Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei geopend


Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei geopend
13-03-2014 11:14

De uitbreiding van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is officieel geopend. Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, opende op 11 maart de uitbreiding van het ziekenhuis. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is in samenwerking met Architectenbureau Koldeweij verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp. Het project is volledig ondersteund met het Building Information Model (BIM) om de samenwerking in het ontwerp- en realisatieproces te bevorderen."Het nieuwe ziekenhuisgebouw straalt rust en gastvrijheid uit", aldus dJGA. De nieuwe vleugel is een structurele uitbreiding van het bestaande ziekenhuis om de zorgvraag in de toekomst ruimtelijk op te vangen. De nieuwbouw is opgezet als multifunctioneel gebouw met op de begane grond de afdeling radiotherapie, die in de toekomst uit te breiden is. Het omvat een oncologisch centrum met bestralingsruimten, twee algemene verpleegafdelingen en de uitbreiding van de centrale hal met personeelsrestaurant. De centrale hal met de dubbelhoge glazen gevel is de nieuwe entree voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. Door het overvloedig gebruik van daglicht in deze hal kunnen bezoekers zich goed oriënteren. De uitbreiding van het ziekenhuis heeft een oppervlakte van circa 10.000 vierkante meter.“In de ontwerpen van de meeste oncologische centra staat de ziekte centraal en zijn de gebouwen daardoor soms functioneel en afstandelijk ingericht. Dit ontwerp heeft een ander uitgangspunt. We zien de bezoeker niet als patiënt, maar focussen juist op de nog gezonde aspecten van de mensen die er komen”, vertelt Jeroen Veth, senior architect bij dJGA. “Dit doen we door een prettige omgeving te creëren met oog voor privacy, in een huiselijke, open en vertrouwelijke sfeer.”

Hoewel de buitenzijde van het ziekenhuis geometrisch aandoet, is in het interieur gebruik gemaakt van ronde objecten die de patiënt op zijn gemak stellen. Door de centrale hal uit te breiden met een espressobar kunnen bezoekers ook in een kleine en sfeervolle horecagelegenheid terecht.

Door de functionele inrichting van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met veranderingen in de toekomst. In het zorggebouw kan in de toekomst het aantal bestralingsruimten uitgebreid worden. Op deze manier kan het ziekenhuis de groeiende vraag naar radiotherapie opvangen. Het gebouw biedt ook ruimte aan de oncologische dagbehandeling en polikliniek en twee algemene verpleegafdelingen. De verpleegafdelingen zorgen voor extra capaciteit om het bestaande ziekenhuisgebouw aan te passen aan de zorg van de toekomst.De dagbehandeling oncologie is door dJGA innovatief ontworpen in de vorm van ‘eilanden’. Doordat de behandelstoelen in cirkels zijn geplaatst heeft de patiënt een open perspectief en behoudt hij tegelijkertijd zijn privacy. Het gebouw biedt verder ruimte aan twee bestralingsunits en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI).

Bij de nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei is het traject van Bouw Informatie Model (BIM) volledig doorlopen. Het gebruik van BIM zorgt ervoor dat alle betrokken partijen in een vroeg stadium, maar ook later in het proces, efficiënt samenwerken. Het doel is het terugdringen van faalkosten in de bouw en bovenal het maximaal benutten van ieders kennis en kunde. “Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste gebouw dat dJGA oplevert waarbij een volledig BIM-traject is doorlopen. Het gebruik van BIM in het ontwerp- en uitvoeringsproces heeft het mogelijk gemaakt om met diverse disciplines integraal te ontwerpen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, aldus Veth. Het architecten- en ingenieursbureau uit Rotterdam gaf als BIM-coördinator leiding aan deze informatie-uitwisseling.

www.djga.nl

<< March 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >