Nieuws


24-10-2012 16:30

Tapijtfabrikant Desso is prominent aanwezig op de Dutch Design Week 2012, die dit jaar van 20 tot en met 28 oktober plaatsvindt in Eindhoven. Zo wordt er deelgenomen aan de reizende expositie ‘Moving Materials’, georganiseerd door het platform voor nieuwe materiaalontwikkeling Material Sense en is Desso met meerdere onderdelen vertegenwoordigd op de toonaangevende Yksi Expo. Op de stand van Merk Brabant is ook een bijzondere interactieve designbank te zien: een mozaïekbank die volledig kan worden bekleed met Desso staaltjes. Ook voorziet Desso de vloer van deze stand van tapijt.

Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso: “Het leveren van producten met een excellent design is voor ons een belangrijke prioriteit. De Dutch Design Week is een event om te inspireren en om geïnspireerd te worden. Wij zijn er trots op dit jaar zo prominent aanwezig te zijn en een bijdrage te leveren aan de verschillende onderdelen.”

Desso neemt deel aan de reizende expositie ‘Moving Materials’, waarbij materiaal met een focus op duurzaamheid en innovatie in beweging wordt gebracht. De reizende expositie belicht ontwikkelingen op het gebied van herstel en vernieuwing van materialen en innovatieve productiemethoden. Desso levert een bijdrage met haar AirMaster tapijt – ontworpen om de concentratie fijnstof in de lucht te verminderen – en met diverse varianten van haar ‘Visions of…’ collectie. De serie ‘Visions of…’ biedt een unieke mix van gepatenteerde technologie en ongeëvenaard ontwerp. ‘Visions of Flowers’ toont een duidelijk bloempatroon dat verwerkt is in het design van de tapijttegel. Een verrassend abstract patroon geeft ‘Visions of Shards’ zijn karakteristieke uiterlijk. Moving Materials is te vinden in Design Innovation Space, Capital D, op Strijp S.

Desso is op de Dutch Design Week ook actief partner van ‘Merk Brabant’, een initiatief van de provincie. Merk Brabant zet Brabant neer als ondernemende, innovatieve en succesvolle regio in Europa waar het bovendien goed toeven is. Tijdens de Dutch Design Week zullen tien partners van Merk Brabant gezamenlijk producten en Brabant presenteren op de grootste expo van de DDW 2012. Desso speelt hier een grote rol in de interactieve exhibition: ‘Make your own Couch’. Hier kunnen bezoekers van de DDW zelf aan de slag om een designbank vorm te geven met miniaturen van de tapijttegels van Desso. De stand van Merk Brabant is te vinden in hal 3 van het Klokgebouw op Strijp S.

Onder de titel ’The Textile Show by Yksi’ presenteert het gerenommeerde Yksi Expo dit jaar een tentoonstelling die laat zien wat er momenteel op het gebied van textiel speelt bij Nederlandse ontwerpers, kunstenaars en fabrikanten. Op de Dutch Design Week wordt een verzameling verrassende producten en objecten van textiel getoond. Fabrikanten en ontwerpers laten bezoekers kennis maken met hun nieuwste collecties en creaties en zorgen ervoor dat zij een andere manier naar textiel kijken of hun omgeving beleven. Tijdens deze tentoonstelling introduceert Bonaparte de nieuwe tapijtcollectie Alive. Uniek aan deze collectie zijn abstracte bloempatronen en grafische prints in combinatie met 14 trendkleuren. Tijdens ‘The Textile Show’ is te zien hoe deze zachte vloerencollectie combineert met hedendaags design. In lijn met de laatste woontrends zorgt Bonaparte Alive voor een expressieve sfeer.

Ook de nieuwste ontwikkelingen in tapijttegels voor de projectmarkt zijn aanwezig bij Yksi. Een opvallende presentatie van vlakken en kubussen toont o.a. de collectie ‘Patterns@Play’. De vele tinten rood in het geheel laten zien dat grijs en blauw niet meer de boventoon voeren in het zakelijke interieur. Yksi Expo is gevestigd in de voormalige Apparatenfabriek op Strijp S.

Desso, Ahrend, Mosa en Interwand nodigen bezoekers uit om op donderdag 25 oktober om 14:15 uur in de Lichttoren bij Igluu gratis het Cradle to Cradle Café bij te wonen. De bedrijven uit dit samenwerkingsverband zetten zich in om het Cradle to Cradle-gedachtegoed verder te verspreiden. Cradle to Cradle-cafés zijn miniseminars waarin actuele en uiteenlopende onderwerpen op gebied van Cradle to Cradle worden besproken door diverse inspirerende sprekers. Zo wordt u snel volledig geïnformeerd over een actueel duurzaamheidthema in de bouwsector. De Lichttoren is gelegen in het centrum van Eindhoven. Meer informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op de LinkedIn groepspagina van Cradle to Cradle café.

24-10-2012 16:30

In het nieuwe pand van Faay Vianen zijn de geplaatste Faay wanden geheel voorzien van spuitwerk van Faay Wandbespuiting. Warme crème, oranje en gele tinten kleuren de wanden in het kantoorpand. De unieke kunststof wandbespuiting is, na verdunning met water, in meerdere lagen in een spatstructuur aangebracht. Het ‘meerlagensysteem’ maakt het mogelijk de diverse spatlagen van kleur te laten verschillen wat een bijzonder eindresultaat geeft. Faay Wandbespuiting biedt een breed scala aan kleuren en structuren. Op aanvraag kan iedere (klantspecifieke) kleur gemaakt en aangebracht worden.

Het grote voordeel van Faay Wandbespuiting is dat scherpe toeslagstoffen, kenmerkend voor steenachtige structuurafwerkingen, geheel ontbreken. FAAY Wandbespuiting heeft dus wel een structuur, maar voelt niet scherp aan. De wandbespuiting is daardoor zeer goed te reinigen en te onderhouden. Daarbij is deze milieuvriendelijke wandafwerking bacteriënwerend, slijtvast en kleurecht. Bovendien laat dit spuitwerk zich niet alleen op Faay wanden aanbrengen, maar op vrijwel elke gangbare ondergrond (beton, kalkzandsteen, baksteen, houtachtige plaatmaterialen, gipskarton- en gipsvezelplaten). Ook het overspuiten van stucwerk, spact, granol en spachtelputz is probleemloos mogelijk. De kleurpigmenten in Faay Wandbespuiting bevinden zich in een kunststof coating, waardoor de oorspronkelijke kleur behouden blijft. De kleurechtheid, de harde toplaag en de slijtvastheid zorgen voor een decoratieve, duurzame en onderhoudsarme wandafwerking.

Faay Wandbespuiting wordt zowel in nieuwbouw als renovatie toegepast in overheidsgebouwen, zorginstellingen, ziekenhuizen, laboratoria, scholen, kinderdagverblijven, utiliteitsgebouwen, winkels en woonhuizen. Daarbij is een belangrijk aspect van veiligheid dat Faay Wandbespuiting nauwelijks bijdraagt tot brandvoortplanting (klasse 1) en bij brand een zwakke rookontwikkeling heeft.

Voor meer informatie: www.wandbespuiting.nl

17-10-2012 11:55

Vanaf deze maand voert Bruynzeel Parket naast de eigen collectie een ander exclusief parketlabel. Het gaat om het Duitse merk Schotten & Hansen, dat tot de top op parketgebied behoort in Duitsland.

In luxueuze hotels, winkels en statige herenhuizen, van Madrid tot Londen, liggen houten parketvloeren van Schotten & Hansen. Bruynzeel Parket mag dit merk nu ook op de Nederlandse markt introduceren. Een groot deel van de collectie van Schotten & Hansen is vanaf heden te zien in de showrooms in Rotterdam en de fabrieksshowroom in Roosendaal.

Het parket dat Bruynzeel verkoopt onder het label Schotten & Hansen is gelaagd parket. Hierbij worden massieve houtlagen met elkaar verbonden. Dit geeft de vloer een optimale balans: het hout ‘werkt’ niet meer en er is nagenoeg geen ruimte tussen de verschillende vloerdelen. Deze stabiele constructie vormt de basis voor de exclusieve uitstraling van de vloeren.

Schotten & Hansen biedt een breed scala aan kleuren, van oester tot kaneel en oppervlaktestructuren van elegant tot expressief. Ieder vloerdeel wordt voor het leggen met een speciaal recept van natuurlijke oliën, wassen en harsen behandeld. Zo blijft de vloer duurzaam en vernieuwbaar. Uiteraard zijn diverse legwijzen mogelijk.
 Foto: Eiken parketvloer van Schotten & Hansen in het Haymarket Hotel in London. 

16-10-2012 10:00

Forbo Flooring laat tijdens de aankomende Dutch Design Week in Eindhoven het werk zien van kunstenares Christien Meindertsma. In 2009 kocht zij de oogst van een kavel vlas met de bedoeling inzichtelijk te maken wat de reikwijdte en de rijkdom van dit authentieke Nederlandse gewas is. Naast lijnzaad, vezels voor linnen en scheven voor papier, produceerde Meindertsma onder andere lijnolie, een van de belangrijkste ingrediënten van Marmoleum, Forbo’s linoleum. De presentatie 'Marmoleum meets Christien Meindertsma' toont de eerste prototypen van het linoleum afkomstig van haar kavel in de Flevopolder.

Voor de productie van linoleum bezocht Meindertsma de Marmoleum fabriek in Krommenie alwaar ze haar eigen linoleum maakte. De samenwerking werd begeleid door Josée de Pauw, Design Director bij Forbo Flooring. Zij werd opgeleid als textielontwerper aan de Akademie Industriële Vormgeving Eindhoven (de huidige Design Academie) en werkte onder andere voor de vermaarde Nederlandse vormgever en architect Benno Premsela. Beide dames zijn op 22 oktober ook op de beurs aanwezig.Marmoleum, het linoleum van Forbo, wordt gemaakt van natuurlijke, herwinbare grondstoffen. Lijnolie wordt met hars geoxideerd tot linoleumcement, hieraan worden vervolgens droge stoffen toegevoegd zoals houtmeel, kalksteen en pigmenten, en dit linoleumgranulaat wordt gekalanderd op een jute ondergrond tot een superduurzame vloerbedekking. Marmoleum werd onderscheiden met bijna alle ‘ecocertificaten’ zoals het Milieukeur en Cradle-2-Cradle zilver. Een LCA van de Universiteit van Leiden wees uit dat het (samen met hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld is.

De elfde Dutch Design Week vindt van 20 tot en met 28 oktober plaats in het Klokgebouw in Eindhoven en zit bomvol Dutch design. Het programma bevat behalve exposities en presentaties, diverse prijsuitreikingen, een compleet filmprogramma, seminars, lezingen en netwerkbijeenkomsten voor, door en met designers.


 

12-10-2012 8:32

Het in wand- en gevelkunst gespecialiseerde bureau M2uur bv heeft een 150 vierkante meter groot kunstwerk van Philip Huyghe gerealiseerd in Edegem (B). Directe aanleiding voor het kunstwerk was de aanpak van het Gemeenteplein in de Belgische stad. Zo keek de trouwzaal van het gemeentehuis uit op een onaantrekkelijke, blinde gevel.

Het werk van Huyghe is gereproduceerd op 70 hoogglans gesublimeerde aluminium panelen. De techniek is duurzaam, hufterproof en geeft een heldere printkwaliteit. In het productieproces van dit materiaal wordt de afbeelding onder druk en verhitting overgezet op de natte coating van aluminium platen. Na uitharding volgt een tweede kras- en kleurvaste coating als extra bescherming van de afbeelding.

De montage verliep volgens verlijming op een houten achterconstructie. Ten slotte zijn op het werk nog vier cassettes aangebracht in de vorm van grote diaramen. M2uur bv leverde hiervoor de glaspanelen met eveneens gesublimeerde prints. De cassettes beschikken over verlichting en zijn vooral ’s avonds een extra eyecatcher.

Freekje Vervoord van M2uur: “Van een afstand lijkt het een abstract berkenbosbehang. Dichtbij vallen pas de details op: een honderdtal foto’s van twee ogenschijnlijk identieke vrouwen - Philip Huyghe en zijn moeder - in allerlei komische, maar ook melancholische en soms absurdistische situaties.”

Foto: Marc De Roeck

11-10-2012 2:00

Pantone Universe Art is een nieuwe collectie klassieke canvas prints van kleurenautoriteit Pantone. De gekleurde canvas prints zijn volgens de producent geschikt voor elke ruimte. Van een woonkamer en een kantoor tot aan de lobby van een hotel. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 ('Pantone Matching System'), zijn een begrip voor (grafisch) ontwerpers, drukkers en andere partijen in de wereld van design.De klassieke illustratieve doeken zijn verkrijgbaar in twaalf verschillende Pantone-kleuren. De kleuren verschillen van hard-roze naar lichtblauw en fel-geel. Naast de twaalf Pantone-kleuren zijn er ook ‘limited-editions’.

Lisa Herbert, directeur consumentenzaken van Pantone, legt uit: "Kleuren zijn een integraal deel in het leven; het zit op onze muren, het zit in wat we dragen en het toont onze humeuren en emoties. Door de samenwerking met Artbrand is het voor ons mogelijk om onze kleuren in het interieur terug te zien.”

Formaat: 30 x 25 centimeter
Verkoopprijs: 39,95 euroPantone ontwikkelt inkten en kleurformules die in de drukkerswereld gretig aftrek vinden. Ook in de mode- en stylingindustrie wordt veel gebruik gemaakt van Pantone. Met gebruikmaking van veertien Pantone basisinkten die bijzonder helder en zuiver zijn, worden alle kleuren uit het Pantone systeem opgebouwd. De eerste publicatie was in 1963. Op dit moment is de catalogus uitgebreid met vertalingen naar elektronisch gemaakte kleuren voor presentatie op beeldscherm.

De Pantone Universe Art-serie wordt in Nederland op de markt gebracht door TTP Concepts www.ttpconcepts.nl

www.pantone.com

 

11-10-2012 2:00

Tapijttegelfabrikant Interface staat van 20 tot en met 28 oktober op de Dutch Design Week in Eindhoven. Interface exposeert op de beurs samen met de rondreizende tentoonstelling Moving Materials. De aanbieder van modulaire vloeroplossingen toont onder andere de nieuwste duurzame collecties.

Moving Materials wil de discussie over materiaal en materiaalgebruik op gang brengen en hiermee samenwerking en co-development stimuleren. De rondreizende expositie Moving Materials laat zien hoe vernieuwend en slim materiaalgebruik bijdraagt aan inspirerende, nieuwe producten voor een duurzame samenleving. De zoektocht van Interface naar producten met zo weinig mogelijk impact op het milieu, sluit hier naadloos op aan. De Moving Materials Exhibition is van 20 oktober tot en met 20 november te zien in Strijp S in Eindhoven.

De elfde editie van de Dutch Design Week (DDW) wordt dit jaar gehouden van 20 tot en met 28 oktober in Eindhoven. Meer dan vijftienhonderd ontwerpers tonen hun werk, variërend van industrieel ontwerp, ruimtelijk ontwerp, grafisch ontwerp, textiel, mode, architectuur, duurzaam ontwerp tot designmanagement & trends. Op tachtig verschillende locaties zijn meer dan driehonderd evenementen te bezoeken. Naast exposities zijn er talloze lezingen, workshops, modeshows en seminars. Interface toont op de Dutch Design Week onder andere de duurzame innovaties Fotosfera, Biosfera I en TacTiles.

Fotosfera is volgens Interface de eerste commerciële tapijttegel van nylon op biologische basis. Fotosfera bestaat uit garen dat gemaakt is van olie van de zaden van de castorplant, geproduceerd in India. Het product stelt Interface in staat om haar afhankelijkheid van fossiele, op petroleum gebaseerde, grondstoffen te minimaliseren en milieu- en sociaaleconomische voordelen te behalen.
Biosfera I is de eerste tegeltapijtcollectie van Interface gemaakt van 100 procent gerecycled garen, waarvan 30 procent post-consumer gerecycled garen. Dat is materiaal afkomstig van eerder door consumenten gebruikte materialen, bijvoorbeeld oude visnetten. Zonder afbreuk te doen aan de prestaties is er bewust voor gekozen om in dit product bovendien zo min mogelijk garen te verwerken, om de ecologische voetafdruk aanzienlijk verder te verminderen.

TacTiles zijn een innovatief en duurzaam alternatief van Interface voor het installeren van tapijttegels. TacTiles zijn kleine doorzichtige en klevende kunststof vierkantjes die onder de hoeken van tapijttegels worden geplaatst om ze stevig aan elkaar vast te maken. Dankzij dit gepatenteerde systeem ontstaat er een 'zwevende' vloer, die een stevig geheel vormt, maar niet permanent op de plaats vastligt. TacTiles hebben drastisch minder effect op het milieu dan het gebruik van traditionele lijm en er komen nagenoeg geen vluchtige organische verbindingen en onaangename geuren vrij.

www.interface.com

09-10-2012 8:30

Als eerste fabrikant van elastische vloerbedekkingen heeft Nora Flooring Systems nu een eigen app voor iPad en iPhone ontwikkeld. Deze app met eenvoudige en intuïtieve bediening geeft de gebruiker een snel overzicht van het productprogramma, de toepassingsgebieden, topreferenties en technische specificaties van de rubber vloerbedekkingen van Nora Flooring Systems.

Vooral voor ontwerpers heeft deze nieuwe presentatievorm grote voordelen. Als de architect bijvoorbeeld een bepaalde kleur wenst voor een ruimte, kan hij de kleurgroep in een kleurbalk onderaan op het beeldscherm van zijn iPad aanklikken. Hij krijgt dan onmiddellijk verschillende producten te zien die in dit kleurenspectrum beschikbaar zijn. Bovendien kan de gebruiker gericht naar speciale eigenschappen van rubber vloerbedekkingen zoals begrensde elektrische geleidbaarheid of slipvastheid of naar bepaalde toepassingsgebieden zoeken. "Wij zien de app als een aanvulling op onze brochures en monsterkaarten", zegt Dietmar Mävers, hoofd marketing van Nora Systems "Natuurlijk hebben we ook een aantal topreferenties in de app geïntegreerd, zodat de gebruiker de ruimtewerking van een bepaalde vloerbedekking in een gebouw kan ervaren. Regelmatig komen er nieuwe referentieprojecten bij, die automatisch in de app opgenomen worden. Zo houden we dit instrument altijd up-to-date.""In de conceptfase hebben we veel aandacht geschonken aan een duidelijke en overzichtelijke structuur", benadrukt Dietmar Mävers. "Voor de gebruiker is het meteen duidelijk waar hij bepaalde informatie kan vinden. Vanuit een referentiefoto komt hij via de infoknop bijvoorbeeld direct bij de productspecificaties van de vloerbedekking terecht. Deze site kan hij vervolgens, net zoals alle andere informatie op de nora app, per e-mail versturen. Ook zijn er in de app videofilmpjes met handleidingen en tips voor de leggers van de vloerbedekking opgenomen.”

Een ander pluspunt: Wie de app op zijn iPhone of iPad heeft geïnstalleerd, wordt continu op de hoogte gehouden van nieuwtjes bij Nora Flooring Systems, bijvoorbeeld via de nieuwsrubrieken op de startpagina. Maar ook andere informatie wordt voortdurend op de achtergrond uitgebreid en actueel gehouden zonder dat de gebruiker de app opnieuw in de store moet downloaden.

De Nora app kan vanaf nu gratis in de App Store gedownload worden. Nora Flooring Systems stelt deze app in elf talen beschikbaar.

 

 


 

08-10-2012 13:30

Met de dag van de duurzaamheid in aantocht, vergroent Forbo Flooring haar bedrijfsvoering verder met twee nieuwe initiatieven. Het bedrijf is onlangs een pilot project gestart met afvalverwerker Icova om ook geïnstalleerd Marmoleum terug te nemen en te recyclen. Daarnaast gaat Forbo de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de postverzorging compenseren.

Vorig jaar startte Forbo al een Marmoleum recycle service waarmee klanten hun Marmoleum snijrestanten aan Forbo konden teruggeven. Die bleek een groot succes. Meer dan 17.000 kilo Marmoleum snijafval werd hergebruikt in nieuwe Marmoleum vloeren. Voor 2012 heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om meer dan 50.000 kilo materiaal te recyclen via deze service.

Forbo is naar eigen zeggen de enige vlakke vloerenfabrikant die materiaal terugneemt en direct hergebruikt in nieuwe producten. Voor het recycling programma heeft Forbo een speciale installatie gebouwd - geïntegreerd in het Marmoleum productieproces - waarmee containers met snijrestanten gelost, vermalen en direct hergebruikt kunnen worden.

Met het Marmoleum-recycling programma wordt Forbo’s Marmoleum, dat in 2011 het Cradle-to-Cradle Zilver certificaat kreeg toegekend, nog een slagje duurzamer. Marmoleum bestaat uit lijnolie, tallolie, pijnhars, houtmeel, kalksteen, pigmenten, jute en lak. Maar liefst 97 procent van deze grondstoffen is natuurlijk, waarvan 70 procent hernieuwbaar en bijna 40 procent gerecycled. Marmoleum is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar. Volgens een LCA (Life Cycle Assesment) van de Universiteit van Leiden is het (samen met ongelakt hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld.

Om de CO2-uitstoot van haar bedrijfsvoering terug te dringen, gaat Forbo de uitstoot van fossiele brandstoffen bij de postverzorging door PostNL compenseren. Voor Forbo komt dit jaarlijks neer op ongeveer 1.117.000.000 poststukken. Voor de deelname aan het Groene Post programma heeft Forbo een certificaat ontvangen.

07-10-2012 8:00

Forbo Flooring heeft onlangs het Milieukeur ontvangen voor haar linoleumproducten Marmoleum, Artoleum en Walton. Bij het Milieukeur gaat het om zowel de milieukwaliteit als de functionele kwaliteit van de producten. Met Milieukeur gecertificeerd linoleum voldoet aan strenge eisen voor het energieverbruik bij de productie, de uitstoot van organische oplosmiddelen en de gehalten aan zware metalen. Daarnaast gelden eisen voor de verpakking en de productinformatie.

Duurzaamheid en aandacht voor het milieu zijn altijd belangrijk geweest voor Forbo. Dat heeft nu ook geleid tot de zeer ambitieuze doelstelling dat het bedrijf voor 2015 haar impact op het milieu met 25 procent wil reduceren (ten opzichte van 2009). Forbo berekent dit met het onafhankelijk getoetste LCA-berekeningsmodel.

Linoleum wordt gemaakt van 97 procent natuurlijke grondstoffen (zoals vlas, lijnzaadolie, houtmeel en pigmenten); 67 procent van de grondstoffen is binnen 10 jaar hernieuwbaar en 40 procent van de grondstoffen is van gerecycled materiaal geproduceerd. De linoleumproducten van Forbo zoals Marmoleum, Artoleum en Walton beschikken ook over het Cradle-to-Cradle zilver certificaat en andere ‘ecocertificeringen’.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >