Nieuws


29-01-2014 11:54

Tunnelma Design uit Amersfoort brengt sinds kort producten van Fraster op de Nederlandse markt. Fraster is een Deens designlabel in wolvilt. Het bedrijf positioneert haar producten als een beleving voor de zintuigen.

"Wat daarmee bedoeld wordt is gelijk duidelijk als men het vilt van Fraster in handen heeft. Het is namelijk 100 procent wolvilt met een hele dichte structuur, verkrijgbaar in een prachtig pallet van gemêleerde kleuren. Daarnaast zijn de producten altijd hoogwaardig afgewerkt en voorzien van functionele details." Een bijkomende eigenschap is dat vilt een akoestische werking heeft. Vele gebouwen-zowel modern als oud- beschikken over harde vloeren. En vilt verstilt de nare geluiden van hakken op harde vloeren.

Fraster producten kunnen op meerdere manieren door de architect worden toegepast. Van oorsprong produceert Fraster karpetten. Standaard biedt men al een uitgebreid gamma aan patronen, afmetingen en kleuren. Daarnaast kan Fraster maatwerk karpetten ontwerpen geheel afgestemd op de specifieke wensen van de opdrachtgever. "Meestal worden maatwerk karpetten toegepast omdat ze het beeld verrijken en tegelijkertijd de geluidsoverlast wegnemen van klikkende hakken op harde vloeren."
 

Een tweede toepassing is akoestiek. Vilt als basismateriaal heeft een geluid absorberende werking. Zo wordt Fraster vilt gebruikt om meubels mee af te werken teneinde concentratie plekken te realiseren. En momenteel zijn we bezig met een project waarop vilt één-op-één op de wand wordt bevestigd om in de ruimte de akoestiek te verbeteren. Daarnaast heeft Fraster ook specifieke akoestische producten zoals ruimteschermen en tafelschermen waarbij akoestiek de kernfunctie is.

Tot slot zijn er de viltspecials. Viltspecials zijn toepassingen waarbij met de architect wordt opgetrokken en waarbij men begint met een leeg vel papier met als eindresultaat een ontwerp dat maximale beleving toevoegt aan het project.

"Fraster is met recht een verrijking voor ons aanbod omdat het als hoogwaardig Scandinavisch designlabel perfect aansluit bij TunnelmaDesign en daarnaast met de akoestische mogelijkheden een aanvulling is op het portfolio van onze akoestische activiteit Nordic Silence."

25-01-2014 8:00

De beurs Heimtextil is goed verlopen. Dat meldt de organisatie van het Frankfurtse evenement op het gebied van (onder andere)  projectstoffen. Zowel het aantal exposanten als het aantal bezoekers steeg ten opzichte van de voorgaande editie.

Heimtextil 2014 werd van 8 tot en met 11 januari bezocht door bijna 67.000 bezoekers. Zij konden zich in de Frankfurste beurs vergapen aan de producten van meer dan 2.700 exposanten. De bezoekers waren afkomstig uit in totaal 133 landen, hetgeen het internationale karakter van Heimtextil andermaal bevestigt.

"Niet alleen de statistieken, maar ook de enorm hoge kwaliteit en het brede spectrum aan producten onderstreept de uniueke positie van deze beurs als 's  werelds leidende beurs op het gebied van woning- en projecttextiel", aldus Detlef Braun, lid van de Raad van Bestuur van Messe Frankfurt.

De projectwereld werd goed bediend tijdens Heimtextil. De beurs toonde onder de titel 'Contract Creations' een breed spectrum aan tectiele producten voor de projectsector. Ook was er in de foyer tussen hal 5 en 6 een heuse ‘Contract Square’ ingericht, waar bekende architecten en andere specialisten lezingen verzorgden, gericht op de projectenmarkt. 

24-01-2014 11:40

Croes voegcoating heeft een methode ontwikkeld om poreuze voegen tussen tegels na grondige reiniging hermetisch af te sluiten. Hiermee hoopt het bedrijf ziekenhuizen, scholen, sportaccommodaties, hotels en horecakeukens te helpen vervuilde en beschimmelde voegen in tegelwerk tegen te gaan.

Labora, een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in Ermelo, onderzocht op verzoek van Croes voegcoating de impact van de behandeling. Hiervoor nam Labora een toiletvloer in een kantoor van het Kadaster onder de loep, en een hotelbadkamer met schimmelvorming vóór en na een behandeling door Croes voegcoating.

De toiletvloer liet vóór behandeling een kiemgetal van 745 kiemvormende eenheden per vierkante centimeter zien. Zes maanden na behandeling was dit gezakt naar 80 per vierkante centimeter. In de hotelbadkamer daalde het kiemgetal in elf maanden tijd van 3.000.000 naar 14 kiemvormende eenheden per vierkante centimeter. De onderzoeksrapporten zijn te vinden op www.voegcoating.nl.

23-01-2014 11:23

Met het Abook 2014 toont Armstrong de naar eigen zeggen onbegrensde mogelijkheden op het gebied van plafondsystemen. De projecten in het Abook tonen de meest recente plafondoplossingen, die wereldwijd zijn toegepast.

De reis langs de plafondoplossingen toont een verscheidenheid aan materialen, vormen en kleuren. In ruim veertig verschillende projecten komen specifieke design-, akoestische, welzijn- en duurzame wensen terug. Bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Het houten plafond in Grand Hotel Tiffi (Polen), de Fabric Canopies X in Cutty Sark (UK) en het duurzame Cradle to Cradle® Silver gecertificeerde Perla OP 0.95 plafondsysteem in RFI radiostation (Frankrijk) laten de diverse mogelijkheden zien. Het Abook geeft een overzicht van het totaalpakket dat Armstrong kan leveren.

Hier is de online versie van het Abook te bekijken.
 

22-01-2014 8:00

Forbo Flooring biedt de bezoekers van het aankomende Material Xperience een lezing aan van Thomas Rau over de Biobased Economy. De architect die duurzaamheid heel hoog in het vaandel heeft staan en onlangs werd onderscheiden met de Arc Oeuvreprijs, past prima in Forbo’s thema voor het vakevenement: ‘Echte duurzaamheid gaat over de dingen die je niet kan zien’. Forbo geeft binnen dit thema openheid van zaken en laat daarnaast een sneak preview zien van de nieuwste Allura collectie.

Material Xperience is het toonaangevende vakevenement voor (interieur)-architecten en creatieve professionals gericht op materialen, innovatie en inspiratie. De tentoonstelling heeft dit jaar ‘The smart environment’ als thema en vindt van 22-24 januari plaats in Ahoy Rotterdam.

 

Forbo en Thomas Rau zijn te vinden op stand 2.

20-01-2014 15:00

De nieuwe vakbeurs ‘European Floor & Wall Exhibition’ die van 16 tot en met 18 maart plaatsvindt in Gent (België) heeft volgens de organisatie ‘nu reeds alles in zich om een weergaloos succes te worden’. “De inschrijvingen en de registratie van exposanten en bezoekers lopen uitstekend en het programma dat momenteel vorm krijgt is veelzijdig en uitnodigend.”

European Floor & Wall Exhibition wil voor de Europese sector een compleet overzicht brengen van het beste dat de sector van parket, vinyl, laminaat, LVT, buitenterrassen en gevelbekleding en alle toebehoren te bieden heeft. “De exposanten van de beurs krijgen daarbij het exclusieve voorrecht om praktische demonstraties omtrent hun producten en het vaktechnisch gebruik te organiseren op hun stand.”

 

Diverse exposanten en merken zullen aanwezig zijn.  “Zowel de exposanten als de bezoekers krijgen een VIP-behandeling op European Floor & Wall Exhibition. De organisatie voorziet tijdens de beurs namelijk gratis drank, broodjes, soep, pasta voor zowel exposanten als bezoekers.” Tegelijk denkt de organisatie naar eigen zeggen ook aan het werkcomfort van alle aanwezigen. Daarom wordt er gratis draadloze internettoegang voor professionele doeleinden voorzien.

http://www.european-floor-and-wall-exhibition.eu/nl/

16-01-2014 11:15

Nadat vorige week de komst van een nieuwe sales director in de persoon van Bart Welvaert werd bekendgemaakt, kondigt Siniat nu aan dat Jeroen Holman is benoemd tot nieuwe sales director Nordics & Netherlands.Holman gaat deze rol combineren met zijn functie als Nordics country manager, die hij sinds januari van vorig jaar bekleedt.

Jeroen Holman studeerde in 2004 af als bouwkundig ingenieur aan de Hanzehogeschool in Groningen en was gedurende 8 jaar in diverse commerciële functies werkzaam bij Lafarge Gips, waar hij tussen 2008 en 2012 commercial director was.

"Als rebranding project manager stond hij mee aan de wieg van Siniat, en slaagde hij erin het nieuwe merk succesvol uit te rollen binnen Europa. Dankzij zijn verregaande marktkennis, zijn proactieve aanpak en strategisch en commercieel inzicht is Jeroen de juiste man om het salesteam van Siniat in goede banen te leiden", aldus Siniat.

www.siniat.nl

16-01-2014 9:54

Interface staat dit jaar weer op Material Xperience. In het Rotterdamse Ahoy presenteert Interface van 22 tot 24 januari de collectie Net Effect. De Amerikaanse designer David Oakey geeft acte de présence op de beurs. Hij zal op woensdag 22 januari een seminar geven over zijn 'smart designs', die volledig zijn geïnspireerd op de natuur.

Op het jaarlijkse materiaalevenement voor architecten en andere creatieve professionals toont Interface de meest recente innovatieve collectie geïnspireerd op de oceanen: Net Effect. Net Effect is gemaakt met 100 procent gerecycled garen. Dit garen is afkomstig van verschillende bronnen; waaronder gebruikt tapijtgaren herwonnen via het tapijttegel-terugnameprogramma ReEntry, gebruikte commerciële visnetten en van de afgedankte visnetten van lokale vissers die via het Net-Works project op de Filippijnen zijn verzameld.

Naast de standaardtegels (50 x 50 centimeter) zijn er ook enkele ‘Planks’ beschikbaar (25 x 100 centimeter) in dezelfde kleurstellingen die ook de vloeibaarheid van water uitstralen en een overgang vormen naar een meer lineair patroon.

Tijdens de lezing ‘Smart design – learning from nature’ geeft de Amerikaanse designer David Oakey een toelichting op zijn filosofieën hoe natuur design kan inspireren. David Oakey is nauw betrokken bij de wereldwijde studie van biomimicry, hoe bedrijven, designers en leraren kunnen leren van de natuur (smart design). Ontwerpen worden hierdoor duurzamer en zijn efficiënter te maken, doordat verspilling in het productieproces wordt geëlimineerd. 

Oakey studeerde tapijtdesign op het Kidderminster College, Engeland, en vervolgde zijn ondernemende droom door het oprichten van David Oakey Design in 1985. David Oakey heeft samengewerkt met organisaties als Interface, Nike, BP, Ford, Walmart en Boeing. Momenteel is Oakey lid van de Raad van Bestuur van het Biomimicry Institute.

Material Xperience is een jaarlijks materiaalevenement voor architecten en andere creatieve professionals. Dit jaar staat Material Xperience in het teken van ‘The Smart Environment’. Hoe intelligent design meer en meer onderdeel gaat uitmaken van ons leven. Material Xperience vindt plaats van 22 tot en met 24 januari in Ahoy Rotterdam. Interface is te vinden in hal 2, stand 11. De lezing van David Oakey vindt plaats op woensdag 22 januari 2014, van 12.30 uur tot 13.30 uur.
 

10-01-2014 9:21

Met een volledig op duurzaamheid gerichte productfilosofie presenteert vloerenfabrikant Windmöller zich op wat het bedrijf noemt 'de belangrijkste beurzen in 2014': de Domotex en Euroshop. In het middelpunt van de belangstelling staat de Bio-floor PURLine Eco.

Met de PURline ECO lijn is Windmoller Floording products (in Nederland vertegenwoordigd door Mommersteeg) er naar eigen zeggen in geslaagd om als eerste een elastische vloerbedekking op de markt te brengen die volledig is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen. "Niet alleen duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Windmoller maar ook gezondheid en veiligheid getuige de  Designline, Laminaat en Multi-Layer vloeren. Bij Windmoller worden alleen gecertificeerde plaatmaterialen (FSC, PRFC) gebruikt en het bedrijf staat op het gebruik van Phthalaat vrije weekmakers in alle designvloeren. Hiermee maakt het bedrijf haar titel als voorloper op het gebied van duurzame vloeren meer dan waar."

Op een stand in Hannover van 530 vierkante meter stelt de Augstdorfer firma de bio-floor PURline ECO aan de markt voor, onder het overkoepelende merk Wineo. "PURline ECO wordt aangeboden in banen maar, en dat is nieuw,  nu ook als handzame planken en tegels. In vier formaten en vier nieuwe trenddesigns in hout- en steenlook,  evenals in een aantal geweldige fantasie decors. De introductie van PURline ECO is opnieuw een mijlpaal voor Windmöller als premium aanbieder van elastische vloeren en een start van een ecologisch handelsoffensief."

PURline Eco is volgens de woordvoerder wereldwijd de eerste bio-floor op de markt die vrij is van schadelijke stoffen en samengesteld is uit natuurlijke grond- (lijnzaad- en ricinusolie) en vulstoffen (bijv. krijt). "PURline Eco is vrij van chloor, oplosmiddelen en weekmakers en met een classificering NK 43 extreem slijtvast. In vergelijking met thermoplastische vloeren is PURline onverwoestbaar met een herstelvermogen van nagenoeg 100 procent. De onderhouds-  en reinigingseigenschappen zijn aanzienlijk gunstiger in vergelijking met andere elastische vloeren."

08-01-2014 15:57

Siniat heeft een nieuwe managing director voor de Benelux- en Nordics-markten. Bart Welvaert is de nieuwe topman, die sinds 1 november is aangesteld, zo maakt het bedrijf nu bekend.Welvaert studeerde af als ingenieur bouwkunde aan de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven in Gent en volgde een postgraduaat bedrijfseconomie aan Vlekho Brussel en een MBA en diverse vervolmakingscursussen aan de Vlerick Management School. Hij komt over van Eternit, waar hij een loopbaan van 10 jaar beëindigde als commercieel directeur voor de dakproducten. Zijn kennis van en ervaring in de bouwwereld, aangevuld met commerciële functies bij onder meer Eternit, Sarens en Hilti, moet hem helpen bij het uitbouwen van Siniat tot een toonaangevend merk.

Siniat, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Belgische Kortrijk, produceert gipsproducten en accessoires voor de complete afwerking van wanden en plafonds en is onderdeel van de Etex Group.

www.siniat.be

06-01-2014 10:30

Desso, internationaal producent van tapijten, tapijttegels en sportvelden, heeft een eerste order gerealiseerd voor de lease van tapijt. Het betreft de ROC A12 school in Ede. Met deze primeur heeft de school met bijna zesduizend studenten de beschikking over het nieuwste tapijt dat ze ‘in bruikleen’ neemt. Desso behoudt het eigendom en zamelt het tapijt na de gebruiksperiode weer in om er nieuw tapijt van te maken. Het leasen van tapijt is door Desso ontwikkeld in samenwerking met De Lage Landen.

Het ROC A12 heeft het circulair economisch gedachtegoed hoog in het vaandel staan binnen het onderwijs en wil dit ook in de fysieke omgeving tonen. Een gedeelte van het gebouw van ROC A12 in Ede zal worden ingericht met Desso AirMaster met een Ecobase rug. Dit type tapijt kan met behulp van Desso’s scheidingstechniek ‘Refinity’ na gebruik nagenoeg volledig gebruikt worden voor de productie van nieuw tapijt. "Bovendien is Desso AirMaster door zijn fijnstofreducerende effect geschikt voor de bevordering van de binnenluchtkwaliteit en draagt het daardoor bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen", aldus Roland Jonkhoff, Regional Managing Director van Desso.

“Dankzij de leaseservice van Desso in samenwerking met De Lage Landen is de eindgebruiker verzekerd van een zorgeloos gebruik van het tapijt tegen een laag, vast maandelijks bedrag waarbij installatie, reinigen, onderhoud en het verwijderen zijn inbegrepen. Naast het ontzorgen van de klant maakt full-service leasing van tapijt het voor ons als fabrikant eenvoudiger om na de gebruiksduur tapijt terug te nemen en vervolgens de cirkel te sluiten”, vertelt Jonkhoff.

Met het door Desso zelf ontwikkelde Take Back-programma, dat wordt ondersteund door de innovatieve Refinity-scheidingstechniek, kan tapijt van eigen klanten en dat van concurrenten worden teruggenomen en kan het garen en andere vezels van de backing worden gescheiden, waarna de twee hoofdmateriaalstromen opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuw tapijt. Inmiddels is 90 procent van Desso’s zakelijke tapijttegelcollectie cradle-to-cradle gecertificeerd.

Het in 2010 geïntroduceerde AirMaster tapijt is in de afgelopen 3 jaar uitgegroeid tot een van de best verkopende tapijtproducten in de zakelijke markt in Europa. Met name in de gezondheidszorg, kantoren en scholen voorziet het tapijt in een grote behoefte. In Europa  hebben de afgelopen 3 jaar enkele honderden scholen en bedrijven besloten hun gebouw  hiermee uit te rusten. "Belangrijke reden hiervoor is dat het AirMaster tapijt acht keer effectiever is in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en vier keer effectiever dan een standaard tapijt. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het het risico op gezondheidsproblemen."

"Leasing van uiteenlopende producten sluit perfect aan bij de overgang naar de circulaire economie, waarbij producten zodanig worden gemaakt dat de grondstoffen aan het einde van de productlevensduur opnieuw kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Producenten blijven eigenaar en nemen het product aan het eind van zijn levensduur terug om zoveel mogelijk materialen ervan her te gebruiken in nieuwe producten. Deze ontwikkeling kan nieuwe welvaart creëren en tegelijkertijd minder druk leggen op de natuurlijke bronnen van de aarde. In een recent rapport van de Ellen MacArthur Foundation en het managementadviesbureau McKinsey is berekend dat een deel van de maakindustrie in de EU een materiële besparing tot wel 630 miljard dollar per jaar zou kunnen realiseren door over te stappen op circulaire bedrijfsmodellen", besluit Jonkhoff.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >