Koffiehuisstoel en Bauhaus


Koffiehuisstoel en Bauhaus
08-08-2009 11:01


Bij Eckhart Den Haag en Rotterdam zijn de komende tijd twee Thonet-exposities te bezoeken. Meubelproducent Thonet exposeert haar Wereldberoemde Weense koffiehuisstoel (model 214) in de Eckhart Gallery in Den Haag. In de showroom van Eckhart in Rotterdam is een overzichtstentoonstelling van Bauhausmodellen van de ontwerpers Mart Stam, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe te bezichtingen.

De expositie in Den Haag wordt gehouden in het kader van de 150e verjaardag die de stoel dit jaar viert. Van model 214 zijn meer dan vijftig miljoen exemplaren geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopiën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

De tentoonstelling geeft een goed overzicht van de historie en de ontwikkeling van dit icoon, de geschiedenis van het, dit jaar 190-jarige bedrijf en de verschillende houtgebogen varianten die het bedrijf verder uitbracht. Unieke, zeer oude exemplaren uit het Thonet museum te Frankenberg zullen te zien zijn. De expositie kan gratis worden bezocht in de periode van 10 september tot en met 22 oktober op donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De Eckhart Gallery is een galerie voor fine art fotografie en interior art, gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Naast regulier wisselende tentoonstellingen van fine art fotografie van beroemdheden als Josef Hoflehner, Rodney Smith, Zena Holloway en Sean Kennedy Santos presenteert de Eckhart Gallery klassiekers uit de wereld van interior art. Tegelijk met de Thonet expositie kan de tentoonstelling van Jozef Hoflehner worden bezocht.

Thonet viert de verjaardag van de Weense koffiehuisstoel ook met een wereldwijde fotowedstrijd. Verder heeft Thonet ter ere van deze verjaardag de kindervariant (14K) van de Weense koffiehuisstoel opnieuw uitgebracht.

Meubelproducent Thonet en Eckhart Interieurs organiseren in het kader van de 90e verjaardag van de Bauhaus ontwerpschool tevens een overzichtstentoonstelling van Bauhausmodellen van de ontwerpers Mart Stam, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe in de showroom van Eckhart in Rotterdam.

Deze ontwerpers en Bauhaus-docenten werkten samen aan de ontwikkeling van meubels, gemaakt van stalen buizen en achterpootloze sledeframestoelen. Thonet werd in de jaren '30 één van de grootste producenten van stalen buismeubelen. Sinds die tijd zijn vele modellen klassiekers in de meubelgeschiedenis geworden en onafgebroken in de collectie van Thonet. De tentoonstelling kan gratis worden bezocht in de periode van 10 september tot en met 22 oktober van maandag tot en met zaterdag van 9.00 -17.00 uur.

In april dit jaar bracht Thonet in het kader van 90 jaar Bauhaus een speciale editie van de stalen buizen klassieker S 43 in 11 nieuwe kleuren uit. Ook de S 43K, de kindervariant werd op de markt gebracht in 4 nieuwe pastelkleuren.

Het Bauhaus, opgericht in 1919 in Weimar als kunstacademie, was geheel vernieuwend voor die tijd. In de periode 1919-1933 was de school gevestigd in Weimar, daarna in Dessau en tenslotte in Berlijn. Tegenwoordig wordt de school gezien als de belangrijkste school van de 20e eeuw voor kunst, architectuur en ontwerp. Het Bauhaus is zo'n ‘instituut', dat de term ‘Bauhaus' synoniem is aan moderne kunst en architectuur.

Zie ook:
Jubileumeditie S 43 van Mart Stam

Fotowedstrijd Thonet
Mart Stam: echt of nep?
'Zichtbaar aanwezig' in Krasnapolsky
Thonet in Media Plaza
Hoger segment zoekt nieuwe markten
Facelift voor Thonetstoel 404
Thonet Nederland houdt zich afzijdig
Vijf nominaties uit 76 inzendingen
Van 5 september tot en met 31 oktober
Tentoonstelling werk George Nelson
Inschrijven tot 29 augustus
Spaanse ontwerper wint Italiaanse prijs
Thonet participeert in DDC-Initiative
Ohnacker nieuwe directeur
Stijlvol sleetje rijden
Prijs voor boekhandel Selexyz
Uitreiking Interieurprijs en Mart Stamprijs
Buiging voor 404
Thonet steunt designprijs
De cultuur van het zitten
Elegant silhouet
Thonet en De Architect organiseren ontwerpcompetitie
Nieuwe indeling beurshallen
Design in Londen
Ontwerper Stefan Diez moderniseert idioot idee
Optimaal comfort
Inside Information nr 1-2006

 

 

<< August 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >