 actief in ons land. "Triumph Furniture Nederland heeft tot nu met een enthousiast team op een mooie locatie in Hoogeveen een gezonde en groeiende onderneming gerealiseerd", aldus directeur Theo van de Poll in een toelichting. "Maar door de bovengenoemde situatie bij het moederbedrijf moeten we helaas stoppen met de verkoop van het complete Triumph Furniture assortiment."

Dit betekent zoals gezegd niet dat het bedrijf in Hoogeveen stopt met de activiteiten. Integendeel zelfs. "Het feit dat we al geruime tijd diverse producten van andere binnenlandse en buitenlandse producenten vertegenwoordigen, geeft ons een gezonde basis om met onmiddellijke ingang een doorstart te realiseren. Met enige trots deel ik u mee dat wij doorgaan onder de nieuwe bedrijfsnaam Trilogy Furniture."

Trilogy Furniture gaat door met de verkoop en distributie van een aantal succesvolle producten zoals de Solo vouwtafel, de Novo zit-/sta werkplekken zonder stroom, Milo en Faro klaptafels, Metrix klaptafels, Boxx stalen opbergunits, Maxx stoelen en Trilogy screens. "Wij zien er naar uit om de succesvolle relaties die wij in de afgelopen jaren in Nederland en België hebben opgebouwd met veel plezier voort te zetten onder onze nieuwe bedrijfsnaam", aldus Van de Poll.

www.trilogy.nl


{LST_ITEMS:2041}

De DDW is interessant in diverse opzichten. Ook voor liefhebbers van projectmeubilair is er van alles te zien in Eindhoven. Bijvoorbeeld op de manifestatie Collected in het Klokgebouw.

Collected is een initiatief van meerdere ondernemers: OCS+ Steelcase, Lensen, Desque, Schaffenburg en Drisag. "Gezamenlijk brengen wij merken op de Nederlandse markt die enerzijds zorgen voor meer binding met architecten en designers en anderzijds voor eindgebruikers identiteit en authenticiteit creëren", aldus Léon van Amersvoort van OCS+ Steelcase.
 

De manifestatie is tot en met 27 oktober te vinden op de tweede en derde verdieping van Klokgebouw 210 in Eindhoven.

 

www.collected.nl{LST_ITEMS:2041}

Eind oktober 2019 beëindigt Carl-Christoph Held zijn werkzaamheden als directievoorzitter van de firma König + Neurath en verlaat hij op eigen verzoek het bedrijf. De directievoorzitter heeft besloten zijn carrière buiten de kantoorinrichtingsbranche voort te zetten en zal het bedrijf daarom in goede verstandhouding per 31 oktober 2019 verlaten.

De raad van commissarissen heeft met wederzijdse instemming het verzoek van Held inzake de voortijdige contractbeëindiging ingewilligd. "Beide partijen hechten eraan te benadrukken dat de op vertrouwen gebaseerde en constructieve samenwerking – zowel die van de raad van commissarissen met Held alsook die binnen de directie – de basis voor de succesvolle ontwikkeling van het bedrijf was en is", aldus een woordvoerder.

Carl-Christoph Held nam in april 2011 het directievoorzitterschap op zich en heeft samen met zijn collega’s en het personeel het bedrijf positief verder ontwikkeld, in de afgelopen jaren de marktpositie verbeterd en omzet- en winststijgingen kunnen behalen. Zelf zegt hij: “Ik ben de raad van commissarissen zeer erkentelijk voor het in mij gestelde vertrouwen en de mij toebedeelde verantwoordelijkheden op verschillende gebieden binnen het bedrijf in de afgelopen 8 jaar. Samen doelstellingen bereiken is de kracht van het bedrijf. Toch wil ik nu beroepsmatig een andere weg inslaan en wens het bedrijf het allerbeste. Mijn dank betreft vooral het vertrouwen van mijn collega’s, het personeel en vanzelfsprekend onze klanten.”
 

Voorzitter van de raad van commissarissen Otmar Stein over het terugtreden van Held: "Dit is een persoonlijke beslissing van de heer Held, die wij betreuren. Wij zeggen hem dank voor de zeer succesvolle samenwerking in de afgelopen 8 jaar en wensen hem zowel zakelijk als persoonlijk veel succes en alle goeds voor de toekomst.”


Tot de komst van een nieuwe directievoorzitter, met Verkoop en Marketing in zijn portefeuille, zal Dirk Offermanns op directieniveau tijdelijk de verantwoordelijkheid voor de nationale verkoop en de key-account business op zich nemen. In de geest van de traditie van het familiebedrijf zal Ludwig König, kleinzoon van de onlangs overleden Egon König, en sinds oktober werkzaam 2015 in het bedrijf, vanaf januari 2020 als algemeen verkoopmanager Duitsland voor alle afdelingen leiding geven aan de gehele binnenlandse verkoop. König, sinds maart 2019 procuratiehouder, geeft al enkele jaren met succes leiding aan de afdeling zitmeubilair en is erin geslaagd het marktaandeel verder uit te breiden.

https://www.koenig-neurath.com/nl/


{LST_ITEMS:2041}

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat Niels Diffrient’s Freedom chair door Humanscale werd gelanceerd. Freedom was een baanbrekend ontwerp en bracht een revolutie teweeg in de kantoorinrichtersbranche met de allereerste zelf-instelbare bureaustoel. De stoel wordt geroemd om zijn eenvoud, functionaliteit en tijdloos design.
 

"De in 1999 geïntroduceerde Freedom was de eerste stoel die de traditionele knoppen en hendels verwijderde en deze verving door de wetten van de fysica", aldus een woordvoerder. "Het resultaat was een uit zichzelf-instelbare automatische zit, waarvoor geen verdere uitleg of zitinstructie nodig is. Diffrient heeft de moderne bureaustoel effectief opnieuw uitgevonden en de manier waarop mensen zitten veranderd."


Robert King, CEO en oprichter van Humanscale zegt: "Niels deelde onze overtuiging dat vorm voortkomt uit functie en creëerde daarom iets dat eerlijk, tijdloos en even relevant is in New York als in Helsinki of Singapore. Interessanter is misschien nog wel dat het zelfinstellingsmechanisme steeds relevanter wordt in de huidige werkomgeving. Nu, 20 jaar later, hebben de grote meubelbedrijven eindelijk de zelfinstelbare stoelen op de markt gebracht, die beweren dat het de toekomst van het zitten is. Bewijs van de vooruitziende blik van Niels." 

www.humanscale.com


{LST_ITEMS:2041}

Herman Miller heeft een meerderheid van de aandelen van Deense meubelfabrikant Hay verworven. Dat melden beide bedrijven in een persbericht.

Op 8 oktober maakten beide ondernemingen bekend dat Herman Miller zijn Hay-aandeel van 33 procent (verworven in 2018) met nog eens 34 procentpunt zal uitbreiden. Daarmee verwerft de Amerikaanse fabrikant dus een ruim meerderheidsaandeel. Voor het extra pakket aandelen wordt een prijs van 78 miljoen dollar betaald, zo delen beide bedrijven mee.

Herman Miller heeft nu dus 67 procent van de Hay-aandelen in zijn bezit. De resterende 33 procent blijven in handen van Rolf en Mette Hay, mede-oprichters/creative directors van het Deense merk.

Het verwerven van het meerderheidsaandeel past in Herman Millers strategie om de winstgedreven groei van de onderneming verder te stimuleren. Sinds het verwerven van de eerst aandelentranche in 2018 heeft Herman Miller reeds een gestage groei gezien van het Deense merk op de Amerikaanse markt.  

"Het uitbreiden van ons belang in Hay is een sleutelcomponent in het vergroten van ons marktaandeel in de winkel- en projectmarkt", zegt Andi Owen, Herman Miller President en CEO. "Tegelijkertijd kunnen we hiermee een jonger en stedelijker publiek voor onze producten interesseren." 

www.hermanmiller.com


{LST_ITEMS:2041}

Vervelend nieuws van de Britse eilanden: projectmeubelfabrikant Triumph is omgevallen. Blijkens de berichten ligt aan het failissement van het bedrijf een dramatische en plotselinge terugval in de verkoop ten grondslag.

(foto: Mirrorpix)

Triumph werd in 1946 opgericht en had zijn onderkomen in Zuid-Wales. Het familiebedrijf zag gedurende de laatste 10 weken de verkopen dramatisch dalen. Volgens directeur Andrew Jackson zou het bedrijf het kunnen redden op de langere termijn, ware het niet dat de huidige Brexit-perikelen de onzekerheid momenteel te groot maken. 

Bij het bedrijf werkten 252 mensen. Momenteel staan 239 medewerkers op straat; 13 medewerkers zijn nog in dienst om de verdere administratie af te wikkelen. Meubels worden momenteel overigens niet meer geleverd. 
 

De curators van Triumph staan open voor interesse van potentiële kopers.

De website van Triumph is reeds 'uit de lucht'

 


{LST_ITEMS:2041}

Op de valreep nog even een aankondiging namens de Vereniging van Inrichtingsprofessionals (VIP). De brancheorganisatie houdt morgen 8 oktober 2019 een informatiemiddag over het thema 'Internet of Things (IoT) ter bevordering van de vitaliteit van medewerkers'. Dat meldt de VIP op de eigen website.

"De afgelopen jaren stagneert de groei van de arbeidsproductiviteit", aldus een woordvoerder namens de VIP. "Technologische revoluties als de computer, mobiele telefonie, Ipads, laptops, draadloos- en cloudgestuurd werken zijn inmiddels al vele jaren gemeengoed. Meer en meer wordt de mens weer gezien als de 'driver' van verbetering en innovatie door steeds slimmer gebruik te maken van de mogelijkheden die alle moderne hulpmiddelen ons bieden."

Maar de mens loopt daarbij soms tegen zijn eigen grenzen aan. "De mens heeft last van burn-outs, bore-outs, piekert over de juiste work-life balance, denkt na over evenwichtige verdeling van huishoudelijke- en opvoedkundige taken, moet regelmatig sporten en voelt elk jaar verder toenemende druk om meer te doen in minder uren."

Is The Internet of Things een uitweg? "Hoe krijgen we de mens terug in balans? Hoe laten we hem/haar optimaal presteren zonder het gevoel te krijgen continu opgejaagd te worden? Een cruciale vraag voor onze klanten, voor onze eigen organisaties, voor onze eigen mensen en zeker ook voor onszelf." Het is volgens de VIP kortom tijd voor meer inzicht, voor een overzicht van de mogelijkheden. "Het internet heeft onze wereld (werk, gezin, vrije tijd, sociale structuur etc.) veranderd. Hoog tijd dat we internet anders gaan inzetten. We nodigen jullie uit om te luisteren, je te verbazen, te reageren, te discussiëren en inzicht te krijgen in wat vandaag kan en dus vanaf morgen gebruikt kan worden. De vier sprekers belichten het onderwerp van diverse kanten en u krijgt ruim voldoende tijd voor vragen."

Aan het woord komen onder meer 'toekomststrateeg' Peter Ros, gebouwexpert Nils Bonder en VIGO-directeur (en sponsor) Alexander van der Heijden. De aanmeldingstermijn sloot reeds op 1 oktober, maar met een mailtje naar hwsderuiter@gmail.com valt er wellicht nog wat te regelen.

inrichtingsprofessionals.nl 

 
 

{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

Voor haar presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven heeft Broeinest gekozen voor de creatieve vloeroplossingen van IVC Beyond Flooring. Broeinest is hierdoor opgenomen in de New Materials Route. Dutch Design Week vindt plaats van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 27 oktober.
 

Broeinest is volgens een woordvoerder getransformeerd in 'dé design hotspot in het hart van de Dutch Design Week'. "Dit jaar tonen ze ‘Below the Surface’, actuele trends worden tastbaar in acht conceptuele werelden, met onder andere vloeren van IVC, die de basis vormen van een organisch landschap."

Dit wordt aangevuld met werk van toonaangevende designers en jong talent. "IVC toont een gedurfd kunstwerk van diverse vloercombinaties: een stijlvol patroon van Tapijttegels, Heterogeen Vinyl, LVT en Studio Moods; all Made in Belgium."


De New Materials Route laat zien hoe ontwerpers niet alleen nieuwe producten ontwerpen, maar ook de materialen waar ze van gemaakt worden. Experimenten worden getoond op het gebied van circulariteit, biomaterialen, nieuwe esthetiek en materiaalonderzoek en -toepassingen. 
 

"Deze route is een perfecte manier om een bezoek aan de DDW te beginnen. Maar er gebeurt nog meer dan er op de routes te vinden is. Op DDW is verdwalen onmogelijk, je kunt alleen maar meer inspiratie tegenkomen."

Broeinest Eindhoven is te vinden aan de Torenallee 45 in Eindhoven.
 

www.ivc-commercial.com


{LST_ITEMS:2041}

Tijdens de Dutch Design Week presenteert Forbo Flooring een bijzonder project met Furniture Linoleum in de hoofdrol. Het project is een samenwerking van het Forbo Design Team, Rietveld Originals en het design-label Lensvelt. Bij de Kazerne (één van de DDW-hotspots) worden zes Military Chairs gepresenteerd, die zijn voorzien van verschillende kleuren Furniture Linoleum.

De Military Chair, die in 1923 werd ontworpen door Gerrit Rietveld, is opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken. Hierdoor leent de stoel zich zeer goed voor de toepassing van Furniture Linoleum, aldus ontwerper Thomas Eurlings, die namens Forbo is betrokken bij het project. Volgens Eurlings verrijkt het linoleum de stoel met zachtheid en tactiliteit. Dit geeft het karakteristieke ontwerp een nieuwe uitstraling.

Gerrit Rietveld ontwierp de Military Chair in 1923 voor het Katholieke Militair Tehuis in Utrecht. De stoel werd destijds in verschillende kleuren geleverd door Rietveld. Kenmerkend voor de ontwerpen van Rietveld zijn de kleurvlakken op de kopse kanten van het frame. Tevens is dit het eerste ontwerp waarin Rietveld gebruik maakte van metalen bouten en moeren, in plaats van houten deuvels, om de diverse onderdelen van de stoel in elkaar te zetten.

De Military Chair wordt nog altijd volgens het ontwerp van Rietveld in Nederland gemaakt. Belangstellenden kunnen de stoel bij Rietveld Originals kopen. Het in Amsterdam gevestigde label Lensvelt presenteerde de Military Chair in april op de meubelbeurs in Milaan. Sindsdien voorziet Lensvelt de projectmarkt van Military Furniture.

Gerrit Rietveld gebruikte regelmatig linoleum in zijn interieur-ontwerpen. Een bekend voorbeeld is het ontwerp voor de perskamer van het Parijse UNESCO-gebouw uit 1958. Rietveld ontwierp een monumentaal grafisch patroon voor deze vloer, die in diverse kleuren linoleum werd uitgevoerd. Het patroon besloeg alle horizontale oppervlakken in deze ruimte. Dus ook de tafelbladen werden bekleed met linoleum. Een gewaagde toepassing van linoleum, die alom bewondering opriep.

Ook nu vormen kleurrijke vlakken een draad door de samenwerking van drie gerenommeerde merken voor dit DDW-project. Drie stoelen zijn met recente tinten uit de Furniture Linoleum collectie bekleed: Powder, Pistachio en Aquavert. De hedendaagse kleuren in combinatie met het grijze frame geven de stoelen een fris en jong karakter. Het zwarte frame van de overige drie stoelen is gecombineerd met de evergreens uit de collectie: Conifer, Burgundy en Olive. Deze combinatie benadrukt juist het klassieke karakter van de stoel.

www.forbo-flooring.nl


{LST_ITEMS:2041}

Brabantse wollen vloerbedekking- en kledenproducent Best Wool presenteert tijdens de Dutch Design Week 2019 de best bewaarde geheimen over wol in hun exclusieve expositie ‘Roll with us’.

Op nauwelijks 5 kilometer afstand van het design-epicentrum maakt de wolspecialist al bijna 4 decennia luxe, high-end wollen vloerbedekking en kleden op maat. Hun producten worden verkocht van New York tot Shanghai en sinds dit jaar hebben ze hun eigen label: Monasch by Best Wool. De tentoonstelling is van 19 tot en met 27 oktober te zien in de Piet Hein Eek-showroom en is tot stand gekomen in samenwerking met designbureau Studio RENS.

Best Wool ontwerpt en produceert al sinds 1982 hoogwaardige duurzame wollen tapijten voor internationale merken en white label voor vele opdrachtgevers. Voor zowel de interieur- als projectmarkt, in binnen- en buitenland. De wollen vloerkleden van Monasch by Best Wool worden op ambachtelijke wijze door vakmensen gemaakt in Best (Nederland). Om aan de eigen hoge kwaliteitseisen te voldoen, werkt Best Wool uitsluitend met de beste wol uit Nieuw-Zeeland en Europa.

www.bestwoolcarpets.com


{LST_ITEMS:2041}

Duurzaam designer Jaromir van Vliet, die op dit moment afstudeert aan de Willem de Kooning Academie, heeft Forbo Flooring geholpen bij het circulair maken van post-consumer linoleum.

Een stap in het productieproces.

Hij en Forbo ontwikkelden met Renoleum twee (half-)producten uit het post-consumer linoleum. Forbo wil daar de markt mee op en de eerste contacten met grote bedrijven als Ahrend, maar ook met kleinere partijen zijn meer dan bemoedigend. Een Nederlands bedrijf dat zitmeubels maakt, heeft inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen. 

Middels het Renoleum-project vonden Van Vliet en Forbo een oplossing voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Linoleum werd eerder dit jaar ook al CO2-neutraal. 

www.forbo-flooring.nl


{LST_ITEMS:2041}

Jan Dossche, President van USFloors Europe, is tevreden over de over vierde opeenvolgende deelname van COREtec aan de VT Wonen & Designbeurs  in Amsterdam. De stand werd drukbezocht.

“We hebben wederom  een schitterende VT Wonen & Designbeurs gehad, zelfs nog een stuk beter dan vorig jaar, toen we ook al heel veel volk over de vloer kregen. De consumenten waren enorm onder de indruk van de nieuwigheden en waren laaiend enthousiast over de nieuwe COREtec Visgraat vloeren”, aldus Dossche. "Op vrijdagavond hadden we al onze belangrijke distributeurs en klanten op bezoek."

Op de  VT Wonen & Designbeurs pakte USFloors uit met nieuwe aanvullingen in het reeds uitgebreide COREtec-gamma. In 2012 ontketende de marktleider in meerlagige rigide vloeren naar eigen zeggen een ware revolutie in de sector met de 100 procent watervaste core-technologie. Sindsdien breidt het bedrijf zijn aanbod gestaag verder uit met nieuwe patronen, formaten en designs.

“De vloerindustrie evolueert sneller dan ooit. COREtec stond aan de start van dit succesverhaal, maar denkt er nog lang niet aan om te vertragen", aldus Dossche. "Wij zijn dromers. Innovatie zit in ons DNA. Terwijl de rest van de markt nog werkt aan hun versie van het origineel, denken wij al aan de volgende grote ontdekking."

In Amsterdam toonde COREtec acht designs van de Naturals Collection in visgraatmotief. De moderne visgraat klikvloer is beschikbaar in verschillende natuurlijke tinten met gekleurde v-groef en biedt een opmerkelijke dimensionele stabiliteit. Dankzij het gebruiksvriendelijke A & B kliksysteem, zijn de planken vol;gens het bedrijf bovendien uitermate eenvoudig in installatie.

"De meerlagige vloerbekleding van COREtec met Greenguard Gold certificaat is volledig vrij van chemicaliën en verzekert een gezonde binnenlucht", vult een woordvoerder aan. "De vaste kurkonderlaag zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen schimmel, vangt oneffenheden op van elke ondergrond en is bovendien uitermate geluiddempend."


www.coretecfloors.eu

 


{LST_ITEMS:2041}

Domotex zal - voor de eerste keer - een gehele hal (hal 8) inrichten in het kader van de trendmanifestatie 'Atmysphere'. De vloerenbeurs vindt plaats van 10 tot en met 13 januari 2020 in Hannover.

"In Hal 8 worden bezoekers begroet met een grote textiele horizon, waarop water en bomen zijn geprojecteerd. Dit vormt het decor voor het kernthema 'Atmysphere'", aldus een woordvoerder van de beursorganisatie. Met deze manifestatie wil de beurs laten zien op welke wijze tapijten en andere vloerbedekkingen een bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van het welbevinden van gebruikers.

"Creatieve installaties zullen tonen hoe de esthetiek van vloerproducten kunnen bijdragen aan de totale atmosfeer, hoe akoestische kwaliteiten het lawaai in de ruimte kunnen reduceren, en hoe ecologische productie tot een gezonder binnenklimaat kan leiden."

Tal van fabrikanten en aanbieders doen mee aan de presentatie in Hal 8 van het Hannover beurscomplex. De trendmanifestatie is ontworpen door ontwerpstudio Schmidhuber. Overigens zullen er dagelijks ook architectenlezingen gehouden worden en zullen architecten tours verzorgen langs hun persoonlijke highlights op de beurs.

www.domotex.de


{LST_ITEMS:2041}


Een groep van zo’n zestig architecten ontwierp onlangs hun eigen vloeren tijdens de Forbo Flooring Labdag, die dit jaar in samenwerking met Broeinest werd georganiseerd.


"Met veel plezier, inzet en inventiviteit experimenteerden ze in Forbo’s proeffabriek met de duurzame ingrediënten van het CO2-neutraal geproduceerde Marmoleum", aldus de vloerenfabrikant. "Daarnaast kregen de architecten van Forbo’s Designteam en R&D afdeling een ‘sneak preview’-presentatie van de nieuwe Lineair collectie, die nog in ontwikkeling is." Forbo profiteerde hierbij van de waardevolle terugkoppeling door de gasten. De architecten werden bovendien bijgepraat over recente ontwikkelingen op het gebied van Furniture Linoleum.

"Verder kregen de architecten een boeiende lezing van Marjolein van Gelder, Forbo’s programmamanager duurzaamheid. Zij sprak over Forbo’s vergaande circulaire aspiraties en legde uit hoe de vloerproducent haar linoleum volledig circulair aan het maken is."

Tijdens een fabrieksrondleiding maakte de groep kennis met het productieproces van linoleum, dat al meer dan 120 jaar op ambachtelijke wijze in de Zaanstreek wordt gemaakt. Broeinest, tenslotte, organiseerde een inspirerende trendlezing annex workshop over het ontwerpen van een vloer in het jaar 2050, en de uitdagingen die daarbij komen kijken. 

In het onderstaande filmpje een impressie van de 'labdag'.

www.forbo-flooring.nl.


{LST_ITEMS:2041}

Interface onthulde deze week Look Both Ways. "Deze nieuwe collectie biedt ontwerpers een trendy vloersysteem met de robuuste uitstraling van composietmaterialen zoals beton en terrazzo", aldus het vloerenbedrijf. "Dit wordt gecombineerd met de akoestiek, het onderhoud en de performancevoordelen van onze luxe vinyltegels (LVT) en tapijttegels." 


Look Both Ways is een ontwerp van Vice President Product Design Kari Pei en haar team bij Interface. Met complementaire patronen en structuren biedt de collectie volgens Interface het beste van twee werelden. "Het bevat zowel harde als zachte materialen en zowel speelse als serene dessins waarin mineraaltinten en levendige kleuren elkaar afwisselen."

"Look Both Ways maakt een dessin mogelijk met een naadloze overloop van hard naar zacht", vertelt Pei. "De kijk op beton en terrazzo blazen we nieuw leven in door inspiratie te halen uit houtsnijwerken en confetti. Look Both Ways bevat daardoor een diversiteit aan kleuren en structuren die geluk en focus uitstralen, terwijl het meer geluid absorbeert dan de meeste alternatieve vloeren. Hard en zacht, plush en egaal, met patronen of neutraal. De collectie levert zo veel verschillende combinaties en is meer dan alleen een vloer waarop je loopt. Het zorgt ervoor dat je twee keer kijkt om alles te kunnen zien."

Met in totaal acht producten - vier tapijttegels en vier LVT-designs met een verscheidenheid aan patronen, structuren en kleurstellingen - maakt Look Both Ways volgens Interface oneindig veel designcombinaties mogelijk. "Met het modulaire vloersysteem van Interface zijn tapijt en LVT bovendien gemakkelijk en efficiënt naast elkaar te installeren. Zo ontstaat een geïntegreerde vloer zonder overgangsstrips. Alle producten uit de collectie hebben hetzelfde formaat van 50 bij 50 centimeter."

De op beton geïnspireerde tapijttegels en LVT-ontwerpen - zoals Step in Time, Step it Up, Step this Way, Walk of Life en Walk About - bieden een extra gelaagdheid, door de nadruk op de levendigheid van confetti in het Step Aside (tapijt), Walk the Isle (LVT) en Walk on By (LVT). Met name Walk on By biedt met een terrazzo-look in zowel heldere als neutrale kleurcombinaties een jeugdige boost aan de collectie.


"Door het samenvoegen van functionaliteit en design creëert Look Both Ways landschappen die blijvend presteren en je langdurig van de ruimte laat genieten", aldus Pei. "De collectie biedt ongewone maar sterke combinaties van materialen die hun kracht putten uit zowel het natuurlijke als uit het handgemaakte. De monolithische structuren staan tot slot voor zwaartekracht en solidariteit en gaan hand in hand met vrolijk gekleurde confetti om de ultieme combinatie te creëren van harde en zachte vloeren die naadloos in elkaar overlopen."

            

De tapijttegel is gemaakt van gerecycled nylon. Zo biedt Look Both Ways flexibiliteit in design zonder de ecologische voetafdruk. "Zoals bij alle Interface-producten het geval is, is ook Look Both Ways 'Carbon Neutral'."  
 

www.interface.com/LookBothWays


{LST_ITEMS:2041}

De bekende stoffenfabrikant Kvadrat heeft zich versterkt met de overname van Magniberg. Dat meldt de Deense fabrikant in een persbericht.

Magniberg is een Zweedse fabrikant van bedlinnen. Kvadrat heeft 50 procent van de aandelen van het bedrijf verworven. Hiermee hoopt Kvadrat zijn positie in de 'woonmarkt' verder te versterken. Overigens worden in de projectomgeving eveneens steeds meer 'woonelementen' toegepast. Ook bedlinnen is in het moderne kantoor niet per definitie een wezensvreemd element meer...

De medewerkers van Magniberg zullen hun eventuele 'powernap' in Stockholm blijven doen. Want aldaar blijft het hoofdkwartier van Magniberg gevestigd. 

www.kvadrat.com


{LST_ITEMS:2041}


Verlichting

Mogen wij ook een keer een voordeeltje hebben? Tot de genoegen van de Inside-redactie heeft lichtbedrijf Signify besloten de primeur van het gebruik van 'LiFi' aan journalisten te gunnen.


Wel jammer dat Inside Information niet over voetbal schrijft. Want voor de LiFi-primeur moet het persgilde toch echt naar een voetbalstadion: de eerste versie van 'internet via licht' is namelijk geïnstalleerd in het Volkspark-stadion in Hamburg (u weet wel, waar Nederland in 1988 Duitsland versloeg).


Signify heeft LiFi geïnstalleerd in het perscentrum van het stadion. Het systeem, Trulifi, biedt journalisten volgens het lichtbedrijf een zeer betrouwbare, veilige en snelle internetverbinding via de plafondlampen. 


"Journalisten die verhalen schrijven, bewerken en archiveren onder tijdsdruk willen niet het extra gedoe dat ze niet online kunnen komen", legt Karsten Vierke, marktleider voor Signify in de DACH-regio, uit. “Nu kan de club hen een ijzersterke, veilige en snelle internetverbinding bieden, samen met hoogwaardige, energiezuinige LED-verlichting die helpt de CO2-voetafdruk van de club te verkleinen. Dit is een wereldprimeur voor een voetbalclub en helpt het stadion een nog aantrekkelijkere locatie te maken voor het hosten van belangrijke wedstrijden.”

Signify installeerde 84 Philips PowerBalance gen2 LED inbouwarmaturen in het perscentrum van het stadion. Acht van de armaturen hebben een geïntegreerde Trulifi 6002-transceiver, die infraroodlichtgolven moduleert om een ​​internetverbinding tot 150 megabit per seconde (Mbps) te bieden. Journalisten die het systeem gebruiken, ontvangen een USB Access Key, die op hun laptop kan worden aangesloten. Dit vangt het LiFi-signaal op en verzendt gegevens terug naar de armatuur. Het LiFi-systeem is volgens Signify storingsvrij en gecodeerd. Ook is een extra beveiligingslaag ingebouwd omdat lichtgolven niet door muren kunnen gaan.

www.signify.com


{LST_ITEMS:2041}

Tijdens het Velux Daylight Symposium en de Healthy Buildings Day in Parijs bracht de Velux Groep medio oktober ruim zeshonderd internationale professionals bij elkaar voor 2 kennisdagen vol nieuwe inzichten over het belang van daglicht en frisse lucht.


Centraal stond de brug tussen theorie en praktijk: hoe ontwerpen, bouwen en creëren we gezonde gebouwen en leefomgevingen? Wetenschappers, architecten, ontwikkelaars, stedenbouwkundigen, gebouweigenaren, beleidsmakers en bouwprofessionals uit Noord-Amerika, China en Europa deelden in Parijs hun nieuwste onderzoeken en visie en gaan met elkaar in gesprek.

Vanuit Nederland spraken onder andere Ronald Schleurholts (architect, eigenaar Cepezed), Mariëlle Aarts (Assistant Professor TU Eindhoven) en Harwil de Jonge (directeur Heijmans Vastgoed), naast internationaal gerenommeerde sprekers als Joseph Allen (Harvard School of Health), Till Roenneberg (Ludwig Maximilian Universiteit van München) en Hiroshi Sambuichi (Sambuichi Architects).

www.velux.nl


{LST_ITEMS:2041}

Nieuws van de NSVV. Na precies 18 jaar, 7 maanden en 9 dagen draagt Henk Stolk het voorzitterschap van de expertgroep Lichthinder over aan Ellen de Vries.

Henk heeft in een afscheidsbrief  die gericht is aan alle leden van de NSVV, deze tijdspanne uitvoerig beschreven. Ellen de Vries (Het Lux Lab) neemt het stokje met gepaste trots over en kijkt er naar uit om samen met  de expertgroep Lichthinder een vervolg te geven aan de vele aspecten die kleven aan het fenomeen Lichthinder.
 

Henk Stolk blijft betrokken bij de NSVV. De workshops Lichthinder blijft hij met verve verzorgen evenals het beantwoorden van de vele vragen over lichthinder. "Wij danken Henk voor zijn bevlogen inzet van de afgelopen 18 jaar, 7 maanden en 9 dagen en wensen hem nog vele lichthindervrije jaren", aldus de NSVV.

www.nsvv.nl


{LST_ITEMS:2041}

Nu de meeste kinderziektes zijn opgelost stapt Nederland massaal over op LED-verlichting. Toch signaleert de verlichtingssector dat gebruikers nog steeds worstelen met één basaal probleem: LED-lampen die niet eenvoudig lijken te kunnen dimmen. Om dit op te lossen zal de industrie beter moeten samenwerken, zo blijkt uit de vierde editie van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport.

“Iedereen weet nu wel dat led voor een lagere energierekening zorgt en langer mee gaat,” vertelt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. “De afgelopen twee jaar is ook de kleurechtheid sterk verbeterd. Maar of een lamp werkt met een bepaalde dimmer hangt nog te vaak af van welke fabrikant er wordt gekozen. Dat leidt tot verwarring en is niet goed voor het imago van LED-verlichting.”
 

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. De sector ziet zelf kiezen voor de kwaliteit van een A-merk en een betere afstemming tussen fabrikant, leverancier, installateur en gebruiker als oplossingen. Maar vooral signaleert het Trendrapport dat het tijd is voor een heldere standaard.
 

“LED is uitgegroeid tot een basisartikel dat op iedere straathoek verkrijgbaar is, maar als je het totale aanbod bekijkt lijkt het soms nog steeds het Wilde Westen,” aldus Rolf Heynen. “De industrie beseft dat dit eenvoudiger moet en dat er heldere standaarden nodig zijn. Het zou goed zijn als fabrikanten hun producten nog meer op elkaar afstemmen zodat consumenten altijd weten waar ze aan toe zijn.”
 

Download hier het rapport.
 


{LST_ITEMS:2041}


Vanaf 1 oktober 2019 staan de nieuwste VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen weer online. De eisen worden voortdurend aangepast aan nieuwe normen en regelgeving, aan de laatste stand der techniek en ze worden steeds uitgebreider. Zo is er in de nieuwe 2020-versie een hoofdstuk over BIM toegevoegd. Ook zijn er aanpassingen op het gebied van zonwering.

De VMRG Kwaliteitseisen zijn de eisen die gesteld worden aan het VMRG Keurmerk. Het VMRG Keurmerk wordt door architecten voorgeschreven in bestekken om zeker te zijn van kwaliteitsgevels. Gevels en gevelelementen die geleverd worden door bedrijven met dit keurmerk voldoen gegarandeerd aan de eisen die te vinden zijn op het geheel nieuwe communicatieplatform van de VMRG www.vmrg.nl/kwaliteitseisen. Deze bedrijven worden hierop ook door een onafhankelijke organisatie gekeurd. Alle gevelbouwers die aangesloten zijn bij de VMRG hebben het VMRG Keurmerk.

BIM (Building Information Modeling) is het delen van informatie tussen de verschillende bouw- en productiepartners. Hiervoor zijn echter wel duidelijke afspraken nodig over het proces, de betekenis van informatie, de vorm, de uitwisseling en het formaat. Vanuit de VMRG zijn er een BIM Uitvoeringsplan en BIM Protocol ontwikkeld die aansluiten op de reeds bestaande documenten vanuit de Bouw Informatie Raad (BIR) en op de bestaande Europese normen. Er wordt nog gewerkt aan het ILS (Informatie Leveringspecificaties) Gevelproducten.

BIM vormt een nieuw hoofdstuk in de VMRG Kwaliteitseisen. Hierin komen het BIM Uitvoeringsplan, het BIM Protocol en de ILS Gevelproducten aan de orde. Ook alle BIM specifieke termen zijn opgenomen in de paragraaf Benamingen, zodat verschillende partijen met dezelfde definities voor een bepaalde term werken. Ten slotte zijn ook de normen toegevoegd aan de Normenlijst.

Voor buitenzonwering is er een aantal voorbeelden van doek bij ritsscreens opgenomen. Het gaat hier om foto’s met toelichting die duidelijk maken wat er binnen de VMRG Kwaliteitseisen voor dit type zonwering toelaatbaar is. Zonwering vormt al jaren een onderdeel van de VMRG Kwaliteitseisen. Zonweringsbedrijven die aangesloten zijn bij de VMRG én gekeurd zijn op de VMRG Kwaliteitseisen Zonwering mogen zich VMRG Zonwering bedrijven noemen en kunnen hun kwaliteit aantonen met een VMRG Zonwering certificaat.
 

www.vmrg.nl/kwaliteitseisen


{LST_ITEMS:2041}


Daxing International Airport is geopend in Bejing, een hub die op het punt staat om 's werelds drukste te worden, met 72 miljoen passagiers elk jaar tegen 2025. De verlichting op deze 'grootste luchthaven ter wereld' is verzorgd door Performance in Lighting.

Het terminalgebouw, ontworpen door studio Zaha Hadid Architects en geïnspireerd op de traditionele architectuur, bestaat uit een centraal lichaam waaruit zes armen stralen, vijf daarvan bevatten instapgebieden en één verbindt de terminal met het buitengebied. De buitenruimtes werden ontworpen door Hong Kong designstudio Lead 8.

"Meer dan 2.400 schijnwerpers werden gebruikt voor de verlichting van de buitenruimtes en airbusparking om de hoogste normen voor verlichting te garanderen die vereist zijn voor een project dat op het punt staat de zienswijze van luchthavens van de toekomst opnieuw te definiëren", aldus Performance in Lighting over het prestigieuze project. "Dit technische juweel is uniek in de wereld van luchthavens met één terminal vanwege zijn enorme omvang (gelijk aan 97 voetbalvelden), innovatief ontwerp en het gebruik van uiterst efficiënte moderne technologieën voor totale ecologische duurzaamheid."

De services die aan klanten worden geboden, van bagagebeheer tot inchecken en beveiliging, profiteren van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en robotica.

www.performanceinlighting.com

{LST_ITEMS:2041}


Het duur nog even, maar toch alvast maar een nieuwsbericht: wandelaars kunnen op zaterdag 22 februari genieten van een zee aan lichtkunstwerken tijdens de eerste editie van de Zandvoort Light Walk.

Het gloednieuwe wandelevenement brengt wandelaars over het stand en door het sfeervolle centrum terwijl zij genieten van verschillende lichtacts. Er is keuze uit drie afstanden: 18, 14 en 6 kilometer. Wandelaars kunnen zich vanaf vandaag inschrijven via www.zandvoortlightwalk.nl.


De verschillende afstanden komen langs de highlights van Zandvoort zoals het strand, de duinen en het centrum. Na afloop finishen alle afstanden in het sfeervolle centrum van Zandvoort en kunnen deelnemers met elkaar nagenieten van de eerste editie van de Zandvoort Light Walk.

www.zandvoortlightwalk.nl.  


{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

De jury heeft vier architecten genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op 27 november in het Rijksmuseum.
 

De jury selecteerde uit de inzendingen vier gebouwen die in de afgelopen twee jaar (2017-2018) in Nederland zijn opgeleverd. Genomineerd zijn: Atelier Kempe Thill (Intense laagbouw Spijkerkwartier Arnhem), KAAN Architecten (CUBE), Happel Cornelisse Verhoeven Architects (Museum De Lakenhal) en Benthem Crouwel Architects (AM4).


De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze prestigieuze prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

https://abebonnemaprijs.nl


{LST_ITEMS:2041}

Afgelopen zaterdag (19 oktober) ging in Eindhoven de Dutch Design Week van start. Het evenement is dit jaar gericht op de toekomst. Dat meldt de organisatie. "De Dutch Design Week  behandelt thema's die zowel gevarieerd als uitdagend en actueel zijn", aldus een woordvoerder. Het evenement duurt tot en met 27 oktober.  

De focus ligt tijdens de Dutch Design Week zowel op het speculatieve idee als op het eindproduct. "Want uiteindelijk hebben alle grote uitvindingen, ontwerpen en technieken het levenslicht gezien als prototype. Dit jaar is geen uitzondering, variërend van conceptuele, bijzondere en artistieke projecten (die de verbeelding prikkelen en leiden tot nieuwe ideeën, discussies en nieuw gedrag), tot producten en technieken die veel praktischer zijn (ontworpen voor het tijdperk waarin wij leven)."  

Eén van de vele evenementen die te bezoeken zijn is de presentatie van het meubel Ypsilon. Dit nieuwe product is ontwikkeld door fabrikant Drentea en FOKLAb van Fokkema Architecten. De presentatie vind plaats op 24 Oktober, om 19:00 uur in het 'pop-up future office' van Drentea in Broeinest Eindhoven.

Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Eindhoven. Zo toont Gispen de circulaire Sett CE bank op Dutch Design Week op maar liefst twee verschillende exposities: bij de Goed Industrieel Ontwerp Erkenningen én bij de overzichtsexpositie van de winnaars van de Dutch Design Awards.

Ook tal van andere fabrikanten zullen hun 'designkunsten' vertonen in de Lichtstad. Voorts is er tijdens het evenement volop aandacht voor robotica en kunstmatige intelligentie (AI). "Robots en AI zijn ontzagwekkende en angstaanjagende gebieden, die beloven de wereld voor altijd te veranderen. In de toekomst gaat de discussie niet zozeer over de technology maar vooral over de ethiek. Onze ontdekkingsreis naar dit thema zal je fascineren en inspireren." 


De Dutch Design Week wordt georganiseerd door de Dutch Design Foundation (DDF). 

www.ddw.nl


{LST_ITEMS:2041}

Het Groninger Museumgebouw bestaat 25 jaar. Als eerbetoon aan de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini, organiseert het museum een grote tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper kort voor zijn dood samenstelde en vormgaf. De expositie is sinds 12 oktober te zien. 

In 'Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini' laat hij niet alleen zijn eigen werk zien, maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde. Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim tweehonderd tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.

www.groningermuseum.nl


{LST_ITEMS:2041}

Ons land deed het (weer) goed bij de internationale EILO Awards 2019. Bij de competitie van de European Interior Landscaping Organisation (EILO) sleepte 'ons land' twee prijzen in de wacht in de categorie ‘Interior Landscaping’. 

Derde werd Copijn met Hotel Jakarta, het groenste hotel van Nederland , dat eerder al de titel 'Interieurbeplanring van het Jaar' verwierf in een VHG-competitie.

Nog hogere ogen gooide ditmaal echter  Greenfortune/Donkergroen met het project NHL Stenden. Want dit project ging met de hoofdprijs aan de haal. 
 

www.eilo.eu


{LST_ITEMS:2041}

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Biedt bouwen met hout de oplossing? VPRO Tegenlicht probeert zondagvond 20 oktober een antwoord te formuleren op die vraag.

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. "Het nieuwe ‘kruislaaghout’ - ofwel CLT: Cross Laminated Timber - veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op", aldus de makers van Tegenlicht. "Tevens kan met CLT ‘prefab’ en dus veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton.’"

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn? Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet ‘natuur’ wel op deze manier worden gecommodificeerd? "We leggen de vragen voor aan onder andere de Britse architect Andrew Waugh, groot voorstander van meer houtbouw. Zijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert ook al grootschalige sociale woningbouwprojecten uit met het nieuwe wondermateriaal. Is dat een voorbeeld voor Nederland?

www.vpro.nl

 


{LST_ITEMS:2041}Overig nieuws

U bent bezig met het verfraaien van de werkomgeving? Dat is prachtig, maar niet genoeg, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Volgens het onderzoeksrapport 'Office of the Future' van Workthere verkiest de volgende generatie werknemers waarschijnlijk inhoud boven vorm in de kantooromgeving.

De flexibele kantoorspecialist ondervroeg in samenwerking met Hello Student 386 Britse universitaire studenten naar wat zij belangrijk zouden vinden aan kantoorruimte. De bedrijfscultuur werd door meer dan tien keer zoveel studenten als meest belangrijke factor van de werkomgeving genoemd dan het kantoorontwerp.

Slechts 4 procent van de studenten vonden het design van de werkplek het belangrijkst. De bedrijfscultuur omvat waarden zoals authenticiteit, individualiteit en diversiteit, en heeft een grote aantrekkingskracht op deze generatie als ze moeten beslissen over een eerste werkplek.

"Ondanks de recente trends van werkplekken met een hoge ‘fun-factor’, vindt de nieuwe generatie werknemers pingpongtafels en dakterrassen toch minder interessant", aldus de onderzoekers. "Daarvoor in de plaats hechten ze veel waarde aan een comfortabele werkomgeving, goede wifi, voldoende daglicht, de optie om deel te nemen aan een (collectieve) zorgverzekering en goede pensioenvoorzieningen."

Ed Bouterse, Head of Workthere in Nederland, licht toe: “Uit de data kunnen we opmaken dat de werkplekken met een hoge ‘fun-factor’, die tot nu toe succesvol waren voor het aantrekken van afgestudeerden, voor de volgende generatie zijn beste tijd heeft gehad. Onze bevindingen tonen aan dat de nadruk komt te liggen op fundamentele waarden, die zich vertalen in een werkomgeving waarbij de bedrijfscultuur centraal staat.”

Daarnaast laat het onderzoek zien dat flexibel werken ook de sleutel is voor het toekomstige personeelsbestand. 83 Procent van de studenten beschouwt het flexibel kunnen werken als een belangrijke factor bij het starten van een carrière. "Om hieraan tegemoet te komen, moeten bedrijven onderzoeken hoe ze flexibel werken kunnen faciliteren in het kantoor. Hoewel flexwerken een manier is om op deze trend in te spelen en dit tegelijkertijd samenwerking en kennisdeling bevordert, verwacht 79 procent van de ondervraagden nog steeds een eigen bureau te hebben in de toekomst. Dit biedt zowel uitdagingen als kansen voor die bedrijven om ruimte te bieden voor zowel bureauwerk als regelmatig thuiswerken."

Jessica Alderson, Global Research Analyst bij Workthere, vult aan: “Ons onderzoek toont aan dat de studenten van vandaag precies weten welke verschillende soorten kantoorruimten er allemaal zijn. Meer dan 60% van de ondervraagden zou nog steeds graag in een kantoor willen werken, waarbij als grote voordelen worden genoemd de sociale interactie, het ‘community’-gevoel en het delen van ideeën. Op basis van de resultaten kunnen we verwachten dat steeds meer mensen voor kleinere bedrijven gaan werken (44 procent wil graag werken voor een bedrijf van 11-100 werknemers). Wij verwachten dat bedrijven bij het zoeken naar kantoorruimte meer moeten inspelen op de behoeften van de werknemers van de toekomst. Niet alleen om het beste talent aan te trekken, maar ook om productiviteit en samenwerking op de werkplek aan te moedigen; dit zal de sleutel tot succes zijn. ”
 

Workthere is een start-up die Savills in februari 2017 heeft gelanceerd om bedrijven te helpen bij het vinden van flexibele, co-working en serviced kantoorruimtes in Europa, Amerika en Azië. Workthere is een volledig nieuwe makelaarsdienst en website-platform, dat een technologische ervaring combineert met hoogwaardig persoonlijk advies. Workthere is een gratis service voor gebruikers en biedt een overzicht van de volledige flexibele kantoorruimtemarkt.

www.workthere.nl


{LST_ITEMS:2041}

Op donderdag 10 oktober werd een nieuw curriculum aangeboden aan de minister van onderwijs. NLdigital brengt al jaren het probleem onder de aandacht dat digitale vaardigheden nog niet structureel onderwezen worden. daarom doet de organisatie een oproep aan het kanbinet om meer aandacht te besteden aan digitale vaardigheden.

"Met dit nieuwe curriculum zien wij nu dat digitale geletterdheid kinderen echt kan voorbereiden op de toekomstige arbeidsmarkt en maatschappij", aldus de organisatie. "Het is echter nog geen gelopen race: Kabinet en Tweede Kamer zijn nu aan zet." Daarom doen 35 directeuren van digitale bedrijven nu de oproep om niet langer te treuzelen, en vragen zij andere bedrijven de oproep te steunen.

In hun oproep onderstrepen de directeuren het maatschappelijke belang. Zij schrijven: “Over de hele linie ontbreekt het in Nederland aan digitale vaardigheden. Niet alleen in de ICT-sector, maar ook daarbuiten, in bestuurskamers en op de werkvloer, zijn de kennis en vaardigheden niet op het niveau dat Nederland nu en in de toekomst nodig heeft.”

De ondertekenaars zijn van de grootste digitale bedrijven tot echte MKB’ers, waaronder Joost Farwerck (KPN), Ernst-Jan Stigter (Microsoft), Chris Ouwinga (Unit4) en Luc Gimbrère (Betabit). De oproep staat open voor ieder bedrijf om mede te ondertekenen (ook voor niet-leden van NLdigital en minder digitale bedrijven). De volledige tekst staat op nldigital.nl/curriculum.

Vanuit het onderwijs zelf wordt de urgentie ook gezien. Onderzoek dat deze maand naar buiten kwam liet zien dat leraren, ICT-coördinatoren en schoolleiders van basisscholen de digitale vaardigheden van hun eigen leerlingen met een 4,9 beoordelen. Digitalisering is zowel de oorzaak van grote maatschappelijke transities als het antwoord erop. "Maar die antwoorden komen alleen als we onze kinderen hier ook in onderwijzen. Kinderen die nu nog niet op school of thuis digitaal onderwezen worden komen op grote achterstand."

{LST_ITEMS:2041}

De genomineerden voor de Facilitaire Benchmark Awards 2019 zijn bekend. Ook dit jaar worden de awards weer in twee categorieën uitgereikt.

In de categorie ‘Beste Integrale Prestatie’ zijn er drie nominaties, te weten: a.s.r., Gemeente Groningen en HAN University of Applied Sciences. Voor de award ‘Best Verbeterde Prestatie’ zijn er ook drie genomineerden, namelijk: FrieslandCampina, KPMG en Tilburg University. De uitreiking vindt plaats tijdens het middagprogramma van de achtste editie van Benchmark XL op 31 oktober 2019 in het Tobacco Theater te Amsterdam.
 

De Facilitaire Benchmark Awards worden uitgereikt als traditionele afsluiting van het benchmarkseizoen en zijn in het leven geroepen om kosteninzicht en prestatieverbetering door benchmarking te bevorderen. Benchmark XL is een jaarlijks evenement gericht op kennisdeling rondom benchmarken. Het evenement wordt georganiseerd door FMN en Colliers International voor organisaties en personen die geïnteresseerd zijn in benchmarken.

Het thema van Benchmark XL 2019 is ‘Nieuwe vormen van flexibiliteit voor facility management van morgen’. Tijdens verschillende sessies wordt dit thema belicht. In het middagprogramma werpt keynote speaker Elfried Klarenbeek een blik op de toekomst waarbij de impact op menselijke waarden centraal staat. Het middagprogramma, waar ook de Benchmark Awards 2019 worden uitgereikt, is gratis toegankelijk voor FMN-leden. Niet-leden zijn van harte welkom en betalen in de voorverkoop de reguliere prijs van 100 euro. Aan de deur kosten alle tickets 125 euro excl. btw.
 

www.fmn.nl{LST_ITEMS:2041}

Op 28 november vind weer het symposium Healthy Workplace plaats. Het evenement is gericht op facility-, HR-professionals en andere geïnteresseerden in gezond gedrag en een vitale werkomgeving.

Tijdens het symposium worden bezoekers geïnformeerd over de onderzoeksresultaten van kennisplatform Healthy Workplace. Ook zijn er lezingen van externe sprekers en interactieve workshops. Het evenement vindt dit jaar plaats bij HAN in Nijmegen.

Het thema van de bijeenkomst luidt 'Duurzame gedragsverandering van kenniswerkers'. Eén van de sprekers is Sander Hermsen, onderzoeker bij Hogeschool Utrecht. Hij komt een lezing geven over hoe technologie gedrag van medewerkers kan veranderen. Andere sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

www.healthy-workplace.nl


{LST_ITEMS:2041}

NEN organiseert op donderdag 7 november 2019 een informatiebijeenkomst over de herziening van NEN 1824, de norm voor de oppervlakte van werkplekken.

"Als gevolg van ontwikkelingen in de ICT en de toename van flexwerk is er de afgelopen jaren veel veranderd in de meeste kantoren", aldus een woordvoerder van het normaliseringsinstituut. "Huidige en toekomstige ontwikkelingen zullen impact hebben op de oppervlakte van de werkplek in een kantoor. Daarom zijn er geluiden uit de markt gekomen om de norm te herzien."

De informatiebijeenkomst is bedoeld voor 'belanghebbende partijen'. Zij kunnen de interactieve bijeenkomst kosteloos bijwonen. 

Het programma:

12.30 Inloop
13.00 Welkom en intro NEN
13.10 Achtergrond en recente ontwikkelingen NEN 1824
  M. Zeilstra Intergo
13.30 Ergonomie van de kantooromgeving
  E. Speklé Human Factors/ ArboUnie
14.15 Pauze
14.30 Interactieve sessie met alle aanwezigen
16.00 Afsluiting met borrel

www.nen.nl


{LST_ITEMS:2041}
Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Kennistafel
Columns

Tekst en Uitleg

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

19 t/m 27-10 2019
Dutch Design Week
Eindhoven
www.ddw.nl