Nieuws


28-03-2009 11:51

"De vloerbedekkingmarkt kan alleen interessant blijven door continue vernieuwing." Dat zegt de vertegenwoordiger van het nieuwe bedrijf Floorcoo Benelux, dat twee producten presenteert 'die de project markt een stevige duw in de goede richting kunnen en zullen geven'.

Het eerste product is LIT, Liquid Interactieve Tegels. "Onder een toplaag van policarbonaat zijn één of meerdere gekleurde vloeistoffen ingesloten die bij de minste druk een nieuw dessin vormen. Dat werkt als een magneet en heeft daardoor een interactieve functie. Gelegd in een vloer van ander materiaal wordt ieder vloer plotseling een ontdekkingsreis voor de gebruiker."
De tegels zijn leverbaar in twee maten, een kleine (ca. 50 x 50 cm) en een grote (ca. 100 x 100 cm). Speciale maten zijn mogelijk evenals speciale kleuren. "Ideaal voor winkels, scholen, ziekenhuizen, horeca en iedere andere ruimte waar mensen komen."

Het tweede nieuwe product is LVT, Luxe Vinyl Tegels. "Niet nieuw als concept maar wel door de, aan de belangrijkste segmenten, aangepaste dessins en kleuren. In een zeer compacte collectie worden juist die oplossingen geboden die een meerwaarde hebben in de project markt. Of we nu een ziekenhuiskamer huiselijker moeten maken met behoud van hygiëne of een kantoor een meer gezellige indruk mee willen geven die toch totaal praktisch is, het is met ons product mogelijk."

18-03-2009 8:39

Decospan, de Belgische fabrikant van gefineerd plaatmateriaal streeft ernaar om de warmte en schoonheid van houtfineer te brengen in ieder interieur. De fineerverwerker heeft zelfs een bijhorende missie: 'schoonheid te creëren met natuurlijk hout fineer'. Decospan plaatst daarmee naar eigen zeggen de 'd' in design.

Decospan wil 'structuur binnen de fineerverwerking verder ontwikkelen'. Zo is Shinnoki, een gebeitste en gelakte versie van fineerplaten met bijpassende kanten onlangs succesvol gelanceerd. De ‘Character wood’-collectie geeft volgens Decospan een antwoord op de trend om houtsoorten met een uitgesproken karakter naar voren te brengen.
De collectie bestaat uit tien houtsoorten, beschikbaar in verschillende afmetingen als gefineerd plaatmateriaal of als flexibel fineer Decoflex. Het gamma bestaat uit exclusieve houtsoorten zoals ‘red gum’ of ‘satin walnut’. Met deze collectie bevestigt Decospan opnieuw haar passie voor fineerhout.
Met de lancering van de zogeheten 'look a like’-collectie speelt Decospan in op vraag naar gefineerd plaatmateriaal waarbij continuïteit centraal staat. Dit is een collectie van samengestelde fineren of ‘fineline’ waarbij continuïteit en creativiteit de sleutelwoorden zijn. Hierbij worden de voordelen van imitatie houtdecor met de charmes van fineerhout gecombineerd. De collectie bestaat uit een tiental ontwerpen die beschikbaar zijn als gefineerd plaatmateriaal en flexibel fineer Decoflex. De kleuren uit het 'look a like'-gamma bieden het gepaste antwoord voor projecten waar een constante kwaliteit, kleur en structuur voorop staan.

15-03-2009 11:54

Een bijzondere uitvoering van de horizontale jaloezie, de MegaView heeft op de R+T Beurs in Stuttgart de innovatieprijs in de wacht gesleept. Het MegaView systeem biedt extra uitzicht. De jaloezieën zijn er in alle kleuren en sluiten op dezelfde manier als de normale 25 millimeter brede jaloezieën. Bij opening verdubbelt echter het zicht naar buiten doordat twee lamellen 'clusteren' en zo een bredere opening creëren.

R+T is een internationale vakbeurs voor rolluiken, poorten en zonwering. Hunter Douglas was, als één van de sponsors, ook vertegenwoordigd op dit evenement en heeft in haar beurspresentatie de nadruk op Luxaflex-producten gelegd. De beurs, die meer dan 100.000 vierkante meter expositieruimte besloeg, werd gehouden van 10 tot en met 14 februari 2009.

Hunter Douglas is wereldmarktleider in raambekleding en fabrikant van architectuurproducten. Via grote operationele centra in Azië, Australië, Europa, Latijns-Amerika en Noord-Amerika is Hunter Douglas over de hele wereld vertegenwoordigd. Met dochterondernemingen in bijna negentig landen kan het concern de producten flexibel aanpassen aan de lokale vereisten.
De Hunter Douglas-groep heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam (Nederland) en heeft een directiekantoor in Luzern (Zwitserland). De groep bestaat uit 168 bedrijven met 66 fabrieken en 102 assemblage-installaties in meer dan honderd landen. Wereldwijd telt Hunter Douglas ongeveer 21.000 medewerkers.

13-03-2009 17:07

Wicanders breidt in 2009 haar productengamma sterk uit: van twee naar vijf productlijnen. Naast het bekende kurk en hout-op-kurk komt Wicanders met vinyl, linoleum en parket. En de bestaande collectie in kurk en hout-op-kurk wordt volledig vernieuwd en verbeterd. Wicanders wordt daarmee een totaalaanbieder voor de vloerenspecialist. Wicanders introduceert haar nieuwe productengamma op de Vakbeurs Vloeren in Gorinchem van 23 tot en met 25 maart 2009.

De collectie Corkcomfort is vrijwel geheel vernieuwd, met nieuwe dessins en nieuwe afmetingen. De beleving sluit aan bij steen,  keramiek en staal. Het traditionele concept van kurkvloeren is drastisch veranderd door de Wicanders-designers, -architecten en -marktspecialisten. Corkcomfort werd geïnspireerd door de niet te imiteren patronen, texturen en kleuren van de natuur. Het resultaat is een schier oneindig palet opmerkelijke oppervlakken met vernieuwende afmetingen die de creatie van brede waaiers van ruimten mogelijk maakt, verrijkt met de kenmerkende kwaliteiten en visuele elegantie van kurk. Corkcomfort werd eveneens verbeterd door geavanceerde processen van textuurvorming, beschildering en afschuining die elke ruimte diepte en intensiteit geven, waardoor een gevarieerde keuze mogelijk wordt.

Woodcomfort: een groot palet aan nieuwe houtfineren met aantrekkelijke bewerkingen is toegevoegd aan de Woodcomfort-lijn. De lamellen zijn sterk verbeterd in maatvoering. Geavanceerde borstel- en verftechnieken benadrukken de diepte en de natuurlijke texturen van hout, waardoor luxueuze sferen kunnen worden gecreëerd. De Woodcomfort-lijn gebruikt alleen echte houtfineren.

Vinylcomfort is een nieuw concept in Luxury Vinyl Tile (LVT) dat de laatste trends in zwevende vloerbekleding volgt en dat volgens Amorim Flooring de bestaande gelijmde vloeren overstijgt. De Vinylcomfort-lijn combineert de vrijwel oneindige design-mogelijkheden van vinyl met de zwevende constructie met dubbele kurklaag én loc-systeem. De nieuwe collectie bestaat uit interpretaties van de texturen en patronen van edel hardhout, exotische gesteenten en vernieuwende materialen en overstijgt deze volgens de fabrikant zelfs door zijn gebruiksgemak.

Linocomfort: linoleum is nu geheel geïntegreerd in het Wicanders-productaanbod. Een grote verscheidenheid aan linoleum-dessins is toegepast op het Wicanders zwevende vloersysteem met dubbele kurklaag en locsysteem. Door de combinatie van keuze en verscheidenheid, ecologische eigenschappen en bestendigheid voldoet dit natuurlijk product aan de meest veeleisende voorwaarden. Amorim benadrukt het gemak van zwevende installatie en het comfort van de dubbele kurklaag van dit product.

Onder de collectienaam Parquet brengt Wicanders lamelparket in een grote verscheidenheid aan nieuwe uitvoeringen en afwerkingen. Deze collectie is een aanvulling op en uitbreiding van wat Amorim Flooring al op de markt brengt. Naast eiken in vele uitvoeringen zoals gerookt, handgeschraapt, geborsteld, white-washed, enzovoort komen er exotische houtsoorten en volledige noviteiten, zoals een mooie 'Metropolitan' metallic gelakte serie. Ontwikkeld op basis van studies en analyses van trends en esthetiek van de huidige maatschappij, biedt Wicanders Parquet producten die beantwoorden aan een grote variëteit van esthetische aspecten en praktische eisen.

13-03-2009 9:52

Brancheorganisatie Platform Projectinrichting (PPI) heeft voor 2009 het initiatief genomen om bijzondere projectinrichtingsprestaties van haar leden onder de aandacht te brengen van een breder publiek en de leden te motiveren. Hiervoor is de PPI Projectinrichting Award  in het leven geroepen. De Award wordt in 2009 voor het eerst uitgereikt.

Na een zorgvuldige selectie door de onafhankelijke vakjury zijn er uit een vijftiental inzendingen drie projectinrichters genomineerd voor de PPI Projectinrichting Award 2009.

De genomineerden zijn:
- Abeln Projectstoffering uit Almelo met het project ‘Gemeentehuis Dinkelland'
- Boerhof Projectinrichters uit Raalte met  ‘een kantoorpand van de Rijksoverheid' in Utrecht
- Erkamp Projectservice uit Heiloo met ‘het gebouw van de Raad van State' in Den Haag.
 
De ingediende projecten concentreren zich op vloer- en/of raambekleding en zijn projectmatig/bedrijfsmatig (geen particuliere projecten).
Er zijn negen beoordelingscriteria opgesteld op basis waarvan de onafhankelijke jury haar oordeel zal geven. De beoordelingscriteria luiden als volgt: ketenaanpak, plan van aanpak, kwaliteit, design/ontwerp, moeilijkheidfactor, innovatie, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klanttevredenheid. De omvang van het project doet niet ter zake.
De jury bestaat uit specialisten van verschillende deelgebieden uit de keten, te weten Els van Riet van InterimFM, Bastiaan Benz van IKOB-BKB, Franc van den Berg van Milieuadviesbureau Beco, Ton van den Berg van Oostelbos van den Berg Bouwmanagement en Broekman van Hollandse Nieuwe interieurarchitecten.

De verschillende projecten worden in maart bezocht en verder beoordeeld. Vervolgens zal één project als winnaar uit de bus zal komen die met de Award van 2009 zal worden beloond. De PPI Projectinrichting Award zal op 21 april 2009 worden uitreikt tijdens een speciale bijeenkomst van de PPI in de Eenhoorn in Amersfoort. Gedurende deze bijeenkomst zullen de projecten verder worden toegelicht en zal de jury aan de hand van een juryrapport aangeven wat deze projecten zo bijzonder maakt. Tevens zal zij haar keuze toelichten.

Projectinrichters leveren vaak ‘huzarenstukjes', want aan het eind van de lijn staan ze altijd onder tijdsdruk. Daarnaast worden er steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit en worden er qua vormgeving vaak moeilijke combinaties bedacht. Juist omdat er zoveel mogelijk is. Het is aan de projectinrichter om dan, in samenwerking met de toeleveranciers, een plan van aanpak op te stellen. Tijdsdruk in combinatie met een moeilijkheidsfactor werkt innovatie in de hand en de altijd kritische klant kijkt alleen naar het eindresultaat. In dit spanningsveld werken de projectinrichters dagelijks. Om die reden is het geven van aandacht en waardering voor het geleverde werk een extra motivatie om door te gaan met dit altijd interessante vak. Vandaar dat het Platform Projectinrichting meent dat een Award voor deze branche op zijn plaats is.

Het PPI is de Nederlandse brancheorganisatie voor projectinrichting. Het platform is opgericht op 1 januari 2005 als voortzetting van de vroegere werkgeversorganisatie WVVR, die sinds 1995 bestond. Binnen het PPI zijn projectinrichters, leveranciers en fabrikanten van harde en zachte vloeren, lijmen, raambekleding en andere relevante productgroepen vertegenwoordigd.

13-03-2009 0:21


Hunter Douglas leed vorig jaar een fors verlies op de beleggingsportefeuille en ziet een scherpe daling van de vraag naar zijn producten. Dat heeft het bedrijf, vooral bekend van het merk Luxaflex, op 11 maart 2009 bekendgemaakt. Het nettoverlies bedroeg 35,5 miljoen dollar.

"De wereld beleeft de ergste financiële crisis en economische recessie in de recente geschiedenis," aldus Hunter Douglas. "De consumentenvraag blijft scherp afnemen in veel van de voornaamste markten, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk." Het bedrijf zegt de activiteiten aan te blijven passen aan de moeilijke omstandigheden en vooruitzichten.

De waarde van de beleggingsportefeuille daalde met ruim tweederde tot 265 miljoen dollar aan het eind van 2008 van 849 miljoen dollar een jaar eerder. Het rendement op de beleggingen was 24,3 procent negatief tegenover 14,4 procent positief in 2007. Hunter Douglas leed vorig jaar een nettoverlies van 35,5 miljoen dollar in vergelijking met een nettowinst van 309,4 miljoen dollar een jaar eerder. Het resultaat werd extra gedrukt door 68,4 miljoen dollar aan herstructureringskosten in Noord-Amerika en Europa. De omzet daalde met 2,8 procent tot 2,9 miljard dollar. Het volume verkochte producten daalde met ruim 7 procent. Deze afname werd deels gecompenseerd door bijdragen van overgenomen bedrijven (2,4 procent) en gunstige wisselkoerseffecten (2,1 procent).

Hunter Douglas houdt dit jaar de hand op de knip. "De investeringen zullen aanzienlijk minder zijn dan de afschrijvingen vanwege de slechte economische vooruitzichten," aldus het bedrijf. De afgelopen twee jaar bedroegen de afschrijvingen circa 80 miljoen dollar. Ook zet het bedrijf het mes in het dividend. Hunter Douglas stelt een dividend voor van 1 euro per aandeel, de helft van de uitkering een jaar eerder.

Zie ook:
R + T Beurs reikt prijzen uit
Tachtig banen geschrapt in Rotterdam
Beleggingen pakken niet goed uit
Versterking Amerikaanse marktpositie
Verlies van 31,4 miljoen dollar
Poging om aandeelhouders af te kopen
Lichte terugval raambekledingsfabrikant
Overname levert Hunter Douglas meer variatie in aanbod
Toename van 16 procent
Zonnig eerste halfjaar voor zonweringsfabrikant
Tegenslag Hunter Douglas
Binnen enkele weken duidelijkheid
Raambekledingsfabrikant worstelt in Amerika
05-03-2009 9:17

Tapijtfabrikant Desso lanceert een nieuw project door het terugnemen van oud tapijt van zakelijke klanten. In een exclusieve samenwerking tussen Desso en Van Gansewinkel Groep zal tapijt, dat aan het eind van zijn levensduur is, worden ingezameld en verwerkt tot ruw materiaal voor nieuw tapijt.

Desso werkt actief aan een productieproces waarbij haar producten ofwel volledig biologisch afbreekbaar zijn, ofwel gerecycled kunnen worden tot grondstof voor nieuwe producten. De Van Gansewinkel Groep brengt haar kennis in op het gebied van inzameling, logistiek en recycling en plaatst boxen bij klanten van Desso waar oud tapijt kan worden ingezameld.
Desso en Van Gansewinkel Groep zijn partner van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), de organisatie die is opgericht door Michael Braungart, en zijn om die reden volledig gecommitteerd om nieuwe samenwerkingsverbanden voor terugnamesystemen te realiseren die honderd procent ‘cradle-to-cradle' zijn. Dit betekent dat materiaal opnieuw als grondstof gebruikt kan worden, vergeleken met de traditionele wijze van recycling, waarbij materialen steeds minder bruikbaar zijn.
Stef Kranendijk, CEO van Desso: "Tapijt is te recyclen, dus is het ook belangrijk dat het recyclingproces daadwerkelijk plaatsvindt. Door gebruikte tapijten in te zamelen bij klanten, voorkomen we dat het tapijt op de stortplaats terechtkomt. Daarnaast zorgen we er ook voor dat er van deze waardevolle ruwe materialen nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Het cradle-to-cradle principe is vooral in de tapijtindustrie uitdagend: miljoenen vierkante meters tapijt staan jaarlijks op de nominatie om te worden weggegooid. Juist dat maakt het belangrijk dit principe te gebruiken in plaats van je alleen aan de huidige milieuwetten te houden. Door duurzame ruwe materialen te gebruiken, nieuwe productietechnieken te introduceren en het inzamelen van gebruikt tapijt, doen we er alles aan om de cyclus te voltooien."

Ruud Sondag, CEO van de Van Gansewinkel Groep: "Met deze overeenkomst wordt de afvalketen voor tapijten gesloten. Afval bestaat niet. Dat is de gedachte achter het cradle-to-cradle concept en dat blijkt ook weer uit deze samenwerking. De Van Gansewinkel Groep is niet alleen in staat om afval op te halen. Met onze recyclingtechnieken kunnen we ook grondstoffen leveren, waardoor we samen met klanten afvalketens sluitend kunnen maken."
In november 2008 maakte Desso haar nieuwste tapijttegel ‘Reclaim' bekend. Dit product is gelanceerd met de cradle-to-cradle filosofie in gedachten. Reclaim is gemaakt van een 100 procent ‘econyl aquafil' oplossing met nylon: met een kunststof die voor 70 procent bestaat uit gerecycled materiaal en 100 procent hergebruikt polyester. Daarnaast is Reclaim de eerste tapijttegel met een licentie van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI, dat is gespecialiseerd in luchtkwaliteit, vochtigheid en het tellen van stofdeeltjes. Deze ecologisch intelligente tapijtreeks combineert functionaliteit en uiterlijk, is economisch voordelig en laat, net als in de natuur, zien dat alles opnieuw herboren kan worden.
Verder is Desso bezig met de ontwikkeling van een proces om het garen van de rug van tegels te scheiden. De tegel kan worden hergebruikt en het garen versmolten tot gekleurd garen of zelfs worden afgebroken om nieuw wit garen te produceren.
Hoewel er diverse inzamelingsprogramma's bestaan voor het terugbrengen van tapijt in de tapijtindustrie, is dit nieuwe programma bewijs voor de uitgebreide cradle-to-cradle betrokkenheid van beide ondernemingen. "Het getuigt voor de tapijtindustrie van een grote verandering in houding en gedrag en is een fundamentele stap naar het verder terugdringen van de tapijtstortplaats", aldus Desso.
Desso en de Van Gansewinkel Groep bieden het inzamelingssysteem momenteel aan in Nederland en hebben de intentie om het in het tweede kwartaal ook in de Benelux uit te brengen. Klanten kunnen de nieuwe dienstverlening aanvragen via lokale vertegenwoordigers. Inmiddels wordt het programma geoffreerd  in vele belangrijke projecten.
Uiteindelijk moet het programma verder worden geïnternationaliseerd om alle klanten van Desso te verzekeren dat alle door hen ingeleverde componenten van hun tapijt volledig zullen worden afgebroken of hergebruikt.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >