Duurzaam hout de norm


Duurzaam hout de norm
05-01-2010 8:40


In 2015 is 100 procent van het naaldhout, 85 procent van het plaatmateriaal en 50 procent van het hardhout duurzaam geproduceerd. Deze forse taakstelling is vastgelegd in het actieplan Bewust met hout, dat de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) hebben opgesteld. Diverse brancheorganisaties hebben inmiddels laten weten zich actief in te willen zetten om de doelstelling te realiseren.
Het actieplan is bedoeld om een sterke impuls te geven aan het gebruik van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en houtproducten in de hele houtketen. De VVNH en NBvT willen met het actieplan alle schakels in de houtketen mobiliseren om over te stappen op duurzaam geproduceerd hout. Zij willen dit doen door de duurzame keuze voor de ondernemer de gemakkelijke keuze te maken, door praktische belemmeringen weg te nemen en door een gezamenlijke promotiecampagne op te starten. Tijdens de Nationale Houtdag in december nam Minister Cramer (VROM) het actieplan in ontvangst. “Duurzaam bosbeheer kun je niet alleen. Ik juich het samenwerkingsverband van partijen in de houtketen dan ook van harte toe. Ik roep daarom overheden op om duurzaam hout in te kopen door de Nederlandse inkoopcriteria voor hout te gebruiken”, aldus de minister.

Het actieplan Bewust met hout is bedoeld om een sterke impuls te geven aan de vraag naar duurzaam geproduceerd hout. Adjunct-directeur Paul van den Heuvel van de Koninklijke VVNH: “Enkele jaren geleden vormde de beschikbaarheid van duurzaam geproduceerd hout het grote knelpunt. Nu blijkt de vraag achter te blijven. Daarom zullen alle schakels in de houtketen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om ook in deze tijd van economische teruggang boseigenaren te stimuleren hun bossen duurzaam te beheren.” De Nederlandse Vereniging van Houtagenten, de Algemene Vereniging Inlands Hout, Verduurzaamd Hout Nederland, de Vereniging van Houtskeletbouwers, de Vereeniging van Importeerende Groothandelaren in Hout, de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM) en de FOSAG ondersteunen het actieplan en dragen bij aan de uitrol. Directeur Jan Douma van de NBvT: “Wij zijn ontzettend blij dat deze brancheorganisaties supporter zijn van het actieplan. De crux van het plan zit wat ons betreft in de samenwerking. Zo gaan we onder andere samen inventariseren welke praktische knelpunten onze leden ervaren bij het gebruik van duurzaam geproduceerd hout en vervolgens proberen we deze problemen op te lossen. De duurzame keuze moet de makkelijke keuze worden.” In 2008 was 58 procent van het geïmporteerde hout in Nederland door VVNH leden afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Voor hardhout was dit 19 procent, plaatmateriaal 49 procent en naaldhout 77 procent. Daarbij zijn FSC en PEFC meegenomen en het aandeel MTCC dat door Keurhout als duurzaam is bestempeld.

 

Zie ook:

Mondiale ambities, lokaal speerpunt
Forbo 'schuift aan' bij klimaattop
Eindejaarsenquête wijst uit
inside information nr 6-2009
Domotex 2010
Duurzaam kantoorgebouw in Waalwijk
Velux in Kopenhagen
Toenemende aandacht voor milieu
Overeenkomst met Ronald McDonald
Bouw Ignatius Gymnasium gestart
Drukbezocht 'groen' evenement

 

 

<< January 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >