Nieuws


09-01-2018 8:30

Royal FloraHolland verbetert het comfort in het vergadercentrum van zijn kantoor in Naaldwijk met behulp van PCM Klimaatplafonds van Hunter Douglas en OC Autarkis uit Holten. Dat meldt Hunter Douglas in een schrijven aan de pers.

"Dankzij deze plafonds realiseert Royal FloraHolland een verbeterd thermisch comfort", aldus een woordvoerder van de aanbieder. "Het extra koelvermogen, nodig voor de gewenste comfortverbetering, wordt geleverd door de warmte‐accumulerende Phase Change Materials (PCM)‐panelen in het klimaatplafond. Dit materiaal slaat ‘s nachts koude buitenlucht op en geeft die overdag af aan de binnenruimte. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger binnenklimaat; temperaturen komen niet onder de 21 graden Celsius en niet boven de 26 graden."

"Dankzij de PCM Klimaatplafonds kan de comfortsprong worden gerealiseerd zonder de aanleg en gebruik van een gekoeld waterleidingnetwerk, aangesloten op de centrale koelinstallatie. Dat is voordeliger, vraagt geen onderhoud en is duurzaam in materiaalgebruik", licht Jeroen Rietkerk, gebouwadviseur van Royal HaskoningDHV voor Royal FloraHolland toe. De energie‐efficiëntie was een andere reden om voor PCM Klimaatplafonds te kiezen. ‘Extra koelvermogen betekent een hoger energieverbruik. De extra energie die het PCM Klimaatplafond verbruikt, is echter 10 procent lager dan het bijkomende energieverbruik van andere koeltechnieken die gebruik maken van een gekoeldwatersysteem."

Bloemen‐ en plantenveiling Royal FloraHolland renoveert zijn kantoor in Naaldwijk. Comfortverbetering is onderdeel van de upgrade, vertelt Jeroen Rietkerk van Royal HaskoningDHV: "De uitdaging betrof op een kostenefficiënte en duurzame manier de gebruikswaarde van de werkomgeving voor de komende 15 jaar te vergroten. Dat geldt met name voor de comfortkoeling, want dat kost het meeste energie. We hebben gekeken naar oplossingen waarmee we meer koeling konden leveren met behoud van de bestaande installatietechniek, waaronder het beschikbare vermogen van de huidige koelmachine."

Voor de vergaderruimte bleek het warmte‐accumulerende PCM Klimaatplafond van OC Autarkis en Hunter Douglas de beste oplossing. Rietkerk: "Dit plafond heeft een hoger thermisch koelvermogen dan de PCM inductie‐units die we in de rest van het gebouw hebben toegepast. Die extra koelvermogen is nodig, omdat in het vergadercentrum een relatief grote concentratie mensen aanwezig zijn."

PCM Klimaatplafonds bestaan uit Hunter Douglas bandrasterprofielen waarop kunststof PCM‐panelen zijn gelegd. Hierin zit een mengsel van zout en water dat fungeert als thermische accu. In de winter houden de PCM’s de ruimte ’s nachts warm met overdag opgeslagen warmte van de zon, de mensen en apparaten. In de zomers koelen de PCM het gebouw met koude lucht die ’s nachts is onttrokken aan de koele buitenlucht. De geperforeerde bandrasterprofielen zorgen dat het plafond optimale warmte geleidt en lucht doorlaat. "Deze warmteaccumulatie zorgt ervoor dat temperatuurschommelingen buiten minder directe invloed hebben op binnentemperatuur", legt Walter van Kampen van OC Autarkis uit. "Voordeel is dat door de PCM een gelijkmatiger binnenklimaat ontstaat: temperatuur blijft tussen 21 en 26 graden Celsius. Het is bekend dat mensen deze temperaturen als prettig ervaren en dat is goed voor het welzijn en productiviteit."

De PCM Klimaatplafonds op de achtste etage zijn geïnstalleerd door Intramax uit Dedemsvaart. "De montage en het onderhoud zijn eenvoudig al moet je er wel rekening mee houden dat de plafondplaat door de PCM‐panelen zwaarder is dan een normale plafondtegel", licht projectleider Stef van Vree toe. De installateur bevestigde de Hunter Douglas‐profielen op een draagsysteem van API Quick‐Lock en legde daarna op 60 procent van het plafondoppervlak PCM‐pakketten. "Deze hoeveelheid, berekend door Autarkis, genereert voldoende koelvermogen." Momenteel wordt de volgende fase van de upgrade gerealiseerd. 

www.hunterdouglas.nl
 


Deel op Social Media<< January 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >