Gebogen plafond volgt esthetische schelpvorm


Gebogen plafond volgt esthetische schelpvorm
15-03-2016 12:44
Hunter Douglas realiseert een 300C plafond op maat voor Connector. Dit is een bovengrondse verbinding tussen de terminals van Pier A en Pier B op Brussels Airport in België. Het plafond is zó ontworpen, dat het naadloos aansluit op de schelpachtige constructie van het dak.
 
“Zo wordt het plafond op natuurlijke wijze stapsgewijs hoger, zodat passagiers kunnen wennen aan de open ruimte en zich niet overweldigd voelen”, legt Erwin Persoons, architect bij internationaal bureau CTHM, uit. “De gebogen vorm van het plafond maakt het realiseren van goede akoestiek echter complex: geluid wordt naar verschillende richtingen teruggekaatst. Het absorberend vermogen van het materiaal is daarom extra belangrijk.”
 
De plafondpanelen zijn geperforeerd en bevatten een akoestisch vlies. Hierdoor wordt een hoge geluidsabsorptie gerealiseerd. Passagiers kunnen in het transparante gebouw de vliegtuigen dus wel zien, maar niet horen. Ook het geluid dat weerkaatst van de granieten vloer wordt gedempt. Het plafond van Hunter Douglas is bovendien demonteerbaar. Installaties die in het plafond zijn verwerkt, zoals verlichting of sprinklers, zijn hierdoor eenvoudig toegankelijk voor onderhoud. 
Hunter Douglas heeft het plafond eveneens gerealiseerd voor de luchthaven van Madeira in Spanje, die onlangs is opgeleverd. Hier is het multipaneel plafondsysteem toegepast, waar de architect heeft gespeeld met het ritme en de kleuren van de panelen om tot een origineel ontwerp te komen.
Door de jaren heen is de rol van luchthavens sterk veranderd, weet Pieter van Rees, European Marketing Manager bij Hunter Douglas. “Voorheen was het een wachtruimte, waar je verbleef tot je in het vliegtuig kon stappen. Nu worden luchthavens commerciëler ingericht, bijvoorbeeld met horeca- en winkelgelegenheden, om het verblijf aangenamer te maken. De totaalbeleving wordt groter en dit gaat gepaard met hogere kwaliteitseisen. Dit heeft tot gevolg dat de esthetische en akoestische functie van het plafond nog belangrijker worden.”
 
Dit is ook het geval bij het 300C plafond van Hunter Douglas, dat is toegepast in Connector. Dit plafond voldoet op esthetisch en akoestisch gebied aan de eisen van Brussels Airport. De plafondvlakken met een breedte van 15 meter en lengte van 50 meter zijn bovendien gebogen. Hierdoor sluiten ze qua vorm aan op de ‘schelpvorm’ van het dak. Dankzij dit ontwerp van architectenbureau CTHM (Chapman Taylor – bureau Happold – MOSS) voelt de reiziger zich niet overweldigd door het imposante gebouw. 
 
“Het laagste punt van het plafond bevindt zich op 9 à 10 meter hoogte”, aldus architect Erwin Persoons. “Zo maken reizigers kennis met het gebouw: ze kunnen als het ware het materiaal en de structuur voelen. Daarna lopen ze onder de Wing door, een nagebootste vliegtuigvleugel van 90 meter lang. Dit is in de screeningszone, waar onder andere de bagagecontrole plaatsvindt. De Wing hangt op 2,70 meter hoogte, vlak boven de hoofden van reizigers. Vanaf daar wordt het plafond geleidelijk hoger tot maximaal 16 meter.”
Het plafond vormt dus in esthetisch opzicht één geheel met het dak dankzij de gebogen panelen. Deze gebogen vorm leidt echter tot het terugkaatsen van geluid in de ruimte. “Juist op een vliegveld is goede akoestiek van belang”, legt Linda de Ridder, sales engineer BeLux bij Hunter Douglas, uit. “De architect wilde dat passagiers het geluid van opstijgende en dalende vliegtuigen niet konden horen. Ook is het geluid uit de luidsprekers zo zacht mogelijk zodat de sfeer sereen blijft. Om die hoge geluidsdemping te realiseren, hebben we perforaties in de plafondpanelen aangebracht. Daarnaast zijn de panelen voorzien van een akoestisch vlies. Zo blijft geluidsoverlast van bijvoorbeeld mensen die praten of over de granieten vloer lopen, tot een minimum beperkt.”
 
Tot slot is het belangrijk dat installaties, die in het plafond zijn geïntegreerd, goed toegankelijk zijn voor onderhoud. Daarom zijn de plafondpanelen demonteerbaar. Bovendien bevinden zich aan de zijkanten van de panelen sleufperforaties, waardoor rook kan ontsnappen. Deze 300C panelen zijn in facetvorm op gebogen dragers geplaatst. Hierdoor is het plaatsen van grote roosters niet nodig.
 
“Het was nog een uitdaging om het plafond op zo’n grote hoogte te installeren”, aldus projectleider Thomas Vanderper van Genisol uit Gent. “Op de werkvloer mocht 3 tot 4 ton aan materiaal staan. Dit is één hoogwerker: we konden dus met maximaal twee personen tegelijk aan de slag.”
 
De ontwikkeling van het plafond vereiste precisie en veel maatwerk. Architect Persoons is met name erg tevreden over de flexibiliteit van Hunter Douglas. “Ik heb honderden detailtekeningen gezien, bijvoorbeeld van de aansluiting van de boogvormen. We hebben voortdurend gezocht naar een weg om het plafond zo in te bouwen, dat aan alle eisen voldaan kon worden. Hunter Douglas is een fabrikant die daarin meedenkt en niet star vasthoudt aan bestaande productoplossingen.”
 
Connector vormt een bovengrondse verbinding tussen de terminals van Brussels Airport. Voorheen waren Pier A en Pier B verbonden door een ondergrondse tunnel van 270 meter lang. Het traject was donker en bevatte veel (rol)trappen en liften. Dit werd door reizigers als onprettig ervaren. Connector vormt een groot contrast met deze eerdere verbinding. Het gebouw is open met veel toetreding van daglicht. Dit is gerealiseerd door glazen gevels. De poortgevel is volledig voorzien van glas en staat in een helling van 8 graden om terugkaatsing van radarsignalen te vermijden.  
 
 
 
<< March 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >