Keuzevrijheid bij toepassen HNW gewaardeerd


Keuzevrijheid bij toepassen HNW gewaardeerd
22-12-2014 11:12

32 Procent van de Nederlandse werknemers is uitgesproken positief over Het Nieuwe Werken (HNW) en 40 procent staat er min of meer neutraal tegenover. Het merendeel kan er dus redelijk tot goed mee uit de voeten en 28 procent heeft er meer moeite mee. Dit blijkt uit onderzoek van Profile Dynamics in samenwerking met TNO onder 1.691 medewerkers naar de relatie tussen persoonlijke drijfveren en Het Nieuwe Werken. Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers vooral de keuzevrijheid als positief beoordelen, hetgeen pleit tegen het dwingend opleggen van HNW-maatregelen.

Gemak, flexibiliteit en vrijheid worden spontaan als dé grote voordelen van HNW genoemd door maar liefst tweederde van de werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als: ‘zelf je werk indelen’ en ‘werken waar en wanneer je wilt’. De volledige top vijf van spontaan benoemde voordelen van HNW ziet er als volgt uit:
1. Gemak, flexibiliteit, vrijheid (werken waar en wanneer je wilt, zelf je werk indelen).
2. Productiviteit (efficiënter, minder reistijd, beter plannen).
3. Werkdruk (minder ‘waan van de dag’, betere werk-privébalans).
4. Verantwoordelijkheid (aansturen op resultaat, gebaseerd op vertrouwen).
5. Nieuw en leuk (mooi gebouw, ontmoeten nieuwe collega’s, kennis andere afdelingen).

Opvallend is dat veel van deze voordelen ook een keerzijde kennen. Zo kan een hogere productiviteit doorschieten in (spontaan benoemde nadelen als) ‘nooit meer klaar zijn met je werk’ en bestaat de kans dat werk en privé door elkaar gaan lopen. Ook is er een groep mensen die niet blij is met meer verantwoordelijkheid en die het minder prettig vindt als er geen duidelijke afspraken zijn over hoe zij hun werk moeten uitvoeren. Zij vragen zich al snel af wanneer zij hun werk goed genoeg hebben gedaan. Het onderzoek benadrukt dat de ene medewerker meer affiniteit met HNW heeft dan de andere.

“Maatwerk is voor een goede invoering van HNW essentieel, omdat mensen nu eenmaal van elkaar verschillen”, aldus Wilma Kuipers, partner bij Profile Dynamics. “Medewerkers die houden van competitie en doelgericht werken, hebben de meeste affiniteit met HNW, samen met medewerkers die houden van inzicht, vrijheid en creativiteit. Dit blijkt uit een drijfverenanalyse die alle respondenten ondergingen. Deze analyse onderscheidt zeven drijfveren of motivatie-systemen die samenhangen met het wereldbeeld en het gedrag van mensen. Analyse van de drijfveren maakt duidelijk waar mogelijk weerstanden tegen HNW te verwachten zijn en hoe organisaties daar op een constructieve manier mee om kunnen gaan, zodat HNW in élke organisatie goed landt.”

Download het whitepaper ‘Van Nieuw naar Beter Werken’

Deel op Social Media

<< December 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >