Vastgoedadviseur voorspelt minder vraag naar kantoorruimte


Vastgoedadviseur voorspelt minder vraag naar kantoorruimte
27-02-2009 8:43

De kantorenmarkt zal zich de komende periode gaan ontwikkelen zoals in de jaren tachtig: de opname van kantoorruimte zal als gevolg van de economische situatie drastisch gaan verminderen. Dat meldt DTZ Zadelhoff.

De vastgoedadviseur onderzocht het effect van de economische groeiverwachting op de kantooropname in Nederland. DTZ Zadelhoff acht het niet ondenkbaar dat het totale aantal kantoorruimtemeters dat van gebruiker wisselt, zich rondom de een miljoen vierkante meter zal bewegen in 2009.

De ontwikkeling van de economische groei en de jaarlijkse opname op de kantorenmarkt hangen sterk met elkaar samen. Immers, de mate van economische groei werkt door in de (kantoor)werkgelegenheid. Bart Vink: “Minder werkgelegenheid leidt tot minder benodigde werkplekken, wat uiteindelijk minder vraag naar kantoorruimte betekent. Voor 2009 verwachten wij dat de totale kantooropname niet verder komt dan circa een miljoen vierkante meter. Dat is een forse daling vergeleken met het sinds de millennium-wisseling opgetekende jaarlijkse gemiddelde van 1,8 miljoen vierkante meter." 

In het huidige economische klimaat zou het volgens DTZ Zadelhoff onverstandig zijn als sommige gemeenten vasthouden aan de bouwplicht voor nieuwe kantoren. “Door opschorting van de nieuwbouw zal de verhuurbaarheid van bestaand vastgoed verbeteren, wat op termijn een positieve uitwerking heeft op de (kantoren)leegstand”, aldus Bart Vink. DTZ Zadelhoff ziet verder kansen in herbestemming en herontwikkeling van bestaand vastgoed.
 

<< February 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >