Onderzoek naar klimaatwerkplek


Onderzoek naar klimaatwerkplek
12-06-2017 8:30

Hoe prettig zou het zijn als je zelf het klimaat op je eigen werkplek kunt regelen? Medewerkers bij ING en Sodexo hebben nu die mogelijkheid! Bij ING en Sodexo zijn 56 werkplekken uitgerust als persoonlijk klimaatwerkplek.

Deze werkplek stelt de gebruiker in staat zelf de verwarming, verkoeling en verlichting op de werkplek op het gewenste niveau in te stellen. "Het mooie is dat hiermee ook energie kan worden bespaard", aldus een woordvoerder van TNO. "De persoonlijk klimaatwerkplek is het resultaat van een jaar lang hard werken binnen het TKI ImPeKt project, waar TNO penvoerder van is."

Binnen het TKI ImPeKt project  (ImPeKt: Implementatie Persoonlijk Klimaat), is door TNO samen met Ahrend, Trilux, Abel Delft, TU Delft, ING en Sodexo een prototype van een persoonlijk klimaatwerkplek ontwikkeld. Gebruikers krijgen hiermee de mogelijkheid om hun eigen verwarming of verkoeling aan te zetten en de lichtsterkte en lichtkleur lokaal op hun werkplek naar eigen wens in te stellen via een gebruiksvriendelijke user interface. "Het systeem  denkt met je mee: als je op een andere werkplek gaat zitten, verhuizen je instellingen automatisch mee en na een periode van afwezigheid, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Kom je dan weer terug, dan gaat alles aan op jouw laatste stand."

"De persoonlijk klimaatwerkplek combineert twee belangrijke voordelen: het comfort van de gebruikers wordt flink verbeterd én er kan energie worden bespaard, doordat alleen werkplekken die in gebruik zijn op het gewenste niveau worden geklimatiseerd. Het komende jaar wordt op de testlocaties bij ING en Sodexo door de TU Delft en TNO onderzocht of dit in de praktijk kan worden aangetoond."

De medewerkers op de testlocaties kunnen tijdens de onderzoeksperiode zelf de verwarming, verkoeling en verlichting op hun werkplek naar eigen wens instellen. Het gebruik van het systeem en de omgevingscondities worden geregistreerd met sensoren die in de werkplek zijn geïntegreerd. De centrale klimaatregeling wordt ruimer afgesteld, zodat de energiebesparingspotentie van de persoonlijk klimaatwerkplek kan worden gerealiseerd en aangetoond. Daarnaast worden de medewerkers regelmatig bevraagd over hun ervaringen met de werkplek. Op basis van deze praktijkervaringen zal het systeem verder worden geoptimaliseerd.

Het TKI ImPeKt project is één van de eerste projecten waarbij in de praktijk de impact van een persoonlijk klimaatwerkplek wordt gedemonstreerd. Het TKI ImPeKt project is op 1 januari 2016 gestart en wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

www.tno.nl

Deel op Social Media<< June 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >