Maatschappelijk verantwoord inrichten


Maatschappelijk verantwoord inrichten
13-04-2010 8:00

Ahrend timmert als producent van kantoor- en schoolmeubilair al jaren aan de weg in termen van duurzaamheid, maar de kantoorinrichter onderzoekt nu ook hoe duurzaamheid is te vertalen naar het inrichten in bredere zin. Bij inrichtingsconcepten gaat het immers om meer dan alleen tafels en stoelen. In het kader van de studie Hogere Opleiding Huisvestingskunde aan The Office Opleidingen heeft Janneke van der Wey  zich voor haar scriptie intensief bezig gehouden met wat Ahrend noemt ‘Maatschappelijk Verantwoord Inrichten’. Zij  hoopt met haar scriptie over dat onderwerp intern, als MVO-ambassadeur, maar ook extern meer bewustzijn voor het onderwerp te creëren.

“Als je praat over duurzaamheid en huisvesting, dan kun je verschillende niveaus onderscheiden, zoals de omgeving van het gebouw, het gebouw zelf, het inrichtingsconcept, de toegepaste producten en de halffabrikaten (materialen). Ik heb mij voornamelijk beziggehouden met het inrichtingsconcept, want dat is het gebied waar ik als ruimtelijk ontwerper invloed kan uitoefenen. Hoe maak je een inrichtingsconcept MVO-proof? Een inrichtingsconcept bestaat uit meerdere componenten: vorm, licht, geluid en materiaal. Klimaat en geur horen er eigenlijk ook bij, maar bijvoorbeeld de installaties die daar invloed op hebben behoren tot het domein van de architect. Om deze reden vallen ze buiten de scope van het onderzoek”, aldus Van der Wey. “Als het gaat om vorm, dan bedoelen we de verschillende kantoorconcepten die in de branche bekend zijn: cellenkantoor, kantoorlandschap, combi-office en flex-office. Uit onderzoek blijkt dat een flex-kantoor zowel wat betreft kosten als milieubelasting de beste keuze en de meest duurzame oplossing is. Bij vorm gaat het ook om de ‘organisatie van een plattegrond’. Je bereikt op belangrijke punten winst als je de verschillende organisatieonderdelen een plek geeft die in overeenstemming is met de thermische eisen. Een werkruimte die overdag wordt gebruikt, plaats je aan oost- of zuidzijde. Opslagruimten plaats je aan koude buitenranden. Ruimten die geen stabiele temperatuur nodig hebben, kunnen uitstekend als buffer fungeren tussen het klimaat binnen en buiten.’

Ook heeft Van der Wey het onderdeel materiaal onder de loep genomen: “Materialen die in een inrichtingsconcept een rol spelen, zijn vloer- en raambekleding, wanden en meubelstoffen en de componenten waaruit het meubilair is samengesteld. Maak je een duurzame keuze bij het meubilair, dan ga je voor meubelprogramma’s die de volgende eigenschappen hebben. Ze zijn modulair, flexibel, tijdloos, recyclebaar, gemakkelijk te demonteren, ze bevatten geen toxische stoffen en er zijn geen toxische stoffen vrijgekomen tijdens het productieproces.  Ga je voor duurzaamheid bij de keuze voor een zachte vloerbedekking, dan moet je met tapijttegels in de weer. Ten opzichte van kamerbrede oplossingen bereik je daarmee aanzienlijke besparingen in snijverlies en hiermee de hoeveelheid afval. Ook een bepaalde wijze van leggen – niet volgens patroon maar at random – minimaliseert het snijverlies. Heb je liever een houten vloer, kies dan FSC-hout. Op het gebied van wanden zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden die voor een comfortabel binnenklimaat zorgen met een optimale en stabiele luchtvochtigheid van 50 procent. Het gaat om lemen en zogenaamde groene wanden van planten.”

Ook over licht is volgens Van der Wey het nodige te zeggen: Het belangrijkste is wel dat daglicht en een goede verlichting een positieve uitwerking hebben op het lichamelijk en geestelijk welbevinden van mensen en daarmee ook op hun productiviteit. Daglicht helpt mensen zich te oriënteren in tijd en ruimte, vermindert claustrofobische gevoelens en levert een positieve bijdrage aan de gezondheid van de ogen. Daar moet je met het opstellen van de plattegrond van de organisatie rekening mee houden. Duurzame keuzes zijn te maken door goed na te gaan welke lichtbron in welke omstandigheid het meest efficiënt is. Zo is de aloude gloeilamp nog steeds een goede en goedkope oplossing voor ruimtes waar je maar korte tijd licht nodig hebt. LED-verlichting is weer ideaal voor plekken waar het licht constant aan is, zoals hotelgangen", zegt Van der Wey, die graag ziet dat bedrijven hun krachten bundelen. "Zoals gezegd: ik vind dat het je persoonlijke verantwoordelijkheid is als ontwerper om duurzame oplossingen te zoeken. En voor je opdrachtgevers moet je die zien te combineren met kostenbesparende oplossingen. Maar in je eentje kun je niet veel bewerkstelligen. Ook als bedrijf niet. Dat Ahrend duurzaamheidseisen aan zijn toeleveranciers stelt, is in dat opzicht een goede zaak. Zo krijg je een inktvlekwerking. Dat is ook nodig. Ik wil dan ook pleiten voor het breed delen van kennis. Dat kan door samen te werken, te netwerken, te publiceren. We zijn er echter nog lang niet, MVI staat nog in de kinderschoenen."

Janneke van der Wey studeerde af op het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Inrichten. Ze volgde de Hogere Opleiding Huisvestingskunde bij The Office Opleidingen. Haar werkstuk is op te vragen: jvdwey@ahrend.com

<< April 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >