Nieuws


26-04-2012 10:12

Formica Group is de eerste fabrikant van laminaat ter wereld die het Carbon Reduction Label van Carbon Trust heeft verworven. De reeks producten High Pressure Laminate (HPL), Continuous Pressure Laminates (CPL), Compact Laminates en Bonded Worktops, zijn nu allemaal gekwalificeerd om het Carbon Reduction Label (CO2-reductielabel) van Carbon Trust te voeren.

Dankzij het Carbon Reduction Label kunnen consumenten gemakkelijk producten herkennen en kiezen, die ertoe bijdragen dat ze het milieueffect te verminderen. Het labelen van de producten is ook een belangrijke stap voor architecten en bestekschrijvers, die steeds vaker aantoonbaar bewijs nodig hebben van de milieureferenties van de bouwomgeving.

Mark Adamson, President-directeur van de Formica Group, vertelt: “Het tonen van het Carbon Reduction Label op onze producten is een duidelijke en effectieve manier om aan al onze cliënten duidelijk te maken dat wij hard werken om de CO2-voetafdruk van onze producten te verminderen. Het verminderen van onze invloed op het milieu is een centraal onderdeel van de visies en waardes van de brede bedrijfscultuur van de Formica Group.” De Formica Group heeft zich zelf tot doel gesteld om de CO2-uitstoot van alle activiteiten, vervoermiddelen en fabriekslocaties met 5% te verminderen voor het einde van 2012.

Het Carbon Reduction Label geeft aan dat de totale uitstoot van broeikasgassen in elke fase van de levenscyclus van het product getaxeerd zijn, inclusief grondstoffen, productie, transport, voorbereiding, gebruik en verwijdering. Door het Carbon Reduction Label van Carbon Trust te tonen, gaat de Formica Group de verplichting aan om gedurende een periode van twee jaar de CO2-voetafdruk van zijn producten te meten en te verminderen.
 

25-04-2012 10:00

Het is niet altijd mogelijk een traditioneel verlaagd akoestisch plafond te installeren. Soms vanwege de geringe hoogte van het bouwkundig plafond of omdat de ruimte intensief gebruikt wordt en niet lang buiten gebruik kan zijn. Ecophon heeft de productlijn voor directe montage uitgebreid.

Nieuw is de kantafwerking SQ die leverbaar is in de Ecophon Master en Focus serie. Focus en Master SQ panelen met een dikte van resp. 20 en 40 mm, hebben een rechte, geverfde kant en kunnen eenvoudig in vrije plafondvelden tegen het bouwkundig plafond gelijmd worden. Er is geen randprofiel nodig. Voor ruimtes waar het plafond stootbestendig moet zijn, is er nu Ecophon Super G™ B. Die wordt eveneens direct aan het bouwkundig plafond gelijmd.
Ook nieuw is Connect ™ Akoestische lijm. Deze is goed voor de installateur omdat er geen sprake is van oplosmiddelen of emissies van schadelijke stoffen. De lijm is gecertificeerd conform de Finse M1-emissieclassificatie en laat zich gemakkelijk verwerken met een goede kleefkracht. Ecophon: “Hoe groter het oppervlak dat bedekt kan worden en hoe dikker de panelen, hoe beter het resultaat. Directe bevestiging is snel, simpel, schoon en veilig en maakt zonder lange werkonderbreking akoestische verbetering mogelijk in ruimtes,ook als die in gebruik zijn.” De bestaande verlichting en andere installaties kunnen behouden blijven.

“Het realiseren van een goede geluidsomgeving is een van de meest lonende investeringen in een gebouw. Om de akoestiek te verbeteren is het installeren van een verlaagd geluidsabsorberend plafond met volledige bedekking het meest effectief. Maar ook direct gemonteerde oplossingen leveren een goed resultaat, vooral in combinatie met wandpanelen,” aldus Ecophon.

20-04-2012 12:30

Ontwerpbureau Inside Outside van Petra Blaisse heeft de opdracht gekregen om voor het Stedelijk Museum Amsterdam een monumentaal wandkleed te ontwerpen van circa 200 vierkante meter. Het zal de achterwand van het museumrestaurant op de begane grond beslaan en 14 meter hoog doorlopen in het nieuwe entreegebied aan het Museumplein. Het werk wordt gesponsord door tapijtfabrikant Desso, dat in samenwerking met Inside Outside, innovatieve weeftechnieken toepast. Eind april wordt het werk, dat zal bijdragen aan een goede akoestiek in de ruimtes, in het museum geïnstalleerd.

Het wandtapijt van Inside Outside gaat een relatie aan met de architectuur en zal het historische pand van A.W. Weissman uit 1895 verbinden met de nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten. Het ontwerp gaat in op geschiedenis, heden en toekomst van het Stedelijk Museum en betrekt ook de locatie van vóór de verstedelijking erbij - op de plaats waar nu het Museumplein ligt, stonden tot ver in de 19de eeuw slechts enkele boerderijen.

19-04-2012 11:36

InterfaceFLOR, leider in design en productie van hoogwaardig tegeltapijt, presenteert op de Milaan Design Week de nieuwe, internationale merknaam Interface én de nieuwe collectie Metropolis. Interface is aanwezig op de exclusieve en toonaangevende design tentoonstelling La Triennale di Milano.

Naast de lancering van het nieuwe merk kondigt Interface aan zich wereldwijd te gaan inzetten voor Green Apple Day of Service. Hiervoor worden medewerkers, klanten en leveranciers gestimuleerd om zich vrijwillig in te zetten voor duurzame projecten op scholen in de buurt. Hiermee is Interface een van de eerste bedrijven die zich verbindt aan dit project. In 2011 hebben medewerkers van Interface al meer dan 10.000 uur vrijwilligerswerk verricht.

InterfaceFLOR versimpelt de bedrijfsnaam wereldwijd in Interface, waarmee wordt verwezen naar de naam waaronder het bedrijf werd opgericht door wijlen Ray Anderson. De nieuwe progressieve uitstraling van het merk toont de groeiende en wereldwijde aanwezigheid van de organisatie en haar toekomstige ambities. De nieuwe naam eert de erfenis en de visie van deze duurzaamheidspionier. De nieuwe look, die zal worden onthuld in Milaan, is een moderne kijk op de rijke designhistorie van het bedrijf.

Maria Davlantes, senior vice-president en chief marketing officer van Interface: "Het Interface merk belichaamt onze toewijding aan het ontwerpen en produceren van producten met een hoger doel. Hiermee doelen wij op producten die schoonheid, innovatie, functionaliteit en duurzaamheid combineren en onze klanten inspireren om hun eigen visie te uiten met design. Het nieuwe merk is een versterking van wie we zijn als bedrijf."

De wereldwijde rebranding naar Interface debuteert samen met de nieuwe designcollectie en expositie op de Milaan Design Week. Van 17 tot 22 april 2012 zijn beide te bewonderen in La Triennale di Milano. De nieuwe Metropoliscollectie bestaat uit opvallende producten, ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en geïnspireerd op de heersende design- en culturele trend: de ideologische wedergeboorte na een apocalyps, die een einde maakt aan steden en culturen.

Nigel Stansfield, vice president en chief innovation officer van Interface: "De Metropolis-collectie weerspiegelt onze hoopvolle visie op een duurzamere toekomst, waar mensen in harmonie leven met het eco-systeem, zonder de aanwezige grondstoffen van onze planeet uit te putten. De nieuwe collectie is op zijn best, met opvallende designs die het gevoel en de mysterie van de nieuwe wereld reflecteren, echte eye catchers, innovatief en natuurlijk functioneel."

Geheel in lijn met de duurzame ambities van Interface is een derde van de Metropolis-collectie gemaakt van 100 procent gerecycled garen, vervaardigd uit restmaterialen zoals gebruikte visnetten, maar ook garen van gebruikte tapijttegels, die zijn gerecycled via het ReEntry 2.0 tapijt terugnameprogramma van Interface. De nieuwe collectie is willekeurig en lijmvrij te installeren, waardoor er veel minder afval overblijft en de installatietijd aanzienlijk wordt verkort. Bovendien wordt het gros van de collectie standaard geleverd met het CO2-compensatieprogramma van Interface.

Davlantes: "Alles wat we doen binnen Interface is gericht op design. Een ontwerp moet zinvol en bedachtzaam zijn, dat is wie wij zijn en hoe we te werk gaan. Gedurende het jaar zal dit thema centraal staan. Door middel van het gedenkboek ‘Design with Purpose’ willen wij het erfgoed van Interface zowel intern als extern op een feestelijke manier uitdragen."

19-04-2012 8:41

De meeste schoolgaande kinderen brengen hun dagen door in een omgeving waarin de akoestiek zo ondermaats is dat zij niet op hun best presteren. Zij leren slechter en halen minder goede cijfers. Scores op het gebied van lezen en taal zijn rechtstreeks gekoppeld aan geluidswaarden. Resultaten voor lees- en taaltoetsen dalen als het geluidsniveau stijgt, zo werd gepresenteerd tijdens een internationaal akoestiekseminar georganiseerd door Ecophon.Beslissers in het onderwijsveld lijken zich nauwelijks bewust van de aanzienlijke negatieve effecten van lawaai op het leerproces, ook al wordt dit door talrijke onderzoeken aangetoond. Door gebrek aan kennis met als gevolg een lage prioriteit om in goede akoestiek te investeren, ontstaat een leer- en werkomgeving die leidt tot slechtere resultaten van leerlingen.

"In luidruchtige klaslokalen presteren leerlingen niet zo goed als ze zouden kunnen. Dat beïnvloedt zowel hun kennis als hun cijfers. Kinderen leren beter als scholen investeren in betere akoestiek", zegt Lily Wang van de Durham School of Architectural Engineering and Construction, co-auteur van de studie, tijdens het seminar.

Het geluidsniveau in klaslokalen is vaak hoger dan de aanbevolen niveaus, dit wordt deels veroorzaakt door een te lange nagalmtijd. Ook zijn klaslokalen meestal luidruchtiger dan kantoren. Kinderen zijn extra gevoelig voor een slechte akoestiek omdat ze nog bezig zijn met hun taalontwikkeling en goed moeten kunnen horen om de gesproken boodschap te begrijpen. Al jarenlang blijkt uit onderzoek dat jonge luisteraars slechter presteren in rumoerige situaties dan volwassenen. Ook is gebleken dat de akoestische omgeving een grote invloed heeft op het verstaan en onthouden van informatie."In onderwijs wordt kennis overgedragen door middel van spraak. Ook wordt er met de huidige onderwijsvisies vaak in groepjes gewerkt. Een bepaald niveau van het geluid is dus onvermijdelijk", zegt Guus Klamerek Concept Developer Education bij Ecophon. "Er zijn tegelijkertijd veel manieren om de geluidsomgeving te verbeteren en het leerproces te ondersteunen. Denk aan het weghalen van ongewenste en onnodige geluidsbronnen en het aanbrengen van akoestische plafonds en wandpanelen, waarbij de plaats van de geluidsabsorberende panelen een belangrijke rol speelt. Wij weten dat leraren en leerlingen een zucht van verlichting slaken als zij eenmaal de akoestiek op orde hebben."

Luisteren is in veel klaslokalen lastig door:
• Lawaai van buiten, zoals verkeerslawaai, spelende kinderen etc.
• Lawaai van binnen de school maar van buiten het lokaal zoals lawaai uit gangen en aangrenzende ruimten, grote open ruimtes en leerpleinen
• Lawaai binnen de lokalen, zoals installatiegeluid, computers en beamers of smartboards en spraak van leerlingen, geschuif van stoelen en tafels etcetera.

Wanneer de akoestiek slecht is door veel harde en reflecterende oppervlakken wordt dit nog eens extra versterkt. Dit leidt tot hogere geluidniveaus, slechte spraakverstaanbaarheid, hinderlijke late reflecties en een te lange nagalmtijd.

Metingen van Unoccupied Background Noise Levels (BNL) en de nagalmtijd (RT) werden verzameld in lokalen in 125 basisscholen; de prestaties van leerlingen op rekenen, lezen en taal werden getoetst aan deze metingen.Interview Lily Wang: www.youtube.com/acousticbulletin

Ecophon International Acousticians Seminar (EIAS) is een internationale conferentie gericht op ruimteakoestieken het effect van geluid op mensen. Sprekers en deelnemers zijn akoestici of andere professionals die werken met verschillende aspecten van geluid en akoestiek. Het seminar, georganiseerd door de Ecophon Group (http://www.ecophon.com/), werd geboren in de jaren zeventig en begon als een Zweedse gebeurtenis, maar is uitgegroeid tot een internationaal evenement. EIAS 2011 was het zesde seminar en bracht 160 experts uit zes continenten samen. www.ecophon.com/nl

17-04-2012 8:30

De Formica Group heeft de CO2-voetafdruk gemeten van de reeks producten High Pressure Laminate (HPL), Continuous Pressure Laminates (CPL), Compact Laminates en Bonded Worktops. Deze producten zijn nu allemaal gekwalificeerd om het Carbon Reduction Label (CO2-reductielabel)van Carbon Trust te voeren.

Dankzij het Carbon Reduction Label kunnen consumenten gemakkelijk producten herkennen en kiezen, die ertoe bijdragen dat ze hun milieueffect verminderen. Het labelen van de producten is ook een belangrijke stap voor architecten en bestekschrijvers, die steeds vaker aantoonbaar bewijs nodig hebben van de milieureferenties van de bouwomgeving.

Mark Adamson, President-directeur van de Formica Group, vertelt: “Dankzij onze mondiale aanwezigheid en fabricagevoorzieningen, is de Formica Group toonaangevend in het ontwerpen en vernieuwen van de productie van hogedruklaminaat. Nu zijn we dus ook toonaangevend in dit belangrijke facet van het vervaardigen van producten. Het tonen van het Carbon Reduction Label op onze producten is een duidelijke en effectieve manier om aan al onze cliënten duidelijk te maken dat wij hard werken om de CO2-voetafdruk van onze producten te verminderen. Het verminderen van onze invloed op het milieu is een centraal onderdeel van de visies en waardes van de brede bedrijfscultuur van de Formica Group.”

De Formica Group heeft zich bovendien zelf tot doel gesteld om de CO2-uitstoot van alle activiteiten, vervoermiddelen en fabriekslocaties met 5 procentt e verminderen voor het einde van 2012.

Het Carbon Reduction Label geeft aan dat de totale uitstoot van broeikasgassen in elke fase van de levenscyclus van het product getaxeerd zijn, inclusief grondstoffen, productie,transport, voorbereiding, gebruik en verwijdering. Door het Carbon Reduction Label van Carbon Trust te tonen, gaat de Formica Group de verplichting aan om gedurende een periode van twee jaar de CO2-voetafdruk van zijn producten te meten en te verminderen. Om in aanmerking te komen voor het dragen van het Carbon Reduction Label van Carbon Trust, heeft de Formica Group elk product laten beoordelen op zijn CO2-voetafdruk met gebruik van de PAS 2050: 2008 Specificatie voor de broeikasgasuitstoot van goederen en diensten gedurende de hele levenscyclus, deFootprint Expert Guide TMen de Code of Good Practice for Product Greenhouse Gas Emissions and Reductions Claims. (Gedragscode voor goed beleid qua broeikasgasuitstoot en reductie-eisen van producten)

Gavin Todd, Manager Ontwikkeling van de Formica Group, die de duurzaamheidstrategie van het bedrijf leidt, merkt op:“De Formica Groep heeft in alle tien van zijn internationale fabrieken een Life Cycle Assessment (levenscyclustaxatie) afgerond, voor al onze belangrijkste producten en hun milieubelasting. Dit heeft een evaluatie opgeleverd van onze bestaande procedures, en daarmee konden we onze doelen voor de toekomst bepalen. Het creëren van een bedrijfscultuur die aanstuurt op voortdurende verbetering, en het streven naar internationaal erkende accreditaties en certificeringen, zijn een essentieel onderdeel van onze zoektocht naar uitmuntende duurzaamheid. De samenwerking met Carbon Trust en het feit dat we de eerste laminaatfabrikant ter wereld zijn die het CRL mogen voeren, is daarvan een stimulerend onderdeel.”

16-04-2012 10:15

De Europese tapijtfabrikant Desso heeft de ‘Red Dot Product Design’-prijs ontvangen voor de ‘Visions of’-tapijtcollectie. De ‘Red Dot’ is een kwaliteitswaarmerk voor esthetische vormen en duurzame trends dat elk jaar wordt uitgereikt tijdens een van de meest prestigieuze ontwerpcompetities ter wereld.

Dit jaar hebben achttienhonderd fabrikanten en ontwerpers uit 58 landen meegedaan in de competitie. In Essen, Duitsland, heeft een jury bestaande uit dertig internationale deskundigen in totaal 4515 producten getest en geëvalueerd. Volgens de jury van dit jaar heeft de tapijtcollectie ‘Visions of’ van Desso een uitvoerig en innovatief ontwerp. De prijs wordt overhandigd op het ‘Red Dot’-gala op 2 juli van dit jaar.

Alexander Collot d’Escury, CCO van Desso: “Het ontwikkelen van deze prijswinnende productlijn was een uitdaging, zowel esthetisch als technisch gezien. De uitgebreide expertise van onze teams op beide terreinen en hun nauwe samenwerking met verschillende (binnenhuis) architecten in de Circles of Architectsheeft resultaat gehad. Het winnen van deze prijs, waar we erg trots op zijn, is een erkenning van hun inspanningen. Het is een voorbeeld van onze ambitie om wereldleider te zijn in tapijten door de mode voor de vloer te creëren."

Marloes Jongen, ontwerper bij Desso en Mark de Negro, technische ontwikkeling: “Visions of is een verrassende expressie op de vloer. Het geeft duidelijk iets aan zonder dominant te zijn. Als team hebben we een unieke combinatie van technieken ontworpen die op ongebruikelijke manier samengebracht zijn. Op die manier hebben we een unieke, gelaagde dimensie kunnen creëren waarbij de vloer een andere indruk geeft bij elke verschillende hoek waaruit deze wordt bekeken.”

De collectie ‘Visions of’ bestaat uit volgens Desso uit een unieke mix van gepatenteerde technologie en ongeëvenaard ontwerp en omvat drie verschillende producten, elk met een uniek ontwerp. ‘Visions of Flowers’ toont een duidelijk bloempatroon dat opgenomen is in het design van de tapijttegel. Een verrassend abstract patroon is wat ‘Visions of Shards’ zijn karakteristieke uiterlijk geeft, en de inspiratie voor ‘Visions of Lines’ is afkomstig uit de lineaire elementen in de monumentale architectuur.


Het volledige verhaal over het ontwerpen van de ‘Visions of’-tapijtcollectie is te vinden op de website van Circles of Architects.

 

 

16-04-2012 10:10

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAI) heeft er een nieuwe sponsor bij. Armstrong Building Products, de internationale specialist in hoogwaardige akoestische plafonds, gaat zich inzetten om kwaliteitsvolle architectuur in Vlaanderen te promoten.

 

“Ons partnerschap van het VAI komt voor beide partijen neer op een win-winsituatie”, stelt Koen van D'huynslager, account manager van Armstrong Building Products Belgium. “Het VAI krijgt van ons financiële en logistieke steun zodat het zijn activiteiten met nog meer succes kan ontplooien. Wij kunnen via deze weg de banden met architecten en architectuurstudenten nauwer aanhalen en de creatieve mogelijkheden van onze akoestische oplossingen onder de aandacht brengen.”

 

Architectuur leeft in Vlaanderen. Zo organiseert het VAI om de twee jaar de Dag van de Architectuur waarmee het openbare architectuurdebat een krachtige impuls krijgt. Meer dan honderd recente gebouwen en projecten worden voor het grote publiek toegankelijk gemaakt. Rondleidingen, workshops en mediaevents helpen om bewustwording op te wekken omtrent de bebouwde leefomgeving.

 

Het VAI brengt tevens een waaier aan publicaties uit. Het tweejaarlijkse Jaarboek Architectuur Vlaanderen geeft recente tendensen weer en formuleert kritische reflecties over de toestand van de architectuur in Vlaanderen en Europa. Catalogi over vooraanstaande en jonge architecten presenteren een dwarsdoorsnede van de actuele bouwpraktijken. De publicatiereeksen van het CVAa zijn dan weer onontbeerlijk voor de kennisverspreiding omtrent de Vlaamse architectuurarchieven en het bouwkundige erfgoed.

 

In de bedrijfsfilosofie van Armstrong speelt de architect een centrale rol. Koen van D'huynslager: “One-size-fits-all producten zul je bij ons niet vinden. We bieden de architect een luisterend oor en helpen hem of haar om voor elk project de perfecte maatwerkoplossing uit te tekenen.” Een aanpak die treffend samengevat wordt door de bedrijfsslogan: Samen van idee tot werkelijkheid.

 

“In een ruimer perspectief kun je zeggen dat Armstrong en de Vlaamse architecten hetzelfde doel nastreven. Samen werken we aan een betere dagelijkse leefomgeving in Vlaanderen. Zij doen dat met esthetische en functionele gebouwen, wij met duurzame akoestische plafondsystemen die het comfort van de gebruikers ten goede komen.”

 

Het Vlaams Architectuurinstituut is een steunpunt voor hedendaagse architectuur in Vlaanderen. Het VAI wil het brede publiek attent maken op het belang van een goed ontworpen leefomgeving en het maatschappelijke debat rond architectuur en stadsplanning aanwakkeren. Armstrong Building Products biedt interieuroplossingen in de vorm van innovatieve plafondsystemen in mineraal, metaal en hout.

10-04-2012 10:30

Arte mag zich voortaan platinum dealer van Cosentino noemen. Hiermee is Arte de enige platinum dealer in Nederland. Arte is de specialist van natuurstenen, composieten en glazen oppervlakken voor in keukens, sanitair en projecten. Om het succes van deze samenwerking te bezegelen is wederom een verbintenis aangegaan voor 5 jaar.

Niels van den Beucken, financieel-directeur van Arte: “Het onlangs winnen van de marketing Award  'Beste Leverancier van 2011' is voor ons een bevestiging dat klanten ons waarderen om wie wij zijn en waarvoor wij staan. Wij zoeken dan ook alleen partners die dezelfde waarden hoog in het vaandel hebben staan. Cosentino is een dergelijke partij, waarmee wij graag samenwerken. Met het merk Silestone hebben wij jarenlang ervaring in de branche. We weten dus precies hoe wij met het product om moeten gaan, kennen alle aspecten en kunnen snel schakelen. Zo leent het product zich bijvoorbeeld uitstekend voor ons 48-uurs badkamerconcept. Hierbij kunnen wij binnen 48 uur een badkamer realiseren voor bijvoorbeeld een hotel.”

Arte is een leverancier van steen en afgeleiden daarvan voor toepassingen op het gebied van leven en beleven. Arte richt zich met haar bedrijf op drie pilaren: Arte in keukens, Arte in projecten en Arte in sanitair. Voor deze laatste tak van sport is het bedrijf een van de twee partijen die exclusief de Cosentino Bath Collection vermarkten in Nederland.

Hendrik Willems, General Manager Cosentino The Netherlands: “Werken met natuursteen en kwarts is een specifieke tak van sport. Arte heeft ruim 16 jaar ervaring met zowel onze producten als kennis van de markt. Belangrijk voor Cosentino aangezien wij graag professioneel vertegenwoordigd willen zijn; en daar heb je professionele partijen voor nodig. Daarnaast staat loyaliteit bij ons ook hoog in het vaandel en Arte is een zeer loyale klant, en niet voor niets Platinum Loyalty Partner van Cosentino.”

08-04-2012 8:30

Koninklijke Mosa uit Maastricht gaat verder met de cradle to cradle-filosofie. Mosa produceerde al 99 procent van haar tegels met een cradle to cradle Silvercertificaat, maar Mosa zet nu weer een grote stap. Door het tekenen van een Cradle to Cradle organisational charter is Mosa benoemd tot cradle to cradle-organisatie.

Deze award wordt alleen afgegeven aan bedrijven die een bijzondere bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen van de cradle to cradle-filosofie in hun bedrijfsvoering. Er zijn slechts twaalf van deze bedrijven ter wereld en Mosa is daarvan de enige tegelleverancier.
"Cradle to cradle is een innovatieve, positieve en integrale benadering van duurzaamheid die niet uitgaat van reductie maar van onbeperkt hergebruik van grondstoffen“, meldt Mosa. "Binnen de cradle to cradle-filosofie staan vijf hoofdcriteria centraal: grondstoffen, recyclingpotentieel, energiegebruik, waterbeheer en arbeidsomstandigheden."

07-04-2012 8:00

mFLOR is een specialist op het gebied van vinylstroken en –tegels. "Onze innovatieve designvloeren zijn toonaangevend als het gaat om topkwaliteit, noviteiten en realistische uitstraling", aldus directeur Peter Kuipers. Zijn bedrijf presenteert weer een aantal innovaties. Een gesprek.

"Na de succesvolle introductie van de Langster Plank in 2011, volgt dit jaar de Langster Plank Authentic", vertelt Kuipers. "De extra lange stroken van beide series geven de vloer een luxe uitstraling. De Langster Plank Authentic heeft daarnaast ook nog eens een oppervlaktestructuur die volledig synchroon loopt met het dessin. Deze In Register Embossing techniek heeft mFLOR eerder toegepast bij de  series Oak Authentic en Authentic Plank +. De mFLOR Authentic series zijn toonaangevend als het gaat om een realistische uitstraling."


Een andere nieuwkomer in de collectie is de serie Estrich Stone. De grote vierkante tegels met natuursteen dessin vormen de basis voor een prachtige vloer. "Continue ontwikkeling heeft geleid tot de innovatie mFLORLOCK", vertelt de directeur. "mFLORLOCK is een collectie vinylstroken en –tegels met een klikverbinding, waardoor deze zonder lijm geplaatst kunnen worden. Dit ijzersterke, gepatenteerde kliksysteem koppelt het gemak van snelle installatie aan optimale vloeroplossingen.  Bovendien kan elke mFLORLOCK vloer na plaatsing eenvoudig weer worden opgenomen om te worden vervangen en ergens anders weer geplaatst te worden."
De collectie wordt nu uitgebreid met een nieuwe natuurstenen tegel Olympus en met een nieuwe kwaliteit 40-03 in zes houtdessins.

"Mede door het gebruik van de hoogste kwaliteit grondstoffen staat de merknaam mFLOR niet alleen voor mooie vloeren, maar ook voor duurzaamheid en veiligheid. Door de eigen ontwikkeling van innovatieve dessins met de allernieuwste printtechnieken, maakt mFLOR een natuurechte uitstraling mogelijk. Tevens zorgt deze innovatie ervoor, dat vrijwel geen enkele strook of tegel er precies hetzelfde uitziet. Dat is belangrijk, want in de natuur herhaalt ook niets zich helemaal en is alles uniek." Door het gebruik van de zuiverste PVC zijn alle mFLOR vloeren volgens Kuipers volledig dimensioneel stabiel.


"MFLOR waakt er over om alleen grond- en hulpstoffen met lage chemische emissies toe te passen. Op die manier wil mFLOR de impact op de luchtkwaliteit in de ruimtes waar onze producten geplaatst worden en de blootstelling aan chemische componenten tot een absoluut minimum terugdringen. Deze continue inspanningen hebben ertoe geleid dat alle mFLOR producten voldoen aan de Duitse AgBB-norm, de strengste norm op emissiegebied binnen Europa. De bereikte resultaten liggen zelfs vele malen lager dan de vereiste criteria om aan deze norm te voldoen."

Bovendien worden alle mFLOR producten én de gehele productie ervan regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke onderzoeksbureaus. Door al deze inspanningen en resultaten is mFLOR DIBt (Deutsches Institut für Bautechnik) gecertificeerd. Kuipers: "Dat geven wij aan met de benaming mFLOR PU Blue, die op alle brochures en stalenboeken staat. Alle mFLOR designvloeren staan daarmee garant voor de hoogste kwaliteit op het gebied van binnenklimaat en luchtkwaliteit."

De designvloeren van mFLOR kunnen in vele projecten en segmenten worden toegepast. Kuipers geeft voorbeelden: "In winkels, vakantieparken, horecagelegenheden, fitnesscentra, hotels en zorginstellingen. En omdat mFLOR vloeren waterdicht zijn, kunnen ze ook goed worden toegepast in vochtige ruimtes als badkamers en toiletten." Ook in scholen en universiteiten worden deze vloeren meer en meer toegepast. "Dat komt niet alleen door de fraaie uitstraling en lange levensduur, maar zeker ook door de lage onderhoudskosten van deze sterke vloeren."

In april 2012 worden de nieuwe websites van mFLOR en van mFLORLOCK gelanceerd. Daarbij speelt ook mFLOR Studio een belangrijke rol: http://studio.mflor.nl/ "Hiermee kan iedereen zelf de vele toepassingsmogelijkheden van mFLOR vloeren zien. Bovendien kan iedereen hierbij zelf de legrichting en legpatronen van elk dessin bepalen, zodat men een optimaal beeld krijgt van hoe de gekozen mFLOR designvloer er uit komt te zien."

04-04-2012 8:00

Het Amsterdam Museum heeft weer iets bijzonders. Deze zomer toont het museum een 40 meter lange loper van kunstenaar Barbara Broekman. De realisatie van dit tapijt is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Desso. 

In de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum laat dit tapijt alle 179 nationaliteiten zien die in Amsterdam wonen. De tentoonstelling ‘Mijn Stad: Een feest van verscheidenheid’van Barbara Broekman is een half jaar lang vrij toegankelijk te bezichtigen en iedereen mag gewoon over de tapijten heen lopen.

Broekman heeft een manier gezocht om de culturele verschillen van de huidige bewoners van de hoofdstad zichtbaar te maken. Omdat zij in haar werk als beeldend kunstenaar overwegend gebruik maakt van textiel heeft zij een uitgebreid onderzoek gedaan naar textiel uit alle verschillende landen van herkomst. Zij trof een enorme variëteit aan kleding, tapijten, vlaggen, tafelkleden en hoofddeksels. Uit al die voorbeelden koos zij één krachtig en kenmerkend detail. Doorslaggevend voor haar keuze is de mate van herkenbaarheid van het land van herkomst, denk bijvoorbeeld aan Belgisch kant, een Turks tapijt of lichaamsdecoratie bij Zuid-Afrikaanse Zulu’s.  

De toegankelijkheid van Broekmans kunstwerk wordt volgens de woordvoerder van het Amsterdam Museum versterkt door de plek. “Jaarlijks lopen er een half miljoen bezoekers door de Schuttergalerij”, aldus de woordvoerder. “Het is daarom een ideale locatie om mensen te laten ontdekken dat kunst niet alleen over de dominante cultuur gaat, maar over alle culturen die in Amsterdam samenkomen.”

02-04-2012 11:30

Voor het hoogwaardig productdesign is Nora Flooring Systems bekroond met de 'Red Dot Design Award 2012'. De vloerbedekking Noraplan Unita kon de internationale vakjury overtuigen door de ongewone materiaalcombinatie van rubber en graniet. Creatieve ontwerpers en fabrikanten uit de hele wereld stuurden in totaal 4.515 ontwerpen in voor de gerenommeerde productwedstrijd.

 

Bijzonder aan de nieuwe rubber vloerbedekking, die Nora Flooring Systems in de herfst van 2011 op de markt heeft gebracht, is de combinatie van twee totaal verschillende natuurlijke materialen, die elkaar aanvullen. De in het matte rubber ingestrooide stukjes graniet weerspiegelen het licht in al zijn facetten en dit heeft, afhankelijk van de invalshoek, telkens weer een ander effect op de vloer. Door het steeds veranderende, maar tegelijkertijd onopvallende design geeft Noraplan Unita het interieur een bijzonder rijke uitstraling en kan het in elk gebouw toegepast worden. 

 

"Door deze prestatie hebben de prijswinnaars niet alleen bewezen dat ze beschikken over buitengewone vormgevingskwaliteiten, maar ook dat design een integraal onderdeel is van innovatieve productoplossingen", zegt prof. dr. Peter Zec, initiatiefnemer en directeur van de Rred Dot Design Award'. "Investeringen in creatieve ideeën zijn de moeite waard", is ook de mening van Alexander K. Althof, voorzitter van de directie van Nora Systems GmbH. "Aan de ontwikkeling van Noraplan Unita heeft een interdisciplinair team intensief gewerkt. Wij zijn erg blij dat dit werk nu beloond wordt en dat we de internationale jury met ons unieke productontwerp overtuigd hebben".

 

Het internationaal erkende kwaliteitskeurmerk wordt op 2 juli 2012 tijdens het traditionele Red Dot gala uitgereikt. Meer dan duizend internationale gasten uit de wereld van het design, de zakenwereld, politiek en media ontmoeten elkaar in het Aalto-theater in Essen om het hoogtepunt van de ontwerpwedstrijd van dit jaar samen vieren. Daarna worden de bekroonde producten gedurende een periode van vier weken getoond tijdens een bijzondere tentoonstelling in het Red Dot Design museum. Het indrukwekkende museum in het oude ketelhuis van de 'Zeche Zollverein' biedt onderdak aan meer dan vijftienhonderd producten op ruim 4000 vierkante meter en is daarmee de grootste permanente tentoonstelling van hedendaags design ter wereld.

 

De 'Red Dot Design Award' wordt sinds 1955 uitgereikt en heeft zich internationaal ontwikkeld tot een begeerd kwaliteitskeurmerk voor hoogwaardige ontwerpen. Alleen in 2011 al kwamen voor de wedstrijd meer dan veertienduizend inzendingen uit meer dan zeventig landen binnen.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >