Nieuws


25-04-2009 20:34

Om een gecontroleerde en energiebesparende toegang te creëren, kiezen architecten en opdrachtgevers maar al te graag voor een tourniquet. Daarbij zien ze echter over het hoofd, dat een volledig rondschuivende deur vaak een gelijkwaardige oplossing biedt en in prijs absoluut aantrekkelijker is. Als voorbeeld noemt Romano Smit, architectenadviseur bij Geze Benelux in Eindhoven, de renovatie van het kantorencomplex van de woningbouwvereniging DWV uit Dongen, sinds kort omgedoopt in woningbouwvereniging Vieya.

geze-internet-1
De Dongense woningcorporatie DWV is vernieuwd. Daarbij veranderde niet alleen de naam in het veel modernere Vieya, dat staat voor het Franse Vie: ‘leven' in combinatie met het Nederlandse woordje ‘ja', dat wil uitdrukken dat de vereniging staat voor vitaliteit en leven. Naast een nieuwe naam, werd ook gekozen voor een ander imago. En hoe kun je nu beter werken aan je imago dan door de hele uitstraling, tot het kantorencomplex aan de Minister Goselinglaan in Dongen, te moderniseren en te verbouwen. Zowel de buitengevel als het interieur werden onder leiding van de architecten Jan en Marie-Jose van Hekke van bureau Concepts & Images uit het Gelderse Westervoort volledig vernieuwd. De renovatie werd uitgevoerd door bouwbedrijf OSDO uit Dongen.

geze-internet-2


Bij een dergelijke renovatie paste ook een nieuwe entree.  De voorkeur van de architecten ging aanvankelijk uit naar het plaatsen van een tourniquet. "Onwetend vaak dat een volledig rondschuivende elektrische deur dezelfde functionaliteit biedt, maar in prijs aanzienlijk goedkoper is", aldus Smit. Pas toen bleek dat in de gevel onvoldoende ruimte was voor een tourniquet, raadpleegde men Geze om samen te zoeken naar een oplossing. "Het probleem waar de architect mee te maken kreeg", aldus Smit", is dat langs het tourniquet vluchtdeuren geplaatst dienen te worden om bij calamiteiten de mensen die zich in het gebouw bevinden een veilige vluchtweg te bieden. Het tourniquet biedt die functie niet."

Architecten Marie-Jose en Jan van Hekke: "Nog een extra deur voor invaliden zou sterk afbreuk doen aan de gevel. Vandaar dat we hebben gekozen voor de door Romano Smit voorgestelde oplossing voor rondschuivende deuren. Ook zitten in de ronding tussen de buiten en binnendeur geen vleugels, waardoor je een meer gastvrije en toegankelijker entree hebt."

"De deuren zijn verder direct aangesloten op de brandmeldinstallatie, zodat ze bij brandluchten onmiddellijk openen en de gebruikers van het pand een open toegang bieden om het pand snel te verlaten. Daardoor is de aanwezigheid van aparte vluchtdeuren niet meer noodzakelijk. Tevens bestaat er ook een prijsvoordeel", aldus Romano Smit. "Volledig elektronisch rondschuivende deuren zijn in prijs gelijk aan een manueel handbediende tourniquet. En dat is zeker iets om als opdrachtgever over na te denken." Van Hekke: "Door de rondschuivende deuren in de presentatie naar de woningbouwvereniging te visualiseren, waren zij ook snel akkoord met ons voorstel."

geze-internet-3


De schuifdeuren hebben zowel aan de binnen- als de buitenzijde een ronde vorm. Het dak kent een ovale vorm, waardoor het geheel oogt als een ovale toegang. De schuifdeuren zijn volledig van glas en vervat in een 30 millimeter breed aluminium kader. Geze paste hier twee stuks van het moderne Slimdrive SC automatisch schuifdeursysteem toe met een aandrijfhoogte van slechts 7 centimeter gecombineerd met slanke glasprofielen. Doordat Geze aandrijvingen heeft van slechts 7 centimeter, was het toch mogelijk om de minimale doorganghoogte, in dit geval 2375 millimeter, te halen daar waar de totale hoogte slechts 2445 millimeter was. De ronde schuifdeuren hebben een diameter van 3 meter. De architecten Van Hekke kozen voor gemoffelde profielen met een glansgraad van 30 procent, waardoor in uitstraling een luxe matheid werd verkregen.
Het dak dat als een groot ovaal over de deuren heenloopt is voorzien van verlichting, die zowel over dag als bij nacht blijft branden, om daarmee extra veiligheid te creëren en mogelijk inbrekers op andere gedachten te brengen. De elektrische bediende rondschuivende deuren zijn rechtstreeks aangesloten op de brandmelders, zodat bij calamiteiten de deuren onmiddellijk worden ontgrendeld. Romano Smit: "Ik haal dit project als voorbeeld aan om te laten zien hoe GEZE, daar waar mogelijk en binnen de regelgeving, met de architect meedenkt over het bieden van maatwerkoplossingen. Natuurlijk zijn ook wij gebonden aan regels, maar binnen die regels beschikken we bij Geze Benelux in nauwe samenwerking met de Duitse divisie Geze Sonder Konstruktionen (de Duitse R&D afdeling van Geze), over veel creativiteit en vakmanschap om maatwerkoplossingen te bieden. Dit is daar een duidelijk voorbeeld van. Want bij architecten en opdrachtgevers is vaak nog te weinig bekend, dat je met elektronisch rondschuivende deuren een gecertificeerde vluchtweg biedt. Men hoeft geen extra vluchtdeuren meer aan te brengen en bespaart daarmee ruimte, die er vaak niet is, en tevens bieden ze een besparing op de kosten. Terwijl ze in functionaliteit dezelfde comfort bieden als een tourniquet. Want ook hier kijken we al tijdens de ontwerpfase op welke manier de achterliggende ruimte wordt gebruikt. Zit er een telefoniste direct achter de entree? Maken veel mensen gebruik van die ruimte? Juist die informatie is van essentieel belang om bij een veelvuldig gebruik van de deuren toch te zorgen voor een comfortabel verblijf achter de rondschuivende deuren. Bij de rondschuivende deuren van Vieya zijn we daar heel goed in geslaagd", aldus Smit.

 

25-04-2009 19:56

Luxaflex bedienen met je mobieltje is vanaf nu mogelijk. Door het bellen van een 06-nummer kan men de zonwering ophalen, laten zakken of kantelen. In het Friese Jubbega is deze futuristische Luxaflex voor het eerst te zien.

In samenwerking met Luxaflex biedt Blaauw Woonidee zonweringen aan die bedienbaar zijn met een mobiele telefoon. Vanaf elke locatie en op elk tijdstip kan de eigenaar van de Luxaflex een 06-nummer bellen en zo de zonwering bedienen. De woonwinkel in Jubbega is de eerste Nederlandse dealer van deze nieuwe uitvinding. Het familiebedrijf, dat in handen is van Andries en Lea Keuning, laat hiermee zien dat ze voorop gaat bij nieuwste ontwikkelingen in de woninginrichting. Andries: "De zogenaamde KMX-besturing ofwel domotica bestaat al langer. Maar het werd nog niet gebruikt voor woninginrichting. Dat is volledig nieuw in Nederland. Deze mogelijkheid brengt een totaal nieuwe kijk op het interieur. De nieuwe manier om apparaten in huis te bedienen, zal snel in populariteit toenemen."

De installatie van de op afstand bedienbare Luxaflex wordt mogelijk door een gespecialiseerde technische partner. Onder andere Hoekstra Installatie uit Heerenveen en Terpstra Elektrotechniek uit Oosterwolde zijn installateur van deze Luxaflex. De heer Terpstra: "De installatie van de 06-Luxaflex zorgt weinig overlast in de woning. Domotica is echt het begrip van de toekomst. Onder andere de thermostaat kan ermee op afstand bediend worden. Het levert niet alleen comfort en gemak op, maar ook een financiële besparing."

Het op afstand bedienen van elektrische apparaten wordt al breed gebruikt. Met de komst van de remote controlled Luxaflex, gaat een nieuwe wereld open. Een wereld die zich snel zal uitbreiden naar andere toepassingen. Andries Keuning: "Denk bijvoorbeeld aan een op afstand bedienbaar koffiezetapparaat. Uniek aan de 06-Luxaflex is dat men niet in de buurt van de zonwering hoeft te zijn voor het bedienen. Dat kan bijvoorbeeld ook vanaf het vakantieadres in het buitenland."

06-luxaflex-internet
 

15-04-2009 8:35

Frederique’s Choice Europe en Westplant Green Facility hebben besloten om  samen te gaan werken. Westplant zal vanaf heden het assortiment van Frederique’s Choice aanbieden aan haar relaties en als nieuwe strategische partner optreden in de groene projectmarkt.

Frederique’s Choice is wereldwijd het eerste consumentenmerk in bloemen, bloembollen en aanverwante lifestyle artikelen. Het merk is eigendom van Frederique van der Wal, succesvol topmodel, moeder en zakenvrouw. 
Westplant is Nederlandse leverancier van projectbeplanting en bloemen. De firma heeft zich de laatste vijf jaar doorontwikkeld tot een complete Nederlandse groenleverancier. Naast de levering van binnen en buitengroen is Westplant toonaangevende leverancier van kerstdecoraties en verse bloemen aan diverse bedrijven. De zorg voor het milieu en de mens staat bij haar dienstverlening centraal.
Van der Wal combineert haar ervaring uit de mode-industrie met de Hollandse expertise in bloemen en planten. Jacco van Delden van Westplant Green Facility vertelt: “Met deze strategische samenwerking bewijzen wij opnieuw dat we trendzettend bezig zijn in de zakelijke projectenmarkt. Wij zijn er trots op samen te mogen werken met Frederique van der Wal en haar team.” Van der Wal zelf: “Het is een fantastische uitdaging om samen met Westplant te werken. Hun zorgvuldig opgebouwde goede reputatie past bij onze filosofie van een kwaliteitsmerk. Bovendien zijn wij beiden zeer gemotiveerd om het eerste 'eco-boeket' in de markt te zetten.”

10-04-2009 9:14

Sprinklerinstallatie of een andere oplossing? Voor die keuze stond de projectarchitect bij de bouw van het door Jean Nouvel ontworpen concerthuis in Kopenhagen. Uiteindelijk werd gekozen voor de vlamvertragende (en akoestische) Medite FR MDF-platen.

"Deze special in medium density fibreboard (MDF) vervult in de drie ondergrondse opnamestudio’s met de aangrenzende regiekamers een essentiële rol waar het de brandveiligheid als de ruimteakoestiek betreft", zegt de woordvoerder van de leverancier van het plaatmateriaal. 

kopenhagen

Het vlamvertragende Medite FR (Flame Retardant) is ontwikkeld voor toepassingen waarin brand- en bouwvoorschriften een plaatmateriaal met vlamvertragende eigenschappen en een lage rookproductie Euro Klasse B of Klasse C voorschrijven.

Medite MDF laat zich als foutvrij hout bewerken en afwerken en een ander pluspunt is dat het geleverd wordt met een FSC-certificaat geleverd en het hout voor de productie uit duurzaam beheerde Ierse bossen afkomstig is. 
"In eerste instantie werd bij de invulling van de brandveiligheid gedacht aan een sprinklerinstallatie door het hele gebouw", legt de woordvoerder uit. "Echter, de kans op waterschade, door welke oorzaak dan ook, zou de kostbare technische installaties direct volledig onbruikbaar maken."
Projectarchitect Michel Calzada zocht bij de technische en akoestische inrichting van de diverse ruimtes naar materialen die een belangrijke bijdrage konden leveren in een brandveiligheid waarbij de sprinklerinstallaties achterwege konden blijven. Uiteindelijk viel de keuze dus op Medite FR. "Dit product is uitgebreid getest en heeft bewezen goede vlamvertragende eigenschappen alsook een lage rookproductie."
De materiaalspecificaties, de prestaties en de toepassing genoten de uiteindelijke goedkeuring van de brandweerautoriteiten in Kopenhagen. Het Medite FR is toegepast in de drie kleine ondergrondse concertzalen, annex opnamestudio’s, met de bijbehorende regiekamers.

01-04-2009 22:25


InterfaceFLOR heeft met het ReEntry-programma in 2008 ruim 200.000 vierkante meter tapijt, gelijk aan veertig voetbalvelden, teruggenomen en gerecycled. Dit is een stijging van 24 procent ten opzichte van 2007. Het ReEntry-programma is een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie 'Mission Zero' waarmee het bedrijf in 1994 is gestart.

Retourgenomen tapijt wordt op verschillende manieren gerecycled. Tegeltapijt kan worden schoongemaakt en hergebruikt in sociale projecten of worden ingezet als steunbrandstof in de cementindustrie. Dankzij de Cool Green machine in Engeland kan het teruggenomen tapijt tevens worden vermalen zodat het als grondstof in de backing van InterfaceFLOR tegeltapijt kan worden gebruikt. Zowel het bedrijfsleven als overheidsorganisaties maken gebruik van het ReEntry-programma. Binnen het ReEntry-programma van InterfaceFLOR wordt sinds 1995 tapijt retourgenomen. In 2002 werd zelfs van tegeltapijt een huis gebouwd. 'Lucy house' is een sociale woning gerealiseerd door studenten. In Europa is het programma operationeel in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Ierland, Spanje, Zwitserland en Nederland.

Dat InterfaceFLOR in 1994 gestart is met processen die leiden tot een daling van de milieudruk, blijkt uit de verschillende certificeringen die ze in de loop van de jaren heeft ontvangen. InterfaceFLOR heeft vanaf 1996 een ISO 14001-certificering van haar milieuzorgsysteem. Sinds 2006 zijn de Interface- en Heuga-producten gecertificeerd door de Building Research Establishment met de BRE-A Eco profile rating. Dit betekent dat de producten bijdragen aan de duurzamheid van een gebouw volgens de Breeam-normering.

InterfaceFLOR was begin jaren negentig één van de eerste bedrijven die zich openlijk uitsprak voor het klimaat. Het bedrijf zet zich op zeven fronten in voor duurzaam ondernemen en wil in 2020 volledig duurzaam zijn. De afgelopen 14 jaar waren een transformatieproces. Deze Mission Zero-strategie leidde al tot een CO2-reductie van 82 procent en een kostenbesparing van 372 miljoen dolaar. Het totale energieverbruik nam af met 45 procent en in haar Europese productieproces gebruikt InterfaceFLOR 100 procent groene stroom. Het doel van InterfaceFLOR is om elke negatieve impact van ons bedrijf op het milieu te elimineren in 2020 en zelfs een herstellende bijdrage te leveren: Mission Zero. In het verlengde van Mission Zero werkt InterfaceFlor aan het sociale aspect van duurzame ontwikkeling. Lokaal vakmanschap vanuit de hele wereld vormt de basis van de productlijn FairWorks.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >