‘De overheid moet design stimuleren’


‘De overheid moet design stimuleren’
02-10-2012 15:00

De overheid miskent het belang van design. Dat zegt ondernemer Hans Lensvelt in de nieuwe editie van het vaktijdschrift Inside Information, vaktijdschrift over projectinrichting en (interieur)architectuur, dat op dinsdag 2 oktober verschijnt. Als gevolg van de onverschillige houding van de overheid dreigt Nederland zijn leidende positie in de internationale designwereld te verliezen. De reden: het overheidsgeld wordt verkeerd gebruikt. “De overheid zet zakken met geld weg bij instanties en mensen die het best Excel-sheets kunnen invullen”, aldus Lensvelt.

Nederland bezet al jaren een sterke internationale positie in de wereld van architectuur en design. Dankzij de inspanningen van Superdutch-architecten als Rem Koolhaas en designlabels als Droog Design en Moooi was Dutch Design lange tijd ‘hot’. Maar dat dreigt te veranderen, zegt Hans Lensvelt. De Amsterdamse ondernemer is een spin in het web in de Nederlandse designwereld. Als eigenaar van projectinrichter Lensvelt en als medeoprichter van het designlabel Moooi heeft hij het voorbije decennium een wezenlijke bijdrage geleverd aan de populariteit van Dutch Design in binnen- én buitenland.

“De Nederlandse overheid heeft de mond vol van het promoten van de Nederlandse creatieve industrie: design, fashion en architectuur”, zegt Lensvelt in Inside Information. “Maar in mijn ogen doen ze dat op de verkeerde manier. De overheid zet zakken met geld weg bij instanties en mensen die het best Excel-sheets kunnen invullen. Zelf koopt de Nederlandse overheid de goedkoopste meuk, die na vijf jaar op is en die niemand meer wil hebben. Zonde en pure verspilling.”

Lensvelt pleit voor het inschakelen van interieurarchitecten en architecten door de Nederlandse overheid. “Geen gehobby meer door interne diensten of externe projectmanagers die het ‘erbij’ moeten doen. Bovendien zou in Europese aanbestedingen de weging van de esthetiek minimaal gelijk moeten zijn aan die van ergonomie of duurzaamheid. Nu is de esthetiek een ondergeschoven kindje.”

Nog beter zou het volgens Lensvelt zijn, wanneer de Europese aanbestedingen volledig overboord gingen. “Ze leiden tot niets. Zelfs tot minder. Slechts bergen met papier. Wanneer de Nederlandse overheid meer waarde hecht aan esthetiek, zal er ook meer design gekocht worden. Het bedrijfsleven zal daarop inspelen en meer design produceren. Daar heeft het bedrijfsleven ontwerpers voor nodig. En dat is waar de Nederlandse ontwerpers écht op zitten te wachten: opdrachten van het bedrijfsleven.”

In deze editie van vaktijdschrift Inside Information is ‘Zorg’ het thema en is er aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

  • Crisis in Keulen? In Duitsland staat de internationale projectmeubelbeurs Orgatec op stapel. Volgens de beursorganisatie wordt het een belangwekkende editie.
  • Architect@Work gaat helemaal los. Geen stoelen en tafels dit jaar op de vierde Nederlandse editie van de beurs Architect@Work. Maar des te meer vloeren, wanden, plafonds en lampen. Een groot aantal architecten wist op 12 en 13 september de weg te vinden naar het Rotterdamse Ahoy-complex. Een verslag vanaf de beursvloer.
  • Zintuiglijk zitten. Het Financieel Advies Centrum van de Rabobank te Arnhem heeft onlangs een gedaanteverwisseling ondergaan. De interieurontwerpers van Concepts & Images uit Westervoort realiseerden een zintuiglijk interieur.
  • ‘Veilig en betrouwbaar’. Het inrichten van ziekenhuizen gaat verder dan het leveren van goede bedden en dito wachtmeubilair. Ook de middelen op (bijvoorbeeld) koeltechnisch gebied dienen state-of-the-art te zijn. Dometic uit Etten-Leur is specialist op dit gebied. Reportage over een bijzonder bedrijf, dat ook koeloplossingen levert aan hotels en andere utilitaire gebouwen.
  • Design als medicijn. Patiënten die een bestraling moeten ondergaan in het Instituut Verbeeten in Den Bosch, roemen de sfeer. Nauwe samenwerking tussen radiotherapeut, architect en inrichter resulteerde in een rustgevende omgeving met kleurrijke accenten.
  • Als een warme jas. Met het nieuwe Woonzorgcentrum Vlietwijk in Voorschoten laat organisatieadviseur mr. Stan van Kempen zien wat er mogelijk is.
  • Functionele en moderne praktijk. Een lichtplan voor Orthodontiepraktijk Henneman- van Hees te Breda. Goede verlichting rondom de werkplekken (tandartsstoelen) gecombineerd met de architectuur van de inrichting van de praktijk.
  • Kleurrijk groen. Het nieuwe hoofdkantoor van ingenieursbureau Volantis is gevestigd in het imposante glazen gebouw Villa Flora op het Floriadeterrein in Venlo. Het gebouw gaat door voor het groenste kantoor van Nederland en staat bol van de technische innovaties.
  • Graag zo gewoon mogelijk. Het standaard saaie ziekenhuis wordt dezer dagen meer en meer ingewisseld voor een prettig ‘healing environment’. Hoogste tijd voor een onderzoek naar de precieze ontwikkelingen. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot gingen speciaal voor Inside Information op pad.
<< October 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >