Nieuws


24-11-2011 2:30

Met zijn lichtgevende wanden wil industrieel vormgever Jonas Samson afrekenen met de saaie muren waar je doorgaans voor jaren aan vast zit. Zijn lichtwand bestaat uit glazen panelen, die zijn voorzien van ultrafijne LED-verlichting. De wand wordt geactiveerd door een sensor, die reageert op menselijke bewegingen of door een dimmer of schakeling, die zorgt dat het licht op vaste tijden verandert.

 Samson: “De kerngedachte is dat je geniet van het spel van bewegende beelden op de muur, zonder te refereren aan de technologie die er achter de wand schuil gaat. Dat heeft mij altijd al gefascineerd: dat je met technische hulpmiddelen toegepaste kunst maakt, waarbij je als kijker de techniek vergeet en volledig opgaat in het ontwerp. Het is alsof je het rationeel denken even uitschakelt en alleen de ervaring van dat ene moment  laat tellen. Dat heeft iets meditatiefs.”

 De wanden van Samson zijn ondertussen te zien in onder andere Amsterdam (Luchthaven Schiphol), Milaan en Londen. Samson was eerder dit jaar één van de Nederlandse deelnemers aan de Beijing Design Week in China. Voor Samson zijn LED's veel meer dan kleine, duurzamere lampjes. “Je kunt met deze nieuwe lichttechnologie lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk was. Kunstlicht kan nu met behulp van computers worden gestuurd, op maat worden gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes in gebouwen, restaurants, hotels, huizen, maar ook buiten, zullen steeds meer op andere manieren worden verlicht. De rustige veranderingen van het licht en de vloeiende bewegingen op de wanden hebben een rustgevend effect en kunnen bijdragen bij aan een plezierige sfeer.” 
 

10-11-2011 8:37

Schuurmans Afbouwsystemen in Vught is de winnaar van de Saint-Gobain Gyproc Trophy 2011. Het bedrijf krijgt de prijs voor de realisatie van het afbouwproject in het nieuwe hoofdkantoor van KPMG Langerhuize in Amstelveen. MAT Afbouw in Zaltbommel werd tijdens de feestelijke bekendmaking van de Gyproc Trophy onderscheiden met de Innovatieprijs 2011 voor het project Stadskantoor Nieuwegein. Net als de Innovatieprijs werd de Publieksprijs dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. En ook deze prijs werd gewonnen door MAT Afbouw  voor het Stadskantoor Nieuwegein.

 

De Gyproc Trophy wordt elke 2 jaar uitgereikt. Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland, zegt hierover: "Met het uitreiken van deze Trophy, de nieuwe Innovatieprijs en de Publieksprijs willen wij onze waardering laten blijken voor bijzonder vakmanschap van onze Gyproc Professionals en voor projecten met een bijzondere creativiteit."

 

In het project voor KPMG Langerhuize maakte Schuurmans Afbouwsystemen gebruik van diverse Gyproc-systemen. Volgens de jury getuigt de uitvoering van een bijzondere vakkundige klasse. Het hoofdkantoor van KPMG Langerhuize werd door architect Marcel van der Schalk in Amsterdam ontworpen en Bouwbedrijf Wessels Zeist was hoofdaannemer.

 

Het juryrapport zegt over het winnende project: ‘In de atria die toegang bieden tot het pand, is de detaillering van de koven van zeer hoog niveau. De gebogen koven met geïntegreerde verlichting corrigeren de bouwtoleranties, zodat het strijklicht nagenoeg geen problemen oplevert. Schuurmans Afbouwsystemen heeft bij de koven gehandeld naar de detailleringswensen van de architect en de daarbij benodigde constructie zelf bedacht en uitgewerkt. De uitvoering heeft geleid tot een naadloze aansluiting van de systeemplafonds op de koofconstructie.'

 

‘Schuurmans heeft bij dit project ook een rol gespeeld in de engineering. Dit heeft geleid tot onder meer goed uitgevoerde rondingen en glaswerk. Voor de combinatie met Metal Stud-wanden is een bijzonder goede oplossing gevonden in de toepassing van gemoffelde gezette aluminium profielen bij de houten deurkozijnen. Ook hier is sprake van een hoog afwerkingsniveau’, aldus het juryrapport.

 

 

Jo Bergman namens Schuurmans Afbouwsystemen, met juryvoorzitter Hans Ruijssenaars en Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland.

Namens de directie van Schuurmans Afbouwsystemen is de Gyproc Trophy 2011 in ontvangst genomen door Jo Bergman. Daarbij gaf hij aan dat Schuurmans Afbouwsystemen bijzonder verheugd en vereerd is met het winnen van deze prijs en dankte hij de jury voor de lovende woorden. Het door de jury vermelde hoge niveau van afbouw is tot stand gekomen door de inzet van, en de optimale samenwerking tussen alle betrokken partijen; variërend van architect en aannemer tot en met leveranciers en medewerkers op de werkvloer, aldus Bergman.

 

De jury had een tweeledige reden om te kiezen voor het Stadskantoor Nieuwegein als winnaar van de eerste Innovatieprijs: de optimalisatie van het Ri-Acoustic-systeem, maar vooral de rol die MAT Afbouw  in het bouwproces speelde. Daarmee nam MAT Afbouw de rol op zich van procesverbetering door ketenintegratie. Het juryrapport: ‘Deze Gyproc Professional beseft dat ketenintegratie de toekomst is en dat een afbouwer daarin een duidelijke positie kan en moet innemen. Gezien de vroegtijdig afgewogen positie in het bouwproces en de belangrijke optimalisatie van een standaard Gyproc-product, roept de jury dan ook MAT Afbouw uit als winnaar van de Innovatieprijs.' Architectenbureau 3XN a/s in Kopenhagen tekende voor het ontwerp van het Stadskantoor, Bouwcombi Stadhuis Nieuwegein (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam) trad op als hoofdaannemer.

 

 

 

Winnaar van de Innovatieprijs en Publieksprijs Marco Mooren namens MAT Afbouw met Jos Lichtenberg van de vakjury

 

Volgens ing. Marco Mooren van MAT Afbouw is deze prijs een prachtige kroon op het werk als het gaat om onderscheidend vermogen:  "We zijn al jaren actief om ons in de markt onderscheidend te profileren met onze benadering en ons werk. Wellicht is dat juist in de huidige moeilijke marktomstandigheden extra belangrijk en wij hopen hiermee ook een voorbeeld voor de rest van de markt te zijn."

 

De Publieksprijs wordt niet door een jurykeuze bepaald, maar door de stemmen van de Gyproc Professionals en het grote publiek, die via de website konden worden uitgebracht. Een duidelijke meerderheid van de stemmen ging naar het Stadskantoor Nieuwegein van MAT Afbouw, die hiermee afgetekend winnaar werd van ook deze prijs.

 

De jury bestaat uit vijf ervaren vakmensen in de bouw, onder voorzitterschap van prof.ir. Hans Ruijssenaars van Hans Ruijssenaars Architecten. De andere juryleden zijn de heer prof.dr.ir. Jos Lichtenberg (hoogleraar Bouwproductontwikkeling Technische Universiteit Eindhoven), Edwin Lammertink (dga van Mandel ontwikkelingsgroep in Ede en gastdocent aan de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Utrecht), Albert Schuurman (redactiecoördinator van het vakblad Plafond en Wand Info) en ir. Ad Maas Eur Ing (manager Techniek en Innovatie van Saint-Gobain Gyproc Nederland).

 

De jury had de moeilijke taak de vijf genomineerde projecten uit 22 inzendingen te beoordelen op vakmanschap, architectuur en technische criteria. Juryvoorzitter Hans Ruijssenaars: "Na afloop van een prachtige en zonnige rondrit langs de vijf genomineerde werken hebben we na ampele beraadslagingen tijdens een lange, maar zeer genoeglijke avond toch een mooie winnaar kunnen kiezen. Het was niet eenvoudig, omdat het vakmanschap bij alle genomineerde projecten van hoog niveau was. Schuurmans Afbouwsystemen heeft in een voorbeeldige samenwerking met de andere partijen een zorgvuldig bedacht en zeer mooi uitgevoerd werk afgeleverd, dat terecht bekroond wordt met de Trophy 2011."

10-11-2011 8:11

Wonen en werken in historische en monumentale panden is bijzonder. Het woon- en werkplezier kan echter behoorlijk verstoord worden door koudeval, tocht en slechte warmte- en geluidsisolatie van de oorspronkelijke enkelglas ramen. Deze ramen mogen in verband met het gevelaanzicht niet verwijderd worden. Metaglas biedt hier naar eigen zeggen de oplossing voor; achterzetramen.

 

Metaglas achterzetramen worden aan de binnenzijde van het bestaande raam geplaatst. Hiermee is het tochtprobleem, dat ontstaat door kieren in de bestaande kozijnen, volledig opgelost aldus de fabrikant. Dankzij de spouw tussen het originele raam en het achterzetraam verbetert de warmte-isolatie van de ruimte, waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat en het energieverbruik daalt. Bovendien bieden de achterzetramen uitstekende geluidsisolatie.

 

Metaglas achterzetramen vallen nauwelijks op, waardoor de karakteristieke details zichtbaar blijven. Om de ramen zo transparant mogelijk te houden, worden de scharnieren rechtstreeks aan het glas bevestigd. Wanneer de bestaande situatie dit niet toelaat, wordt een uiterst slank profiel toegepast. Ook de geïsoleerde, inbraakwerende en brandvertragende varianten van de achterzetramen zijn slank geprofileerd. De ramen worden zo bevestigd dat het originele raam goed bereikbaar blijft voor reiniging en ventilatie.

09-11-2011 8:14

InterfaceFLOR en afvalverwerkingsbedrijf Sita hebben onlangs tijdens de bijeenkomst ‘Recht op de feiten’ in Nieuwspoort een Europees samenwerkingsconvenant ondertekend. De bedrijven slaan de handen ineen om oud tapijt terug te nemen en op een verantwoorde manier te verwerken of te hergebruiken. Het doel is om de hoeveelheid tapijt die aan het einde van de levensduur als afval wordt bestempeld te verminderen. Sita zorgt voor het retourhalen van oude tapijttegels bij interieurprojecten van InterfaceFLOR. Met deze samenwerking wordt de stap gemaakt naar een gesloten cirkel van recycling.

 

InterfaceFLOR heeft sinds 1995 een tapijttegelterugnameprogramma (ReEntry), waarmee al meer dan 90 miljoen kilo aan tapijttegels en tapijtresten is verwerkt. Naast het hergebruik, door het tapijt schoon te maken, bestaan er binnen dit programma verschillende manieren om tapijttegels te recyclen. Met een in 2011 in gebruik genomen machine als onderdeel van ReEntry 2.0 is InterfaceFLOR er als eerste in geslaagd het garen volledig van de onderkant van de tapijttegel te scheiden en gebruikt InterfaceFLOR de gescheiden grondstoffen voor nieuwe producten.

 

Het samenwerkingsconvenant moet het ReEntry 2.0 programma verder optimaliseren en de afvalstromen van InterfaceFLOR verbeteren. Met deze samenwerking wordt de stap gezet naar het volledig sluiten van de recycling-kring. Daarmee verkleint InterfaceFLOR de impact van haar producten op het milieu verder vanuit haar in 1994 geformuleerd streven om in 2020 geen enkele negatieve impact meer op het milieu te hebben.

 

Ton van Keken, Senior Vice President Operations van InterfaceFLOR: ‘De afhandeling en coördinatie van de terugname van tapijttegels zijn zeer complex. SITA is voor ons de ideale partner om de terugname van tapijt te bevorderen. Sita is de meest professionele partner op dit vakgebied. Met deze samenwerking optimaliseren we onze processen en middelen en tillen we duurzaamheid naar een hoger niveau, waarbij de volledige levenscyclus van tapijttegels, wordt omvat ook na het einde van hun levensduur. De komende maanden vindt er een gecontroleerde en gefaseerde aanpak plaats om de samenwerking succesvol vorm te geven. Vervolgens zal de samenwerking ook worden uitgebreid naar België, Luxemburg en Duitsland.’

 

Herman Snellink, Managing Director Sita in Nederland en Director Waste Flow Management van Sita News: ‘Alleen door samenwerking in deze ketens kunnen de individuele en gezamenlijke ambities van de diverse partners op het gebied van duurzaamheid worden waargemaakt. De samenwerking met InterfaceFLOR sluit perfect aan bij deze ambitie.’

07-11-2011 8:52

Formica introduceert Vivix; een exterieur lichtgewicht regenwerende gevelbekleding. 'De panelen bieden mogelijkheden om te spelen met kleur en vorm; ze kunnen bijvoorbeeld kantoorgebouwen, openbare voorzieningen voor sport en cultuur, vervoerscentra, industriële gebouwen, onderwijsinstellingen en nieuwbouwprojecten verfraaien en aantrekkelijker maken', adus Formica.

 

 

 

Vivix bestaat uit effen met fenol geconstrueerde gevelpanelen met aan beide zijden een decoratieve oppervlaktelaag. 'De architectonische panelen zijn ontwikkeld in overleg met toonaangevende architecten en kleurdeskundigen en zijn verkrijgbaar in heldere kleuren met geraffineerde neutrale tinten en opvallende accenten, op de natuur geïnspireerde abstracte patronen, en warme houtnerven. De Vivix reeks biedt de mogelijkheid om exclusieve vormen te creëren op een creatieve en een kosteneffectieve manier. De panelen kunnen worden gebruikt om een heel gebouw te bekleden of om individuele architectonische kenmerken op een eenvoudige manier te benadrukken. Vivix panelen kunnen ook buitenshuis worden toegepast voor bijvoorbeeld balkons, soffieten, decoratieve afschermingen en hekken, of om de ingang van een gebouw te accentueren, een ruimte te creëren voor onderscheid tussen verdiepingen of afdelingen, of om een innoverende stijl te ontwerpen en een gebouw uniek te maken', aldus het bedrijf.

 

"Vivix  panelen bieden de architect of technische specialist bij het kiezen van buitenbedekkingen de mogelijkheid om rekening te houden met uiterlijk, ontwerp, onderhoud en kosteneffectiviteit," merkt Simon Wild op, de Europese Marketingmanager van Formica Group. "De panelen maken alles mogelijk, variërend van een subtiele tot een inspirerende buitenzijde, en kunnen worden gebruikt als onderdeel van een geventileerd regenwerend gevelsysteem."
 

03-11-2011 2:15

Eneco bouwt momenteel een nieuw hoofdkantoor. Langs de A20 verrijst een opvallend kantoor, ontworpen door Dam & Partners, met ‘groen gras aan de gevel’. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel.


Het toekomstige hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam, dat 1.450 werkplekken zal bieden, wordt komend voorjaar in gebruik genomen. Het gebouw is zo ontworpen dat het klimaatneutraal zal zijn en een A++ energielabel krijgt. Duurzaamheid speelde ook een belangrijke rol in de keus voor de leverancier van de vloeren. Marnix Klomp, accountmanager bij de Maasdam Groep, was nauw betrokken bij het selectieproces.
 

 

"Bij de Europese aanbesteding moest een case worden uitgevoerd, waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect was. De Maasdam Groep had op duurzaamheid en andere aspecten de beste papieren en zal daarom de komende periode 20.000 vierkante meter aan vloeren leggen. Daarbij vormen de ingelegde karpetten een bijzonder detail. In het interieur is gekozen voor zonering en sfeer door middel van in de tapijtvloer gelegen, soms zelfs 4 meter brede, karpetten. Logistiek en technisch zijn die enorme karpetten - die samen zo’n 3.000 vierkante meter voor hun rekening nemen - een enorme klus.

Het uitvoeringsteam van de Maasdam Groep, onder leiding van Marcel Robart, gaat die uitdaging de komende maanden graag aan.

(Beeldmateriaal: Dam & Partners)
 

02-11-2011 9:24

Hunter Douglas neemt Ado Benelux over van de Duitse fabrikant en distributeur van gordijn- en decoratiestoffen Ado. Het bedrijf wordt ondergebracht bij dochteronderneming Artex in Aarle-Rixtel.

Ado Benelux heeft naar verluidt een omzet heeft van 8,5 miljoen euro op jaarbasis. Hunter Douglas neemt ook Diflex, een fabrikant van op maat gemaakte raambekledingsproducten, in Portugal over. Diflex heeft een omzet van circa 6 miljoen euro op jaarbasis. Een overnamesom is niet genoemd.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >