'One Chair is enough'


'One Chair is enough'
20-05-2010 8:47

Het Finse meubelbedrijf Artek introduceerde onlangs haar ’10- UNIT System' stoel, ook bekend onder de naam ‘One chair is enough’. Deze nieuwe stoel wil symbool staan voor innovatie op het gebied van materiaal, milieu en duurzaamheid.

De stoel, naar ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban, is gemaakt van UPM ProFi hout plastic composiet, waardoor een combinatie van eigenschappen is ontstaan van houtvezels en plastic. De basis voor dit materiaal is gerecycled papier en plastic. De composiet is zeer sterk, UV-bestendig en door de lage vochtabsorptie van het materiaal waterbestendig, wat de stoel geschikt maakt voor binnen- en buitengebruik.

Dit volledig modulaire systeem is gebaseerd op L-vormige onderdelen die op vele manieren kunnen worden gecombineerd, waardoor een stoel, een tafel of een bank ontstaat. Door het slimme en eenvoudige ontwerp is het zeer gemakkelijk de meubels te monteren en demonteren. De standaard kleuren van het 10-UNIT system zijn zwart en wit, andere kleuren zijn op aanvraag verkrijgbaar. Dit milieutechnisch duurzaam product kan worden afgebroken door verbranding of kan worden gerecycled. Alle materialen in het composiet zijn niet giftig. Het 10-UNIT System is gemaakt in samenwerking met de Finse papierfabrikant UPM.

Het 10-UNIT System is volgens Frans Bruinsma, Benelux importeur van Artek, een product dat uitstekend past bij Artek. De hoekstenen van Artek’s productontwikkeling zijn ethiek, esthetica en ecologie. Dit betekent een combinatie van hoge kwaliteit, tijdloos design en een sterke ontwerpideologie.

Het Finse meubelconcern Artek is opgericht in 1935 door de jonge idealisten Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Het idee achter het bedrijf was ‘het verkopen van meubels en het promoten van de moderne wooncultuur door het organiseren van exposities op dit vlak’. De oprichters van Artek pleitten voor een nieuw soort omgeving voor het dagelijkse bestaan. Ze geloofden in een synergie met kunst en maakten zich sterk om een verschil te kunnen maken in stedelijke planning en architectuur en design. Functionaliteit en tijdloze vormen zijn de essentiële elementen waar een Artek product aan moet voldoen. Arteks meubelsysteem is gebaseerd op het idee van Alvar Aalto’s L-systeem. Het standaard- en systeemdenken van dit L-systeem zorgt voor een zeer diverse range producten, waarbij elk product op maat gemaakt kan worden voor elke ruimte. De meubels worden onder andere toegepast in woonhuizen, kantoorpanden, horecagelegenheden, scholen en musea.

 

<< May 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >