Proefschrift over flexibel werken


Proefschrift over flexibel werken
30-08-2017 15:00

Recentelijk verscheen een interessant proefschrift over de flexibilisering van de kantoorruimte. Aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit, promoveerde Christina Wessels op het proefschrift. 'Flexible Working Practices: How Employees Can Reap the Benefits for Engagement and Performance'.

Wessels trekt een aantal opmerkelijke conclusies. Zo stelt ze dat 'hoewel flexibel werken grote populariteit onder kennisintensieve organisaties geniet, is het vaak niet duidelijk welke effecten flexibel werken sorteert. Wetenschappelijke studies hebben tot nu toe nog geen duidelijk beeld opgeleverd over de effecten van flexibele werkvormen; studies hebben aangetoond dat flexibele werkvormen kunnen leiden tot zowel positieve, negatieve als geen effecten voor prestaties en welzijn'.

In haar proefschrift levert ze een bijdrage aan het opvullen van dit kennishiaat. belangrijkste conclusie: 'Deze dissertatie toont aan dat als medewerkers productief en gezond willen blijven en hun werk en privéleven in balans willen houden, ze idealiter gebruik maken van het vormgeven van werk in tijd en plaats. Verder stelt dit proefschrift voor dat flexibele medewerkers idealiter gebruik maken van het vormgeven van werk door media gebruik (‘media job crafting’) om zo te kunnen profiteren van de voordelen van flexibele werkvormen op dagelijkse basis'.

Wessels benadrukt verder dat het invoeren van een flexibeler werkconcept niet automatisch tot meer betrokkenheid, autonomie et cetera leiden: 'De behoefte aan routine een mogelijke verklaring is voor het feit dat prestatie en welzijn niet altijd automatisch veranderen nadat men is overgestapt op flexibel werken (activiteit gerelateerde werkplekken). Heersende mentale modellen (bijvoorbeeld omtrent persoonlijke voorkeuren qua werkomgevingen en verwachte voordelen van de verschillende werkomgevingen) en de relatieve nalatigheid van implementatiefactoren zoals de essentiële rol van de directe manager hebben aangetoond dat medewerkers geen gebruik hebben gemaakt van de toename in ruimtelijke flexibiliteit op de werkvloer. [...] Onze bevindingen tonen tevens aan dat het een aanzienlijke tijd kan duren voordat werknemers flexibiliteit volledig ervaren (tot 37 maanden) en dat deze toename in het gevoel van flexibiliteit overeenkomt met veranderingen in digitale mobiliteit'.

Het gehele proefschrift is hier te downloaden. 
 

Deel op Social Media<< August 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >