'Natuurgetrouwe LED-verlichting' voor Boymans


'Natuurgetrouwe LED-verlichting' voor Boymans
28-06-2017 10:00

Philips Lighting heeft in museum Boijmans Van Beuningen een nieuw type verlichting gepresenteerd, die de kunstwerken uit de collectie 'zeer natuurgetrouw' weergeeft. De nieuwe verlichting is een combinatie van een speciaal door Philips Lighting ontwikkelde ‘daglicht’ LED-spot en bestaande tl-verlichting. Het museum liet zich bij dit project adviseren door beeldend kunstenaar P. Struycken.

Het museum stelt bij de presentatie van schilderijen een zo dicht mogelijke benadering van daglicht voorop, zodat kunst getoond wordt zoals de kunstenaar bedoeld heeft toen hij de verf op het doek bracht. "Dat de nieuwe verlichting ruimschoots aan de verwachtingen voldoet, bleek zeer recent tijdens de tentoonstelling 'Gek van surrealisme'", meldt een woordvoerder van Philips. "Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, testte Museum Boijmans Van Beuningen daarbij de nieuwe verlichting. Dat viel bij veel bezoekers in goede aarde."

Cathy Jacob, Hoofd sector presentaties Museum Boijmans Van Beuningen: “We waren verrast dat bezoekers ons ongevraagd complimenten maakten over het licht en de natuurgetrouwe kleuren. Die varieerden van ‘wat een mooie kleuren’ tot ‘nu zien we voor het eerst hoe de kunstenaar het heeft bedoeld’. Ook internationale delegaties van andere musea roemden de kleuren van de werken.”

Directe aanleiding voor de nieuwe verlichting van de kunstwerken was van praktische aard: de halogeenverlichting waarmee Museum Boijmans Van Beuningen werkte, verdwijnt om milieuredenen en moest worden vervangen door LED-verlichting. Struycken construeerde een testinstallatie, waarbij een kunstwerk voor de ene helft werd verlicht met daglicht en voor de andere helft met kunstlicht in combinatie met tl-verlichting. LED-lampen met verschillende lichtkleuren werden uitgebreid getest om daglicht en kunstlicht zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Uiteindelijk is gekozen voor een LED-spot van Philips Lighting met een lichttemperatuur van 5.700 Kelvin, die daarmee daglicht het meest benadert. Struycken: “Philips Lighting realiseerde mijn wensen en ontwikkelde een LED-spot die in aanvulling op de tl-verlichting van het museum een sterk verbeterde kleurweergave laat zien.”

De Philips StyliD PerfectBeam, zoals de nieuwe LED-spot voluit heet, heeft een verstelbare lens die geen lichtvervuiling of ‘halo’ om het kunstwerk laat zien. Ook kan de spot eenvoudig worden gedimd. Hierbij behoudt de boijmanslamp altijd dezelfde lichtkleur. Bijkomend voordeel voor de werken: LED-licht bevat geen infrarood en ultraviolet licht, zodat het verouderingsproces niet wordt versneld. Struycken: “De kleuren van de schilderijen komen met dit licht het best tot hun recht.” De spot is vanaf 24 juni te zien in 'De collectie als tijdmachine'.

www.lighting.philips.nl
 

Deel op Social Media<< June 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >