Originele Gispen-meubels terug in Huis Sonneveld


Originele Gispen-meubels terug in Huis Sonneveld
27-09-2016 8:30

Het Nieuwe Instituut heeft de originele salonset uit de woonkamer van Huis Sonneveld aangekocht. Het gaat om twee stalen buisfauteuils en een glazen salontafel, die tot de jaren vijftig in het huis hebben gestaan. "De meubels zijn unica en werden in 1932 speciaal door de firma Gispen voor de familie Sonneveld gemaakt. De meubels zijn nu weer te zien in museumwoning Huis Sonneveld in Rotterdam", meldt een woordvoerder.

Huis Sonneveld (1933) is het enige publiek toegankelijke woonhuis dat bijna volledig met Gispen meubilair is ingericht. De samenwerking tussen architect Leen van der Vlugt en W.H. Gispen kwam tot stand bij de inrichting van de Van Nelle fabriek in 1927-1930. Vervolgens bouwde Van der Vlugt voor alle drie de fabrieksdirecteuren hun privéwoonhuizen; Huis Sonneveld is er één van.

De salonset bestaat uit de Gispen typenummers fauteuil 7C (het herenmodel) en 7C klein (het damesmodel), met bakelieten armleggers en gestoffeerd met een beige stof. De stoelen zijn volgens het Nieuwe Instituut een waardevolle aanvulling op de historische meubelcollectie die zich al in het huis bevindt en die in 2001, bij de restauratie en herinrichting van het huis, door de erfgenamen in langdurig bruikleen is gegeven. "Voor de salon werden toen replica’s gemaakt van de modellen zoals ze later in productie zijn genomen, maar die iets afwijken van de prototypen die in het huis stonden. De replica's zullen worden vervangen door de originele meubels, nadat ze zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd zijn."

Een van de twee stoelen is van 10 september t/m 26 februari 2017 te zien in de tentoonstelling 'Gispen Specials - De Klant is Koning' in Museum Boijmans van Beuningen. Het museum viert met deze jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten het honderdjarig bestaan van de firma Gispen.

www.gispen.nl

Deel op Social Media  

<< September 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >