Nieuws


31-10-2017 8:30

Onlangs werd Rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag geopend. Het door OMA gerenoveerde kantoor van architect Jan Hoogstad werd - ook in Inside Information - veelal welwillend beschreven. Maar voormalig PvdA-politicus en gebouwgebruiker Adri Duivestein denkt daar heel anders over. "Het is bijna pijnlijk om te zien hoe radicaal juist de werkplek van het gewone werken is teruggebracht tot een bijna steriele anonimiteit."

Adri Duivesteijn kent de geschiedenis van het voormalige VROM-gebouw - en kwam er in de loop der jaren met enige regelmaat. Juist vanuit die ervaring bleek hij geschokt toen hij het gerenoveerde pand recentelijk weer een keer betrad voor een rondleiding. "Wat ik nooit had verwacht dat wat ooit een specifiek gebouw was en identiteit gaf aan een op dat moment toonaangevend departement, nu haar kwaliteit lijkt te vinden in een ver doorgevoerde vorm van anonimiteit", aldus Duivesteijn.

De voormalig politicus hekelt onder meer het ontbreken van een representatieve entree; de bezoeker komt volgens hem nu binnen in 'iets wat meer wegheeft van een secundaire achteringang'. Ook de tourniquets die de gecontroleerde toegang moeten waarborgen zijn in zijn ogen sfeerloos ('de bagagecontrole op Schiphol, waar ik niet veel later gebruik van maakte, was in haar opzet ruimtelijker en plezieriger dan dit net verbouwde rijkskantoor'). Het kleurgebruik in het kantoor staat Duivesteijn eveneens tegen. "Het geheel geeft een sobere, bijna calvinistische, indruk." En dat is niet bedoeld als compliment.

Blijkens Duivesteijns betoog is hij niet de enige die kritiek heeft op het nieuwe rijkskantoor Rijnstraat 8. Ook onder de gebruikers zou inmiddels oproer zijn ontstaan. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ambtenaren ‘hun’ werkgebouw beschouwen als ‘een crime’. In hun woorden is het een werkplaats die vooral het karakter heeft gekregen van ‘een legbatterij’ als onderdeel van een intensieve-menshouderij. In hun opvatting hebben zij nu vooral werkplekken waar het nog maar heel moeizaam is om geconcentreerd je werk te doen met als gevolg een afnemende productiviteit. Blijkbaar zijn de klachten zo ernstig dat inmiddels een officieel onderzoek is gestart naar het functioneren van de gewone werkvloer."

Het is een geluid dat vaker gehoord kan worden over al te rücksichtslos doorgevoerde flexibiliseringsprojecten in kantoren. Blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig om een goed kantoor te maken dan vaak gedacht en beweerd wordt. Blijkbaar vergt het enig denkwerk om de flexibiliteit van de medewerker te rijmen met zijn psychologische behoefte aan verankering. Blijkbaar wordt de 'fuck the context'-houding van Rem Koolhaas en zijn kompanen - die doorgaans goed valt in de plaatjesgeile architectuurpers - door sommige gebruikers minder gewaardeerd. En blijkbaar voorvoelde de eindredacteur van Inside Information dit toen hij de kop maakte voor het overigens positieve artikel over Rijnstraat 8 in nr 4 van het blad. Want de beschrijving van het OMA-project werd voorzien van de kop 'Remsporen'. Best toepasselijk. Of is het schromelijk overdreven om te stellen dat OMA schijt heeft aan de behoeftes van de gebruikers van Rijnstraat 8?

www.adriduivesteijn.nl

Deel op Social Media<< October 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >