Speciale plafondpanelen voor Ministerie van Defensie


Speciale plafondpanelen voor Ministerie van Defensie
13-06-2013 9:33

Samen met Hunter Douglas ontwikkelden Sander Architecten uit Amsterdam voor de plafonds in de kantoorruimten van het gerenoveerde Ministerie van Defensie een nieuw type Techstyle plafondpanelen. De vlakke en lichte Techstyle panelen hebben de uitstraling van gipsplaat. Door de cellulaire structuur en de nonwoven stof absorberen de panelen zowel hoge als lage geluidsfrequenties, waarmee een effectieve geluidsreductie tot stand komt.Jeroen Steenvoorden was namens Sander Architecten betrokken als projectarchitect bij dit renovatieproject. “De Rijksoverheid past vrij strenge eisen toe voor haar gebouwen als het gaat om akoestiek en comfort”, vertelt Steenvoorden. “Voor het plafond kozen we, na verschillende plafondsystemen vergeleken te hebben, voor Techstyle. Samen met Hunter Douglas hebben we toen een plafondpaneel ontwikkeld dat perfect en zo onopvallend mogelijk in dit monumentale gebouw past.”

“Van oudsher had het Ministerie van Defensie mooie stucplafonds, die verloren gingen in een eerdere  renovatie en vervangen waren door systeemplafonds. De uitstraling van het stucwerk wilden we weer terug. Bouwtechnisch is het zeer lastig om in een stucwerkplafond allerlei moderne licht- en installatiesystemen te verwerken als flexibel systeem en tevens te voldoen aan de hoge bouwfysische eisen die voor kantoorruimten gesteld zijn. Bij de Techstyle panelen is dat wel mogelijk. Bovendien hebben ze een mooie, strakke uitstraling zonder die lelijke bandenrasters. Door de subtiele belijning van de plafonddelen, komen ze het meest in de buurt van een monoliet stucplafond”, aldus Van Steenvoorden.

Specifiek voor dit project heeft Hunter Douglas de Techstyle panelen aangepast naar een systeem waarmee zonder al teveel gedoe een ruimte op een afdeling groter of kleiner gemaakt kan worden. Vanwege een onzichtbaar klik- en aanhechtingsmechanisme zijn de panelen gemakkelijk te verwisselen zodra kantoorwanden verplaatst moeten worden. In de dunne naad van het plafond is eenvoudig een extra profiel in te klikken, waarop de wand aangesloten kan worden. “De wanden sluiten naadloos aan op de plafondpanelen, zonder dat de akoestische kwaliteit wordt aangetast. Het zachte materiaal van de Techstyle-panelen dempt de nagalm aanzienlijk. Veel meer dan een origineel stucplafond”, legt Van Steenvoorden uit.

Mariëtte Poll, projectleider renovatie Ministerie van Defensie: “We hadden een organisatie die gewend was aan een cellenstructuur, met kleine afgesloten werkplekken en veel gangen. De verandering naar 40 procent open werkplekken betekende een omschakeling voor de werknemers. Na terugkeer was de rustige en geluiddempende werkomgeving het eerste wat mensen opviel.”

Poll begeleidde het 6 jaar durende renovatieproject. “Het was bijzonder om zo’n complex renovatieproject te mogen begeleiden”, zegt ze. “Bij deze renovatie stond een integrale benadering van de exploitatiefase voorop. Er is vooral gestuurd op sober, maar niet somber. Daarnaast op functionele doelmatigheid. Het gebouw moet namelijk voor de komende 30 jaar goed onderhouden worden, tegen lage kosten.”

Poll legt uit dat akoestiek en flexibiliteit essentieel zijn voor de nieuwe werkplekken en stelt vast dat werken in een organisatie geen statisch geheel is. “De vierkante meternorm binnen de Rijksoverheid is gestaag aan het dalen. Snel een ruimte kunnen wijzigen tegen lage kosten, zonder verlies van de akoestische waarden is cruciaal.” De Techstyle panelen sluiten hier prima op aan. De akoestiek was vóór de renovatie erg slecht door de harde materialen in de ruimten. Na terugkeer was de rustige en geluiddempende werkomgeving het eerste wat mensen opviel. ‘Er heerst een weldadige rust’, hoorde ik zeggen. Toch opmerkelijk voor een ruimte waar zoveel mensen werken”, vindt Poll.

<< June 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >