Proefschrift over leegstand


Proefschrift over leegstand
16-04-2010 8:30

Er stan veel kantoren leeg in Nederland. Dat is nauwelijks nieuws. Wél nieuw is het proefschrift dat Hilde Remoy daarover schreef. Deze week promoveerde zij aan de TU Delft.

De leegstand in Nederland heeft meerdere oorzaken. Natuurlijk speelt de huidige economische crisis een belangrijke rol. Maar Remoy stipt in haar proefschrift nog een aantal problemen aan. Zo concludeert ze dat er de afgelopen jaren teveel standaard kantoren zijn gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven die iets extra's willen niet kiezen voor het huren van een bestaand kantoor, maar voor nieuwbouw. Nederlandse kantoren zijn vaak te monofunctioneel voor bedrijven met ambitie..

Hoe het tij te keren? Remoy heeft wel een aantal suggesties. Zo ziet ze een rol weggelegd voor gemeentelijke overheden. Deze zouden geen grond meer moeten uitgeven voor ontwikkeling van kantoren. "En als er toch nieuwe grond ontwikkeld wordt, zou de gemeente moeten verplichten tot compensatie door bijvoorbeeld een bestaand kantoorgebouw een nieuwe functie te geven."

De bevindingen van Remoy zijn in lijn met eerdere rapporten over leegstand. Zo concludeerde makelaarsorganisatie DTZ Zadelhoff enige jaren geleden al dat er een grote onverhuurbare voorraad kantoorruimte in Nederland bestaat. oorzaak: monofunctionaliteit en slechte bereikbaarheid.

Dat de gesignaleerde monofunctionaliteit geen beletsel hoeft te zijn om een gebouw een tweede leven te geven, bewees overigens inrichter Aspa, die enige jaren geleden een als waardeloos beschouwd bedrijfsgebouw in Houten liet omvormen in een eigentijds hoofdkantoor. Ook het Center for People and Buildings in Delft weet hier alles van. Onderzoeker Theo van der Voordt stelde onder de titel 'Transformatie van Kantoorgebouwen' een kloeke bundel samen waarin de mogelijkheid uit de doeken wordt gedaan om de 'kansloze voorraad' te revitaliseren.
 

<< April 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >