Ophef over ARC-winnaar


Ophef over ARC-winnaar
05-01-2018 8:31

Awards zijn doorgaans een mooie manier om in de picture te komen. Maar of dat ook geldt voor de winnaar van de ARC Architectuurward 2017 is maar zeer de vraag. Want het winnende project Rijnstraat 8, ontworpen door Rem Koolhaas' bureau OMA krijgt forse kritiek te verduren. Dit maal van niemand minder dan Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

In een interview met NRC Handelsblad spuit de kersverse minister niet-malse kritiek op het gebouw. Het gebouw mag dan gelauwerd zijn door een vakjury. "Maar of er ook mensen in kunnen werken heeft daarbij blijkbaar geen rol gespeeld", zegt Zijlstra in NRC Handelsblad van 27 december. Volgens de minister regent het klachten onder de gebruikers van het gebouw. "Er zijn ’s ochtends twee werkstromen: erin en eruit. Iedereen snapt dat dat niet kan.”

Ook het kleurgebruik in het gebouw - veel zwart - is Zijlstra een doorn in het oog. Blijkens het verhaal in NRC Handelsblad heeft de minister zelf onlangs demonstratief een muur wit geverfd. "Onze werknemers moeten fatsoenlijk hun werk kunnen doen”, zegt hij in dit kader. En ook gasten moeten op een behoorlijke manier ontvangen kunnen worden, hetgeen volgens Zijlstra onmogelijk is. Volgens de minister ruikt de VIP-ingang de helft van de tijd naar riool. En in de lift die vervolgens genomen moet worden zou de bedrading uit het plafond hangen...
 

Enige scepsis over de kritiek van Zijlstra is op zijn plaats. In zijn tijd als Staatsecretaris van OCW (2010-2012) kreeg de VVD-er terechte kritiek op de soms vileine wijze waarop hij de cultuursector van financiële middelen beroofde, dit onder het motto: 'Cultuur? Ik houd wel van Metallica'. Zijlstra lijkt hiermee niet de eerst aangewezene om een onderbouwde recensie te leveren van een complex cultureel product als het gewraakte OMA-ontwerp. Maar tegelijkertijd gaat het misschien net iets te kort door de bocht om de stellingname van de minister met betrekking tot Rijnstraat 8 af te doen als een volgende te veronachtzamen oprisping van een halbe gare. Niet alleen wordt zijn kritiek klaarblijkelijk gedeeld door tal van gebruikers van het gebouw. Bovendien wekte het gebouw eerder al de toorn op van Adri Duivesteijn (zie dit artikel) - bepaald geen ideologische geestverwant van Zijlstra.

De ophef rond het winnende gebouw past in een breder verband. Bij velen in de architectuur- en interieurbranche leeft al langer de vraag hoe het zit met de praktische gerichteid van de vele prijzen die jaarlijks worden vergeven (zie ook dit artikel over de recente BNI Prijs). Worden de awards uitgereikt aan producten en projecten die de wereld daadwerkelijk beter maken - omdat zij dienstbaar zijn aan de mensen die er gebruik van moeten maken - of zijn de prijzen eerst en vooral bedoeld om de kongsie van uitreikers en winnaars te bevestigen in hun opgeblazen zelfbeeld? Wie het weet mag het zeggen.     

www.arc-awards.nl
 


Deel op Social Media<< January 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >