Nieuws


25-11-2013 11:28

Opkomende trends op het gebied van kleur en design stralen vooral optimisme en bezinning uit. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Sigma Trend Forecast 2014/2015.

Onlangs kwamen de kleurexperts van Sigma Coatings en PPG’s andere internationale merken bijeen. Tijdens deze bijeenkomst werden de trends op het gebied van productdesign, architectuur, automotive en interieur uitgewisseld, geanalyseerd en uiteindelijk vertaald in vijf trends voor de komende 2 jaar.

Fabienne Bruyninckx, kleurontwerper voor Sigma Coatings: "Een aantal trends laat een duidelijke reactie zien op de economische crisis en de digitalisering van de samenleving. Mensen zijn toe aan het positieve en ruimte om tot zichzelf te komen. Dat zie je terug in de voorkeuren voor bepaalde materialen, ontwerpen en kleuren."

De eerste drie trends zijn gerelateerd aan optimisme en levenslust.'Optimistic Blends is een trend die gezien kan worden als een tegenbeweging tegen de economische crisis,' legt Bruyninckx uit. "Het positieve, vrolijkheid, durf en persoonlijke expressiviteit voeren de boventoon. Dit zien we terug in het gebruik van kunst, dynamische objecten en het combineren van verschillende meubelstijlen." Het kleurenpalet dat hierbij hoort, bestaat uit intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua, geel en enkele warme aardkleuren om al deze accentkleuren te temperen.

Ook de trend Newborn Energy is een duidelijke reactie op de huidige tijdsgeest. Bruyninckx: "We leven in een informatietijdperk waarin we worden beheerst door technologie en digitale media. Newborn Energy is een antwoord hierop en een zoektocht naar geestelijke vernieuwing en een betere levenskwaliteit. Mensen willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. Nieuwe materialen en verrassende kleuren geven hierbij weer energie. Denk aan zachte pastels, zowel helder als vergrijsd, maar ook aan koele en warme tinten met meer verzadiging en helderheid."

Reloaded Heritage, wil traditionele en klassieke waarden combineren met vernieuwing en modernisering. Bruyninckx: "Nostalgische en authentieke materialen zoals fluweel en barokke, sierlijke vormen gaan hier hand in hand met gedurfde kleurencombinaties.Vandaar ook de samenstelling van het kleurpalet: intense roden, groenen en blauwen, mosterdgeel en een reeks van zeer donkere kleuren."

De laatste twee trends hebben vooral te maken met bezinning en rust. Linear Balance staat voor kwaliteit en bescheiden luxe. Bruyninckx: "Hierbij gaat men op zoek naar leefruimtes met een geordende structuur, evenwichtige architecturale vormen en kleurbalans om tot rust te komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen met een ingetogen karakter, vaak met een matte uitstraling." De kleuren zijn zacht van uitstraling en zowel licht als donker; grijstinten met een subtiel kleurverschil, zachte en donkere terra kleuren en koele blauwtinten.

Bij Treasured Basics draait het om het respect van de mens voor de natuur. "Deze trend laat zien dat zintuiglijke waardes zoals gevoel, geur, smaak en klank belangrijk voor ons zijn", erklaart Bruyninckx. "it vertaalt zich in ruwe materialen en texturen, en organische vormen die aanvoelen alsof ze zo van buiten komen." et kleurpalet bestaat uit aardetinten met sterke contrasten zoals zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker.

De ruim twintig internationale kleurexperts van PPG, een van de grootste wereldspelers op het gebied van coatings, worden vaak al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerpproces en werken daarin samen met de meest toonaangevende architecten en designers over de hele wereld. Hierdoor bezitten ze de kennis en ervaring om trendbewegingen te analyseren en voorspellingen te doen voor de toekomst.

20-11-2013 8:49

Forbo Flooring heeft sinds kort een milieuproductverklaring, oftewel Environmental Product Declaration (EPD), voor al haar producten. Een EPD is een document waarin door een derde partij geverifieerde informatie staat over de milieu-impact van een product. Hiermee wil Forbo inzicht geven in de impact van haar vloeren op het klimaat. 

De vloerenfabrikant uit de Zaanstreek geeft zich bloot omdat het naar eigen zeggen sterk hecht aan transparantie, openheid en duurzaamheid en zich al jaren inzet voor een milieuvriendelijke productie. 

Forbo kreeg haar EPD van UL Environment uit de Verenigde Staten dat hiertoe LCA’s (levenscyclusanalyses) uitvoerde voor al Forbo’s producten. De EPD is vervolgens door een derde en onafhankelijke partij, PE International, geverifieerd. "Naast de eerder genoemde categorieën is er ook gekeken naar de impact van Forbo’s producten op de verzuring van land en water, de vermesting en op de fotochemische ozonvorming", meldt de fabrikant.

19-11-2013 11:00

Over minder dan twee maanden opent Domotex 2014 haar poorten. Van 11 tot en met 14 januari 2014 zal het beursterrein in Hannover wederom hét internationale platform zijn van de carpet-, vloerbedekkings-, parket- en laminaatbranche. Ondanks de moeilijke tijd waarin de woninginrichtingsbranche zich bevindt, verwacht de organisatie dat de 2014-editie het goed gaat doen, mede vanwege de steeds verder gaande internationalisering van deze beurs.De Domotex 2013 telde 1.323 exposanten uit 59 landen en maar liefst 27.948 bezoekers uit 85 landen. Exposanten waren erg tevreden over het grote aandeel internationale vakbezoekers. Meer dan 60 procent van de aanwezigen waren buitenlandse bezoekers, waaronder meer dan de helft van de EU. Er was ook een duidelijke stijging van het aantal bezoekers uit Noord-Amerika.

De bezoekers waren in 2013 erg te spreken over de uitgebreide reeks tentoonstellingen en mogelijkheden om kennis te vergaren over de nieuwste trends en materialen voor het komende seizoen. Sterker nog, 92 procent van de vakbezoekers zouden de Domotex aanbevelen aan anderen. De Domotex staat bekend als beurs die zeer goed bezocht wordt door beslissingsbevoegde vakbezoekers wereldwijd. De bezoekers van de Domotex zijn voornamelijk werkzaam in de groothandel, detailhandel, ambachten, architectuur en interieurdesign.

http://www.domotex.de

13-11-2013 8:57

Met de huidige marktontwikkelingen is het van steeds groter belang om je te onderscheiden.  Daarom streven Knauf en Knauf Insulation naar een hoog kwaliteitsniveau. De ondernemingen bieden een nieuw garantiesysteem: 'KnaufZeker'. 

"Elk product staat garant voor ongeëvenaarde kwaliteit en prestaties", meldt de woordvoerder over het eigen assortiment. "Door Knauf-producten met elkaar te combineren en te verwerken in een systeem, worden de prestaties gewaarborgd. Deze garantie heet KnaufZeke®: de zekerheid dat de Knauf systemen hun topprestaties halen en houden."

KnaufZeker omvat diverse systemen die vooraf uitvoerig getest zijn op hun individuele en gecombineerde prestaties. "Uniek is dat er voor een grote diversiteit aan toepassingen een systeem beschikbaar is. Afhankelijk van het systeem gelden specifieke prestaties, zoals bijvoorbeeld brandwerendheid, thermische en akoestische prestaties. Met deze prestatiegarantie kan een belangrijke meerwaarde worden geboden. Zo kunnen systemen toegepast worden die voldoen aan de gewenste prestaties. Dit biedt extra zekerheid."

De garanties van KnaufZeker gelden voor alle systemen van Knauf en Knauf Insulation, die vermeld staan op de website www.knaufzeker.nl. "Met de ‘Prestatiewijzer’ is terug te vinden welke producten binnen de KnaufZeker garantie vallen en de gegarandeerde prestaties die voor dat systeem van toepassing zijn."

Daarnaast kan via de Prestatiewijzer een KnaufZeker-certificaat worden gegenereerd: indien in een project wordt gewerkt volgens KnaufZeker, dan kan de verwerker dat met behulp van een KnaufZeker-certificaat aan zijn opdrachtgever aantonen.

13-11-2013 8:00

Interface heeft het Ketenakkoord voor Kunststof Kringloop ondertekend. Samen met Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en ruim zestig andere bedrijven werd de overeenkomst getekend. De overeenkomst is bedoeld om de plastic kringloop te sluiten en daartoe binnen twee jaar zichtbaar plastic afval in oppervlaktewateren te reduceren en een duurzame markt te creëren waar concrete resultaten worden behaald.

Het ondertekenen van het akkoord is een natuurlijke voortzetting van het werk van Interface om het groeiende probleem van vervuiling van de zee aan te pakken en afval om te zetten in grondstoffen. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf het partnerschap Net-Works, waarmee Interface gedumpte visnetten inzamelt in de Filippijnen en deze als grondstof gebruikt voor nieuw tapijt. Tegelijkertijd lost Interface hiermee een afval- en biodiversiteitsprobleem op en draagt zij bij aan het verbeteren van de inkomens van de mensen in deze arme kustgebieden.

Eind oktober maakte Interface ook bekend dat het zich heeft aangesloten bij Healthy Seas, de organisatie die zich inzet voor het recyclen van afval uit de wereldzeeën. Deze en andere partnerschappen, waarmee Interface een duurzame toekomst wil garanderen voor zowel mens als milieu door afval te gebruiken als grondstof voor haar producten, stonden gister centraal bij de stand van Interface op de Innovatie Estafette op het platform Circular Economy. De Innovatie Estafette, waar overheden, bedrijven en deskundigen samenkwamen, had als belangrijkste doel innovaties te versnellen. 

Rob Boogaard, Interim President & Chief Executive Officer EMEAI van Interface: ”Interface wil het eerste volledig duurzame bedrijf ter wereld worden ̵ met geen enkele negatieve invloed op het milieu. En wij willen nog een stap verder gaan ̵ en een herstellende bijdrage leveren; meer teruggeven dan uit het milieu en de gemeenschap wordt gehaald. Deze missie - Mission Zero – moet in 2020 bereikt zijn. Om deze missie te realiseren ligt onze focus erg op het zoeken naar alternatieve, duurzame grondstoffen en het recyclen van bestaande. Dit kunnen wij niet alleen. Het gezamenlijk ondertekenen van het Ketenakkoord Kunststof Kringloop is in dit proces dan ook weer een belangrijk stap voorwaarts.”

Interface heeft eveneens de Green Deal voor circulair inkopen ondertekent. Samen met koplopers binnen het bedrijfsleven en de (Rijks)overheid wil Interface een circulaire economie realiseren en de (Europese) markt voor duurzame grondstoffen en hergebruik van schaarse materialen stimuleren. Deze transitie naar een circulaire economie moet onder andere bijdragen aan de ambitie van het Groene Groei beleid van de regering.

10-11-2013 8:00

"Samen werken aan de vraagstukken van vandaag met oplossingen voor de toekomst." Daar zetten ontwerpers en bouwers van Nederland volgens aanbieder Gyproc de schouders onder tijdens het eerste congres van Innoveerkracht ‘Ruimte voor Duurzaamheid', dat op 26 november 2013 tijdens ARC13 wordt georganiseerd in de Kuip in Rotterdam.

Innoveerkracht is volgens het organiserende Gyproc hét platform voor inspiratie, motivatie en daadkracht waar partners uit de gehele bouwkolom aan de hand van maatschappelijke trends van vandaag werken aan de intelligente, mensgerichte en duurzame samenleving van morgen. "Omdat de gebouwde omgeving steeds meer vragen oproept die we niet langer afzonderlijk maar alleen met elkaar kunnen beantwoorden."

Innoveerkracht is een initiatief van Gyproc om een actieve bijdrage te leveren aan deze omslag naar duurzaam ontwerpen en bouwen en om gezamenlijk antwoorden te vinden op trends als vergrijzing, stijgende woon- en energiekosten en een veranderende gezinssamenstelling. "Deze trends vragen om een bredere kijk op de invulling van onze woon-, werk- en leefomgeving… en om Innoveerkracht."

Op 26 november wordt tijdens dynamische sessies met prikkelende sprekers ingegaan op actuele thema’s: hoe komen we tot een integrale aanpak met de gehele bouwkolom, wat is de kracht van lokaal en hoe werkt duurzaam ontwerpen in de praktijk? "Laat u verrassen door deskundigen uit de bouw en door sprekers die juist niets met de bouw te maken hebben. Sprekers als Jan-Willem van de Groep van Platform 31, Ditmar Henkel van Zuiver Groen, Césare Peeren van Superuse Studios, maar ook Marina Toeters van by-wire-net zullen u, onder leiding van dagvoorzitter Marjet Rutten uitdagen om actief deel te nemen."

De verschillende thema’s worden steeds aan de hand van drie kernwaarden besproken: innovatie, inspiratie en daadkracht. "Op die onderdelen zijn de verschillende sprekers geselecteerd. Aan de hand van korte inleidingen, filmpjes en een mini-debat worden deelnemers uitgedaagd een actieve bijdrage te leveren."

08-11-2013 14:05

Interface maakt kans op de award ‘Best Existing Partnership’ door haar innovatieve samenwerking met Zoological Society of London (ZSL) in het project Net-Works.

Interface, producent van modulaire vloerbedekking, zocht voor het Net-Works project de samenwerking met ZSL om afgedankte visnetten in te zamelen en te gebruiken als grondstof voor nieuwe tapijttegels. "Dit project helpt om het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in een aantal van 's werelds armste kustgemeenschappen te verminderen. Doordat de lokale bevolking nu grondstofleverancier wordt van Interface ontstaat er voor hen een extra inkomstenbron. Bij het Net-Worksproject wordt ook intensief samengewerkt met Aquafil, de garenleverancier van Interface."

"Net-Works is in 2012 gelanceerd in het Danajon Bank gebied van de Filippijnen en is een grote stap in de doelstelling van Interface om een inclusief businessmodel te realiseren. Afgedankte visnetten vormen een overvloedige bron van nylon, dezelfde grondstof die ook voor tapijtgaren wordt gebruikt. Het verzamelen van deze afgedankte visnetten zorgt daarnaast voor een verbetering van de leefomstandigheden van de vissers."

"Door de focus op inclusieve businessmodellen kijkt Interface niet alleen naar het biologisch of technologisch sluiten van een cirkel, maar juist naar het sluiten van sociale cirkels. Interface is ervan overtuigd dat inclusieve businessmodellen, en daarmee de verankering van sociale duurzaamheid in een product, een duurzame toekomst garanderen voor zowel mens als milieu."

Stemmen op de case van Interface kan van 6 tot en met 20 november via http://www.departnershipverkiezing.nl/bestexistingpartnership/interface-zsl-partners/. Het aantal stemmen telt voor 25 procent mee in de beoordeling van de winnaar. Interface roept iedereen op een stem uit te brengen op bovenstaande link.

07-11-2013 8:58

Met de introductie van nieuwe handgeknoopte ontwerpen van de van oorsprong Nederlandse Karin An Rijlaarsdam bouwt Danskina voort op de collectie eigentijdse getufte karpetten.

De innovatieve handgeknoopte/handgeweven karpetten East en Lucky zijn ontworpen vanuit de studio van Rijlaarsdam in Shanghai. Haar ontwerpen worden beïnvloed door haar Nederlandse achtergrond en de tijd die zij in Brazilië en India heeft doorgebracht. Daarnaast staat ze bekend om haar liefde voor de schoonheid van handgemaakte kwaliteiten.East is geïnspireerd op Chinese knooptechnieken. Het is een dik, warm en duurzaam karpet dat met de hand wordt geweven van een enkel touw en waarvan de schoonheid tot uitdrukking komt in z’n eenvoud en de imperfecties die kenmerkend zijn voor met de handgeknoopte karpetten.
Voor het natuurlijk ogende karpet Lucky, dat volgens Danskina 'onmiddellijk tot aanraken uitnodigt', heeft de ontwerpster haar inspiratie gezocht in de Braziliaanse levenswijze en tradities. Lucky is met de hand geknoopt van een gedraaid kabelgaren. De knopen doen denken aan kleine rozetjes. Dit ontwerp is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Zowel East als Lucky worden vervaardigd door vaklieden uit Noord-India.www.danskina.com


 

02-11-2013 8:00

Onder grote belangstelling werd vrijdag 1 november in het Fries Museum de winnaar bekend gemaakt van de ‘Re-use’ designwedstrijd van A House of Happiness. De internationale gordijnenfabrikant daagde designstudenten uit om de ultieme oplossing te bedenken voor de honderdduizend meters aan stof die het bedrijf jaarlijks overhoudt uit productie. De vakjury koos uit 105 inzendingen als winnend ontwerp de creatie ‘Re-Cover’ van Karin Leentjes, eerstejaars student aan de Academie Minerva Groningen. Re-Cover is een kadohoes, gemaakt op een traditionele Japanse verpakkingswijze. Leentjes vernieuwde de verpakkingskunst op een geheel eigen manier.

Commentaar van de jury op Re-Cover: “Gewoon inpakpapier wordt door de meeste mensen achteloos weggegooid, wat een papierverspilling is. Dit ontwerp is niet alleen decoratief en functioneel, het maakt mensen op een luchtige en vrolijke manier bewust van hergebruik en duurzaamheid. Karin is een terecht e winnares.” De jury heeft de inzendingen beoordeeld op originaliteit, uitvoerbaarheid, creativiteit en passie voor textiel.

De tweede prijs is gewonnen door Maerle Fleur Kolk, tweedejaars Mode en Design van het Friesland College. Zij ontwierp een ‘gordeldier’. Dit is een knuffel in de vorm van een uil, die je om de autogordel kan doen zodat een kindje daar lekker tegenaan een uiltje kan knappen. Jurycommentaar: “Iedereen met kinderen weet hoe belangrijk een 'knuffel' kan zijn voor een kind. De emotionele waarde van het ‘gordeldier’ gecombineerd met waarden als veiligheid en comfort (geen stijve nekjes meer na een dutje in de auto) doen dit ontwerp eruit springen.”

De derdee prijs ging naar Lotte Ooms, tweedejaars Koning Willem 1 College in Tilburg voor haar ‘Place-kussen’. Dit is een voorgevormd dienblad met een hoes eromheen waardoor kinderen zelf ‘netjes’ leren eten op een speelse manier. Jurycommentaar: “Het ontwerp w as niet alleen creatief maar ook nog eens educatief, een mooie combinatie.”

De jury is erg tevreden over het niveau van de inzendingen. Voorzitter van de vakjury Monique van der Reijden, Art director en trendwatcher Perscentrum Wonen: “Bij het zien van alle inzendingen bij A House of Happiness dacht ik meteen: WOW! Ik was onder de indruk van de uiteenlopende duurzame bestemmingen die er zijn gevonden voor de reststoffen. Ik heb in de beoordeling vooral gelet op de uitvoerbaarheid en commercialiteit van een ontwerp, dit is een belangrijke peiler voor succes. Deze jonge ontwerpers hebben allemaal laten zien dat duurzaam denken en hergebruik goed samengaan met creativiteit en commercialiteit.”

Met de wedstrijd Re-use, krijgen designstudenten uit verschillende disciplines de mogelijkheid om bekendheid te verwerven binnen de industrie. Naast de geldprijzen (2.500, 1.000 en 500 euro) die zijn uitgereikt aan de winnaars, ontvingen nog drie studenten aanmoedigingsprijzen; Elianne Berkhout, tweedejaars Styling & Desing Friesland college, Ilse Daenen, tweedejaars Styling & Design Friesland College en Kevin Pleiter, derdejaars Jan des Bouvries academie in Deventer. Zij ontvingen nieuwe gordijnen ter waarde van 450 euro.

De wedstrijd is onderdeel van het symposium ‘Bouwen aan de circulaire economie in Fryslân’. Op 1 november staat het hergebruik van afvalstoffen als grondstof voor nieuwe producten centraal. Aansluitend wordt een selectie van de ontwerpen geëxposeerd in de gordijnfabrieken van A House of Happiness. Tot en met januari zijn de ontwerpen te bekijken in Leeuwarden, in februari in Waddinxveen, in maart in Deventer en in april in Eindhoven. De gordijnfabriek is elke vrijdag open van 10.00 uur tot 18.00 uur.  

01-11-2013 8:28

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de afbouw van het nieuwe bedrijfspand van vloerenspecialist Unipro. In de 'groene' fabriek moeten uiteraard ook vloeren worden gemaakt.  Maar, wie geef je zo’n opdracht als je samenwerkt met tal van professionele projectinrichters die je het allemaal gunt? Unipro koos een logische en transparante oplossing. "Vijf relaties uit de regio mochten een aanbieding maken en middels een loting is bepaald wie de vloer respectievelijk de raamdecoratie gaat maken."

Directeur Frank ter Beke: “Wij werken intensief samen met projectinrichters uit het hele land. Dit zijn stuk voor stuk professionele bedrijven op wie wij blind vertrouwen. Gezien onze filosofie om dit soort opdrachten zo veel mogelijk te verstrekken aan bedrijven in de regio, kwamen we uit bij 5 goede partijen. Je gunt het ze allemaal, dus loting is de enige eerlijke optie.”

Unipro vroeg deze relaties om een aanbieding voor het plaatsen van de vloerbedekking en de raamdecoratie. Voorwaarde was dat degene die de vloer ging maken de raamdecoratie niet zou verzorgen en vice versa. Daarnaast stelde Unipro als voorwaarde dat er emissie-arme (EC 1) lijmen worden gebruikt, uiteraard uit eigen keuken.

Dinsdag 29 oktober waren alle kandidaten uitgenodigd in het nieuwe bedrijfspand. Notaris Harald Huiskes bepaalde via een loting wie de opdracht krijgt. De deelnemers: Combi Vloeren, Hovek Projectinrichting, Stoker Kantoor- en Projectinrichting, Vloerenbedrijf Wassen en Abeln Projectstoffering.

Abeln Projecstoffering uit Almelo zal de vloerbedekking plaatsen en Vloerenbedrijf Wassen uit Enschede zal de raamdecoratie installeren. Na het officiële gedeelte kregen alle relaties een uitgebreide rondleiding in het nieuwe, groene bedrijfspand door Maurice Beijk, specialist Duurzaam Bouwen bij Unipro.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >