Winnaars Refugee Challenge bekend


Winnaars Refugee Challenge bekend
04-07-2016 8:30

De vijf winnaars van de What Design Can Do Refugee Challenge zijn bekend: Makers Unite, een co-creatie lab van creatieven & vluchtelingen; The Welcome Card die vluchtelingen toegang geeft tot maatschappelijke diensten en voordeeltjes; Eat & Meet, een tot keuken omgebouwde netwerkbus; AGRIshelter, zelfvoorzienende duurzame vluchtelingenunits;  Reframe Refugees, een fotoagentschap voor vluchtelingen om hun eigen verhaal te vertellen.

De vijf winnaars van de Refugee Challenge kregen vrijdag 1 juli in Amsterdam tijdens What Design Can Do Live uit handen van de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ieder tienduizend euro om hun concepten  verder te ontwikkelen.

"We hebben deze ontwerpers en kunstenaars nodig om met verbeeldingskracht en inventiviteit te kijken naar de grote uitdagingen van onze tijd", zei Koenders over de Refugee Challenge. "Of het nu gaat om de vluchtelingen crisis, toenemende verstedelijking of de gevolgen van de klimaatverandering. Het gaat om de wil om het verschil te maken. En om echte veranderingen in de wereld en in het dagelijks leven van gewone mensen te realiseren. Veranderingen die uiteindelijk zullen leiden tot een meer stabiele, veilige en duurzame wereld.”

De Refugee Challenge is een ontwerpcompetitie uitgeschreven door designplatform What Design Can Do, in samenwerking met de  UNHCR en IKEA Foundation. De afgelopen maanden is aan ontwerpers en creatieven over de hele wereld  gevraagd ideeën in te sturen voor verbetering van de opvang en integratie van vluchtelingen. Dat leverde een rijke oogst van 631 plannen uit 70 landen op.

‘‘Het grote optimisme, het feit dat deze generatie ontwerpers niet bang is de handen uit de mouwen te steken en de empathie die uit de ideeën spreekt, dat is voor mij de grote winst van deze Challenge", zegt What Design Can Do oprichter Richard van der Laken.  Uit de honderden inzendingen is een shortlist van 25 projecten samengesteld, waaruit vijf winnaars zijn aangewezen door een internationale jury bestaande uit ontwerpers, politici, designdenkers en vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties.

De winnende concepten richten zich vooral op diensten, uitwisseling en integratie-oplossingen. De doorgaans jonge inzenders, afkomstig uit Nederland, Griekenland, Zweden, Brazilië, Italië/Iran en Frankrijk, hebben vooral gezocht naar oplossingen die het contact tussen nieuwkomers en EU-bewoners bevorderen en de beeldvorming adresseren.

In deze volgende fase, de WDCD Accelerator, worden de vijf winnende projecten begeleid bij de verdere ontwikkeling van hun concepten. Ze krijgen daarvoor tevens ieder een budget van 10.000 euro. Aan het einde van 2016 wordt de uitwerking van de projecten gepresenteerd en beoordeeld.

What Design Can Do biedt naast de Challenge ook een tweedaagse conferentie met internationale sprekers over de maatschappelijke betekenis van design. De editie van 2016 vond 30 juni en 1 juli  plaats in Amsterdam en trok ruim 1500 ontwerpers, creatieven en geïnteresseerden uit de hele wereld aan.

www.whatdesigncando.nl

Deel op Social Media 
 

<< July 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >