Lezing Hertzberger over structuralisme


Lezing Hertzberger over structuralisme
07-10-2014 8:26

Geïnteresseerd in architectuur in het algemeen en structuralisme in het bijzonder? Dan moet u aanstaande donderdagavond in het Nieuwe Instituut in Rotterdam zijn. Aldaar verzorgd Herman Hertzberger vanaf 20;00 uur een lezing.

De titel van de lezing is 'Nederlands structuralisme toen en nu'. Aand de orde komt onder meer de vraag welke rol structuralisme speelt nog in de ontwerpen die architect Herman Hertzberger nu maakt? En hoe verhoudt zich dat tot zijn vroegere werk? In zijn lezing blikt Hertzberger terug op de aspiraties en de inspiraties achter zijn oeuvre.

Herman Hertzberger mag gelden als de nestor van de Nederlandse architectuur. Eén van zijn bekendste gebouwen is het structuralistische Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn.

De lezsing van Hertzberger vindt plaats in het kader van de tentoonstelling over Structuralisme, die momenteel te zien is in het Nieuwe Instituut. Onder de titel 'Structuralisme' opende op 20 september in de grote zaal van Het Nieuwe Instituut een tentoonstelling over het Nederlandse Structuralisme, een stroming in de architectuur die eind jaren '50, begin jaren '60 afstand nam van de technocratische planning waarmee de naoorlogse wederopbouw van het land ter hand werd genomen. In plaats daarvan vroeg het ruimte voor de poëtische en emotionele kanten van de architectuur om zo tot een volwaardig menswaardige leefomgeving te komen. Het structuralisme vormt de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de moderne architectuur van de tweede helft van de twintigste eeuw.

De tentoonstelling Structuralisme biedt een schat aan nog niet eerder vertoond materiaal uit Het Nieuwe Instituut en andere archieven. Te zien zijn onder meer foto’s van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken, Forum-uitgaves (met in de redactie Apon, Bakema, Van Eyck, Hertzberger, Schrofer), werk van Aldo van Eyck en in wisselpresentaties Piet Blom, Theo Bosch, Joop van Stigt en Jan Verhoeven.

De tentoonstelling is te zien van 20 september 2014 tot en met 11 januari 2015.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media

<< October 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >