Onderzoek Twynstra Gudde


Onderzoek Twynstra Gudde
14-06-2009 21:51

Tot 2008 was in de Nederlandse kantorenmarkt sprake van een gestage groei. Uit het Nationaal Kantorenmarktonderzoek 2009 van Twynstra Gudde blijkt dat vanaf de tweede helft van 2009 de vraag naar kantoorruimte zal inzakken en de totale kantooroppervlakte in gebruik zal krimpen.

Het merendeel van de gebruikers verwacht op korte termijn een afname van het aantal medewerkers onder druk van de economische crisis. Deze afname zet in ieder geval door tot in 2012 en is waar te nemen in alle kantoorhoudende branches. Omdat de vraaguitval in de kantorenmarkt met name speelt bij de grotere kantoorhoudende organisaties, verwacht Twynstra Gudde de komende jaren een sterke daling van het opnamevolume van de markt.

Het uitstellen van projecten en het afstoten van kantoren worden door gebruikers aangegeven als de belangrijkste bezuinigingsmaatregel op de korte termijn. Op de lange termijn kiest het merendeel van de gebruikers voor de toepassing van flexibele kantoorconcepten. Toepassing van deze concepten leidt in de opvatting van Twynstra Gudde in ieder geval tot het vergroten van de weerstand tegen de crisis. Dit effect kan ook worden bereikt door het intensiveren van samenwerkingsverbanden tussen gebruikers in het beheer en het gebruik van kantoorruimte. Ook tijdens crisissituaties kan gestuurd worden op kostenbeheersing en kunnen optimale huisvestingskosten worden bereikt.

Twynstra Gudde voerde het onderzoek uit bij driehonderd Nederlandse kantoorhoudende organisaties, waaronder de grootste kantoorgebruikers in Nederland. Het onderzoek geeft verder opmerkelijke inzichten in de wijze waarop kantoorgebruikers de komende jaren gaan bezuinigen op huisvestingskosten.

De volledige resultaten van het onderzoek worden donderdag 18 juni 2009 gepresenteerd tijdens de Provada in Amsterdam. Een bundeling van de resultaten staan ook beschreven in een researchpaper, deze is gratis te bestellen.
 

<< June 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >