Mobiele apparaten: nieuwe zithoudingen


Mobiele apparaten: nieuwe zithoudingen
14-03-2013 11:00

Het gebruik van tablets, smartphones en notebooks op de werkvloer leidt tot nieuwe zithoudingen die de kans op lichamelijke klachten vergroten. Dit blijkt uit een wereldwijde studie van werkomgevingspecialist Steelcase. De onderzoekers hebben vastgesteld dat onder invloed van het toenemend gebruik van mobiele devices op de werkvloer negen nieuwe, veel voorkomende zithoudingen zijn te onderscheiden. Houdingen die volgens Steelcase niet adequaat worden ondersteund door de bestaande generatie bureaustoelen.

Tablets, smartphones en notebooks zijn op zichzelf intuïtief en ergonomisch verantwoord in het gebruik; ze zijn licht, compact en reageren op eenvoudige handbewegingen van mensen. Mobiele apparaten bieden gebruikers flexibiliteit en keuzevrijheid in waar en wanneer ze willen werken en stellen hen in staat gedurende de werkdag snel en soepel te schakelen tussen individuele, geconcentreerde taken, creatieve sessies en samenwerken. Ondanks de talrijke voordelen op het gebied van flexibiliteit, gemak en effectiviteit, leidt het toenemende gebruik van mobiele devices op de werkvloer ook tot andere lichaamshoudingen die niet optimaal worden ondersteund door de huidige generatie zitoplossingen, zo hebben de onderzoekers van Steelcase vastgesteld.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat er negen nieuwe, veelvoorkomende houdingen zijn te onderscheiden:1. The draw, met ingetrokken armen – De technologie die klein en mobiel is, stelt mensen in staat om even van hun bureau weg te zijn terwijl ze het apparaat gebruiken. Ze leunen naar achteren wanneer ze nadenken of informatie op zich laten inwerken en houden het apparaat dichter naar zich toe als ze willen typen of lezen.
2. The multi-device, meerdere apparaten – Deze houding heeft betrekking op hoe mensen zich aanpassen wanneer ze dienen te multi-tasken op meerdere apparaten. Met de ene hand wordt de telefoon tegen het oor gehouden, met de andere wordt iets gedaan op de laptop. Het gevolg is dat men voorover gaat leunen, omdat men zich moet concentreren op een kleiner scherm.
3. The text, sms’en – Smartphones zijn klein in vergelijking met andere vormen van technologie en vragen daarom om unieke werkhoudingen. Tijdens het typen en het aanraken van het scherm worden de armen dichterbij het lichaam gebracht.
4. The cocoon, de cocon – Iemand kan achteroverleunen, met de voeten op zithoogte en dan zijn smartphone of tablet dichter bij het lichaam houden. Het resultaat is de cocon, een informele zithouding waarbij men dankzij de kleine mobiele technologie toch productief kan blijven.
5. The swipe, de schermveeg – Deze houding wordt aangenomen wanneer het apparaat op het bureau wordt gebruikt tijdens het surfen. Men bedient het apparaat met één hand en gebruikt daarvoor over het algemeen veeggebaren. Omdat het apparaat op het bureau ligt, dient de gebruiker zijn hoofd dusdanig boven de tablet te positioneren, dat hij een optimaal zicht heeft.
6. The smart lean, het slimme leunen – Deze houding is het gevolg van de behoefte van mensen om zich tijdelijk ‘terug te trekken’ zonder dat ze een vergadering of gezamenlijke ruimte daadwerkelijk hoeven te verlaten. Men zit over het algemeen slechts kort in deze houding, bijvoorbeeld om snel binnenkomende berichtjes en e-mails te bekijken.
7. The Trance, in trance – Deze houding wordt waargenomen als mensen geconcentreerd schermwerk verrichten en daarbij hun muis of toetsenbord gebruiken. Men zit vaak lange tijd in deze houding.
8. The Take it in, alles op zich laten inwerken – In deze houding leunen mensen achterover om iets te bekijken op het grote scherm of zitten ze achterover om na te denken. Bij deze houding draait het erom dat men de informatie op zich wil laten inwerken in plaats van het te genereren.
9. The Strunch, de uitgestrekte leunhouding – Dit is een veel voorkomende werkhouding als mensen op hun notebook of tablet zitten te werken. Naarmate men meer vermoeid raakt, zal men de notebook of tablet verder van de rand van het bureau af duwen, waardoor ze steeds verder moeten reiken. Aangezien in deze reikende houding geen ondersteuning wordt geboden aan de rug en de nek, zal men zich proberen te ondersteunen met de arm die niet wordt gebruikt voor de taak.

De nieuwe houdingen leiden volgens de onderzoekers tot samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop in de benen en overbelasting van de nek, rug en schouders door overcompensatie. Tevens worden bij de meeste van deze voorkeurshoudingen de armen niet ondersteund. Dit leidt tot onnatuurlijk gedraaide polsen, handen en ellebogen, hetgeen weer een extra belasting vormt voor de schouders. Doordat onder invloed van toenemend gebruik van mobiele devices nauwelijks nog sprake is van werkonderbrekingen, wordt dit soort problemen alleen maar versterkt. De meeste bestaande bureaustoelen zijn ontworpen vanuit de gedachte dat kenniswerkers het grootste gedeelte van hun werkdag in grotendeels dezelfde houding aan hun bureau, achter de desktop of laptop doorbrengen. Het is dan ook niet vreemd dat de huidige generatie zitoplossingen onvoldoende ondersteuning biedt bij de nieuwe voorkeurshoudingen die zijn ontstaan door het toenemende gebruik van mobiele devices op de werkvloer.

Om bovengenoemde klachten in de toekomst te voorkomen, heeft Steelcase in navolging van de onderzoeksresultaten een nieuwe zitoplossing ontwikkeld, die de nieuwe, veelvoorkomende voorkeurshoudingen van kenniswerkers optimaal ondersteunt. De bureaustoel is opgebouwd uit drie interfaces; een extra breed zitvlak, een middensectie met een dieper liggende rugleuning en armleuningen die meebewegen met de gebruiker. Elk van de interfaces is afzonderlijk instelbaar. De interfaces staan met elkaar in verbinding en bewegen synchroon met elkaar en met de houding van de gebruiker mee. De nieuwe bureaustoel stimuleert beweging, biedt de gebruiker flexibiliteit en zorgt voor soepele gebruikersovergangen. De nieuwe bureaustoelen zullen in de tweede helft van dit jaar onder de naam Gesture op de markt worden gebracht.

In het onderzoek van Steelcase naar de impact van het gebruik van mobiele apparaten op de zithoudingen en het gedrag van mensen op de werkvloer zijn meer dan tweeduizend kenniswerkers in elf verschillende landen langdurig geobserveerd in hun werkomgeving.

Steelcase en de aan Steelcase gelieerde merken, waaronder Steelcase, Coalesse, Designtex, Details, Nurture, Polyvision en Turnstone, bieden een uitgebreid portfolio van meubilair, producten en diensten gericht op het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel en het vergroten van de sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Steelcase heeft een wereldwijde dekking via een netwerk van kanalen, inclusief meer dan 650 dealers. Steelcase is beursgenoteerd en behaalde over het boekjaar 2012 een jaaromzet van ongeveer 2,75 miljard dollar.

www.steelcase.nl

<< March 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >