Vijftigste verjaardag Panton Chair


Vijftigste verjaardag Panton Chair
16-09-2010 15:00

Vitra Nederland viert dit jaar de vijftigste verjaardag van de Panton Chair. Wanneer het idee voor het ontwerp bij Verner Panton vaste vorm kreeg, is niet meer precies vast te stellen. Volgens de schaarse, ongedateerde schetsen zou het in 1959/60 geweest kunnen zijn. In die tijd hield Panton zich voor het eerst intensief bezig met het idee van een uit één stuk  geproduceerde, vrijdragende stoel uit kunststof – al kon hij toen nog niet voorzien dat het nog tot 1967 zou duren voor het eerste door Vitra ontwikkelde product op de markt kwam.

De eerste modellen waren vervaardigd uit met van glasvezel versterkt polyester, gevolgd door een versie van polyurethaan-hardschuim (Baydur). Later volgde het spuitgieten van de stoel met een acrylhars nl. Luran S (ASA). Dit laatste materiaal bleek na verloop van tijd vermoeidheidsverschijnselen te vertonen en uiteindelijk te breken. Om die reden staakte Vitra eind jaren '70 de productie.

Op initiatief van Verner Panton werd in de jaren '80 de productie in het dure, maar betrouwbare polyurethaan-hardschuimprocédé hervat en tot op de dag van vandaag voortgezet. In deze uitvoering wordt de stoel nu als collector’s item onder de naam Panton Chair Classicverkocht. Inmiddels heeft  de kunststoftechnologie veel vooruitgang geboekt en wordt de Panton Chair nu volgens de technieken van het spuitgieten  vervaardigd uit volledig recycleerbaar polypropyleen (PP).  De nieuwe spuitgiettechnieken maken het mogelijk de stoel in een gunstig geprijsde uitvoering aan te bieden en zo voor een breder publiek toegankelijk te maken.

<< September 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >