Hoge Raad verbiedt Het Nieuwe Werken


Hoge Raad verbiedt Het Nieuwe Werken
01-04-2016 9:50

*** 1 apil-grap ***

"Een uitspraak met grote gevolgen." Aldus typeert de persvoorlichter van de Hoge Raad der Nederlanden een vonnis dat zojuist werd uitgesproken in Den Haag. In een zaak die aanhangig werd gemaakt door een drietal privacy-organisaties sprak de Hoge Raad zich uit tegen Het Nieuwe Werken.

"Op basis van het voorliggende bewijsmateriaal kunnen wij niet anders dan concluderen dat Het Nieuwe Werken een onwenselijke invloed heeft op de privacy van medewerkers en derhalve met onmiddellijke ingang teruggedraaid moet worden", aldus het vonnis van de Raad.

De Hoge Raad geeft enkele argumenten voor het opmerkelijke en potentieel verstrekkende vonnis. Allereerst wijzen de rechters erop dat met het jarenlange gebruik van de kantoorcel er 'staand recht' is ontstaan, op basis waarvan de burger mag verwachten dat hij ook in de toekomst een dergelijke werkomgeving krijgt aangeboden. "In een besloten omgeving is de privacy van de individuele burger beter gewaarborgd dan in de open ruimte die kenmerkend is voor Het Nieuwe Werken", aldus het vonnis. "Derhalve moet de gesloten kantoorcel in juridische zin als de enige aanvaardbare kantoorconfiguratie beschouwd worden." 

Een ander argument dat de Raad gebruikt, is dat Het Nieuwe Werken in de onderzochte gevallen onder valse voorwendselen is ingevoerd. "Blijkens het voorliggende bewijsmateriaal is de open kantoorruimte in het merendeel der gevallen ingevoerd teneinde de kosten te beperken. Kantoormedewerkers werd evenwel voorgespiegeld dat de verandering van de kantoorconfiguratie werd gerealiseerd met het oog op hun werkgenot. Wij beoordelen dit als kwade opzet."

De persvoorlichter van het Hoge Raad kon vanochtend nog niet aangeven wat de precieze gevolgen zijn van het vonnis. Maar op de vraag of de uitspraak van de Raad inhoudt dat alle kantoren die momenteel uitgerust zijn met open ruimtes voorzien moeten worden van wanden, antwoordde hij: "Waarschijnlijk wel. We komen binnenkort met nadere richtlijnen omtrent de wijze waarop het vonnis geïmplementeerd moet worden." 

Bij de betrokken privacy-organisaties is men zeer blij met de uitspraak. "We vechten al jaren voor het recht om te mogen werken in een kantoorcel", aldus de woordvoerder. "Wij zijn blij dat de hoogste rechter van het land ons eindelijk in het gelijk gesteld heeft."

Deel op Social Media 

<< April 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >