'Persoonlijke invulling werkplek belangrijk'


'Persoonlijke invulling werkplek belangrijk'
28-11-2011 10:00

De resultaten van de vierde editie van Het Nationale WerkplekOnderzoek HNWO) zijn bekend. De onderzoekers concluderen dat vooral een persoonlijke invulling van de werkplek anno 2011 van belang geacht wordt.

Het Nationale WerkplekOnderzoek werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd om meer inzicht te verwerven in de ervaringen en wensen die werknemers hebben ten aanzien van hun werkplek. In 2011 kende het onderzoek van newnews.nl meer dan 900 respondenten en een responspercentage van 33 procent uit een representatieve steekproef onder het Netpanel van onderzoeksbureau Ruigrok|Netpanel uit Amsterdam. In 2011 wordt Het Nationale WerkplekOnderzoek ondersteund door 365, Gispenen newDirections.

"De Nederlandse werknemer wil vooral werken in een omgeving waar persoonlijk contact met collega’s voorop staat", melden de onderzoekers. "Een tendens die we kunnen verklaren vanuit de ontwikkeling dat de medewerker steeds meer vrij wordt gelaten. Men wenst een sociale werkomgeving met écht persoonlijk contact. Daarnaast zien we dat bepaalde zaken in de fysieke werkomgeving vaak nog niet goed zijn geregeld. De werknemer vraagt aandacht voor zaken als klimaat, genoeg licht en frisse lucht."

Nog steeds kiest een hoog percentage van de ondervraagden (64 procent) voor een vaste werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Verder vindt men het nog steeds belangrijk om de werkplek persoonlijk te maken (47 procent). De inrichting van de werkomgeving is ook van groot belang voor de werksfeer vindt 87 procent van de ondervraagden. Toch krijgt de inrichting van de werkomgeving een laag cijfer, namelijk een gemiddelde van 6,6. Daarbij komt dat 32 procent van de ondervraagden aangeeft dat de werkomgeving ze niet uitdaagt.

Als het gaat om type werkplek kiest 38 procent van de ondervraagden voor ‘warm en huiselijk’. Verder geeft 57 procent nog steeds de voorkeur aan de klassieke vergaderopstelling met een tafel en stoelen. Voor wat bertreft het nuttigen van het 'bakkie troost' vindt men het vooral belangrijk om dit samen met collega's te kunnen doen. Verreweg de meeste respondenten (64 procent) kiezen verder voor een lunchsetting als grand café.

"Waar we nog vaak zien dat de inrichting van de werkomgeving wordt bepaald door de directie of een architect, blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat betrokkenheid van de medewerker belangrijk is", aldus de onderzoekers. "Juist omdat de medewerker vaak bepaalde wensen heeft en door te voldoen aan die wensen een passende omgeving geboden wordt. In die passende omgeving voelt men zich beter dan in een opgelegde omgeving. Dit betere gevoel zal ten goede komen aan de primaire doelstellingen van de organisatie."

Eén van de opvallende resultaten uit het onderzoek is dat de respondenten als belangrijk verbeteraspect binnen hun werkomgeving onderdelen noemen, die we vaak als vanzelfsprekend ervaren. Het verbeteren van de luchtkwaliteit wordt door 2 op de 6 respondenten gekozen als belangrijkste verbeterpunt in de werkomgeving. Ook worden meubilair (31 procent) en ontspanningsmogelijkheden (30 procent) genoemd.

Op de vraag wat men het belangrijkste acht in een werkomgeving noemt 59 procent van de respondenten ‘contact met collega’s’. Daarop volgen frisse lucht (47 procent), hoeveelheid licht (45 procent), het klimaat (41 procent) en de mate waarin de werkomgeving is afgestemd op de werkzaamheden (31 procent). 

"Bij een open vraag naar wat geluk geeft op het werk noemt men voornamelijk menselijk contact en waardering. Als we dit en de andere resultaten stellen tegenover de huidige Nederlandse werkomgeving, is aandacht geboden voor de basis die een organisatie biedt. Het lijkt alsof we ons de laatste jaren teveel hebben gericht op zelfsturing, eigen prestatie, eigen output en daardoor de andere dingen zijn vergeten die we altijd zo vanzelfsprekend achtten. Dit geldt zowel voor investeringen in het gebouw (lucht, klimaat, oftewel de niet-tastbare zaken), maar ook voor het contact onderling."

<< November 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >