Bouw Ignatius Gymnasium gestart


Bouw Ignatius Gymnasium gestart
27-11-2009 16:26Op 26 november startte de bouw en renovatie van het Sint Ignatius Gymnasium in Amsterdam. Het ontwerp van de nieuwbouw/renovatie is van LEVS Architecten.

Al meer dan 100 jaar bereidt het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam-Zuid scholieren voor op hun toekomst. De laatste jaren gebeurde dat in een te klein en verwaarloosd schoolgebouw aan de Jan van Eijckstraat en een verderop in de wijk gelegen dependance. LEVS architecten heeft een plan ontworpen waarbij het markante gebouw uit de jaren 50 behouden blijft en wordt uitgebreid met een ‘eigenwijs tweelingbroertje’ dat aansluit op de architectuurstijl Amsterdamse School uit de omgeving. 

" Scholen krijgen steeds meer een centrale rol in de samenleving", stelt LEVS in een toelichting. "Niet alleen als opleiding voor toekomstige volwassenen maar ook als middelpunt van de buurt waar jonge mensen opgroeien en bijdragen aan de identiteit van de stad." En dat is goed, vindt LEVS: “In plaats van scholen te associëren met overlast als lawaai of hangjongeren, zien wij ze als het kloppend hart van de wijk.”

Bij de renovatie en nieuwbouw van het St. Ignatiusgymnasium is bewust niet uitgeweken naar een buitenwijk met meer ruimte voor een groot gebouw. Jurriaan van Stigt van LEVS architecten: “We hebben net zo lang gepuzzeld tot alle voorzieningen voor 750 leerlingen op de oorspronkelijk locatie in Amsterdam-Zuid pasten, zodat de dependance elders in de wijk kan worden opgeheven.”
Om dat mogelijk te maken duikt de nieuwbouw maarliefst 8 meter diep de grond in voor muzieklokalen en een spectaculaire gymzaal.

Bovengronds is het nieuwe gebouw niet groter dan het originele jaren 50-gebouw en stelt zich bescheiden op, als ware het zijn eigenzinnige tweelingbroertje. De architectuur van het nieuwe gebouw sluit meer aan bij de stijl van de Amsterdamse School in de omgeving dan de bijgebouwen die ervoor wijken. De lange gangen met eindeloze rijen lokalen zijn daarin verleden tijd.

Het nieuwe leren gebeurt in flexibele ruimtes die met glazen schuifdeuren groter of kleiner kunnen worden gemaakt. Die flexibiliteit biedt een voorsprong op de toekomst: het nieuwe Ignatius laat zich niet makkelijk inhalen door de razendsnelle ontwikkelingen in het onderwijs. 

" Het nieuwe Ignatius wordt een uitzonderlijk duurzaam gebouw en is ook daarmee een school van de toekomst Zo zorgt een ondergrondse warmte-koude opslag voor veel meer comfort en gezond binnenklimaat terwijl het energiegebruik is teruggebracht tot een helft van voorheen."

<< November 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >