Onderzoek naar behoefte aan richtlijn ‘duurzaam inkopen’


Onderzoek naar behoefte aan richtlijn ‘duurzaam inkopen’
13-12-2012 9:16

Frankrijk en Brazilië hebben een voorstel ingediend voor het ontwikkelen van een ISO-richtlijn voor duurzaam inkopen. Deze richtlijn moet organisaties een praktisch handvat bieden bij het inrichten van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces. NEN onderzoekt of er in Nederland behoefte is aan een dergelijke richtlijn en vraagt organisaties (inclusief overheden) om hun mening te geven. NEN moet voor 26 januari 2013 de Nederlandse stem uitbrengen op het ISO-voorstel.

Met bestaande normen en richtlijnen zoals ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsystemen), ISO 14001 (milieumanagementsystemen) en ISO 26000 (maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties) kunnen organisaties al een minimaal kwaliteits- en duurzaamheidsniveau realiseren in de inkoopketen. Ook kunnen ze invulling geven aan de MVO-uitgangspunten van de organisatie. Er zijn echter nog geen internationale richtlijnen die praktische handvatten bieden voor duurzame inkoop.

Door betrokkenheid van veel verschillende landen en internationale organisaties met uiteenlopende achtergronden is het mogelijk om wereldwijde Best Practices in kaart te brengen en toepasbaar te maken voor algemeen gebruik. Het kan Nederlandse overheidsorganisaties de mogelijkheid bieden hun beleid en aanpak voor duurzaam inkopen te baseren op een mondiaal aanvaarde en met ISO 26000 afgestemde richtlijn. Het biedt ook een kans om de Nederlandse ervaringen op dit gebied in te brengen en onderdeel te laten worden van een mondiaal referentiekader voor maatschappelijk verantwoord inkopen.

De vast te leggen afspraken en praktische handvatten kunnen van groot belang zijn voor zowel lokaal als internationaal opererende organisaties en voor overheden. Meer specifiek zal de richtlijn betrekking hebben op inkoopafdelingen en de relaties met (toe)leveranciers, tussenhandelaren, (handels)coöperaties, handelshuizen en vervoerders.

NEN houdt op 21 januari een informatiebijeenkomst om Nederlandse marktpartijen en overheden inhoudelijk te informeren over het voorstel. Tijdens deze bijeenkomst wordt tevens in gezamenlijkheid vastgesteld welke stem, met begeleidend commentaar, namens Nederland wordt afgegeven. Nederland stemt voor, tegen of onthoudt zich van stemming.

Belanghebbende partijen kunnen zich voor de kosteloze informatiebijeenkomst aanmelden tot uiterlijk donderdag 17 januari via NEN Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of e-mail businessdevelopment@nen.nl. Meer informatie over het voorstel is te vinden op een speciaal ingerichte webpagina: www.nen.nl/duurzaaminkopen.
 

<< December 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >