Nieuws


10-01-2018 8:30

In het Adam - Brussels design Museum staat een bijzondere expositie op stapel. 'Soviet Design. Red Wealth' is de eerste retrospectieve die designobjecten en grafisch werk, ontworpen in de Sovjet-Unie in de afgelopen eeuw, samenbrengt.

De expositie, die plaatsvindt van 24 januari tot en met 21 mei 2018, is een samenwerking met het Moscow Design Museum (MDM). Van de jaren 50 tot de Olympische Spelen in Moskou (1980) toont de tentoonstelling iconische stukjes van de Sovjet-levensstijl, voorbeelden van grafisch en industrieel ontwerp, technische tekeningen en prototypes van Sovjet-ontwerpers uit het Moscow Design Museum en privé-collecties.

De tentoonstelling is onderverdeeld in secties, die elk een bepaald aspect van het dagelijks leven en de materiële cultuur van een Sovjet-burger belichten: kindertijd en vrijetijdsbesteding, sport en openbare evenementen, visuele communicatie en verpakkingsontwerpen, meubels en huishoudelijke producten, precisie-ontwerpen en industriële productie, en unieke projecten van het All-Union Research Institute of Technical Esthetics (VNIITE).

"Nu, wanneer het Russische ontwerp van de 21ste eeuw wordt gevormd, is het belangrijk om terug te kijken naar de prestaties van de afgelopen decennia en de namen te onthullen van de ontwerpers die de levensstijl van de mensen uit de Sovjet-Unie vorm gaven", aldus de organisatoren van de bijzondere expositie.

www.adamuseum.be


Deel op Social Media10-01-2018 8:30

Vescom opent deze maand een nieuwe showroom in de elegante Madrileense wijk Chamberi. De showroom fungeert als inspirerende werk- en ontmoetingsplek voor architecten en interieurontwerpers. Vescom ontwikkelt, produceert en distribueert wandbekleding, meubelbekleding en gordijnstoffen voor de internationale projectmarkt.

Het kantorenpand waarin de showroom zich vestigt, is in 1963 ontworpen door architect Juan Manuel Ruiz de la Prada Sanchiz en diende destijds als appartementencomplex. De la Prada Sanchiz stond bekend om zijn residentiele architectuur. Zijn werk wordt gekenmerkt door horizontaliteit, gebruik van textuur en aandacht voor detail.

Vescom koos interieurarchitect Bas van Tol voor het ontwerpen en realiseren van de showroom. Het modernistische design van het pand heeft Van Tol op een mooie wijze vertaald in het karakter van de showroom. Van Tol geeft aan: “Geheel in traditie van het werk van Juan Manuel Ruiz de la Prada Sanchiz hebben we het functionele aspect gecombineerd met de simpele en horizontale, monumentale stijl in de modernistische traditie. Uiteraard met de ‘touch’ van nu.” De stijl komt met name terug in het donker houten cassettenplafond en in de eiken vloer. Het kleurbeeld in de showroom is warm, fris en contemporary; een rijk gevoel van luxe en hospitality is alom aanwezig.

De showroom is een inspirerende plek voor architecten en interieurontwerpers over de hele wereld. Christiane Müller, design director van Vescom licht toe: “Er is een rijke diversiteit aan materialen toegepast die uitstekend tot hun recht komen in deze ruimte. Bezoekers worden omringd door de prachtige combinatie van wandbekleding, gordijnstoffen en meubelbekleding. Kleur, structuur, materiaalgebruik en lijnenspel binnen het interieur is geheel op elkaar afgestemd. De toegepaste producten gaan perfect samen met andere materialen van de architectuur (zoals glas, baksteen en hout), wat resulteert in een warme, comfortabele en uiterst prettige werksfeer.”

www.vescom.com


Deel op Social Media10-01-2018 13:31

Architect Winy Maas opent op dinsdag 23 januari de vakbeurs Gevel 2018 met de keynote ‘De Gevel Verdwijnt!’. Aan de hand van actuele projecten binnen het architectenbureau Mvrdv en het kennisinstituut The Why Factory (TWF, TU Delft) laat Maas zien hoe de gevel door toevoeging van functionaliteit aan zichtbaarheid verliest.

"Gevels zullen hun traditionele verschijningsvorm verliezen", vertelt Maas in een exclusief interview voor Gevel 2018. "We zien daarin drie ontwikkelingen. Ten eerste zal de zoektocht naar transparantie resulteren in volledig glazen gevels met geïntegreerde functies en sensoren, waarmee aspecten als lichtinval, doorzicht en klimatisering door de gebruikers van de gebouwen zijn te reguleren."

De tweede ontwikkeling heeft te maken met de vergroening van de stedelijke omgeving. "We zijn bezig met een onderzoek naar levend groen in het interieur én het volledige exterieur - dak, gevel en openbare ruimte. Als derde onderwerp wil ik graag het Barbapapahuis opvoeren: een gebouw dat zich flexibel voegt naar de wensen van de gebruikers, inclusief een adaptieve, beweegbare en multifunctionele gevel."

Het lijkt science fiction, maar deze ontwikkelingen gaan ontzettend snel, voorspelt Maas. Projecten in Bordeaux en Parijs krijgen al een customized, respectievelijk volledig transparante gevel. De Floriade 2022 in Almere - waarvoor MVRDV het masterplan ontwerpt - zal volledig worden gehuld in een tapijt van groeiend en bloeiend groen. "Al deze ontwikkelingen hebben ontzettend veel denkkracht nodig", stelt Maas. "Tijdens een evenement als Gevel zijn er veel ideeën, ervaring en kennis op één plek: de energie van zo’n bijeenkomst is heel belangrijk om dit soort ontwikkelingen en de techniek verder te brengen."

Gevel 2018 wordt gehouden van 23 tot en met 25 januari in Rotterdam Ahoy. Maas opent de beurs op dinsdag 23 januari om 11:00 uur in de Arena op de beursvloer. 

www.gevel-online.nl 


Deel op Social Media
<< January 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >