Oeuvreprijs voor Friso Kramer


Oeuvreprijs voor Friso Kramer
03-12-2012 8:00

Ontwerper Friso Kramer heeft de Oeuvreprijs van de Sanoma woonawards 2012 gewonnen. De awards werden uitgereikt door TV-presentator Art Rooijakkers tijdens een interactieve show in Utrecht. 

De woonawards zijn jaarlijkse prijzen van Sanoma Media voor mensen en merken die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de woonbranche. Ze worden alle toegekend door vakjury’s; professionals op het gebied van wonen, media en marketing.

De Sanoma woonawards omvatten tien prijzen, waarvan de Oeuvreprijs de meest prestigieuze is. Deze prijs ging dit jaar naar Friso Kramer, de nestor van het Dutch Design, die voor inrichter Ahrend een aantal internationale bestsellers heeft geproduceerd.

Uit het juryrapport: “Vrijwel iedere Nederlander is opgegroeid met de ontwerpen van Friso Kramer. De in 1922 geboren industrieel ontwerper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dutch Design; reden voor de jury van de Sanoma Woon Awards om hem een oeuvreprijs toe te kennen.”

“De beeldtaal van Kramer is dermate krachtig dat een aantal van zijn ontwerpen bijna ongemerkt deel is gaan uitmaken van onze leefwereld. Dat geldt zeker ook voor Revolt, een in 1953 voor Ahrend ontworpen stoel waarop generaties zijn groot gegroeid. De stoel is na bijna zestig jaar onverminderd populair, onder andere omdat hij zowel op kantoor als in huis toepasbaar is. Hetzelfde geldt voor Facet, een tafellijn die sinds 1964 in productie is.”

De Revolt was in 1953 een revolutie op het gebied van materialen en constructie.Voor de Revolt gebruikte Kramer plaatstaal in een U-profiel in plaats van massief staal of het destijds veel toegepaste buisframe. Het resultaat was een sterke stoel die lichter en goedkoper was en waarin minder materiaal werd toegepast. Kramer zocht ook een andere oplossing voor zitting en rugleuning. Plywood was gebruikelijk, maar Kramer presenteerde iets nieuws: in fenolhars gedrenkt Kraftpapier. Flinterdun, licht, comfortabel en gemakkelijk te onderhouden.

De Revolt is ontelbaar vaak toegepast in kantoren, klaslokalen, wachtruimtes en huiskamers. In 2005 kreeg deze Dutch Design-classic op de Woonbeurs een Award voor Beste Woonproduct; een eerbetoon aan dit ontwerp, dat zich kenmerkt door innovatie, puurheid en oog voor detail.

Kramer tekende bovendien in 1973 voor het Ahrend Mehes-kantoormeubilair: een tijdloos modulair systeem dat ook vandaag de dag nog op grote belangstelling uit binnen- en buitenland kan rekenen. Onder anderen Lord Norman Foster paste Mehes veelvuldig toe.

<< December 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >