Kantorenmarkt stabiliseert


Kantorenmarkt stabiliseert
08-03-2015 8:30

Na een jarenlange daling is de opname in de Nederlandse kantorenmarkt in 2014 gestabiliseerd. Het totale opnamevolume in Nederland in 2014 is 1,02 miljoen vierkante meter. Dit blijkt uit het Office Market Report 2014 van vastgoedadviseur Colliers International.

De bodem lijkt te zijn bereikt, volgens Eric Annaert, Director of Corporate Real Estate Solutions bij Colliers: "Door een verbetering van het economische klimaat kan het aantal transacties komend jaar wel toenemen, maar steeds meer organisaties hebben minder kantoorruimte nodig door automatisering van arbeidsprocessen, de invoering van andere type werkplekken, en het steeds efficiënter gebruik van kantoorruimtes. De omvang van veel transacties zal daarom dalen. Ik verwacht dan ook geen fors herstel van de opnamevolumes de komende jaren. Een goed voorbeeld is de verhuizing van het hoofdkantoor van Atos naar Amstelveen. Het bedrijf neemt weliswaar 9.000 vierkante meter op, maar laat een groot volume achter in Utrecht."

Opnamegroei is wel te zien in de TMT-sector met innovatieve, op technologie gebaseerde bedrijven. Zo zijn organisaties als Booking.com in Amsterdam en Bol.com in Utrecht het afgelopen jaar beide flink gegroeid in het aantal vierkante meters.

Het aanbod van kantoorruimte daalde licht afgelopen jaar, volgens Kes Brattinga, Head of Research bij Colliers: "Door vele transformaties van leegstaande kantoren en een beperkte hoeveelheid nieuwbouw is het aanbod iets gedaald naar 7,18 miljoen vierkante meter. Er hangt echter nog veel verborgen leegstand boven de markt bij bedrijven die te ruim in hun huisvesting zitten, waardoor het aanbod in 2015 weer kan stijgen."

Vooral in de publieke sector en de zakelijke dienstverlening vindt veel centralisatie van vestigingen plaats, wat vrijwel altijd gepaard gaat met inkrimping van het aantal vierkante meters. Zo komt er de komende jaren alleen in Den Haag al 450.000 vierkante meter kantoorruimte van het Rijk op de markt.

Het Colliers International Office Market Report Nederland is hier te downloaden.

Deel op Social Media 

<< March 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >