Ziekmakende scholen


Ziekmakende scholen
27-03-2011 8:00

In de meeste van de 15.000 schoolgebouwen in de Benelux is het binnenmilieu ongezond. Op een studiedag rond ‘gezonde scholen’ in het Belgische Hasselt bespraken architecten samen met zo'n 70 Limburgse verantwoordelijken onlangs hoe zij gebouwen kunnen aanpassen. “Geld is het grootste obstakel”, aldus Rik Boulogne van het Centrum voor gezonde scholen.

Scholen die recentelijk gebouwd zijn, voldoen in de regel aan de eisen op het gebied van gezondheid en binnenklimaat. "Maar in oudere complexen is het vaak huilen met de pet op. Nochtans kunnen soms belangrijke resultaten geboekt worden met relatief kleine ingrepen.”

Volgens Boulogne zijn er zes grote problemen: de slechte kwaliteit van de binnenlucht door povere ventilatie, het ondoelmatig en slecht verlichten van de klaslokalen, het thermisch comfort in de lokalen waardoor temperaturen te hoog of te laag zijn, akoestische problemen waardoor slechte verstaanbaarheid optreedt, een onaangepast schoolmeubilair dat rugklachten veroorzaakt en slechte isolatie van de gebouwen waardoor de energiefactuur oploopt.

“Scholen zijn gevoelig wanneer het hen geld kost en dus pakken ze vaak eerst de energiefactuur aan, zodat die beheersbaar wordt. Een goede zaak, maar in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe ramen en betere ventilatie kunnen de resultaten nog veel beter. Nu is het aan de scholen zelf om initiatieven te nemen op hun maat.”

 

<< March 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >