Nieuws


26-10-2017 11:00

De kogel is door de kerk. De rechter deed vanochtend uitspraak in de zaak omtrent de rijksbrede circulaire aanbesteding kantoormeubilair. De eis van Drentea werd afgewezen. Dit betekent dat Gispen en Rohde & Grahl de omvangrijke opdracht hebben binnengesleept.

"Vandaag is bekend geworden dat het Rijk Gispen de opdracht tot levering van duurzame kantoorinrichting gunt", meldt een woordvoerder namens Gispen. "We gaan het kantoormeubilair verzorgen voor alle ministeries (FM Haaglanden), Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Ook andere overheidinstanties gaan gebruik maken van dit nieuwe contract, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Onderwijsraad, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Raad voor de Kinderbescherming. De samenwerking start per direct en heeft een looptijd van 10 jaar."

Maurits van Berckel, commercieel directeur van Gispen: “We kijken enorm uit naar de samenwerking. Gispen werkt volgens de circulaire principes. Niet alleen samen met onze partners en leveranciers. Maar ook met opdrachtgevers zoals het Rijk werken we aan een nieuwe, verbeterde kringloop want alleen gezamenlijk kunnen we onze circulaire ambities écht waarmaken. Met een circulair project van deze orde bevestigt Nederland haar koppositie op dit gebied.”  

“We zijn zeer verheugd dat we ons circulaire partnership kunnen opstarten. In de afgelopen periode hebben we al meer dan twintigduizend meubelcomponenten een nieuw leven gegeven (gerevitaliseerd) in plaats van als afval afgevoerd. Na het revitalisatieproces zien de producten er weer als nieuw uit, waardoor we in staat zijn om ook op deze “oude” producten weer garantie te geven. Het is geweldig dat de Rijksoverheid zijn voorbeeldfunctie zo serieus neemt en ondernemend Nederland stimuleert om te investeren in duurzaamheid.”

Ook bij Rohde & Grahl is men vanzelfsprekend blij met de uitspraak. Evenals Gispen verwierf het bedrijf uit Amersfoort twee van de vier percelen van een opdracht, die in totaal naar verluidt een omvang heeft van 80 tot 200 miljoen euro. Walter Mineur, directeur Rohde & Grahl: "Wij vinden het belangrijk kansen te scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In onze eigen productielocaties wordt hier al invulling aan gegeven. Deze aanbesteding biedt ons de mogelijkheid dit fors uit te breiden." Voorts ligt op het revitaliseren en hergebruiken van kantoormeubilair.

Deze aanbesteding vraagt om samenwerking met ketenpartners en niet alledaagse allianties. Het betreft activiteiten op verschillende terreinen die vragen om specifieke kennis, ervaring, faciliteiten en netwerken. Rohde & Grahl is hiervoor een strategische samenwerking aangegaan met Alvero. Alvero is gespecialiseerd in logistieke dienstverlening en meubelmanagement.

Bij Drentea zijn de druiven zuur. De Emmer fabrikant hoopte alsnog (een deel van) de opdracht in de wacht te kunnen slepen omdat de beide winnaars op het moment van de voorlopige gunning niet in het bezit waren van een certificaat op het gebied van duurzaam houtgebruik. De Haagse rechtbank wees deze eis vanochtend dus af. 

De volledige uitspraak staat hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2017:12138 

Drentea kan nog in beroep tegen het oordeel van de Rechtbank. Op dit moment is nog niet bekend of de Emmer fabrikant voor deze weg zal kiezen.

Deel op Social Media26-10-2017 23:39

Drentea heeft vandaag via een persbericht gereageerd op de uitspraak van de rechter in het kort geding dat de kantoorinrichter had aangespannen tegen Rijkswaterstaat.

De kop van het persbericht luidt: 'Betere wereld door kort geding Drentea'. Hieronder de letterlijke tekst van het persbericht.

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding van Rijkswaterstaat. Er is veel over gesproken en geschreven. Een kort geding aanspannen is voor Drentea uit Emmen echt ongebruikelijk. Vandaar een toelichting: Drentea schreef in op de opdracht voor levering van circulair kantoormeubilair, 10 jaar lang, aan alle Ministeries en overheden. De aanbesteding werd uitgeschreven door Rijkswaterstaat en is volgens hen de meest circulaire en duurzame aanbesteding ooit. Uiteraard werden de strengste milieueisen gesteld aan producten over bijvoorbeeld toxische stoffen, grondstoffen en duurzaam hout. Directeur Bert Top: “Terecht want de overheid moet immers het goede voorbeeld geven met alle doelstellingen die gesteld zijn op dit gebied.”

Veel uitzoekwerk
Meerdere partijen schreven in. Iedereen moest van een flink aantal producten tot op gram niveau aangegeven welke grondstoffen en materialen gebruikt worden. Dit werd door een externe partij nog extra gecontroleerd. Naast een catalogus met foto’s van de te leveren producten moest men vele andere documenten op circulair en duurzaam gebied inleveren.

Gunning aan partij zonder duurzaam hout
Drentea is als Nederlandse producent van kantoormeubilair koploper qua duurzaamheid. Bij het inleveren van de offertes voldeden ze aan alle eisen, ook die van duurzaam hout. Echter tijdens de gunning bleek dat Rijkswaterstaat gekozen had voor twee bedrijven die niet gecertificeerd waren voor Duurzaam Hout. Dit terwijl Rijkswaterstaat stelt dat het de eisen aan materialen juist enorm belangrijk vindt. Daarnaast is het verbazingwekkend aangezien de overheid juist jarenlang het certificeren gepromoot heeft bij zowel grote, kleine als MKB bedrijven. Duizenden bedrijven hebben hier gehoor aangegeven en zijn jarenlang gecertificeerd. Door de certificaten op deze manier opzij te leggen, lijkt het of de overheid al deze bedrijven in de kou zet en duurzaam hout niet serieus neemt.

Kort geding
Drentea was verbaasd over de beslissing van Rijkswaterstaat en dus werden er vragen gesteld. Inhoudelijke antwoorden bleven uit en de enige manier om antwoorden hierover te krijgen van Rijkswaterstaat was het aanspannen van een kort geding. Tijdens dit geding, dat diende op 12 oktober, werd door beide bedrijven en zelfs Rijkswaterstaat beaamd dat ze ten tijde van inschrijving en gunning geen duurzaam hout hadden; ‘want dat is toch niet te controleren’. Top: “En dat is nu het mooie van een certificaat, je kunt het juist wel controleren, zelfs op ieder moment van een willekeurige dag. Niet alleen bij ons maar bij ieder gecertificeerd bedrijf. Rijkswaterstaat stelde daarnaast dat controle alleen bij aflevering mogelijk is omdat men niet weet wat voor hout men gaat leveren. Bij de offerte moesten we tot op de gram de gebruikte grondstoffen invullen van de producten. Ook dienden we een catalogus met foto’s te overleggen. Hoezo onbekend wat men gaat leveren?”

Uitspraak ongunstig voor bedrijven èn opdrachtgevers
De rechter stelt in de uitspraak vandaag dat alle eisen die in de aanbesteding stonden uitvoeringseisen zijn en dat Rijkswaterstaat het niet hoefde te controleren bij gunning. Met andere woorden ieder bedrijf mag in vervolg in zijn offerte stellen dat hij aan alle eisen voldoet, dan afwachten tot men de order krijgt en als die dan komt, pas actie ondernemen om aan de eisen te voldoen. Top: “Ik ben verbaasd. Stel je eens voor dat je een woning laat bouwen met energielabel A. Dan wil je toch voordat je de handtekening zet de garantie dat het ook gaat lukken? De overheid werkt blijkbaar niet op die manier.” Top vervolgt: “Opdrachtgevers zijn ook niet gebaat bij deze rechterlijke uitspraak; iedereen mag blijkbaar van alles verklaren bij het inleveren van een offerte om zo de hoogste score te behalen. En dus is alles onder voorbehoud. Wel zijn we blij dat door dit kort geding beide gegunde bedrijven inmiddels overgegaan zijn tot certificering van duurzaam hout. Hebben we de wereld toch een beetje beter gemaakt.”<< October 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >