'Minder lawaai bespaart miljoenen in zorg'


'Minder lawaai bespaart miljoenen in zorg'
20-02-2012 8:51

Zorgomgevingen moeten minder lawaaiig worden. Dat is beter voor medewerkers en patiënten en leidt tot besparingen. Dit is een van de conclusies van Dr Roger Ulrich, onderzoeker van zorgarchitectuur en grondlegger van het zogeheten Evidence Based Design (EBD), in het kader van een internationaal akoestiekseminar (EIAS) van Ecophon, leverancier van akoestische plafonds.

 

"Bij het ontwerpen van een ziekenhuis moet verder worden gekeken dan alleen initiële kosten. Het toevoegen van Evidence Based Design, bijvoorbeeld om geluidsoverlast te verminderen en een betere akoestische omgeving te creëren, verdient zich in een paar jaar terug en bespaart uiteindelijk veel geld doordat de operationele kosten op lange termijn verlagen," aldus Dr Roger Ulrich.

 

De grootste kosten voor alle ziekenhuizen zijn salarissen en kosten voor het leveren van zorg. Investeringen in gebouwen zijn slechts een klein deel van de totale kosten. Investeren in een betere akoestische omgeving brengt verschillende voordelen mee. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat minder lawaai in ziekenhuizen de bloeddruk van patiënten verlaagt, hun slaap verbetert en kostbare heropnames vermindert. Ook blijkt dat minder geluidsoverlast bijdraagt tot het verminderen van waargenomen pijn en de inname van pijnmedicatie, en kan helpen het risico van burnout onder medewerkers te verlagen.

 

‘Het verbeteren van de geluidsomgeving in zorginstellingen is een opmerkelijke kosten-efficiënte manier om de prestaties van het personeel en de hersteltijd van de patiënt te ondersteunen. Deze kengetallen spelen een wezenlijke rol in de bedrijfsvoering van zorginstellingen,’ zegt Guus Klamerek, concept developer bij Ecophon Nederland.

 

Ziekenhuizen zijn te luidruchtig, en de niveaus van continue achtergrondgeluid zijn veel hoger dan richtwaarden die zijn vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het geluidsniveau is ook voortdurend gestegen de afgelopen 60 jaar.

 

‘Bij het bouwen van ziekenhuizen wordt vaak geen rekening gehouden met akoestiek. Ons onderzoek toont aan dat een slechte akoestische omgeving een negatieve invloed op patiëntherstel heeft en medewerkers belast,’ zegt Professor Kerstin Persson Waye, hoogleraar Occupational & Environmental Medicine, Universiteit van Göteborg, tijdens het seminar.

 

 

 

‘Ik denk dat akoestiek over het hoofd wordt gezien omdat het niet zichtbaar is, en we hebben de neiging om ons te richten op wat we kunnen zien. Ik denk ook dat mensen wennen aan een hoog geluidsniveau in ziekenhuizen, en het als onvermijdelijk zien, terwijl er nog veel gedaan kan worden om een aangenamer, functioneler en economischer ziekenhuis te creëren’, zegt Roger Ulrich PhD.

 

Voordelen van lawaaivermindering in ziekenhuizen:

• Verbeterde resultaten bij kinderen en volwassenen op de intensive care

• Slaapverbetering van patiënt

• Vermindert stress en ervaren werkdruk

• Verlaagt kostbare heropname van (myocardinfarct) patiënten

• Helpt pijnbeleving en inname van pijnmedicatie verlagen

• Verlaagt risico van burnout onder medisch personeel

 

Wat ziekenhuizen kunnen doen om lawaai te verminderen:

• Zorg voor eenpersoonskamers met muren en deuren die geluid buitensluiten

• Verlaag geluidsniveaus en verminder de voortplanting van geluid door het gebruik van geluidabsorberende materialen waaronder hoogwaardige akoestische plafonds die ook voldoen aan de strengste hygiëne-eisen

• Verminder het aantal geluidsbronnen, bijvoorbeeld door het vervangen van omroepsystemen door draadloze communicatie-apparaten, het isoleren van lawaaibronnen, en het voeren van groepsgesprekken in afgesloten ruimtes.

<< February 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >