Nieuws


29-05-2009 16:32

De Deense tapijtfabrikant ege heeft een nieuwe vloerbedekkingcollectie ontwikkeld met de naam Barcode Econyl 70 modular. "Deze collectie is gebaseerd op duurzaamheid en zuivere lijnen."

"Dankzij het gebruik van minimaal 70 procent gerecyclede materialen heeft ege een vloerbedekkingsconcept gerealiseerd dat het mogelijk maakt voor architecten, designers en besluitvormers met een gerust geweten een groen design te kiezen voor de inrichting van kantoorruimtes". 

Het gerecyclede materiaal voor de nieuwe collectie is afkomstig uit de eigen productie van ege, die plaatsvindt in drie fabrieken in Herning, Gram en Vejle. Elk jaar produceert het bedrijf ruim 7 miljoen vierkante meter vloerbedekking. "Dat betekent dat iedere week een grote hoeveelheid afvalgaren wordt geproduceerd. In plaats van dit garen af te voeren, heeft het bedrijf in samenwerking met fiberfabrikant Aquafil een manier gevonden waarop het afvalgaren kan worden hergebruikt in de eigen producten van het bedrijf."

Het resultaat is een nieuw vloerbedekkingsconcept met de naam Barcode Econyl 70 modular. Dankzij de hoge inhoud van gerecycled materiaal houdt het nieuwe concept bovendien een besparing in op het energieverbruik voor de garenproductie van meer dan 50 procent.

"Wij wilden een collectie creëren die milieuvriendelijk, duurzaam en onder de juiste omstandigheden geproduceerd zou zijn. Bij ege werken wij al jarenlang systematisch aan het terugbrengen van onze invloed op het milieu. Barcode Econyl 70 is duurzaam, omdat een groot deel van het product uit gerecyclede materialen bestaat. Bovendien is er minder energie gebruikt voor de productie en biedt de collectie de gebruiker belangrijke voordelen", vertelt Steen Bjørn, hoofd productontwikkeling bij ege. Zorg voor het milieu en het binnenklimaat

De nieuwe tapijttegels zijn geproduceerd met de gepatenteerde en milieuvriendelijke MOD750-rug van 100 procent textiel. Dat houdt in dat de rug van de tapijttegels geen pvc of bitumen bevat. De collectie is eveneens gecertificeerd conform de Deense binnenklimaatnorm Dansk Indeklimamærkning (DIM). Dit garandeert dat de tegels voldoen aan de standaarden die zijn vastgesteld op basis van de vrijwillige certificeringsregeling van Teknologisk Institut, die als doel heeft het binnenklimaat van gebouwen te verbeteren.

"De collectie bestaat uit 12 verschillende kleurencombinaties , bestaande uit een donkere ondergrond met moderne, opvallende strepen die doen denken aan de strakke lijnen die we van de streepjescodes kennen. De kleuren en patronen in de collectie creëren samen een minimalistische uitstraling. De tegels kunnen worden gebruikt om de ruimte een modern karakter te geven, zowel wat design als milieu betreft", vertelt Steen Bjørn.

Ege verwacht dat Barcode Econyl 70 grote bedrijven, kantoormilieus, exclusieve winkels, architecten, designers en anderen die een duurzaam design nastreven en daarom bewust en waar mogelijk voor duurzame oplossingen kiezen, zal aanspreken.

De producten van ege worden ion Nederland op de markt gebracht door Onstein Textiel Agenturen.

27-05-2009 9:00


De Amsterdamse straalverbindingstoren krijgt een verplichte metamorfose. De straalverbindingstoren langs de A10 vraagt letterlijk veel aandacht. De toren is wegens oprukkende hoogbouw verlengd van 106 naar 140 meter en is hiermee het op één na hoogste bouwwerk van Amsterdam. Voor de betonnen onderzijde van de toren is een kleureffect beoogd dat enkel met een specifieke coating kan worden gerealiseerd. Bolidt levert hiervoor de materialen.

Vanwege zijn ligging heeft de toren tevens een belangrijke esthetische functie. Het gebouw is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau AGS Schwencke Rosbach. De speciale kunststof bekleding Bolidt maakt beoogd esthetisch effect mogelijk. Naast functioneel moet het bouwwerk er dus goed uitzien, waardoor het terrein een aantrekkelijke vestigingsplek blijft. Voor het betonnen deel van de toren is daarom een speciale vormgeving en kleureffect bedacht, dat enkel gerealiseerd kan worden met een speciaal soort coating. De toren staat langs de A10 met een kijkafstand van ongeveer 500 meter, waardoor het aanbrengen van een normale coating geen enkel effect teweeg brengt. Bolidt heeft ter plaatse op een schaal van 1:1 een proef gedaan en vanwege de grove structuur van de toegepaste Bolicoat® afwerking ontstaat er ruim voldoende effect, ook over een lange afstand. Tijdens de proef is tevens de invloed van de verandering van de positie van de zon bekeken en meegewogen voor de beste aanpak. Het was een omvangrijke klus waarvoor één van de grootste bouwkranen ter wereld moest worden ingezet.

De toren is verhoogd van 106 naar 140 meter en is daardoor het op één na hoogste bouwwerk van Amsterdam. Zonder verhoging van de toren zou de ontvangst van radio, tv, mobiele telefonie en dataverkeer verstoord kunnen raken. Bovendien fungeert de mast bij rampen in Nederland of Amsterdam ook als calamiteitenzender.

26-05-2009 10:03

Het aandeel FSC-gecertificeerd hout en papier stijgt al jaren en het aantal FSC-gecertificeerde producten groeit hierin mee. In Nederland zijn inmiddels 1.700 FSC-producten te verkrijgen, waaronder vogelhuisjes, bezemstelen, schoolschriften en doodskisten. In België is onlangs ook FSC-gecertificeerd behangpapier op de markt gekomen. Het behangpapier is in diverse soorten en maten te verkrijgen bij Brico plan-it.

15-05-2009 8:56


"De succesvolle introductie van de Plantwall in Nederland is een feit." Dat zegt Eelco Schutter van Green Fortune Nederland. Het bedrijf heeft dit jaar drie van deze verticale binnentuinen aangelegd. Binnenkort zullen er nog twee worden aangelegd.

"De Plantwall is een verticale binnentuin op de automatische piloot", aldus Schutter over het product. "Het systeem is opgebouwd uit een synthetisch textiel waarin 25 planten per vierkante meter kunnen worden geplaatst. Het textiel wordt bevestigd tegen een kunststof achterwand. Een automatisch irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen ontvangen. Door het systeem tegen een bestaande muur te plaatsen ontstaat er een groene wand van levende planten."

plantwall

"De Plantwall is door veel architecten en hun opdrachtgevers erg positief ontvangen", vervolgt Schutter. "Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat de Plantwall inmiddels is geplaatst in een vergaderruimte, de lobby van een hotel en een jeans store."
In juni zullen nog Plantwalls gerealiseerd worden in een particuliere woning en een bar in Amsterdam. 

plantwall2

"Nu de gemiddelde Nederlander 20 uur per etmaal binnen zit, is het ook hard nodig de binnenkant van gebouwen letterlijk groener te maken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat planten een positief effect op mensen hebben; een groene omgeving vermindert symptomen van stress en bevordert de creativiteit. Daarbij verbeteren planten de luchtkwaliteit." 

Green Fortune is in 2004 opgericht in Stockholm, Zweden. In 2008 is Green Fortune Nederland gestart. De missie van Green Fortune is het vergroenen van verstedelijkte gebieden met behulp van originele producten. De Plantwall is hiervan een goed voorbeeld. Aanvullend heeft Green Fortune de Streamgarden ontwikkeld; een microtuintje geschikt voor kantoor en keuken.

11-05-2009 9:03

Merford is verhuisd naar een nieuwe locatie binnen Gorinchem. De nieuwe gegevens van het bedrijf, dat onlangs tevens de woorden 'Noise Control' toevoegde aan de naam, zijn: Franklinweg 8, 4207 HZ Gorinchem. Het postbusnummer blijft ongewijzigd.

02-05-2009 11:10

Wat hebben Apple, Audi, Bulthaup en en de Duitse Tapijtfabrikant Vorwerk met elkaar gemeen?  Het zijn vier merken die naast het afleveren van kwalitatief hoogwaardig producten buitengewoon veel aandacht hechten aan design. Dat is ook de mening de jury van de Good Design Award, die jaarlijks wordt uitgeloofd door The Chigago Atheneum, het Museum voor Architectuur en Design in Chigago in samenwerking met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

De jury, bestaande uit gerennomeerde ontwerpers, architecten en kunstexperts uit onder andere New York en  Los Angeles onderscheidde Modena-design van Vorwerk voor haar 'brutale' stylistische kleurige strependesign met de internationale Design Award 2008 in de categorie 'Floor and Wallcovering'.

fascination_modena-internet

Hoofd ontwerpster Ina Struve van Vorwerk is bijzonder blij met deze kroon op het werk van haar afdeling: "Wij wilden met Modena verrassen door een uniek en eigenzinning motief van onregelmatige stylistische strepen te combineren met een hoogwaardige velours en een onafhankelijk, zelfbewust kleurenpalet. Modena-design krijgt daardoor een ongekend ruimtelijk effect. Deze moed heeft de jury gewaardeerd met een van de meest gerenommeerde ontwerpprijzen ter wereld."

Ook  bedrijfsleider van Vorwerk, Johannes Schulte, is verheugd over de internationale erkenning. "Hiermee kunnen wij ons op de Amerikaanse markt profileren als  een innovatieve en design-georienteerde firma. Deze prijs laat zien dat het belang dat wij als tapijtfabrikant hechten aan design internationaal wordt gedragen en gewaardeerd."

De Good Design Award staat al bijna 60 jaar voor internationaal design van topklasse. De wedstrijd die in 1950 voor het eerst werd uitgeschreven door Charles en Roy Eames en Eero Saarinen staat nu onder auspiciën van het The Chigago Atheneum in samenwerking met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en behoort tot de meest gerennomeerde designcompetities wereldwijd. Ieder jaar bekroont een internationale jury het beste design en de beste design-innovaties in inmiddels meer dan twintig categorieen. In The Chigago Atheneum worden al deze winnende ontwerpen tentoongesteld. Deze expositie wordt in juni 2009 geopend.
Vorwerk tapijten wordt in Nederland vertegenwoordigd door Mommersteeg in Huizen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >