Gispen erfgoeddag


Gispen erfgoeddag
25-10-2013 13:47

Op zaterdag 2 november houden de Stichting Gispen Collectie en de Stichting Vrienden Van Nellefabriek een erfgoeddag in de Van Nellefabriek. De stichtingen vragen hiermee aandacht voor de ruim 75-jarige verbintenis tussen Gispen en de Van Nellefabriek en de nominatie van de Van Nellefabriek voor de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De Gispen-erfgoeddag bestaat uit verschillende onderdelen. In de voormalige koffiebranderij is een informatiemarkt. Hier zijn Gispen-experts aanwezig die bezoekers informeren of hun meubelstuk door Gispen is gemaakt. Mensen worden daarom opgeroepen om hun buismeubel (of een goede foto) op 2 november mee te nemen naar de Van Nellefabriek.

Het officiële nominatiedossier voor de UNESCO werelderfgoedlijst ligt ter inzage. De Stichting Vrienden Van Nellefabriek toont een selectie historische objecten, zoals speciaal voor de fabriek ontworpen Gispen stoelen en Van Nelle-reclamemateriaal. De Stichting Gispen Collectie exposeert enkele bijzondere stukken uit het Gispen Museum in Culemborg. Er zijn rondleidingen door de Van Nellefabriek en er worden lezingen gegeven over de cultuurhistorische betekenis van Gispen en de Van Nellefabriek.

Op de erfgoeddag zijn andere monumenten van het ‘Nieuwe Bouwen’ – of Rotterdamse gebouwen met een authentiek Gispen-interieur – gratis te bezoeken. De Gispen-inrichting van de Waalse kerk en Huis Sonneveld zijn nog geheel intact. In 1924 ontwerpt W.H. Gispen kroonluchters, lampen, kachels en psalmborden voor de Waalse kerk. Voor de modernistische villa van de Van Nelle-directeur Sonneveld levert Gispen in 1933 onder andere meubels, trapleuningen en lampen.

Het Chabot Museum is gevestigd in een soortgelijke villa die in 1938 is gebouwd voor de Rotterdamse industrieel C.H. Kraayeveld. Op de erfgoeddag worden in het Chabot Museum unieke buismeubelen getoond uit het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Gispen en de Van Nellefabriek zijn beide iconen van het Rotterdamse modernisme. De Van Nellefabriek is tussen 1926 en 1931 gebouwd naar ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Eind jaren '20g kreeg Gispen de opdracht om voor de fabriek trapleuningen, banken, stoelen, tafels, lampen en rolluiken te maken. Het Gispen stalen buismeubilair in de Van Nellefabriek was het eerste in Nederland dat seriematig werd gemaakt. Dankzij deze opdracht groeide Gispen uit tot de belangrijkste Nederlandse producent van stalen buismeubilair.

Eind jaren '60 leverde Gispen opnieuw meubilair voor de Van Nellefabriek. Zo stonden in de kantoorruimten onder meer bureau’s en stoelen uit de Gispen AZ-serie (ontworpen door André Cordemeyer). De band tussen Van Nelle en Gispen bleef ook bestaan nadat de fabriek rond 1990 haar functie als producent van koffie, thee en tabak verloor en andere bedrijven in de Van Nellefabriek trokken: architectenbureau’s, webdesigners, juridische raadgevers en meubelleveranciers. In het recente verleden produceerde Gispen de langste tafel van Nederland (30 meter) voor de voormalige koffiebranderij.

<< October 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >