Tapijt nog niet uit de gratie


Tapijt nog niet uit de gratie
17-08-2009 8:37

Een groot deel van de Nederlandse bevolking (44 procent) heeft thuis nog immer tapijt als vloerbedekking. Als reden hiervoor geven zes op de tien Nederlanders aan dat tapijt warmer is en lekkerder loopt op sokken en blote voeten. Een iets groter deel van de Nederlanders (56 procent) geeft de voorkeur aan harde vloeren. Hun voorkeur wordt vooral ingegeven door de gedachte dat harde vloeren makkelijker schoon te maken zijn en omdat zij een harde vloer mooier vinden. Dit blijkt uit onderzoek van MSI-ACI Europe in opdracht van Desso.

"Deze resultaten zijn geen verrassing voor ons. Het vooroordeel bij veel mensen is dat harde vloeren gemakkelijker schoon te houden zijn, daardoor meer hygiënisch en dus beter voor de gezondheid zijn. Een veelgehoord misverstand is dat tapijt de aanwezigheid van fijnstof en huismijt zou stimuleren en daarmee allergieën en astma zou bevorderen, zegt Alexander Collot d'Escury, directielid van Desso. "Maar het tegendeel is waar. Tapijt houdt stof en pollen vast en beperkt de hoeveelheid fijnstof, zo is uit onafhankelijk Duits onderzoek gebleken."

De prijs blijkt niet van doorslaggevende betekenis te zijn wanneer de Nederlandse consument voor de keuze staat om een nieuwe vloer aan te schaffen. Van de Nederlanders die thuis tapijt hebben liggen, geeft slechts 12 procent aan dat financiële motieven hieraan ten grondslag liggen. Ook de Nederlanders met een voorkeur voor harde vloeren (hout, vinyl) laten zich in hun keuze zeer beperkt (5 procent) leiden door de prijs. Veel meer dan de Nederlanders met tapijt (2 procent) laten zij zich leiden door gezondheidsaspecten (34 procent).

"Punt is dat de harde vloeren vaak schoongemaakt moeten worden. Gebeurt dat niet, dan waait fijnstof op en gaat het gezondheidsaspect verloren terwijl tapijt de fijnstof juist vasthoudt. Uit de resultaten van het onafhankelijke German Research Institude (GUI) blijkt dat er in ruimtes met harde vloeren driemaal zoveel fijnstof in de lucht rond dwarrelt dan in met tapijt beklede ruimtes", licht Collot d'Escury toe.

Het overgrote deel van alle respondenten (84 procent) was van mening dat harde vloeren het beste voor hun gezondheid zijn. Niet meer dan 2 procent noemde tapijt als beste en 14 procent was van mening dat het niets uitmaakte. Eenmaal geconfronteerd met de gezondheidsclaim dat tapijt beter is voor mensen die lijden aan astma (aandoeningen aan de luchtwegen), vergeleken met harde vloeren (hout, vinyl en dergelijke), zegt bijna een op de vijf Nederlanders (19 procent) eerder voor tapijt te kiezen.

"De functionele aspecten van tapijt zoals de voordelen voor gezondheid en akoestiek moeten veel beter worden benadrukt. Vooral mensen die kampen met aandoeningen aan hun luchtwegen zoals astma, zouden deze aspecten veel meer in hun overwegingen moeten meenemen bij de aanschaf van vloerbedekking. In Duitsland raadt de German Asthma and Allergy Association (DAAB) sinds 2005 al tapijt aan. Ik zie hier ook een voorbeeldfunctie voor de overheid. Vanwege de bewezen gezondheidsaspecten van tapijt, zouden veel meer openbare overheidsgebouwen helemaal of gedeeltelijk van tapijt kunnen worden voorzien", aldus Alexander Collot d'Escury.

MSI-ACI Europe heeft in opdracht van Desso een groep van 575 Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder ondervraagd over hun voorkeuren voor tapijt versus harde vloeren.

Zie ook:
 

Desso zet in op hergebruik
Fabrikant op streek met duurzaamheid
C2C-filosofie vindt aanhang in Denemarken
Spin Rotterdam
Advertorial Gebrs. Willard
Terugname tapijt
Duurzaam ondernemen
Desso in Londen
Gevarieerd aanbod in Apeldoorn
Vijfjarig contract ondertekend
Concentratie op tegeltapijt en kunstgras
Directeur Desso naar Armstrong Floor Products
Overnameperikelen Desso
Armstrong stoot Desso af

 'Binnenruimte doortrekken naar buiten'
Tapijt voor hotels
Duurzame wand- en vloerbekleding
Nieuw: Forbo Flooring
Welkom in de wereld van Bolon
Ege presenteert Duurzaam product
Viva Vivo
Modena van Vorwerk bekroond
Akoestisch vloerelement
Innovatieve ontwerpen en duurzame natuurlijke materialen
Advertorial Gebrs. Willard

 

<< August 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >