Nieuwste toepassingen van ruimteakoestiek


Nieuwste toepassingen van ruimteakoestiek
21-03-2016 10:00
In het gloednieuwe gebouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Oostburg in de Zeeuwse gemeente Sluis vinden twee basisscholen, een kinderdagverblijf en de GGD sinds 2015 onderdak. MFC Oostburg is ontworpen door Frencken Scholl Architecten. Huub Frencken koos daarbij voor Ecophon’s nieuwste oplossing, speciaal ontwikkeld voor ruimteakoestiek in het onderwijs: de Gedina A met Extra Bass. 
“Het geluid is nu overal goed. Zelfs wanneer er veel kinderen rondrennen en spelen. Ook de andere gebruikers van het centrum zijn tevreden. Het geheel is heel mooi uitgedacht”, aldus Marc van Vlierberghe, directeur van de Basisschool Sint Bavo.
Huub Frencken: “Vanaf het Programma van Eisen tot de oplevering zorgden we voor een optimale vertaling van de wensen van opdrachtgever en gebruikers tot een uiterst bruikbaar en sfeervol gebouw, inclusief interieur en kleurenschema’s. Het gebouw is multifunctioneel en toekomstbestendig en kan makkelijk de groei of krimp van de gebruikers opnemen. Uiteindelijk kozen we samen met de gebruikers voor een mooie herkenbare rustige basis, met voor elke gebruiker eigen kleur- en inrichtingsaccenten.”
De geformuleerde ambitie met betrekking tot het Programma van Eisen (PvE) ‘Frisse Scholen’ was klasse B. Dit programma helpt scholen bij het formuleren van de juiste eisen voor het bereiken van een aangenaam en gezond binnenklimaat. Sinds 2015 is er een aangescherpte akoestische eis in het PvE, die bij klasse B en A een specifieke insteek voor de plafonds meebrengt in verband met de extra eis voor laagfrequent geluid. Het resultaat: Een optimaal spraakcomfort voor de docent en optimaal luistercomfort voor de leerlingen.
“We hebben samen met Ecophon veel aandacht besteed aan de ruimteakoestiek. Door onze jarenlange ervaring met onderwijsgebouwen weten we als geen ander hoe de kwaliteit van werken en leren wordt beïnvloed door goede ruimteakoestiek. Dat houdt de sfeer rustig en spaart de stem én de energie van leerkrachten”, aldus Huub Frencken. “Omdat het een Frisse School betreft, is de plafondhoogte een stuk hoger dan gebruikelijk. Dat stelde eisen aan de toe te passen akoestische voorzieningen."
Ecophon adviseerde al vroeg in het ontwerp de Gedina A met Extra Bass. Koen Smulders van Ecophon: “De Extra Bass is een gesealde glaswoldeken (600 x 1200 millimeter) die je boven op het systeemplafond legt, in een U-vorm langs de wanden. Hiermee bereik je een bedekking van ongeveer 50 procent van het plafondoppervlak. Dat is voldoende om ervoor te zorgen dat laagfrequent geluid beter wordt geabsorbeerd. Dit komt weer ten goede aan de spraakverstaanbaarheid. In het onderwijs wordt kennis overgedragen door spraak, dit is dus essentieel. Deze oplossing past bovendien binnen de budgetten die in Nederland worden gehanteerd voor plafonds in scholen.”
Marc van Vlierberghe, directeur van basisschool Sint Bavo en één van de gebruikers: “Alles in dit gebouw is een verbetering. We werken nu in grotere, hogere lokalen. En er is in het ontwerp veel glas gebruikt, zonder gordijnen. Alles is ruimer en meteen ook hygiënischer. Op de begane grond zijn de vloeren vlak en hard, zonder vloerbedekking. Toch waren de geluidniveaus en de akoestiek meteen al erg goed. Dat is mede te danken aan de plafonds. De fijne akoestiek verhoogt ieders comfort: we voorkomen stemklachten en concentratieproblemen. Het PvE van Frisse Scholen zet daar terecht stevig op in."
 
 
Foto's: Hugo de Jong
 
 
<< March 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >