Spectaculair wandkleed in Stedelijk Museum


Spectaculair wandkleed in Stedelijk Museum
24-05-2012 2:30

Het 200 vierkante meter grote wandkleed dat bureau Inside Outside van Petra Blaisse speciaal voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam ontworpen heeft, wordt deze week geïnstalleerd in de nieuwe entreehal en restaurant van het museum aan het Museumplein. Het monumentale zwart-witte wandkleed is 31 meter breed en op het hoogste punt 14 meter hoog. Daarmee is het het grootste wandkleed dat Inside Outside tot nu toe gerealiseerd heeft.Het tapijt verbindt de oud- en nieuwbouw, draagt bij aan een goede akoestiek in de ruimtes en is tegelijkertijd een opvallend en sfeerbepalend element. Bij de productie van het werk komen ambacht en design samen: het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Inside Outside en tapijtfabrikant Desso, die speciaal hier voor innovatieve weeftechnieken combineert.
 
Het wandkleed grijpt ook terug op de beroemde Franse en Belgische gobelin-tapijten uit de 17e eeuw, die vaak landschappen en belangrijke gebeurtenissen verbeelden. De verschillende weeftechnieken, met zogeheten ‘slapend garen’, geven het weefsel een driedimensionaal effect en bovendien de suggestie van beweging. Ook de titel van het werk, 'Damast', verwijst er naar. Damast is een eeuwenoud subtiel spel van ‘omkering’: wanneer de ene draad aan de achterzijde is, komt de andere draad naar voren en vice versa. Zo worden voor- en achterkant elkaars spiegelbeeld. De verticale ‘damast’-achtige strepen zijn gebaseerd op de Reeks van Fibonacci, die weer is gebaseerd op De Gulden Snede: een terugkerende verhouding die vaak gebruikt wordt in kunst en architectuur. De gelaagdheid en de licht- en schaduweffecten creëren ook een illusie van ruimte.

Het werk van Inside Outside verbindt, letterlijk en thematisch, het historische pand van A.W. Weissman uit 1895 met de nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten. De tekeningen van het nieuwe gebouw zijn samen met de oude plattegronden van het Stedelijk Museum op zo’n manier verwerkt dat de ruimtes erachter ‘zichtbaar ‘worden. In het ontwerpproces gebruikte autocad-doorsneden van de nieuwbouw van Benthem Crouwel zijn 1:1 afgebeeld en geven zo informatie over wat er zich achter het tapijt bevindt. De officiële codes en aanduidingen van deze ruimtes op bestektekeningen verwijzen daarnaar. Zelfs het handschrift van architect Mels Crouwel is zichtbaar: in het restaurant gaat het door hem geschreven ‘centrale hal’ vergezeld van een grote pijl, die wijst naar de plek waar inderdaad de hal is.
 
Het gestileerde motief van de Engelwortel, een schermbloemige plant, komt voor op het hele wandkleed. De Engelwortel, zowel een bloem als onkruid, komt veel voor in Noord-Europa en symboliseert het boerenweiland zoals het was voordat het Stedelijk Museum er werd gebouwd. Tot eind 19e eeuw waren op de plek van het Museumplein alleen enkele boerderijen. Het motief verwijst ook naar damast en gobelins, waarin plantenpatronen veel gebruikt worden. In het wandkleed gaan de architectonische tekeningen een dialoog aan met de afbeelding van de Engelwortel; de ene keer domineert de plant en de andere keer de architectuur, in een spel dat steeds verandert.

Het wandkleed is uitgevoerd in zwart-wit en vele tinten grijs die ertussen bestaan. Een bewuste keuze van de ontwerpers. Petra Blaisse: “Men verwacht snel een kleurrijk ontwerp, maar wij wilden niet concurreren met de kunst van bijvoorbeeld Karel Appel of Willem de Kooning. Bovendien vonden wij het interessant om te laten zien dat de wereld niet zwart wit is, en dat er vele, vele nuances bestaan. Dat vind ik een belangrijk maatschappelijk en politiek signaal om af te geven, zeker in deze tijd.”

Tapijtfabrikant Desso is partner bij de ontwikkeling van het wandkleed. Dankzij de samenwerking tussen Inside Outside, het Desso-ontwerpteam en de Desso-technici in de fabriek was het mogelijk om in korte tijd een innovatief tapijt te ontwikkelen. Op initiatief van Inside Outside zijn speciaal voor deze gelegenheid verschillende innovatieve weeftechnieken ingezet en komen methodes uit vervlogen jaren opnieuw tot leven.

Kenmerkend voor de gebruikte weeftechniek is dat sommige steken achter de ketting- en inslaggaren blijven. Dit zijn de zogenaamde ‘slapende draden’. De slapende draden zorgen voor het driedimensionale effect waarop het ontwerp is gebaseerd. Omdat het weefsel bij elkaar gehouden moet worden, iets wat niet meer automatisch gebeurt als je achter de ketting werkt, zijn er zogenaamde ‘ribben‘ in het ontwerp aangebracht. Dit geeft het ontwerp zijn opmerkelijke basisstructuur, die weer de detaillering in de wand van het historische pand resoneert.
 

<< May 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >