Hout in Fins bezoekerscentrum


Hout in Fins bezoekerscentrum
13-07-2018 10:00

Ze hebben er veel hout, niet alleen in de vrije natuur, maar ook in de binnenruimte. Finland is een houtland bij uitstek. Wat je allemaal kunt doen met het natuurlijke matyeriaal werd weer eens op een mooie manier duidelijk in het nieuwe bezoekerscentrum van de Metsä Group in Äänekoski.

Het Pro Nemus-bezoekerscentrum is een inspiratiecentrum van Engineered Wood-producten. Het project is een goed voorbeeld van hoe snel gebouwd kan worden met hout. "Het gebouw van 1.000 vierkante meter laat zien hoe de Kerto LVL-producten van Metsä Wood een snelle, lichte en groene constructie mogelijk maken", aldus een woordvoerder van de houtleverancier. "Het gebouw combineert industrieel vervaardigde houten elementen en unieke architectonische oplossingen met zeer gedetailleerd timmerwerk."

De houten kolommen- en balkenstructuur en de geprefabriceerde wand-, vloer- en dakelementen zijn gemaakt van Kerto LVL (gelamineerd fineerhout). In het gebouw zijn de houten producten en vele constructieve details zichtbaar gebleven als onderdeel van de presentatie. De houtproducten van Metsä Wood zijn ook op verschillende manieren gebruikt in het interieurontwerp en de visuele oplossingen van het bezoekerscentrum.

De gehele houten structuur voor het Pro Nemus-bezoekerscentrum is  geleverd door het Finse bedrijf VVR Wood. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood zijn gebruikt voor de  draagconstructie en voor de herverlijmde kolommen en balken. Sweco Finland Oy was verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het bezoekerscentrum. Alle gebruikte ontwerpmodellen die zijn toegepast voor het ontwerp van het centrum, werden eerder gebruikt in vorige appartementen- en hallenprojecten."

Pro Nemus in Äänekoski werd in slechts 7 maanden gebouwd. "Het strakke schema was de grootste uitdaging van het project, waarbij architectonische details met uitzonderlijke precisie moesten worden geïmplementeerd." Een goede planning en samenwerking tussen de verschillende partijen speelde een belangrijke rol bij de uitvoering van het project.
 

"Bouwen met houten elementen gaat snel en efficiënt, en projectmanagement is eenvoudiger wanneer structuren bestaande uit elementen steeds vaker worden voltooid in fabrieken", zegt Tero Vesanen, Managing Director van VVR. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood werden volgens onze specificatie op maat gemaakt en geleverd aan de houtskeletbouw fabriek, waardoor we later uiterst efficiënt konden monteren."

De wandelementen en de speciale CNC-bewerking van het hout  werden gemaakt door Punkaharjun Puutaito, een onderaannemer van VVR. Partnerschappen spelen een sleutelrol in bouwen met industrieel hout.
"Dit gebouw combineert een industriële houtconstructie met een hoog niveau van gedetailleerd timmerwerk. Dit is precies wat zo mooi is aan bouwen met hout: het materiaal zelf laat vele soorten verwerking toe, die bovendien eenvoudig te implementeren zijn", zegt Ulla Passoja van UKI Architects, de projectarchitect.
 

www.metsawood.nl

 

 


Deel op Social Media<< July 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >