Werknemers productiever door variëteit in werkruimten


Werknemers productiever door variëteit in werkruimten
19-11-2015 10:07

Onderzoek van Leesman onder meer dan 120.000 werknemers laat zien dat variëteit in werkruimten de crux is voor het wel of niet slagen van een flexibel werkplekconcept. 85 Procent van de werknemers in een flexibel werkplekconcept met veel keuze beantwoordt de vraag of zijn werkomgeving hem in staat stelt productief te werken positief.

Leesman onderzoekt al 5 jaar de effectiviteit van werkomgevingen en vraagt werknemers hoe tevreden ze zijn over hun werkomgeving en wat ze nodig hebben om productief te kunnen werken. De internationale database bevat inmiddels de input van 120.000 respondenten werkzaam in duizend gebouwen.

Het onderzoek toont aan dat de crux voor het al dan niet slagen van een flexibel werkplekconcept hem zit in de variëteit in werkruimten die werknemers wordt geboden en de mogelijkheid die zij hebben deze af te stemmen op de activiteit die ze op dat moment willen doen. Wanneer werknemers wordt gevraagd of de werkomgeving hen in staat stelt productief te werken, beantwoordt 85 procent van de werknemers in een flexibel werkplekconcept met veel keuze deze vraag positief. Bij flexibele werkplekconcepten met weinig keuze is dit slechts 35 procent.De antwoorden op de vraag hoe tevreden de werknemers zijn over verschillende fysieke kenmerken binnen de werkomgeving onderschrijven dit. Bij werkplekconcepten met een grote keuze aan werkruimten zeggen de werknemers voor 87 procent tevreden te zijn over de informele ruimten; werknemers met weinig keuze zijn dit slechts voor 15 procent. Dezelfde verschillen zijn zichtbaar bij stilteruimten: 68 procent versus 30 procent, en kleine vergaderruimten: 60 procent versus 30 procent.

Deze cijfers ondersteunen het idee dat de mogelijkheid de eigen werkplek aan te passen aan de taak van het moment de voldoening over het werk sterk beïnvloedt. Een flexibele omgeving biedt werknemers immers de mogelijkheid de manier waarop zij deze gebruiken naar hun hand te zetten. Om een felexibel werkplekconcept tot een succes te maken, is een grote keuze aan kantoorruimten dus noodzakelijk, zodat werknemers hun werkdag kunnen personaliseren. Uiteraard zijn elke organisatie en afdeling anders en zal goed moeten worden bekeken welk concept het beste past bij de uit te voeren activiteiten.

Managing Director Benelux Leesmanindex Gideon van der Burg: "De data tonen aan dat het met flexibele werkplekconcepten vreselijk kan misgaan, maar dat als ze goed worden opgezet werknemers significant meer tevreden zijn. Het geheim zit hem dus vooral in de variëteit in kantoorruimten die je hun als werkgever biedt. De meest flexibele component van een flexibel-werkplekconcept is de medewerker, maar alleen als de werkomgeving, de technologie en het management hem die kans bieden."
 
www.leesmanindex.com

Deel op Social Media


 


<< November 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >