Nieuws


28-10-2010 8:30

Tarkett heeft aangekondigd het merk Rhinofloor van Armstrong World Industries over te nemen. Onlangs besloot Armstronhg World Industries om zijn residentiële vloeren af te stoten in Europa.

"Met deze overeenkomst garanderen we de huidige distributeurs dat zij nog steeds het merk Rhinofloor in het grootste deel van Europa kunnen leveren. Hierdoor benadrukken we mede de rol van marktleider in de veranderende vloerenmarkt naar onze distributeurs toe", aldus Patrick Mathieu, President van Tarkett West-Europa.
 

27-10-2010 8:35

Egetæpper heeft recent een zogeheten CSR-rapport gepubliceerd. Daar wordt in begrijpelijke taal een genuanceerd beeld geeft van de strategie van het bedrijf uit Jutland. In dit Corporate Socail Resonsibility-rapport wordt volgens het bedrijf op 'openhartige wijze' beschreven hoe men bij egetæpper werkt met aandachtgebieden als milieu, welzijn van medewerkers, veiligheid en gezondheid.

Een dergelijk rapport over maatschappelijk verantwoord ondernemen kan worden beschouwd als een soort ethische boekhouding, waarin bedrijven de verantwoordelijkheid nemen voor hun handelingen door eerlijk de balans op te maken van de positieve en negatieve gevolgen van hun activiteiten. In woord en getal presenteert egetæpper alle aspecten van haar bedrijfsvoering: van uitstoot, verbruik, bedrijfsongevallen en personeelsverloop tot bedrijfswaarden, milieucertificaten, secundaire arbeidsvoorwaarden en liefdadigheidswerk. ”Als we willen zorgen dat toekomstige generaties ook op aarde kunnen leven, zijn we genoodzaakt de verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop bedrijven werken”, aldus Svend Aage Færch Nielsende, algemeen directeur van egetæpper. ”Het CSR-rapport kan beter zichtbaar maken waar we het goed doen, en op welke gebieden er plaats is voor verbetering. Dit inzicht is nodig om te zorgen dat ideeën in handeling worden omgezet."
Het is niet de eerste keer dat egetæpper een dergelijk initiatief ontplooit. Het bedrijf geeft al een aantal jaren een milieurapport en een klimaatboekhouding uit, maar het CSR-rapport onderscheidt zich hiervan in zowel uiterlijk als inhoud. Met behulp van tekst, grafieken en illustraties geeft het rapport een duidelijk beeld van een bedrijf waar doelgericht wordt gewerkt om de beste voorwaarden te creëren voor het milieu, de medewerkers, veiligheid en gezondheid.


Een natuurlijke stap die verplichtingen met zich meebrengt
De betrokkenheid van egetæpper wordt onderstreept door het feit dat het bedrijf zich in 2010 aansloot bij Global Compact, de richtlijnen van de FN’s voor een hogere mate van duurzaamheid. Global Compact omvat tien principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsrecht, milieu en corruptiebestrijding en egetæpper heeft zich verplicht om de ontwikkeling hiervan in de eigen invloedssfeer te steunen, onder andere door de betreffende principes deel te laten uitmaken van de strategie, cultuur en activiteiten van het bedrijf. ”De belangrijkste kernwaarde van egetæppers is ’respect voor mens en milieu’ en een groot aantal CSR-activiteiten zijn al diep verankerd in onze bedrijfsfilosofie”, vervolgt Svend Aage Færch Nielsen. ”De publicatie van het CSR-rapport is een logisch gevolg van onze overige activiteiten op dit gebied, waarbij we ernaar streven om een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling door voortdurend te blijven werken aan het beter hanteren van uitdagingen op het gebied van milieu en van sociale en economische aspecten, in het belang van toekomstige generaties.
Concreet heeft dit ertoe geleid dat er nu een aantal streefdoelen zijn geformuleerd om in de toekomst intensiever te werken met aspecten als dierenwelzijn, liefdadigheid, controle van leveranciers, cradle-to-cradle certificering en analyse van CO2-levenscycli.


Dit CSR-rapport is één van de eerste in deze sector, aldus egetæpper. Het rapport is opgebouwd volgens het GRI (Global Reporting Initiative) systeem. GRI is een set richtlijnen voor het rapporteren van duurzaamheid: het systeem staat garant voor systematische, goed gedocumenteerde rapporten.
”CSR is een belangrijke factor aan het worden in het moderne bedrijfsleven: het biedt de betrokken partijen de mogelijkheid om hun bedrijf op een nieuwe manier te beschouwen en stimuleert een hoge mate van openheid en verantwoordelijkheid, wat we bij egetæpper van harte steunen”, aldus Svend Aage Færch Nielsen.

24-10-2010 12:17

De DOEN Materiaalprijs van 15.000 euro is dit jaar toegekend aan Claudy Jongstra voor haar Waste Materials; een serie wanddecoraties ofwel murals van Merino wol, ruwe zijde en wol van het Drentse Heideschaap. Simon Akkaya sleept met de Goedzak de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. De prijzen zijn zaterdag 23 oktober uitgereikt bij de start van Dutch Design Week, tijdens de expositie van alle nominaties van de DOEN Materiaalprijs 2010, in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

De  jury looft Waste Materials om de belangrijke rol die Claudy Jongstra toebedeelt aan het materiaalgebruik en de wijze waarop zij het gehele productieproces in eigen beheer op elkaar afstemt. Door ook het restmateriaal weer te gebruiken blijft er bij de productie 0 procent afval over. Het ontwerp is zogezegd full circle, waarbij alle onderdelen van het proces een functie hebben. Zo beheert Jongstra een eigen kudde Drentse heideschapen, een bedreigde soort die niet alleen voor wol zorgt, maar ook een belangrijke rol heeft in het landschapsbeheer. De wol wordt geverfd met kleurstoffen uit de eigen hortus. Jongstra maakt bij het produceren van haar ontwerp gebruik van oude technieken zoals spinnen en karen. Zij vervaardigt modern textielontwerpen waarbij het erfgoed niet alleen in ere wordt gehouden, maar een essentiële rol speelt in het gehele ontwerp.

De Goedzak is een opvallende vuilniszak met een groot doorkijkvenster. Wie spullen van waarde aan de straat wil zetten gebruikt de Goedzak, zodat elke passant daaruit iets naar zijn of haar gading kan meenemen. Wat overblijft kan mee met het overige afval. Het idee neemt de ogenschijnlijke eenvoud van ons afvalproces als startpunt en voegt daar een tweede leven aan toe. Het ontwerp bevordert de bewustwording op het gebied van de houdbaarheid ofwel levensduur van producten en stimuleert het delen in de samenleving. De Goedzak voegt zich naar de vormen van alledaagse voorwerpen, maar onderscheidt zich door de opvallende kleur en de nieuwe functie. Het toont de waarde van de inhoud. De aanmoedigingsprijs is toegekend om het idee verder uit te werken.

De vakjury bestaande uit Wijtse Rodenburg (ontwerper Ahrend, docent aan de Design Academy Eindhoven), Dorothea Seebode (hoofd afdeling duurzame productontwikkeling, Philips Research ) en Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) beoordeelde tijdens deze tweede editie van de DOEN Materiaalprijs een grote diversiteit aan inzendingen. Zowel vormgevers, beeldend kunstenaars als architecten en modeontwerpers namen deel. Ook het begrip duurzaamheid werd dit jaar op zeer verschillende manieren geïnterpreteerd; van een nadruk op duurzaam materiaal tot een klemtoon op maatschappelijke bestendigheid.

Opvallend dit jaar is de brede maatschappelijke context waarin veel ontwerpen geplaatst worden. Dat gegeven blijkt een belangrijke leidraad en maakt duidelijk dat ontwerpers verder kijken dan alleen het materiaalgebruik. Een belangrijk aandachtsgebied, ook voor de vakjury. Het werk werd niet alleen beoordeeld op de esthetische of culturele expressie van het begrip duurzaamheid. Ook de balans tussen individuele, maatschappelijke en milieuaspecten en de wijze waarop het werk binnen deze brede context bijdraagt aan een bestendige leefwereld, speelde een belangrijke rol in de afweging. Gezien de kwaliteit van de inzendingen geen sinecure. De vakjury komt dan ook met twee eervolle vermeldingen. De Broodzak van Klaar van der Lippe bespaart energie, munt uit in hygiëne, is in alle vormen overal toepasbaar en daarmee een zinvol product in onder andere ontwikkelingslanden . Springwood – Restless Legs van Carolien Laro wordt door de jury geroemd om de innovatieve manier waarop hout buigzaam wordt gemaakt. Het levert een verende kruk op, van massief hout.

De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving. Doel van de prijsvraag is kunstenaars en vormgevers te stimuleren om duurzaam te ontwerpen. Cultuur en kunst worden ingezet om culturele en sociale innovatie te bevorderen en de bewustwording op dit gebied in brede kring te stimuleren.

Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.

Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Zo stimuleert zij initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en zo actief bijdragen aan een wereld waarin mensen beter met elkaar en hun omgeving omgaan. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. De DOEN Materiaalprijs is hier een goed voorbeeld van.
 

21-10-2010 10:43

Met ingang van 1 oktober heeft Balsan SAS, Frankrijks grootste producent in textiele vloerbedekking, een vaste vertegenwoordiging in Nederland. Stijn Sleeuwenhoek, overgekomen van Anker Teppichboden, is als sales manager Nederland verantwoordelijk voor de projectorganisatie van de firma Balsan in Nederland.

Balsan biedt een compleet en hoogwaardig tapijtprogramma met circa tweeduizend producten. Een sterk assortiment in kamerbreed en tegels, met als specialiteiten installaties in kantoren en de hospitality sector.

‘Balsan heeft de laatste jaren gestage groei getoond in export. Het aanstellen van een vast aanspreekpunt voor Nederland is een logische volgende stap binnen de export strategie’, aldus een persbericht van de onderneming.
 

15-10-2010 9:00

Binnen Het Nieuwe Werken is flexibiliteit het sleutelwoord. Met de Separo speelt Ahrend in op de wensen rond flexplekken, waarmee bedrijven snel kunnen schakelen in geval organisatieveranderingen. Deze mobiele scheidingswand, die uit het plafond tevoorschijn komt, stelt gebruikers in staat in een mum van tijd een extra werk- of vergaderplek te creëren. Na gebruik is de Separo net zo eenvoudig weer op te ruimen.

“Eén van de oplossingen is werken met oprolbare elementen, zodat ruimten in een oogwenk anders kunnen worden ingedeeld”, aldus ontwerper Axel Enthoven. “Maar je kunt ook denken aan andere toepassingen, bijvoorbeeld een tijdelijke afscheiding voor patiënten in zorginstellingen of het uitlichten van één object, zoals een meubel of auto, dat in een showroom extra aandacht verdient.” Andere optie is om in het bedrijfsrestaurant, dat doorgaans maar anderhalf of twee uur per dag in gebruik is, een extra werkplek of vergaderruimte te creëren.

De Separo is rechthoekig of vierkant van vorm en kan worden geleverd met of zonder verlichting of een geluidwerende voorziening. De scheidingswand kan worden ingebouwd en visueel weggewerkt in een plafond, maar er is ook een mooie opbouwoplossing. De structuur van de Ahrend Separo is van aluminium; het textiel eromheen kan van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder polyester. De Separo is elektrisch bedienbaar en per meter te bestellen. De stof is geschikt als projectiescherm. Ook kunnen er bedrijfslogo’s op de stof worden gedrukt.

05-10-2010 8:21

Messe Frankfurt is 's werelds grootste organisator van beurzen voor textiel en textieltechnologie. Met Texpertise Network, heeft Messe Frankfurt een platform gecreëerd dat alle gebeurtenissen in Duitsland en over de rest van de wereld onder een gemeenschappelijke paraplu verenigt.

Texpertise Network is een platform waar alle diensten van de nationale en internationale beurzen, evenals alle tentoonstellingen georganiseerd door Messe Frankfurt, bij elkaar komen. Dit zorgt volgens Messe Frankfurt voor een 'ongeëvenaard niveau van expertise' voor de textielsector. Het netwerk is primair gericht op de belangrijkste communicatoren in verenigingen, bedrijven en de politiek.

"Het aantal textielbeurzen van de Messe Frankfurt groeit voortdurend. Met name door de laatste toevoegingen, de Ethical Fashion Show en Texprocess, zijn het aantal beurzen sterk gegroeid. Er zijn zo'n 30 textielevenementen waar meer dan 12.000 exposanten in contact komen met ongeveer 350.000 bezoekers, hierdoor is Messe Frankfurt het toonaangevende beursbedrijf voor de textielindustrie ", aldus Detlef Braun, lid van de Raad van Bestuur van Messe Frankfurt.

"Door het Texpertise Netwerk, kunnen we onze uitgebreide portefeuille van gebeurtenissen verbinden met onze expertise en ruime ervaring in de textielsector. Dit betekent dat we in staat zullen zijn om duurzame synergieën voor de sector te genereren."

Meer informatie is te vinden via www.texpertise-network.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >